luni, 4 mai 2009

Găselniţa de criza la români - revenirea trocului...

TROCUL sau cum mai era denumit in societatile timpurii "barterul" este specific economiilor de piata primitive. Barterul era insa un proces costisitor in termenii timpului cheltuit pentru descoperirea unui schimb satisfacator, deoarece acesta presupunea o dubla coincidenta a dorintelor, spre usurarea poverilor.

In diferite epoci, din diferite motive, diferitele popoare si civilizatii au acceptat diferiti mijlocitori ai schimbului, acestea fiind primele forme de bani cunoscute de societatea omeneasca.

Am citit de curand in Ziarul Ring o stire surprinzatoare pentru vremurile moderne pe care pretindem ca le traim si anume ca renaste schimbul in natura!

Ce parere aveti de aceste anunturi inedite, apanajul spiritului practic al concetatenilor nostri?

"Schimb telefon mobil în stare foarte bună cu bicicletă pentru fitness”, „Ofer maşină de spălat vase în schimbul unui televizor LCD” sau „Dau la schimb obiecte de artă pe o maşină de spălat şi un televizor”.

Acestea sunt doar câteva dintre anunţurile care au populat site-urile de mică publicitate din România odată ce criza economică a ajuns şi pe meleagurile noastre.

După ce băncile şi-au închis porţile şi au stopat creditarea, românilor nu le-a rămas decât varianta schimbului în natură. Trocul merge atât de bine încât românii vor să-l transforme într-o afacere, iar aceste anunţuri să fie intermediate de „profesionişti”.

„Este un fenomen normal care se întâmplă din cauza recesiunii, însă nu putem vorbi de o revenire a economiei româneşti la troc. Cei care apelează la astfel de schimburi încearcă pe cât posibil să-şi acopere nevoile, chiar dacă nu mai au lichidităţi”, declara un cunoscut analist economic.

La schimburile în natură apelează chiar şi patronii unor firme, pentru a reuşi să-şi păstreze angajaţii în vremuri grele. Multe companii care au plătit salariile oamenilor cu vopsele, carburant sau diverse produse din lipsă de lichidităţi.

Bucureştenii oferă un banal telefon în schimbul câtorva haine de firmă sau o geacă de piele, nou-nouţă, pentru un plin de benzină, în timp ce o braşoveancă oferă zeci de kilograme de cartofi şi morcovi, cultivaţi în grădină, pentru lemne de foc, iar pentru 100 de capre, un ieşean vrea să plătească în... struţi.

Din revista "Dailybusiness" mai aflam despre un istoric si original "troc de lux" in Bucuresti: un ceas Audemars Piguet din aur a fost schimbat pe un automobil Jaguar, schimb realizat intre doi oameni de afaceri romani, la solicitarea proprietarului autoturismului...

Sa fie acestia necesarii pasi inapoi ai metodelor de marketing, spre multsperatul salt inainte al civilizatiei si dezvoltarii economice?

22 de comentarii:

starsgates spunea...

:)Asta este, nimic nu e nou sub soare, pescăruşule.

pescarusul argintiu spunea...

Asa se pare, totusi ramane deschisa o portita spre inventivitate autohtona, Steluta zambitoare ;)
Romanii pot gandi si scorni cele mai originale schimburi in natura si atunci sa te tii! :)
Nu ne mai ramane decat sa facem haz de necaz...
Multa bafta la teza de Limba romana cu subiect unic de Miercuri, pentru zmeii tai!

elite spunea...

Eu nu ma mai mir de nimic.Uite greva nu e greva,uite banii unde-s banii si tot asa.Partea buna a trocului ar fi ca ,fiecare din noi ar trebui sa produca ceva,sa aiba ceva sau...cine mai stie!!!

pescarusul argintiu spunea...

Elite, bine ai revenit pe cararile virtualului! :)
Ti-am dus lipsa, dar deja cunosti acest lucru...
Stiu ca pe taramul greu incercat al invatamantului s-au intamplat recente negocieri, boicotari si greve, lovituri sub centura si promisiuni false :(
Trocul si-ar dovedi utilitatea temporara, in masura in care ar substitui bunuri sau servicii de valori egale, altfel una dintre parti va suferi o inechitate.
Exista si o arta a derularii trocului, poate se va naste o noua meserie de "agent de troc", alaturi de agentul bursier, tot mai palid si mai bulversat...

Bibliotecaru spunea...

Criza. Aripa financiară
de Florian Abel

Fiind flămând precum un câine,
Am vrut să sparg o bancă ieri.
Patronul şi cinci casieri,
Plângeau şi mi-au cerşit de-o pâine.

"Ce mama dracu' e aici?"
Ţipam ca apucat de boală,
"Lăsaţi flămînzi tîlhari cinstiţi?
De ce-i casieria goală?

Eu am impresia că voi
Aţi fi mai buni în Parlament!
Sunaţi la unu unu doi
Să vină poliţişti urgent".

"Să mă iertaţi, da-i suspendat,
Şi nu mai merge nici butonul,
Pentru neplată ne-au tăiat
Lumina, apa, telefonul".

Am scos mobilul şi-am sunat,
Eram în pragul de demenţă,
Şi dup-o zi de aşteptat,
Preluară-apelul la Urgenţă.

"Un jaf la banca...orişicare,
Veniţi urgent, vă rog frumos"
"Aveţi trei săptămâni răbdare,
N-avem cocârţ, venim pe jos!".

Am luat atunci patronu-n ture:
"Mergi şi-adu-i cu maşina, bre!".
"Io dat ţiubuc ca să mi-o fure,
Ca nu plateam la Re A Re".

Ce să-i mai bagi la inchisoare,
Cănd vezi că-i vai şi-amar de ei?
M-am căutat prin buzunare,
Şi le-am lăsat vreo zece lei.

loristiuj spunea...

foooarte interesant... nu ştiu ce am de dat ... dar ştiu că aş avea multe de luat :-)

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, am ramas cu un zambet dulce-amar in urma parcurgerii acestei reusite satire poetice, aleasa de tine cu ochi extrem de inspirat :)
Totul devine absurd, realitatea e rasturnata, hotii si jefuitorii de banci ajung sa dea de pomana slujbasilor acestor institutii...
Desi impinse pana la ridicol, situatiile creionate in acest pamflet modern devin posibile chiar prin grotescul lor.
Multe multumiri, "aripa financiara" a crizei e in impas motric, mimeaza functionarea in mediul ei existential.

pescarusul argintiu spunea...

Lori, cele mai mari valori, cu siguranta, le poseda sufletul tau si consistenta materiei tale cenusii :)
O fi cineva interesat de aceste "bunuri" sau sunt demonetizate?
Bursa materiei cenusii ar avea sanse de supravietuire?
Poate doar ca prototip, ca institutie ar da faliment in aceste vremuri ale promovarii non-valorilor...
De luat nu pregeta, "cere si ti se va da"!

Cristian Lisandru spunea...

Oamenii se adaptează, după cum se vede. Nu ştiu dacă suntem mai inventivi decât alţii, poate că da, poate că nu. Revenirea la troc îmi provoacă o tristeţe destul de mare. Şi mă mai întristează faptul că nu putem să schimbăm haosul permanent în care trăim cu unul cel puţin... organizat...

Anonim spunea...

Funny, de acolo am pornit, tot acolo ne intorcem :-) Sa fie un fel "involutia" circulara? Nu.

Economia de piata inseamna echilibrul intre cerere si oferta - nu se refera la modul in care se face.
Deci daca cele 2 se intâlnesc in vreun fel, businessul iasa... ca e sub forma de schimb in natura sau pe bani tot aia este. Banii ne stau oricum temporar in buzunar, si se transforma pina la urma tot intr-un obiect cautat (dorit). Trocul sunteaza circulatia banului.

ceva de genul asta pare... nu-s neaparat convinsa ca asa este.

pescarusul argintiu spunea...

Cristi, cam la fel vad si eu lucrurile.
Oamenii sunt fortati sa gaseasca solutii la probleme presante, aparent fara iesire. Desi operam cu laserul in clinici moderne, mai exista unele catune uitate de lume, unde folosim inca opaitul si lumanarea de seu.
Se spune ca "la omul sarac, nici boii nu trag"...
Dar daca perechea de boi a fost schimbata pe cativa saci de porumb, cine sa mai miste lucrurile?
Trocul si haosul incep sa devina doua constante ale unui prezent cum nu ni l-am dorit.

pescarusul argintiu spunea...

Manon, din punct de vedere teoretic ai dreptate, banii erau o marfa si un mijloc de schimb, o veriga intermediara in circuitul comercial, dovedita in timp foarte necesara.
Într-o economie de troc pur, agenţii suportă costuri comerciale ridicate, deoarece trebuie nu numai să asigure amintita dublă coincidenţă între dorinţele şi posibilităţile lor de schimb, ci şi să stabilească, în cadrul fiecărei tranzacţii în parte, raportul de schimb adecvat. De asemenea, schimbul unui bun pe altul comportă un risc important, şi anume cel de a achiziţiona un obiect a cărui valoare se modifică la fiecare nouă tranzacţie. Agenţii economici vor ezita, deci, să facă schimburile pe care le doresc, până ce vor fi siguri că raporturile de schimb sunt suficient de stabile pentru a putea fi considerate corecte.
Într-o economie de piaţă primitivă, în care schimburile se efectuează cu ocazia târgurilor sau iarmaroacelor, situaţia agenţilor economici se ameliorează mult. În acest caz, vânzătorii şi cumpărătorii se adună într-un loc anume şi la dată precisă cunoscute cu anticipaţie, ceea ce permite concentrarea actelor de cerere şi ofertă individuale.
Prin trecerea la moneda s-a marcat inceputul economiei moderne, in care bunul ales drept monedă nu va mai fi dorit în primul rând pentru utilitatea sa proprie, ci pentru utilitatea reprezentată de funcţiile sale.
Un curs de "Moneda" sau de "Economie Monetara" cu siguranta ne va lamuri mai bine! :)

Anonim spunea...

Asa este. Nici eu nu vad disparitia "banului" datorita utilitatii incontestabile. Nu este cale de intoarcere indiferent de ce vedem, citim. Poate o sa aiba in timp alta forma ( nu neaparat tipariti).

La acest "troc" reactualizat, retatonat, apare intradevar problema lipsei cadrului acoperit prin legi - adica sa fie cinstit târgul. Poti sa faci tranzactia pe internet sa nu vezi obiectul si cind iti ajunge sa constati ca banda ce fittness nu are o rotita, sau nu-i merge ceasul... etc... Aici vad eu pericolul. Chiar si cind ai obiectul in mina poti sa nu observi din prima ca e okay sau nu. Ai garantie? Cum e?

Trocul pe mina românilor cred ca e cel mai periculos mod de tranzactionare. Simt eu asa o jena la acest sector :-)

www.jamescrissilv.ro spunea...

Trocul si mai nou talciocul.... pana la urma urmei vorbim de elemente de viata atat de firesti incat se identifica cu timpul...
O zi minunata iti doresc

pescarusul argintiu spunea...

Adevar intelept graiesti, Manon! :)
Vom trai si vom vedea daca se va extinde febra trocului printre romani ;)
Parerea mea este ca doar segmentul saracit al populatiei va fi tentat si nevoit sa recurga la tranzactii directe de tip "marfa contra marfa", bineinteles neexluzand si exceptiile, cum am vazut exemplul oamenilor de afaceri implicati in schimbul "ceas de aur contra Jaguar"...
Unul dintre motivele neatractivitatii trocului ar fi acela ca de obicei bunurile implicate nu sunt noi, sigilate si nefolosite.
Din contra, ele se gasesc disponibile la un fel de "mana a doua".
In privinta tranzactiilor de comert electronic, e covarsitor riscul alegerii oarbe a unui produs, fara a-l vedea clar si a-i proba utilitatea in mod fizic.
Daca insa firma isi asuma aceste implicatii, angajandu-se la despagubiri sau garantii, e-comertul poate fi o solutie valida la un moment dat, daca maniera de functionare e transparenta si flexibila.
Vrei sa facem un troc?
Daca iti ofer un zambet senin, contra unui gand bun, ce zici, facem targul? :)

pescarusul argintiu spunea...

James, totusi lucrurile au mai evoluat fata de talciocul arhaic, cu bunuri vechi si uzate, insirate pe un pres prafuit...
Acum intra in calcul si variantele "bunuri contra servicii" sau "serviciu contra serviciu".
Iti dau un exemeplu posibil: "ofer lectii de pian, nivel mediu, in schimbul unei sedinte de curatenie, saptamanal" sau "ofer servicii de supraveghere copil contra filtru ulei de motor" :)
Firesti sau nu, incarcate de multe ciudatenii, aceste schimburi se invart printre noi...
O zi plina de schimburi constructive de idei!

Anonim spunea...

Exact! Ai punctat ce lipsea. Trocul din start da nesiguranta cumparatorului (nu mai e de nou obiectul ajuns la troc... si daca scrie pe el... nu ai de unde sa stii etc).
Cu banii ai macar aceasta garantie.

Cit despre trocul propus - ooohohoo
imi place ... caci uite ca ai descilcit subiectul punind cap la cap toate informatiile.

Si in general trocul zimbet contra zimbet e superfain
adica zimbet la patrat :-)... lumea ar trebui sa zimbeasca mai mult (real zic, nu virtual :-))

pescarusul argintiu spunea...

Ei, Manon, atunci sa batem palma! :)
Sigur ca si trocul propus de tine este binevenit si mereu necesar ;)
Am intregit tabloul trocului prin implicarea voastra atenta si concentrata la dezbatere, ideile mi-au venit pe parcurs.
"Zambet la patrat", da, forta expresivitatii lui creste exponential!
N-am uitat ca tu ai o relatie speciala cu patratul, asa ca inteleg o data in plus agatarea lui de aripa zambetului ;)

flavius spunea...

Servus...
cred că dincolo de aspectul nefiresc, anormal al acestui fenomen care ne aduce înapoi cu ceva ani ar mai trebui remarcat ceva. rumânu' se dă iată cu fruntea de pragul de sus, vede unde îi este de fapt locul şi reînvaţă exerciţiul umilinţei. plată pentru întinsul la nesfîrşit mai mult decît ne era pătura sau variantă prozaică însă plină de învăţăminte şi cu posibile efecte bune asupra mentalităţilor a patului lui Procust...
cele bune!

pescarusul argintiu spunea...

Servus, Flavius si bine ai revenit pe aici in fapt de seara!
Reintoarcerea la "mitul" trocului din vremuri apuse este insotita de multe efecte sociale si reactii de comportament, cum bine ai punctat.
Este un aspect tipic pentru perioadele de recesiune economica.
Romanii vor fi nevoiti sa reinvete exercitiul cumpatarii, al eliminarii risipei si al gospodaririi mai bune a agoniselii detinute.
Totusi, ma tem ca din nou patura saraca, obisnuita mai mult cu sacrificiile si cu lipsurile de tot felul, va simti cel mai intens socul pragului de sus.
N-ar fi rau daca si cei atinsi de lacomie si de cheltuieli exagerate, depasind mult veniturile ar primi o lectie de la instrumentul de criza al trocului.
O seara linistita si sa ne citim cu bine!

Anonim spunea...

Zambesc amar acum cand scriu...imi aminteste de un "ciubuc" pe care l-am facut cu ceva vreme in urma.Nu stiu daca se poate numi troc,dar nu am cerut bani pentru munca mea,ci un sac de cartofi.
Omul mi-a adus in plus si alte cele,multumit la randul lui ca n-a trebuit sa dea bani.
facem si noi cum putem ca sa supravietuim,asta e adevarul trist.
Noapte buna,Pescarusule drag!

pescarusul argintiu spunea...

Gabi draga, nu am vrut sa te mahnesc prin cele scrise aici, am exprimat formele de manifestare ale unui fenomen arhaic, semnalat in presa - trocul.
Nu ai de ce sa iti amarasti sufletul, munca ta cinstita a fost rasplatita cu recunostinta omului si cu bunurile de care aveai nevoie in gospodarie si pe care oricum ti le-ai fi cumparat, ulterior.
Bunatatea ta a fost incununata de nobletea gestului de a nu pretinde bani in schimbul eforturilor muncii depuse.
O noapte linistita, leganata de vise placute!