duminică, 29 iunie 2008

Marea sarbatoare crestina de astazi a Sfintilor PETRU si PAVEL


Crestinii ortodocsi si cei romano-catolici praznuiesc astazi pe Sfintii Apostoli PETRU si PAVEL, una dintre cele mai iubite sarbatori ale romanilor. Cei doi apostoli sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 Iunie a anului 67, in timpul prigoanei crestine declansata de imparatul roman Nero. Aceasta zi este prilej de sarbatoare si pentru detinuti, apostolii PETRU si PAVEL fiind considerati ocrotitori ai sistemului penitenciar.

PETRU, pe numele lui iudaic SIMION, era un pescar galileean si era frate cu Apostolul Andrei. PETRU a fost ucenic al lui Ioan Botezatorul si a facut parte dintre cei 12 apostoli alesi de Isus, fiind cel mai in varsta dintre acestia. Dupa Inaltarea la cer a Mantuitorului, PETRU a propovaduit Evanghelia in Iudeea, Antiohia, Pont, Capadocia si Bitinia, ajungand pana in Roma. Acolo a fost martirizat prin rastignire pe cruce, in aceeasi zi in care Apostolul Pavel a fost decapitat. PAVEL, pe numele lui initial SAUL, era fariseu, ucenic al invatatului Gamaliel.

In prima faza a fost un prigonitor al crestinilor, dar, dupa revelatia lui Cristos de pe drumul Damascului, s-a convertit la crestinism, dovedindu-se un neinfricat propovaduitor al credintei crestine. Pentru ca Sfintii apostoli PETRU si PAVEL sunt considerati patronii spirituali ai penitenciarelor, in aceasta zi cei aflati in inchisori se bucura de o relaxare a regimului de detentie.

De obicei detinutilor li se ofera o masa sarbatoreasca si pot primi vizite si pachete de acasa. De asemenea, in aceasta zi, lucratorii din penitenciare sunt avansati in grad sau recompensati in alte moduri.

Zugraviti pe icoanele ortodoxe, cei doi Apostoli se deosebesc prin faptul ca Sfantul Petru tine chei in mana dreapta, iar Sfantul Pavel are o sabie.

Astfel, cheile de pe icoana inseamna "Cheile Imparatiei Cerurilor", pe care i le-a incredintat Iisus Hristos, prin aceasta intelegandu-se Biserica, pe care Mantuitorul a fagaduit ca o va zidi pe piatra credintei si a marturisirii lui Petru. Astfel, lui Petru i s-a dat puterea de a inchide si de a deschide intrarea in aceasta imparatie, de a primi in sanul Bisericii sau de a indeparta de la ea si de a lega si dezlega pacatele, puteri pe care le detin si urmasii sai, preotii.

Sfantul Apostol Petru a fost primul care a marturisit ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu. In acelasi timp, sabia cu care este infatisat Sfantul Apostol Pavel inseamna propovaduirea cuvantului lui Dumnezeu. In epistola catre crestinii din Efes, vorbind despre lupta care il asteapta cu capeteniile, Pavel le cere acestora sa se ingrijeasca de armele duhovnicesti, prin care, dupa cum lamureste el, trebuie inteles cuvantul lui Dumnezeu.

Desi Apostolul Pavel a intrat in lupta pentru propovaduirea Evangheliei lui Hristos mai tarziu decat ceilalti apostoli, s-a ostenit mai mult decat toti, dupa cum singur marturiseste. A fost mai intai prigonitor, care, dupa convertire, a devenit un infocat slujitor al lui Hristos. Pe unii ii invata cu cuvantul, pe altii ii indruma in scris, prin epistole. Si ca o incununare a muncii lui, si-a sfarsit viata pamanteasca tot prin sabie. Fiind cetatean roman, nu a fost pedepsit cu lovituri injositoare pe trup, ci i s-a taiat capul, ca pedeapsa de cinste la romani. Acestea sunt, foarte pe scurt, semnificatiile celor doua obiecte cu care sunt zugraviti in unele icoane cei doi mari apostoli ai crestinatatii care, impreuna, au raspandit cu infocare Adevarul despre mantuire, propovaduit de Mantuitorul Iisus Hristos, alaturi de ceilalti apostoli si ucenici cu care au plecat la drum.

"Desavârsirea omului este de a se socoti pe sine nedesavârsit."(Fericitul Augustin)

Semnificatia numelor PETRU si PAVEL

PETRU (nume corespunzand gr. pétros si aram. kepha, cu intelesul de "piatra, stanca") se lamureste prin Evanghelie: "Iisus, privind la el (la Simon, fratele lui Andrei), i-a zis: Tu esti Simon, fiul Iona; tu te vei numi Chifa (Chefa) (ce se talcuieste: Petru)" (Ioan 1, 42; subl. n.). "Si Eu iti zic tie ca tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile iadului nu o vor birui" (Matei 16, 18 - loc invocat abuziv de catolici pentru fundamentarea "primatului papal", scaunul de la Roma fiind, prin traditie, "scaunul Sfantului Petru").

Sarbatoarea Sf. Apostoli Petru si Pavel din 29 Iunie 2008 va marca in acest an la Melbourne, in Australia, intronizarea Preasfintitului Parinte Mihail Filimon, primul Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande.

Sfanta Liturghie si ceremonia de intronizare vor fi oficiate de catre Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, alaturi de Preasfintitul Parinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, alti ierarhi ai altor Biserici Ortodoxe surori, preoti si diaconi din Australia si Noua Zeelanda.

La eveniment vor mai participa reprezentanti ai autoritatilor romane, ai autoritatilor locale, preoti, monahi si credinciosi, precum si reprezentanti ai altor culte, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Ortodoxia a patruns in Australia si Noua Zeelanda la finele secolului al XIX-lea si in secolul al XX-lea, odata cu emigratia din tarile ortodoxe, organizarea bisericeasca ortodoxa facandu-se in principal pe baze etnice.

Inceputurile imigratiei romanilor in Australia si Noua Zeelanda se situeaza inainte si dupa cel de al doilea razboi mondial, acolo traind astazi, aproape 90.000 de romani.

Fondarea parohiilor ortodoxe romanesti in Australia si Noua Zeelanda s-a facut pe bazele canonice si pastrand principiile din Biserica Ortodoxa Romana.

Printre parohiile infiintate dupa cel de al doilea razboi mondial se numara, in Australia: Parohia Sfintii Petru si Pavel din Melbourne (1970), Parohia Sfanta Maria din Sydney (1970), Parohia Sfantul Nicolae din Adelaide (1972), Parohia Sfantul Dumitru din Brisbane (1984), Parohia Sfantul Ioan Botezatorul din Perth (1982), iar in Noua Zeelanda: Parohia Sfanta Maria din Wellington (1971), altele luand fiinta dupa anul 1989.

Nu în mod întâmplător Dumnezeu a hărăzit ca aceşti doi mari apostoli să fie prăznuiţi împreună. Se sărbătoresc împreună pentru a ne arăta că, deşi ei sunt foarte diferiţi în ceea ce priveşte starea socială, pregătirea intelectuală, cetăţenia lumească, starea civilă, cu toate acestea amândoi au cucerit culmea sfinţeniei. Deşi Petru era sărac iar Pavel bogat, deşi Petru era neînvăţat iar Pavel şcolit, deşi Petru era cetăţean iudeu iar Pavel cetăţean roman de etnie evreiască, deşi Petru era căsătorit iar Pavel necăsătorit, ei ne stau ca mărturie că fiecare dintre noi, indiferent de starea în care ne aflăm, putem dobândi sfinţenia. Dar pentru aceasta trebuie să facem ceea ce au făcut şi ei: să urmăm calea pe care Hristos ne-a arătat-o, propovăduind Evanghelia în jurul nostru. Şi aceasta trebuie să o facem fără teama că cineva ne-ar putea arăta cu degetul, afirmând că suntem nebuni pentru faptul că vorbim celor din jurul nostru în mod public despre Hristos, Dumnezeul nostru. Mai bine să fim „nebuni pentru Hristos” şi să dobândim cununa sfinţeniei decât să fim ne-buni pentru împărăţia lui Dumnezeu. De aceea suntem îndemnati: îndrăzniţi să cuceriţi Împărăţia lui Dumnezeu! Sfinţii Petru şi Pavel au îndrăznit şi au reuşit.

“La mulţi ani” tuturor celor care poartă numele celor doi Apostoli!

17 comentarii:

paul spunea...

Fie ca aceasta zi de sarbatoare a crestinatatii,atat de amplu metinonata de D-voastra,sa ne faca a fi mai buni,toleranti,iubitori fata de credinta si valorile ei si sa ne readuca in memorie cum Petru,cu multe lacrimi si zbucium a ispasit intreita lui lepadare marturisindu-si la a treia aratare a Domnului inviat, dragostea lui catre Mantuitor si modul cum Sf.Apostol Pavel,prigonind credinta crestina,a fost convertit chiar de catre Iisus si transformat din prigonitor in cel mai zelos propovaduitor al credintei. La Multi Ani tuturor ce poarta acest nume!

Anonim spunea...

"La Multi Ani" tuturor... :)si va asteptam sa ne cinstim :)))

pescarusul argintiu spunea...

Paul, bine ai venit si iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase.
Asa este, ar trebui sa ne intoarcem mai statornic catre credinta si izvoarele ei si vietile Sfintilor si poate ca am reusi sa devenim mai buni, mai toleranti fata de semenii nostri.
LA MULTI ANI fericiti si luminosi, rodnici in impliniri si proiecte indraznete iti urez si tie, astazi, in sfanta zi onomastica ! :)

Anonim spunea...

La multi ani, tuturor!
o duminica frumoasa, va doresc! :)

pescarusul argintiu spunea...

Aly draga, iti multumesc pentru urari si pentru vizita si sa speram ca dorinta ta se va implini, intr-un fel sau altul :)

pescarusul argintiu spunea...

Manole draga noastra Mesterita,
Sa fii binecuvantata alaturi de intreaga familie prin sfintenia acestei mari sarbatori ! :)
Multe surprize placute sa punctezi impreuna cu toti cei dragi in aceasta minunata zi de Duminica !

paul spunea...

Multumesc din suflet pentru gandurile frumoase, le multumesc si celor care o au facut-o si o fac. Cu mult respect si consideratie,Paul

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul, iti multumesc la randul meu pentru interventia ta pe blogul prietenei noastre Corina Cretu, in care exprimai cuvinte de apreciere la adresa articolului meu.
Nimic nu e prea mult sau prea greu cand reusim sa ne bucuram prietenii si sa le inflorim cununi de zambete pe chip si un strop de senin in suflet :)

Anonim spunea...

percarus..daca vreau sa vb cu tine ..sau sa scriu ceva ce doar tu poti vedea..cum fac? :(

Anonim spunea...

scuze...am gresit putin.. sper k nu te superi pe mine pescarus:( dar nu ma simt bine... :-<

starsgates spunea...

Da, azi şi în familia mea mare a fost sărbătoare. L-am sărbătorit pe unul din unchii mei preferaţi de Sf. Petru şi Pavel.
El e Petru.:)
Chiar dacă cu întârziere, doresc din toată inima un an plin de fericire tuturor care şi-au sărbătorit azi ziua.

Anonim spunea...

Am intarziat si eu, insa, tot fac urarile cum se cuvine, tuturor sarbatoritilor zilei de ieri, un sincer si calduros La Multi Ani !!!
Fie ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel sa vegheze si sa ne ocroteasca, sa mijloceasca pentru noi toti si tara noastra, prin rugaciunile lor sa ne calauzeasca spre mantuire !!!
O saptamana plina de iubire, intelepciune, zambete si impliniri va doresc, tuturor !
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Aly draga, cum ma pot supara pe tine ? Deseori simtim nevoia sa ne destainuim si sa ne impartim poverile sufletului cu prietenii sinceri :)
Daca vrei, imi poti scrie pe adresa de mail cora.cernat@gmail.com
O saptamana cat mai agreabila si plina de zambete iti doresc !

pescarusul argintiu spunea...

Draga Starsgates, sa-ti traiasca sanatos si fericit unchiul cu nume atat de frumos si special si sa va bucurati alaturi de el !
Evocarea acestui moment de catre tine mi-a produs nostalgii si tristeti, mi-am dat seama ca am ramas foarte saraca, nu mai am nici un unchi in viata, nici patern, nici matern, doar matusi :(
LA MULTI ANI cu multa sanatate si bucurii tuturor celor cu numele de Petru, Pavel, Paul sau derivatele lor !

pescarusul argintiu spunea...

Sibilla scumpa prietena, asa sa fie, sa ne bucuram si noi, alaturi de sarbatoritii sfintei zile de ieri si sa fim atinsi de aripa credintei si de binecuvantarea acestor minunati apostoli crestini !
O saptamana excelenta si reusita prin intamplarile valoroase traite, le urez si eu, tuturor prietenilor nostri !

Anonim spunea...

sa inteleg k id-ul de mess e cora.cernat ,,,nu? :P

pescarusul argintiu spunea...

Aly, a fost dar acum nu mai este activ...
Trimite-mi un mesaj pe adresa de mail indicata mai sus si vei afla si id-ul meu de mess actual, OK ? :)