marți, 10 iunie 2008

The Power of Information Technology in mileniul III al supervitezei


Astazi am aflat ca americanii au prezentat de curand cel mai rapid computer din lume, o masinarie de 100 milioane dolari !

Da, s-a nascut ROADRUNNER, computerul cu viteza supersonica...
Cine ar fi indraznit sa viseze macar, acum 30 de ani, ca va fi posibil acest lucru ? Cu siguranta ca nici vizionarul Jules Vernes nu s-ar fi aventurat in labirintul acestei teribile odisei informationale.


Dar iata ca inginerii de la Los Alamos National Laboratory si IBM Corp au prezentat supercomputerul ROADRUNNER, despre care ei spun ca e cel mai rapid din lume, fiind capabil sa efectueze 1.000 de trilioane de calcule pe secunda. La proiect s-a lucrat sase ani si s-au investit 100 milioane de dolari, scrie CNN.

Supercomputerul va fi utilizat pentru inceput in cercetarile legate de armele nucleare, dar si pentru simularea exploziilor nucleare.

Seful National Nuclear Security Administration spune ca ROADRUNNER este un "demon al vitezei" care poate rezolva probleme foarte complicate. Oficialii spun insa ca supercomputerul poate fi folosit si in alte segmente, precum inginerie, medicina si stiinta, de la dezvoltarea de biocombustibili si designul unor masini mai eficiente, pana la gasirea unor terapii antidrog si servicii pentru finante.

Pentru a ne putea forma o idee despre capacitatile extraordinare ale supercomputerului, trebuie spus ca daca toate cele sase miliarde de pamanteni ar lucra fiecare non-stop pe cate un pocket PC, le-ar trebui tuturor 46 de ani sa faca ceea ce Roadrunner poate face intr-o singura zi, mai scrie CNN.

Supercomputerul se afla acum in laboratorul IBM din Poughkeepsie, New York, dar va fi mutat luna viitoare la Los Alamos National Laboratory in New Mexico. Computerul cantareste 225 de tone si are aproape 7.000 de procesoare dual-core. Cei care l-au construit spun ca e de doua ori mai rapid decat sistemul IBM Blue Gene care si el e de trei ori mai rapid decat orice alt supercomputer.


Pe de alta parte, am preluat o stire uluitoare din ziarul "Gandul", conform careia o specie de furnici nimicitoare ii lasa pe texani fara computere...

Locuitorii din Texas sunt invadaţi de miliarde de furnici. Acestea sunt o rasă ciudată, care se hrăneşte cu orice conţine componente electronice: computere, sisteme de alarmă, telefoane şi altele. Nu, nu este scenariul unui film SF.

Este chiar realitate, iar pentru locuitorii din Texas, în Statele Unite, este de-a dreptul o calamitate, informează publicaţia britanică "The Times". Micile „maşini de distrus” au ajuns pe pământul texan la bordul unui vas de transport marfă şi acum se răspândesc cu o repeziciune ieşită din comun, distrugând orice circuit electronic care le iese în cale. După ce au distrus pompele unui sistem de canalizare, furnicile se îndreaptă, spun locuitorii, spre Centrul Spaţial NASA şi aeroportul William P. Hobby, din Houston, semănând panică în rândul autorităţilor care nu ştiu cum să le împiedice să pătrundă în aceste instituţii.

“Sunt nişte chestiuţe mici şi aleargă peste tot” a povestit Patsy Morphew, care locuieşte în Pearland. Ea a mai mărturisit că petrece ore în şir măturând furnicile de pe verandă şi adunându-le din piscină: “Sunt mii şi mii. Dacă ai văzut vreodată o maşină rapidă, atunci îţi dai seama că la fel de repede se mişcă şi ele. Sunt nebune”. Acesta este de fapt şi numele furnicilor în cauză. Ele sunt cunoscute drept “crazy rasberry ants”, deoarece se mişcă necontrolat, nu în linii clare, aşa cum fac alte furnici, şi “rasberry” după cel care le-a identificat prima dată, Tom Rasberry.


THE MACHINE IS USING US...

12 comentarii:

Anonim spunea...

Oare cat se va mai dezvolta tehnologia? Pe mine ma sperie evolutia asta.

Bibliotecaru spunea...

De ce consumă furnicile calculatoare, poate acest lucru ar trebui să ne pună pe gânduri.

pescarusul argintiu spunea...

Oana draga, recunosc ca nu o data mi-am pus si eu aceeasi intrebare...
Uneori ma cuprind temeri ca nu cumva aceasta evolutie nebuna a tehnologiilor si a automatizarii sa nu ne impinga la distrugerea arealului planetar in care inca traim si unde inca indraznim sa avem vise...
Impreuna, trebuie sa veghem ca acest echilibru fragil si vulnerabil sa nu se rupa.

pescarusul argintiu spunea...

Draga Bibliotecaru,
Invazia distructiva a furnicilor de pe meleaguri texane ne duce cu gandul ca nu numai tehnologia a evoluat rapid si surprinzator, dar si diversele specii de vietati necuvantatoare au suferit mutatii genetice, devenind nmai rezistente si invatand sa descopere noi surse de hrana, chiar si acolo unde aparent n-ar fi fost nimic de mancat.
Trebuie sa vedem aceste realitati grave ca pe semne de avertizare pe care natura le lanseaza la adresa oamenilor...
Nu trebuie fortate lucrurile, goana dupa dezvoltare si progres cu orice pret, ar putea fi mai tarziu "rasplatita" cu mari distrugeri.

Anonim spunea...

pescarus drag sufletului meu ....:))
Vreau musai acel comp, musai si musai...al meu sa fie...marea preoteasa manipulatoare a blogosferei vrea compul ultrasofisticat :))
furnicilor le fac un descantec dacic, pelasgic, ma mai gandesc eu.....le trimit la cei care se simt manipulati ;)....ii urc in topuri in primii 10, ii ung peste noapte consilieri, le dau putere, renume, bani...
Noua ne raman, sanatatea, zambetele, credinta, iubirea...
wow, ce patimi ma cuprind...
O zi senina aripilor tale neobosite...drugarica, calde imbratisari :) )(
recunostinta,
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Draga Sfinxule, dar greu mai apari :)
Mi te-au furat ielele ploilor si acum mi te infatisezi cu zulufii umezi si roua in priviri, cu vantul zburdalnic dansandu-ti pe umeri si mangaindu-ti fruntea plina de visari... ;)
Cu compul fermecat, ca sa-ti zic ?
In prima faza vezi si tu ca e tocmit sa presteze pentru prietenii americani si exercitiile lor din aparatul militar... dar dupa epuizarea testarilor, facem noi demersuri sa-l inchiriem macar un anotimp.
Sa facem cu el radiografii minuntioase la sufletele hoinare din virtual si nu numai, sa depistam deregalari cerebrale, ce zici ? Il punem in slujba sanatatii planetare ?
Cat despre furnici, ma gandeam sa le supunem unui tir de lasere, eventual chiar al laserelor din privirile noastre :)
Astept sa mai revii, drugarica moja, sa zburam si sa visam ! ;)
Cora

greenfield spunea...

Realitatea este, ca de ceea ce se temeau oamenii acum 40 de ani, de robotizare, de computerizare, acum se intmpla. Suntem dependenti de tehnologie, nici nu mai stim sa socotim fara calculator, nici sa scriem cu stiloul.
Ne domina, ne atrage, ne subjuga, suntem dependenti.
Iar la noi in tara, lucrurile s-au intamplat intr-un ritm si mai alert, s-au sarit niste etape, care la altii se derulasera pana in '90.
La noi a fost un adevarat boom, care se amplifica in continuare.

pescarusul argintiu spunea...

Draga Greenfield,
Bun venit din nou ! :)
Asa este, avalansa tehnologizarii si automatizarii ne-a invadat si pe noi, desi candva eram codasii Europei in privinta comunicatiilor rapide.
Astazi fara telefonie mobila si fara computer acasa sau fara laptop in diplomat, fara MP3 player in buzunar si cu castile in urechi nu mai putem trai...
Copiii nostri au devenit sau sunt pe cale sa devina robii jocurilor pe calculator sau ai filmelor care circula pe DVD-uri.
Oare ce surprize ne mai rezerva viitorul ?

Anonim spunea...

Dragilor....sa nu radeti de mine...eu inca mai scriu pe hartie, si abia apoi tastez pe comp....asta-s eu, n-aveti ce-mi face :))
va dati voi seama cam cat scriu eu zilnic?
pescarusule...sanatate planetara...hi hi hi....hai sa insanatosim olecutza blogosfera, sa-i urcam in topuri, sa-i firisim pe " doritori " de multe cele, intre timp, noi ne furisam in munti, la o vorba de ..taina...;)
Ziveli ljubav :)
mi-e dor de duso moje.... ma duc pe miristile sibiline sa-i soptesc aripi de zbor :)

RazvY spunea...

tehnologia ... vai mama noastra :)) .. .ca iar imi aduc aminte ce faceam eu cand aveam 10 ani ... si ce fac copii din ziua de azi :)

pescarusul argintiu spunea...

@Sibilla draga mea,
E minunat ca iti place sa-ti scrii nestematele izvorate din gandurile intelepte si din inima ta generoasa, in modul clasic si traditional cu care a crescut generatia noastra, pe stravechiul suport de hartie mangaiat de varful harnic si grabit al creionului :)
Nu trebuie sa renuntam de tot la ceea simtim ca ne ofera consistenta, substanta si implinire...
Stand si gandindu-ma la staruinta fiintei tale asupra fiecarui gand imbracat in cuvant, sunt convinsa ca paginile ti se acopera cu usurinta de conturul unui scris fin, marunt, delicat si ordonat ;)
Compul, cum spui tu, este veriga terminala a acestui lant elaborat de gandire, trimitandu-ti prompt chemarile si simtirile atat de speciale catre prieteni :)
Abia astept sa ne mai bucuri cu frumoasele si gingasele tale scrieri, care poarta cu ele peste tot amprenta distinctiei si spiritului tau patrunzator :)
Sincera pretuire, sestro drago !

pescarusul argintiu spunea...

@Razvy, ai dreptate sa cazi pe ganduri si sa te nemultumeasca dependenta tot mai puternica de calculator a copiilor de azi...
Tehnologia informatiei si forta comunicatiilor imbracate atractiv au ajuns sa le acapareze brutal copilaria, distantandu-i tot mai mult din nefericire de inclinatiile altadata firesti si naturale ale parintilor si bunicilor lor, spre lectura cartilor cu fosnet proaspat de hartie si chiar de farmecul jocurilor in aer liber din mijlocul naturii...
Purtam responsabilitatea acestei situatii de fapt si suntem datori sa veghem la pastrarea permanenta a unui echilbru intre real si virtual.