luni, 26 mai 2008

ELOGIU inteligentei triumfatoare


Pentru astazi m-am hotarat sa aprofundez tema unui ingredient actual nelipsit din multimea de CV-uri elaborate, desprins din realitatea umana imediata, cu care majoritatea indivizilor cu putere de perceptie, se mandresc mai in gluma, mai in serios... Maria Sa Inteligenta.
Trebuie sa recunoastem ca zilnic ne ciocnim de priviri si figuri inteligente, de indata ce iesim pe usa casei si apucam sa traversam strada. Nu stiu daca pana acum cei care au incercat sa mimeze inteligenta au si reusit sa nu fie desconspirati de ei insisi.


Hoinarind prin hatisul de teorii si analize ale conceptului, am gasit deosebit de interesante caractersticile care definesc si intregesc meandrele inteligentei spirituale.

Inteligenta spirituala, asa cum o definesc psihologii, este strans legata de implinirea unei nevoi profunde a fintei umane – accea de a simti ca totul are un rost. Dezvoltarea ei este insasi garantia sanatatii psihice, spun psihologii.
In prezent majoritatea oamenilor isi cunosc coeficientul de inteligenta, celebrul IQ. Angajarea in unele domenii de activitate este conditionata de existenta unui anumit nivel al IQ-ului. In curand, vom putea sa ne calculam si coeficientul de inteligenta spirituala (SQ), care ne va arata ce calitati spirituale mai avem de dezvoltat.

Psihologii spun ca exista mai multe tipuri de inteligenta...

La inceputul secolului XX psihologii au descoperit metode prin care sa masoare inteligenta. Calcularea IQ-ului (coeficientul e inteligenta) a devenit o adevarata moda. La acea vreme inteligenta era privita doar ca o functie pur cognitiva a fiintei umane. Viziunea ulterioara s-a imbogatit luand in considerarea si planul verbal. In final, s-a ajuns ca inteligenta sa fie unanim definita de psihologi ca fiind „aptitudinea de a intelege relatiile care exista intre elementele unei situatii si de a te adapta in asa fel incat sa iti realizezi propriile scopuri."

O viziune destul de limitata, am putea spune.

In 1993, William Gardner a aratat ca inteligenta este mult mai mult.
El a atras atentia asupra multiplelor fatete ale inteligentei, aratand ca nu se poate vorbi doar despre inteligenta cognitiva, ci si despre:
- inteligenta kinestezica – legata de constientizarea corpului fizic, de un bun control asupra functiilor acestuia, de utilizarea lui diferentiata si nuantata;
-inteligenta muzicala – legata de constientizarea sunetelor si armoniilor;
-inteligenta intrapersonala – constientizarea propriilor trairi si ganduri si controlul acestora;
-inteligenta interpersonala – legata de modul de relationare cu ceilalti si de succesul social.

In 1995, Daniel Goleman si-a popularizat cercetarile privind inteligenta emotionala si a generat un nou curent in lumea psihologilor, si in acelasi timp o noua obsesesie care a inlocuit calcularea IQ cu calcularea EQ-ului (coeficientul de inteligenta emotionala). Acesta are la baza inteligenta intrapersonala si inteligenta interpersonala si presupune existenta unor calitati precum: abilitatea de a comunica si mai a ales de a-i asculta pe ceilalti, capacitatea de a accepta feed-back-ul lor, empatia, acceptarea unor puncte de vedere diferite.
Dar mai lipsea ceva, ce a fost completat de psihologia transpersoanala care a inceput sa vorbeasca tot mai mult de inteligenta spirituala.

Frances Vaughn, doctor in pishologie, psihoterapeut cu 30 de ani de experienta si fost presedinte al Asociatiei Americane pentru Psihologie Transpersonala scria: „Lucrand ca psihoterapeut, convingerea mea este ca inteligenta spirituala deschide inima, lumineaza mintea si inspira sufletul, conectand psihicul uman individual la insusi substratul de baza al fiintei. Inteligenta spirituala poate fi dezvoltata prin practica si poate ajuta o persoana sa distinga realitatea de iluzie. Ea se exprima in orice cultura ca iubire, intelpciune si a fi in slujba celorlalti"

Un alt autor scrie despre inteligenta spirituala in termenii urmatori: „daca in cazul inteligentei congnitive este vorba despre a gandi, in cazul inteligentei emotionale despre a simti, in cazul inteligentei spirituale este vorba despre a fi."

Semnele dezvoltarii inteligentei spirituale:
Conceptul de inteligenta spirituala, asa cum este el conturat in psihologia transpersoanla este foarte apropiat de cel de maturitate spirituala.
„Maturitatea spirituala ca o expresie a inteligentei spirituale subsumeaza un anumit grad de maturitate emotionala si morala ca si un comportament etic. Maturitatea spirituala se exprima prin intelepciune si actiunea plina de compasiune in lume. Asa cum o inteleg eu, maturitatea spirituala implica intelepciune si compasiune, anifestata fata de ceilalti oameni indiferent de crez, sex, origine etnica, varsta ca o forma de respect pentru orice forma de viata. Ea presupune si un simt al introspectiei si intelegere bazata pe dorinta de a recunoaste iluziile, de a te detasa de ceea ce este efemer si a-ti clarifica intrebarile legate de libertatea existentiala si de moarte. Ea implica conectarea vietii interioare cu viata exterioara, cu actiunile si serviciul in slujba omenirii. A fi constient de sine este esential pentru dezvoltarea maturitatii spirituale".

In acest moment nu exista o definitie general acceptata a inteligentei spirituale. Frances Vaughn a reusit sa creioneze insa cateva aspecte de care ar trebui sa tinem seama in demersul definirii inteligentei spirituale. Le-am sintetizat in continuare:

1)Intuitie
2)Deschidere catre cunoasterea contemplativa
3)Capacitatea de a privi lucrurile din mai multe perspective, rafinarea perceptiilor
4)Libertate in gandire, reexaminarea credintelor si conceptiilor privind realitatea
5)Cautare si practica spirituala
6)Discernamant
7)Viziune holistica
8)Respect pentru toate fintele, acceptarea diferentelor
9)Capacitate de a iubi – a primi si a darui iubire
10)A te pune dezinteresat in slujba celorlalti, bunatate, generozitate
11)Compasiune
12)Putere de a ierta
13)Sensibilitate estetica si aprecierea frumusetii
14)Umilinta
15)Integritate, a-ti conduce viata dupa valori spirituale si a fi consecvent in respectarea lor
16)Intelepciune
17)Cultivarea autenticitatii si a constiintei de sine
18)Curaj
19)Pace interioara
20)Stapanire de sine

Concluzia psihologilor transpersonalisti este una unanima: a avea o viata spirituala si a fi angrenat cu asiduitate intr-o practica spirituala pe o cale autentica sunt garantii ale sanatatii psihologice si ale implinirii fiintei umane.
„Experientele spirituale precum inspiratia sunt asociate cu sentimente de claritate, conectare, deschidere si energizare. Cand cineva se simte inspirat, se simte revitalizat, reimprospatat, reinnoit"...


MAXIME despre labirintul INTELEGENTEI si fatetele sale

"Un sistem este considerat că are proprietatea de inteligenţă, pe baza comportării sistemului, dacă se poate adapta singur la situaţii noi, are capacitatea de a raţiona, de a înţelege legăturile dintre fapte, de a descoperi înţelesuri şi de a recunoaşte adevărul. De asemenea ne aşteptăm ca un sistem inteligent să înveţe, deci să-şi îmbunătăţească performanţele pe baza experienţei trecute." (N.V. Findler)

"Inteligenta fara bunatate, chiar cand e celebra, are neintelegeri de cea mai masiva prostie. "(Vasile Băncilă în Filosofia varstelor)

"Inteligenţa înseamnă adaptare." (Marin Preda în "Viaţa ca o pradă")

"Inteligenta este maladie cerebrala din fericire putin raspandita."

"Inteligenta este lustru care acopera sentimentele dar nu le transforma."

"Inteligenta este moneda curenta ce se poate folosi in orice ocazie." (Fr. Hebbel)

"Inteligenta este cea mai mare nenorocire intr-o societate imorala si mediocra."

"Inteligenta este principiul ordinii lumii." (E. P. de Senancour)

"Inteligenta inseamna a intelege si a inventa." (J. Piaget)

"Inteligenţa este cel mai greu şi cel mai înalt produs al naturii, creaţiunea cea mai rară şi cea mai preţioasă din câte există pe lume." (Arthur Schopenhauer)

"Inteligenţa este o descentralizare a gândirii."

"Inteligenţa este arta de a înveşmânta raţiunea." (Denis Diderot)

"Inteligenţa este putinţa de a vedea şi reproduce obiectiv cele ce există şi se întamplă." (Mihai Eminescu)

"Inteligenţa este un judeţ obscur în imperiul strălucitor, omnipotent al prostiei."
(Valeriu Butulescu în "Imensitatea punctului")

"Inteligenţa e un mijloc de adaptare la mediu al instinctului de conservare."
(Camil Petrescu)

"Inteligenţa este ceea ce foloseşti când nu ştii ce să faci." (Jean Piaget)

"Inteligenţa este o manieră de a transforma o lume de lucruri într-o lume de semne."
(Albert-Antoine Thibaudet)

"Inteligenţa este capacitatea de a sesiza universalul, de a deosebi esenţa lucrurilor, de a urma cu docilitate întorsăturile şi complexităţile realului."
(Jacques Maritain)

"Inteligenţa este aptitudinea de a face obiecte artificiale, în special unelte care fac alte unelte." (Henri Bergson)

"Inteligenţa nu înseamnă să nu faci greşeli, ci să vezi repede cum poţi să le îndrepţi." (Bertolt Brecht)

"Inteligenţa este iuţeala în a vedea lucrurile aşa cum sunt." (George Santayana)

"Inteligenţa este capacitatea cu ajutorul căreia vom înţelege, până la urmă, că totul este de neînţeles." (Maeterlinck)

"Inteligenţa este aroganţă educată." (Aristotel)

"Inteligenţa este de aceea permanentă punere sub întrebare a proiectului propriu."
(Gabriel Liiceanu în "Despre limită")

"Mi-ai dat forţa tuturor celor vii.
Mi-ai dat libertatea pe care cel singur nu o are.
M-ai învăţat să aprind, ca pe un foc bunătatea.
M-ai ajutat să construiesc pe realitate ca pe o stâncă.
M-ai făcut duşman al răului şi stavilă împotriva freneticului.
M-ai făcut să descopăr generozitatea oamenilor şi ocazia de a mă bucura.
AŞA SA FIE."

(Pablo NERUDA - "Elogiu inteligentei triumfatoare")


De cate ori v-ati aprins intunericul cu propria lumina a inteligentei ?
De cate ori v-a fost propria inteligenta pavaza si scut si de cate ori povara ?
De cate ori v-ati alinat suferinta cu aripa mangaietoare si calauzitoare a intelepciunii izvorate din inteligenta ?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Pe termen lung, inteligenţa ajută omului sau îi dăunează?

Anonim spunea...

Vin in complectarea intrebarii bibliotecarului si zic, ca intervin factori independenti de vointa noastra, un " fulger " in cursul firesc, care poate penetra tot ce am construit ca artizani ai spiritului liber, si, ne zdruncina echilibrul...atunci, mai exista o licarire de spernata, miracolul...poate...
In general, QI, se stabileste dupa aplicarea unui set de mai multe baterii de teste, validate pe populatia romana, ma refer la noi, dar peste tot in lume astfel se procedeaza, profilul psihologic al celui testat ne ofera si el ceva date importante, si sfatul psihologilor e a nu ne grabi cu interpretarea rezultatelor, caci surprizele pandesc la fiecare coltisor neexplorat... uneori ne suntem noua insine imprevizibili, naivi ai vesnicelor cautari, sau, uitam de unde a plecat sufletul in cautare, cognitivul nu poate fi triumfator de unul singur, nu-i asa?....ratacim mereu, si, cum atingem o aripa inteleapta de suras " triumfator ", cum acel ceva neasteptat intervine, lunecam in rataciri, in visari, in neputinte si zbateri, incrancenari....e o lupta continua, pana cand...pana cand obosim, si asta se intampla....plecam obositi si surazatori...poate... cine stie exact ?
O tema interesanta ca abordare, felicitari pescarusule drag....rauri de tratate, romane, versuri, si tot nu vom gasi raspunsuri decat, care sa ne fie suficiente pentru a ne simti suficient de suficienti noua insine, la un moment dat, in clipa urmatoare...inca o tresarire... :)
pretuire si prietenie sincera,
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

@Bibliotecaru
Si pe termen scurt si pe termen lung, inteligenta ar trebui sa fie benefica pentru natura umana, caci ea a stat la baza evolutiei rasei noastre, alaturi de puternica sa capacitate de adaptabilitate la mediul inconjurator si de intensul spirit de autoconservare, manifestate de generatii intregi de "homo homini sapiens".
Dar inteligenta in stare pura nu poate vietui fericit decat daca se impleteste cu intelepciunea de a accepta constrangerile si limitarile sistemului nostru "civilizat" si controversat de valori...
Trebuie sa avem inteligenta de a gasi calea sa ne ajutam pe noi insine si pe cei din jur, de a o "aservi" devenirii noastre.
Dupa cum vezi, nu am vrut nici o clipa sa ma refer la deturnarea inteligentei in scopuri distructive, desi exista si aceste fatete negative si nu trebuie sa le ignoram.

@Sfinxule drag,
Ai dreptate, tema este complexa si mereu in schimbare, noi doar trebuie sa gasim forta si sa avem intelepciunea de a ne ocroti sufletul de agresiunile exterioare, care pandesc la tot pasul in jurul nostru si de a ne cladi inteligent ziduri de aparare in jurul templului nostru interior.
Ar fi multe de spus despre virtutile inteligentei, poate si de amenintarile care deriva din folosirea ei ca arma si nu ca mijloc pacifist...
Te imbratisez cu drag si imi doresc sa ne pastram cu grija luciditatea, pentru a nu ramane descoperiti :)
Si sa fim artizani ai spiritului liber, asa cum ai spus tu atat de frumos, construind neincetat, chiar daca exista riscul de surpare a armoniei si echilibrului !