luni, 11 mai 2009

Noul stil de sera al biroului modern

Angajatii romani petrec mai mult timp la birou decat colegii lor europeni din tari precum Franta, Belgia sau Italia, spun statisticile. Este adevarat ca motivele pot fi sensibil diferite, argumentele reiesind din rezultate si din productivitatea muncii.

Oricum ar sta lucrurile din punct de vedere economic, este o certitudine faptul ca ambianta are, si ea, implicatii directe in rezultatele muncii noastre la birou.

Este de notorietate exemplul unor companii japoneze care le ofera angajatilor sali de relaxare, unde acestia pot sa traga un pui de somn de o jumatate de ora, tolaniti in fotolii confortabile si ascultand muzica preferata.

Nici gigantul Google nu este departe, angajatii beneficiind aici de conditii exceptionale, putand fi enumerate spatii de joaca cu tobogane, canapele amplasate in camere cu design futurist, gradini pentru plimbare si, nu in ultimul rand, o zi pe saptamana este rezervata proiectelor proprii ale fiecaruia.

Cu alte cuvinte, atunci cand ai o slujba solicitanta, este musai sa "dai in mintea copiilor" macar o jumatate de ora din programul de lucru, pentru a te elibera. Nu este o imagine rara aceea a programatorilor alergand pe role in gradinile interioare sau a managerilor suflecandu-si pantalonii pe scarita unui tobogan.
Desigur, mai este mult pana departe si nu cred ca vom vedea in Romania urmatorului deceniu astfel de scene petrecandu-se intr-una din companiile autohtone.

Cu o floare nu se face primavara, se spune. Este la fel de adevarat insa ca ele vestesc vremuri mai bune. Prezenta unor "mascote" alaturi de noi ne fac sa trecem mai usor peste termene limita, referate si rapoarte.

Multe firme au adoptat astfel de mascote vii, fie ele pisicute, catei, pestisori sau, de ce nu, plante de birou. Acestea din urma cer foarte putin, dar ofera la fel de multa caldura si buna dispozitie, daca sunt ingrijite si iubite.

Nu ma refer la plantele care fac parte din decorul clasic al biroului, in marea lor majoritate alese de o firma de amenajari, udate si ingrijite de o persoana specializata. Ma refer la plante iesite din comun, plante care nu trebuie sa fie neaparat un ficus benjamin cu tulpina impletita si ghiveciul decorat cu pietris. Exista alte specii care, desi nu vorbesc si nu merg, pot comunica, pot sa ne inveseleasca. Vorbim despre mimoze...

Cum credeti ca va arata biroul viitorului?

24 de comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Vreau şi eu un birou din acela... oare acolo merge messengerul?

Cristian Lisandru spunea...

Incitante acele birouri... Ce idee...

INCERTITUDINI spunea...

Am invatzat din tot felul de intamplari ca este mai folositor sa nu gandeshti pe termen mult prea indepartat; adica , mai degraba , sa ajungi la acel" carpe diem"; de aceea, nu-mi imaginez un birou al viitorului; de ce sa nu-i fie bine omului chiar acum?
Apoi, cred ca daca" patronul " amenajeaza pentru angajatzi o face dintr-un impuls egoist- pentru el, productivitatea conteza, nu insul. Cum ar putea el sa se gandeasca intai la om si apoi la propriul profit?
Cred ca un birou ar trebui sa te reprezinte, asha cum casa, hainele, mashina, accesoriile etc. te reprezinta.
S-ar putea sa greshesc, dar n-am acceptat niciodata sa "ma instalez" undeva, in care sa ma simt musafir.

Anonim spunea...

In viitor planeta va fi un birou cu totul :-). Ne tragem o cupola de sticla ca sa ne aparam de razele de soare.

La mine al birou am catei si pisici. Ele asigura zimbete zilnice :-). Pe JA - aia mai smechera dintre ei o plimb zilnic. E foarte rasfatata. Sta la picioarele mele la birou. Sunt foarte mari prietene. Din cind in cind imi cinta cite ceva :-)

O seara buna :-)

CELLA spunea...

dacă-i addevărat ce se zvoneşte, că vor modifica vîrsta de pensionare la 70, respectiv 72("speranţa de viaţă" fiind la o medie de 65) cred că biroul viitorului, la români, va arăta "tip cavou" :(

nici nu ştiu dacă să rîd ori să plîng, doar (mai) sper ...
nici eu nu ştiu ce, dar ...
şi totuşi, chiar nu mi-ar place să lucrez nici în Japonia şi nici în multinaţionalele alea unde, orice condiţii excepţionale ar fi create "cuştii" tot cuşcă este şi cadrul este creat doar să poţi da randament maxim, să fii stors ca lămîia şi apoi ... pa, pa ...
părerea mea :)

Laura spunea...

Wow, asa, sa tot lucrezi la birou. Imi plac super mult pozele :)

Paul spunea...

Nu mi-a placut niciodata sa stau protapit intr-un birou, am fugit de el cat am putut, destinul, mi-a daruit un birou tanjit de multi dintre voi, incertitudini are dreptate, nu trebuie sa fim musafiri acolo unde ne petrecem mare parte a vietii, trebuie sa facem in asa fel incat sa aducem zambet si buna dispozitie in cea de-a doua casa a noastra.
O zi placuta!

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, sa nu ai nici o indoiala, acolo se pare ca putine lucruri nu merg! :)
Este un spatiu generos, creativ, al tuturor posibilitatilor, in care muncesti de drag.
Sper sa ti se rezolve problema de conectare cat mai rapid.
Si eu as vrea un birou ca acela, dar pana atunci ma bucur de existenta sa ;)

pescarusul argintiu spunea...

Cristi, incitante, sarmante si cuceritoare, intr-adevar!
Inventatorii acestui spatiu au imbinat conceptul de sera cu cel de birou intr-o constructie extrem de inspirata, unde ideile germineaza, cresc si se dezvolta, asemeni unei sere de flori.
Acolo nici nu simti cum zboara timpul, doar remarci diversele tonalitati si intensitati ale luminii solare :)

INCERTITUDINI spunea...

Tare de tot remarca Cellei- birou- cavou;
la cat de bine ne este nu e de mirare!!!!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Gina, iti imbratisez in mare parte punctele de vedere :)
E foarte buna si stabila strategia de tipul pasilor mici si al indemnului "grabeste-te incet".
Designerii, arhitectii zilelor noastre sunt provocati sa-si imagineze un astfel de model al spatiului de lucru.
Angajatorii sunt determinati si motivati de o multitudine de aspecte cand amenajeaza birourile salariatilor lor, incepand de la conditiile impuse de medicina muncii pana la jocurile de imagine ale propriilor companii, in vederea eficientizarii profitului.
Chiar daca trebuie respectate rigorile institutiei unde activam, spatiul adiacent biroului de lucru trebuie sa poarte pecetea individualitatii noastre, ai perfecta dreptate.
Sunt convinsa ca intr-un astfel de loc, ai alege sa fii inconjurata de flori :)
O zi frumoasa si aerisita!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Manon, viziunea uriasei cupole de sticla deasupra planetei, desi imi pare inedita si dificil de realizat, este perfect justificata si binevenita.
Tot mai multe constructii (in special centrele comerciale mari) au imbratisat-o. Am vazut de curand o astfel de imensitate curbilinie din sticla deasupra unui Mall si la ultimul nivel al unui supermarket.

Biroul tau inseamna ca e unul privilegiat, in care este permisa prezenta animalutelor de companie.
Cred ca toate va duc dorul in zilele libere de week-end sau in perioada concediilor, cand sunt disponibil spre adoptie :)
Catelusa JA este o norocoasa, daca se bucura de atentia si afectiunea ta.

O zi linistita, senina si zambitoare, cu multe cantari de suflet ale pet-urilor tale de birou!

pescarusul argintiu spunea...

CELLA draga, viziunea ta este cat se poate de realista, dar parca i-ar sta bine indulcita putin cu o infuzie de optimism :)
Intrand in biroul-cavou, sa simtim intinerirea si pastrarea tonusului ridicat, printre suvoaie de lumina.
Daca ne debarasam de stres (desi pare extrem de greu), daca facem mai mult sport si ne ingrijim sanatatea, poate mai apucam o felie din pensie ;)
Principiul muncii pana la epuizare nu e deloc usor de suportat si nu da rezultate pe termen lung, asa ca noi votam "reteta lamaii stoarse" doar la fabricarea sucurilor naturale si reconfortante, ce trebuie consumate zilnic.
De la japonezi as lua doar modelul de disciplina a muncii, de daruire si de implicare colectiva in toate zonele societatii.
As face un nou model, hibrid, cu cele mai bune mecanisme de functionare a spatiului de lucru, din care sa exclud definitiv tensiunea senzatiei de cusca.
O zi cu multe bucurii pentru suflet si minte!

Ioan spunea...

Cînd şi la noi? Frumoase animăluţele, şi florile. Stresul e principalul factor de deprimare.

pescarusul argintiu spunea...

Laura, asa am exclamat si eu, vazandu-le! :)
Sunt extrem de atragatoare si de reale, cuceresc rapid privitorii si le ofera multe promisiuni creative...
Un simplu paralelipiped de sticla locuibil, amenajat atat de eficient, practic si cochet in mijlocul naturii a starnit senzatie!
Ma bucur mult ca ti-a placut ineditul interiorului de sticla si ca ai trecut pe aici.
O zi agreabila cu iz valencian!

pescarusul argintiu spunea...

Paul, pentru multi dintre contemporanii nostri "prizonieri" stabiliti in spatiul dintre portile oraselor, birourile sau alte interioare avand suprafete similare sunt o a doua casa, an de an, 5 zile pe saptamana.
Daca destinul ti-a daruit la un moment dat un "birou" mai special, nu poate fi decat benefic pentru forma ta zilnica, trupeasca si sufleteasca.
Buna dispozitie si atmosfera de lucru trebuie sa coexiste, spre a munci cu spor, e devarat, ca si pecetea "brandului" personal asupra geometriei locului de munca.
O zi senina, cu mult spor si tie!

pescarusul argintiu spunea...

Gina, de multe ori romanul face haz de necaz la greu!
CELLA noastra a estimat realist scenariul viitor al celor "privilegiati", care au in posesie, pe langa alte bunuri, si un loc de munca.
Cuplul ironico-tragic "birou-cavou" ar fi de dorit sa existe doar in cupletele satirice ale actorilor teatrelor de revista!
Dar cum viata bate filmul, vom fi contrazisi...

pescarusul argintiu spunea...

Ioan, da, asa este, ele ne umplu viata de culoare si echilibru.
Pe cand si la noi asa ceva?
Poate intr-un campus universitar din anii 2050 sau in macheta unei statiuni de cercetare a mediului...
Sanatosi sa fim, ca de idei nu ducem lipsa...
De materializarea lor, insa, da!

Evergreen spunea...

la noi abia au inceput sa faca team-building-uri si parca iti fac cine stie ce favoare.

ar fi frumos sa existe si la noi un sistem de motivare a salariatului, care sa nu fie neaparat in bani.

pescarusul argintiu spunea...

Evergreen, iti multumesc pentru vizita si comentariu, bine ai venit!
Ai dreptate, se aude sporadic despre team building-uri, parca fondurile destinate acestor actiuni de socializare dintre angajatii companiilor sunt tot mai restranse pe timp de criza.
Si apoi la ce buna manifestarea respectiva, cand politica de resurse umane este de a restrange efectivul si nu de a-l consolida?
Ar fi benefica o cale stimulativa a activitatii salariatilor, fie ea si prin abonamente gratuite la sali de fitness sau la sali de spectacole.

starsgates spunea...

Cred că cele mai multe birouri ale viitorului vor fi acasă sau oriunde vrea angajatul, dacă tot există net, nu?:)

floris spunea...

Ce m-ai nmerit,iar,Pescarus.
Biroul meu are o dimensiune de....1,20 / 1,50.Masa de birou este de fapt un raft de 1m/30 cm.In vastul birou am un server , un calculatorsi 2 telefoane.In spatele meu ,pe rafturi sunt prosoapele de sters pe maini,din acelea din aparatele din baile mall-urilor,servetele de hartie care se pun pe platourile pe care se duc pastele,salatele,deserturile,odorizantele vaselor de WC. ,lavetele,buretii e vase si buretii de sarma,scobitorile,patroanele de la aparatul de frisca.
Iar geamul din stanga mea este acoperit cu hartie mata pentru ca se afla exact pe linia de demarcatie dintre noi si vecin si u respecta distanta minima prevazuta de lege.Am fentat putin si am lasat o margine de un centimentru cand am lipit hartia.Pe bucatica aia vad poisentia si vrabiile care se joaca in ea.
Asa trebuie sa arate in acceptiunea unui fost sef biroul ajutorului de contabil,statiscianului si a dispecerului de la livrari al domiciliu.Adica eu.

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, ai dreptate, asa este, reteaua de comunicatii prin internet permite o mobilitate extraordinara, ne ofera sansa sa fim acolo unde putem ajunge doar cu gandul.
Exista cateva meserii si domenii care se pot realiza de acasa sau de la sediul unei firme dintr-un apartament de bloc, cu ajutorul computerului si a conexiunii la net.
Este insa o latura mai izolata a pietii muncii, inca nu foarte populara.
Companiile importante impun deplasarea angajatilor la sediile acestora si monitorizarea integrata a activitatilor lor.
Multumesc pentru viziunea ta realista :)

pescarusul argintiu spunea...

Draga Floris, cele marturisite de tine m-au lasat fara grai si m-au adus in starea de admiratie muta pentru eforturile tale extraordinare de a munci in aceste conditii imposibile!
Am mai vazut ceva asemanator in interiorul unei centru de diagnostic si tratament, unde administratorul de retea era inghesuit intr-o camaruta asemanatoare cu a ta, ce servea si drept centrala telefonica...
Meriti sa ti se inalte o statuie si toti colegii de munca sa-si scoata palaria in fata ta, la modul cel mai serios!
Daca ar veni un control de la medicina muncii, nu cred ca ar fi de acord cu noianul de limitari ale spatiului tau inadecvat de lucru: lipsa de ventilatie, de luminozitate, de conditii normale, coexistand cu materialele consumabile destinate de fapt unei magazii.
Bafta la examene si nu uita ca mereu exista mai bine, iar tu il MERITI cu prisosinta!
Te imbratisez cu drag si iti doresc o seara frumoasa, ca sufletul tau!