sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Regina Ana a Romaniei - modelul unei vieti implinite


Regina Ana, sotia regelui Mihai I, a acordat un interviu inedit, primul de acest gen din viata sa, in seara zilei de sambata 12 ianuarie 2008, la TVR1.
Interviul a fost realizat de Eugenia Voda la Palatul Elisabeta si transmis in cadrul emisiunii “Profesionistii” - talk-show-ul cultural cu cea mai mare audienta din Romania.
Majestatea sa a dezvăluit cu acest prilej detalii nemaiauzite ale vieţii sale mult încercate: exilul, cum a participat ca voluntară pe front în timpul războiului şi a fost decorată, cum l-a întâlnit pe regele Mihai în Grecia şi s-au îndrăgostit la prima vedere.
Regina Ana a vorbit in limba franceza, desi realizatoarea i s-a adresat, in mare parte, in limba româna.
"Regina este extraordinar de volubilă. La întâlnirea cu echipa de filmare, care a avut loc pe 17 decembrie 2007, la Palatul Elisabeta, a povestit, în faţa camerei de filmat, cu foarte multă savoare şi fără nici un fel de reţinere, amănunte neştiute din viaţa ei personală", a declarat producătoarea Liliana Săndulescu.
„Înainte de filmare, realizatoarea Eugenia Vodă a întrebat-o cum să i se adreseze pe parcursul interviului: cu «Alteţă» sau «Majestate»?
Regina a răspuns: «Simplu, "doamnă", să nu-mi spuneţi altfel».
"De altfel, pe durata celor două ore petrecute de noi la Palatul Elisabeta, regina Ana s-a purtat firesc, natural şi a stat de vorbă cu toată lumea. Ne-a creat impresia că suntem în vizită la o cunoştinţă sau la un prieten. Dar avea o subtilitate a gesturilor, a atitudinii, o nobleţe a privirii care o deosebea şi care făcea permanent trimitere la sângele său albastru", a mai declarat Liliana Săndulescu.
Pe parcursul emisiunii, telespectatorii vor afla că regina Ana, fiică a principelui René de Bourbon-Parma şi a principesei Margareta a Danemarcei, şi-a însoţit în 1939, părinţii în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite.
Regina a povestit ca a urmat cursurile unei scoli de arta la New York, dar s-a oprit pentru ca a trebuit sa lucreze. Ea a aratat ca parintii sai au dorit ca toti cei patru copii ai lor sa aiba o slujba.

“Indiferent de banii pe care ii ai, trebuie sa lucrezi, pentru ca munca iti da libertate. Si fiicele mele lucreaza. Toate”, a spus regina.

Ea a aratat ca, atunci cand avea 19 sau 20 de ani si inca nu il cunostea pe regele Mihai a lucrat ca vanzatoare de panglici si flori artificiale intr-un mare magazin din New York.
“Am fost vanzatoare de panglici si flori artificiale. Nu prea mi se potrivea, dar e amuzant sa aranjezi vitrina. E ciudat cati oameni pot sa cumpere panglici si flori artificiale. Asa am intalnit multi oameni si am invatat ceva: sunt oameni foarte politicosi cu cel care vinde si altii pentru care nu existi. Asta se vede imediat. De atunci am fost intotdeauna foarte atenta: spun multumesc si buna ziua celor care vand”, a spus regina.
Regina a mai povestit, totodata, ca a fost inrolata ca voluntar mai bine de doi ani in al Doilea Razboi Mondial, unde a avut mai intai gradul de caporal, apoi a avansat la gradul de locotenent.
Din 1943 până la sfârşitul războiului, a participat, alături de Forţele Franceze Libere (trupele fiind sub comanda generalului De Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, primind „Crucea de război".
“La inceput am condus o ambulanta. Era o munca foarte grea, pentru ca vedeai atat de multa suferinta. Tineri despre care stiai ca or sa moara si nu puteai face nimic pentru ei… decat, uneori, sa-i tii de mana… Dupa asta m-au mutat si am devenit soferul comandantului. Faceam curierat”, a povestit cu simplitate regina. “Am stat pe front aproape doi ani si jumatate. Toti fratii mei au fost pe front: Jaques a fost aviator in Norvegia, Michel a fost parasutist si Andre a fost in Irish Guards. Toti am fost inrolati in armata, toti voluntari. Tata a facut si razboiul din Finlanda ca voluntar”, a adaugat ea.

L-a invatat pe regele Mihai cum se traieste simplu.

Regina Ana a României a dezvaluit, de asemenea, si amintirile sale legate de momentul in care l-a vazut prima data pe regele Mihai.
“Varul meu, Jean de Luxembourg, dadea un dineu la ambasada Luxemburg-ului de la Londra. Mama si fratii mei erau deja acolo, la Hotel Claridge`s. M-am dus la apartamentul unde stiam ca erau ai mei. Acolo, in picioare, era un tanar in uniforma. Cum nu am iesit de mult timp din armata, in loc sa fac o reverenta, am luat pozitie de drepti. Si l-am salutat lovind calcaiele, ca un soldat. M-am simtit atat de umilita de mine insami, incat am iesit imediat ca sa merg la verisoarele mele, care erau la alt etaj”, a spus regina.
Ea si-a amintit ca dupa acest episod a mers cu regele la cinema si i-a aratat cum “se traieste simplu”, invatandu-l cum sa procedeze pentru a-si cumpara bilete sau pentru a plati un taxi.
“Dupa asta am mers la cinema impreuna. Regele nu stia cum se sta la coada la un cinematograf, cum se plateste. Fratele meu, Michel si cu mine l-am invatat cum se traieste simplu, nu intr-un palat. Asa a aflat cum se sta la coada, cum se plateste la un magazin, cum se cumpara bilete la cinema. Era amuzant, nu stia nici cum se plateste taxiul”, a continuat regina.

În iunie 1948 s-a căsătorit, la Atena, cu regele Mihai I al României.

Regele Mihai a fost broker la New York.

Majestatea Sa a mai aratat ca regele Mihai a fost, la New York, timp de noua ani, broker.
“A fost dificil pentru ca, atunci cind esti broker, trebuie sa iesi mult in oras, la cockteiluri si la dineuri, ca sa gasesti clienti. Si nu era genul nostru, era dificil”, a spus regina.
Totodata, ea a mai relatat ca a locuit, la un moment dat, intr-o casa cu fantome si a spus ca a vazut chiar fantome.
“Da, pot sa spun, exista fantome. Trebuie facute rugaciuni pentru ele, trebuie sa sfintesti ca sa le ajuti sa poata parasi aceasta lume… Si la Palatul Elisabeta este o fantoma, am sfintit si aici, e vorba de o femeie foarte draguta”, a spus regina.

Toate cele cinci fiice ale cuplului regal muncesc.

Regina Ana a detaliat si situatia actuala a celor cinci fiice.
“Cele cinci fiice muncesc toate. Trebuie sa munceasca sa-si cistige existenta. Margareta are o fundatie pentru copii saraci si pentru batrani, calatoreste mult ca sa adune fonduri. Elena lucreaza in Anglia, cu al doilea sot, primul fiind decedat. Sotul ei este avocat, ea lucreaza la o firma, e contabila. Irina a fost maritata cu un suedez, dar au divortat. Acum se ocupa de cai, in America, in Oregon. Sofia locuieste in Franta, in Bretania, unde ii place foarte mult. Are o fetita, Elisabeta, scrie carti pentru copii si picteaza foarte bine. Maria, a cincea fiica, traieste in America, in New Mexico. Si lucreaza la cabinetul unor medici. Se ocupa de programari. Nu are copii. Elena are un baiat si o fata, Irina tot un baiat si o fata, Sofia are o fata, deci avem cinci nepoti”, a spus regina.

“Daca nu ai defecte, nu ai haz !”

Regina Ana a României a mai marturisit, despre sine, ca tenacitatea e principala sa trasatura de caracter si ca trebuie sa fii corect, sa faci ceea ce spui si ca trebuie sa mergi intotdeauna pana la capat, pentru ca “altfel, nu e bine”. Ea a marturisit ca onestitatea este calitatea pe care o apreciaza la un barbat si franchetea la o femeie. Regina a spus ca ii place lectura, dar si gradinaritul si ca ii plac oamenii sinceri, chiar daca sinceritatea este uneori dureroasa. Ea a apreciat ca defectul sau major este acela de a critica.
“Am multe defecte. Daca nu ai defecte, nu ai nici un haz”, a spus regina.

“Politica nu e pentru noi.”

Regina a precizat ca nu este interesata in nici un fel de politica.
“Politica nu ma intereseaza deloc, nu e pentru noi. Pentru asta sint politicienii, ii lasam sa isi faca munca”, a spus regina.

La un moment dat, realizatoarea emisiunii, inegalabila Eugenia Voda o întreabă dacă Majestatea Sa şi regele Mihai nu se simţeau cumva umiliţi atunci când mergeau la nunţile sau botezurile gothei europene în perioada exilului, vremuri în care au fost obligaţi de împrejurări să muncească pentru a-şi întreţine fetele. Răspunsul a fost demn de o regină, şi poate fi o lecţie de modestie pentru toate „mărimile" României contemporane: „Nu conta averea şi nu ne duceam ca să ne expunem conturile în bancă", a răspuns cu eleganta si distinctie regina Ana a României.

Am mai aflat ca Majestatea Sa o admiră pe Elisabeta Rizea pentru că aceasta dovedeşte că nu trebuie să fii nobil ca să fii mare. Eroina ei este Regina Elena, pe care a iubit-o si a pretuit-o foarte mult.

Ar fi vrut să fie pictor. Îi plac macii, florile sălbatice şi albastrul mereu schimbator al mării. E fericită oriunde şi de aceea nu trebuie să mai jinduiască după această stare. Este un om fericit!

“Nu am nevoie sa imi imaginez fericirea, o am, am avut-o intotdeauna”, a adaugat ea. Culmea nefericirii este atunci cand pierzi pe cineva iubit, a apreciat regina, adaugand ca detesta aroganta, oamenii ingamfati, cu nasul pe sus, care ii privesc pe ceilalti de sus.
Poetul preferat al reginei este La Fontaine, pentru ca “fabulele lui sunt simple, le intelegi”, scriitorul preferat este Dickens, pentru ca “e foarte interesant, are intotdeauna o morala”, iar compozitorii preferati sunt Beethoven si Chopin, regina fiind o iubitoare a muzicii clasice.
“Imi place muzica clasica. Muzica m-a ajutat foarte mult. Cind eram la scoala si trebuia sa invat texte, nu le puteam invata decit pe muzica”, a spus regina.
Ea a mai spus ca eroina preferata, din viata privata, a fost Regina Elena a României, mama Regelui Mihai I, careia ii este recunoscatoare pentru calitatile pe care i le-a transmis regelui, iar deviza sa este: “Traieste fiecare zi! Nu te gandi la ziua de maine! Pana maine mai e!”.

2 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Spunea Dinescu vineri: Cum e asta? Spunea Regina Ana că are trei fete care lucrează pe nu ştiu unde, care ingineră care nu ştiu ce... prinţese care lucrează, şi vine actoraşul ăsta Duda cu pretenţia să i se spună alteţă că, de, e prinţ...
Cum să nu-mi aduc aminte că am scris şi eu despre asta?

pescarusul argintiu spunea...

Ai dreptate, imediat dupa revolutie, cand revenirea regelui Mihai in tara era privita de ex-presedintele Iliescu drept o reala amenintare la adresa statului de drept, interzicandu-i-se pe atunci intrarea, am privit cu multe rezerve insistentele si asiduitatea de afirmare in lumea diplomatica ale lui Radu Duda, de formatie actor de sorginte ieseana si consortul printesei Margareta...
Dar anii trecand, lucrurile asezandu-se in privinta tolerantei generale a familiei regale inclusiv de carmuitorii politici, m-am obisnuit cu prezenta sporadica a lui Duda in stirile mondene, asa cum ajungi sa te obisnuiesti pana la urma cu o constructie avand o arhitectura indoielinica, aparuta peste noapte pe o strada bine stiuta, pe care vrand-nevrand te resemnezi si o incluzi in peisajul citadin...