sâmbătă, 21 iunie 2008

20 IUNIE - Cea mai fericita zi ?


In numarul de astazi din "Evenimentul Zilei" am citit o informatie interesanta si surprinzatoare, dar dincolo de nota amuzanta si subiectiva continuta in ea, socot ca este mult prea delicata si vulnerabila, pentru a putea deveni o judecata de valoare general valabila, valoroasa si cu pretentii...
Dar iat-o cum arata ea preluata exact de la sursa:


"TEORIE. Ziua de 20 Iunie este cea mai fericită zi a anului, potrivit unei formule matematice inventate de psihologul britanic CLIFF ARNALL, fost profesor la Universitatea Cardiff.

El a folosit ecuaţia:

O + (N x S) + Cpm/T + He

unde:

O - reprezintă timpul petrecut în afara casei
N - este legătura cu natura
S - înseamnă nivelul de socializare cu vecinii
Cpm - ar fi amintirile pozitive din copilărie
T - reprezintă temperatura medie, iar
He - reprezintă concediul aşteptat.

ARNALL a mai calculat că, la polul opus, cea mai deprimantă zi a anului este la finele lunii Ianuarie."


Coincidenta sau nu, in cazul meu trebuie sa marturisesc ca 20 IUNIE a fost o zi benefica, pentru ca exact in urma cu un an, incepeam prima zi de lucru la institutia unde activez si in prezent, care este al cincilea loc de munca de la terminarea facultatii, in acelasi domeniu, cu exceptia primei mele angajari.
Si in mod sigur nu va fi ultimul, in conditiile in care piata fortei de munca a prezentului este in continua miscare si transformare, din ce in ce mai ametitoare, facandu-si tot mai des aparitia ofertele de munca atractive si promitatoare, din perspectiva mediului de lucru armonios si a sanselor de dezvoltare personala...

Pe de alta parte, nu-mi amintesc sa fi avut neplaceri majore sau sa fi primit vesti prea infioratoare in ziua de 31 Ianuarie, ci mai degraba, contrariul...
Si imi vor da dreptate in primul rand, nascutii in ultima zi a lui GERAR sau cei care au invins moartea in aceasta zi.


Voi ce amintiri aveti legate de evenimentele acestor zile ?
Considerati ca are dreptate psihiologul britanic CLIFF ARNALL si a sa formula magica de descoperire a zilei celei mai fericite, respectiv a zilei celei mai nefericite, din vietile noastre ?
Desi stim deja raspunsul, pentru frumusetea dezbaterii, sa nu incercam imediat sa-i demontam logica constructiei si sa nu-i combatem din start ipotezele de lucru.

Nu uitati ca astazi 21 Iunie, este ziua cea mai lunga din an, ziua solstitiului de vara, cand s-a dat startul verii astronomice. Ar fi minunat sa reusim sa o fructificam prin trairi de neuitat in mijlocul naturii, alaturi de cei dragi.
Va doresc sa va rasfatati cu cat mai multa relaxare binefacatoare in acest frumos week-end de CIRESAR !

18 comentarii:

Anonim spunea...

pescarus drag...izvini...am reinstalat de voie de nevoie tot in comp, ma bucur ca acum e totul in regula...;)
O duminica minunata iti doresc, alaturi de minunata ta familie si, ma voi bucura mereu de vocea ta blanda, de zambetul tau cu gropite, de aripile tale calde, de prietenia noastra frumoasa :)
Despre toate calculele nu prea stiu a zice...ti-am zis ca matematica ma zapaceste de tot, am insa incredere in calculele inimii , in formulele sufletelor, in samburele de bine din toate :)
Iti doresc sa ai parte mereu de aripi sa poti zbura, asa cum numai tu stii :)
Sibilla

Anonim spunea...

Cora, sa ai parte de o duminica minunata, ca sambata s-a dus.

Anonim spunea...

Multumesc, Pescarusule, pentru urari si pentru aceste articole care ne readuc optimismul. Iti doresc sa ai numai bucurii si fiecare zi sa fie fericita pentru tine. Si pentru noi toti. Duminica placuta!

pescarusul argintiu spunea...

@Sfinxule drag,
Nu te nelinisti, vom avea destul timp sa schimbam impresii si sa-mi povestesti peripetiile tale cu compul :)
Aceasta Duminica sa-ti fie si tie leagan de dulce alint in mijlocul naturii, alaturi de cei dragi si de puiul tau de zambet temerar, iar sufletul sa-ti fie ca si pana acum, o pajiste inverzita pe care zburda manji voiosi si neastamparati ;)
Numai inima poate sti care ne e cea mai fericita zi, ai dreptate :)
Iar aripile mele nu se vor frange decat in imbratisari pline de dor, pentru a zbura din nou, spre soare :)
Sa fii mereu iubita, scumpa prietena !

@Oana draga, asa sa fie, cum spui tu :)
Sa ai parte la fel, de o zi de Duminica ca in povestile tale frumoase, mangaiata de zambete si mult senin in suflet !
Iar Our sa-ti fie paj si sfatuitor de nadejde, bineinteles cu acordul semnat de Xreader ;)

@Corina draga,
Fiecare vizita a ta in casuta mea virtuala ma bucura mult si ma onoreaza. Ma straduiesc ca macar din cand in cand, sa las cenusiul anumitor zile si momente deoparte si sa aleg doar binele invaluit in culori calde si pastelate, care ne ajuta sa zidim frumosul si armonia in sufletele noastre :)
Sa dea Dumnezeu sa ne bucuram cat mai mult de zile fericite, innobilate de ganduri senine si curate, de bucurii si de sanatate !
Fii binecuvantata si ocrotita mereu de ingerii de lumina !

greenfield spunea...

N-am stiut pana acum ca 20 iunie e cea mai buna zi din an. E interesanta teoria.
O duminica frumoasa si o vara minunata iti doresc, eventual o vacanta...

pescarusul argintiu spunea...

Draga Greenfield, bine ai revenit din vacanta ! :)
Am citit cat de frumos a fost acolo, la marea de la Kavarna, acel paradis uitat de turisti, cum spui tu...
Mi-ai trezit gustul pentru vacanta, lasat undeva amortit si ascuns tainic intr-un ungher de suflet ;)
Voi ajunge si eu la mare, dar mai tarziu, tocmai in August, in luna lui Gustar...
Cu siguranta ziua de 20 Iunie e foarte fericita pentru cei care s-au nascut atunci sau carora li s-au nascut copiii in aceasta zi sau au ales sa-si uneasca destinele la aceasta data...
In rest, ar fi foarte bine sa reusim sa ne facem fiecare zi fericita si luminoasa :)
Sa ai parte si tu de o vara senina, cu mult zambet si multe locuri frumoase de explorat !

RazvY spunea...

20 iunie ... si atat . Pentru ca toate acele lucruri sunt relative si nu pot fi generalizate . Si pentru ca ... nu a avut dreptate :))

pescarusul argintiu spunea...

Da, Razvy, trebuie sa ne ferim sa facem astfel de etichetari cu rol de sentinta sau de teorii rigide, cand avem de-a face cu vietile noastre, asemanatoare in curgerea lor, si totusi atat de diferite, deci cu mult subiectivism multiplicat cu fiecare din noi ;)
Eu am preferat sa aleg aceasta tema pentru relaxare si amuzament, ca subiect spumos de week-end :)
Multumesc ca ai trecut pe aici si nu uita sa-ti pastrezi zambetul, croit pe profilul tau clasic, "de moda veche", cum marturiseai, caci are mare cautare :)
Mult succes in tot ceea ce intreprinzi !

Anonim spunea...

Multumesc, Pescarusule! Si eu sunt impresionata de fiecare data cand citesc postarile tale, fie de aici, fie de pe alte bloguri. Sa ne ajute Dumnezeu tuturor. O duminica frumoasa si linistita!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Corina,
Asupra oamenilor buni si deosebiti ca tine, daruiti cu un caracter vertical ce se inalta mereu pe spirala devenirii, Creatorul si corul lui de ingeri luminosi isi revarsa neintrerupt binecuvantarea si ocrotirea Sa divina, pentru a lasa sufletele lor sa straluceasca neingradite si neumbrite de nori potrivnici :)
Multumesc mult pentru urari.
Iti doresc sa te bucuri in continuare de aprecierile oamenilor valorosi si ale prietenilor adevarati, iar in demersurile tale neobosite din sfera politicii, sa ai parte de cat mai multe izbanzi, confirmari si semnale pozitive ale actiunilor tale !

starsgates spunea...

Pescăruşule neobosit în zborurile tale, îmi pare rău că te-am indus in eroare cu postarea mea nereuşită, dar am fost plecată într-un colţ de rai. Nu promit că o să apuc azi să postez acel loc deosebit, dar sigur zilele următoare vei vedea şi tu o parte din el. Cât despre articolul tău, pentru mine fiecare zi e norocoasă atâta timp cât: copiii cresc sănătoşi şi sunt cuminţi iar cei pe care-i iubesc sunt fericiţi.

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, mi-am imaginat eu ca numai un motiv serios putea fi la mijloc :)
Nu te grabi, ai destul timp sa ne dezvalui coltisorul de rai pe care l-ai vizitat, acum asteapta sa-ti tragi sufletul si sa-ti decantezi impresiile, pentru a ne lasa sa gustam nestingheriti esenta ;)
Perfect adevarat si plin de intelepciune este punctul tau de vedere despre ideea unei zile fericite din viata noastra, iar eu il impartasesc in totalitate !

Anonim spunea...

am dubii si eu referitor la formula si mai ales la rezultatul ei...acum conteaza cumva latitudinea si longitudinea locului celui care calculeaza?? :))))

Anonim spunea...

Sestro, mi-e dor de tine :)
Am venit pentru o calda imbratisare , sa ma las alintata de aripile tale zambet si floare, mugur de lumina si suras al sperantei ...am venit sa-ti urez, sa ai parte de o noua saptamana, mai bogata in zambete si impliniri, si....zbor lin :)
Recunostinta suflet bland,
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Draga Mestere, vezi, aveam eu dreptate cand spuneam ca ti-ai revenit dupa zilele acelea cenusii...
Bun gasit si sa fie intr-un ceas bun ! :)
Formula respectiva este incarcata de atat de mult subiectivism si relativitate, incat este inutil sa o consideram reper emotional.
Oricare alte variabile alese, inclusiv latitudinea si longitudinea locului unde vietuim, n-ar face decat sa sublinieze fragilitatea teoriei.
O saptamana rodnica si luminoasa iti doresc !

pescarusul argintiu spunea...

Draga Sibilla, sunt aici, aproape de inima ta si de sufletul tau minunat, atat de incercat :)
Iar imbratisarea mea asteapta strans sa te cuprinda, aripile mele de pescarus iti mangaie fruntea inteleapta de Sfinx neobosit, care-si tese covor de marturisiri la ceas sfant de noapte...
Sa murmuram o rugaciune de multumire catre El, Creatorul tuturor vazutelor si nevazutelor, caci cu voia Sa, purtam in suflet Lumina :)
Fii binecuvantata, dusita moja !

Bibliotecaru spunea...

Formula nu ţine seama de coeficientul dedus din factorul PSI. :)
Ce înseamnă să fi cercetător şi să ai atât de mult timp să cheltuieşti banii celui care îţi pune la dispoziţie un laborator!

pescarusul argintiu spunea...

Asa este, poate ca ar trebui mai bine gandit procesul de directionare a fondurilor pentru dezvoltarea stiintifica, spre domeniile intr-adevar prioritare, cum ar fi medicina, invatamantul, asistenta sociala.
Unele cercetari ar trebui sa depaseasca stadiul capriciilor unor specialisti care adora sa experimenteze ciudatenii lovite uneori de absurd.