vineri, 4 ianuarie 2008

Sunetul Muzicii

Richard Clayderman - Love Story




The Sound of Music - a great musical film (USA, 1965)





Regizor: Robert Wise
Scriitor: Howard Lindsay, Russel Crouse
Scenarist: Ernest Lehman
Compozitor: Irwin Kostal, Richard Rodgers
Operator: Ted D. McCord
Costume: Dorothy Jeakins
Producător: Robert Wise
Director de imagine: Boris Leven
Monteur: William Reynolds

Distribuţia:

Julie Andrews (Maria)
Christopher Plummer (Georg von Trapp)
Eleanor Parker (Baroness)
Peggy Wood (Abbess)
Anna Lee (Margaretta)
Portia Nelson (Berthe)
Richard Haydn (Max Detweiler)


De la premieră - prima în 1965 şi a doua reeditată în 1990, la aniversarea a 25 de ani - şi până astăzi, filmul a fost şi a rămas unul dintre cele mai populare muzicaluri, cu încasări de peste 200 de milioane de dolari şi cu un album de melodii vândut în mai mult de 10 milioane de exemplare, tradus în cinci limbi de circulaţie internaţională.

Cine nu cunoaşte emoţionanta poveste a modestei fete de la mânăstire, care devine guvernanta celor şapte copii ai severului căpitan Von Trapp? Cine nu-şi aminteşte cu câtă răbdare şi pricepere le deschide Maria gustul pentru muzică? Dar minunatele cântece ale filmului? Paradisul acesta în care căpitanul îşi găseşte o soţie, iar copiii, o mamă, este ameninţat de nazişti, iar familia trebuie să se refugieze în Elveţia. Înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial, o trupă 'Von Trapp Family Singers' a existat cu adevărat.

Regizorul Robert Wise şi-a adus întreaga echipă de realizatori în Austria, la Salzburg, unde, timp de 11 săptămîni, s-au filmat scenele de exterior atât în oraşul medieval, cât şi în peisajul din împrejurimi, pentru autenticitatea atmosferei. În schimb, întrucât nu s-a putut lucra în interiorul mânăstirii de maici, s-a recurs la o minuţioasă reconstituire în studiourile 20-th Century Fox.

Julie Andrews are o prestaţie absolut extraordinară: caldă, sensibilă, fermecătoare şi, bineînţeles, foarte muzicală.


Premii şi selectări:
Golden Globe (1966) - Cea mai bună actriţă - categoria film muzical şi de comedie: Julie Andrews
Golden Globe (1966) - Cel mai bun film - musical şi comedie
Oscar (1966) - Cel mai bun film: Robert Wise
Oscar (1966) - Cel mai bun regizor: Robert Wise
Oscar (1966) - Cel mai bun cântec
Oscar (1966) - Cel mai bun montaj: William Reynolds
Oscar (1966) - Cea mai bună muzică de fim: Irwin Kostal
Premiul BAFTA (1966) - Cea mai bună prestaţie feminină: Julie Andrews
Golden Globe (1966) - Cel mai bun regizor , nominalizat: Robert Wise
Golden Globe (1966) - Cea mai bună actriţă în rol secundar , nominalizat: Peggy Wood
Oscar (1966) - Cea mai bună actriţă , nominalizat: Julie Andrews
Oscar (1966) - Cel mai bun operator , nominalizat: Ted D. McCord
Oscar (1965) - Cea mai bună actriţă în rol secundar , nominalizat: Peggy Wood
Oscar (1966) - Cea mai bună imagine , nominalizat: Boris Leven


Coloana sonora The Sound of Music

The Sound of Music este cu siguranta unul dintre cele mai indragite filme ale tuturor timpurilor si, dincolo de valoarea si candoarea lui, ce rezida in distributie si in regie, ceea ce inca farmeca la acest film este coloana sonora, alcatuita in intregime din „slagare nemuritoare”, daca ar fi sa imprumutam o formula dintr-o perioada pe care incet-incet o dam uitarii.
Putini sunt cei care stiu ca Richard Rodgers si Oscar Hammerstein II compusesera aceasta muzica pentru varianta Broadway a musicalului, care s-a jucat pentru prima data pe 16 noiembrie 1959, varianta cinematografica fiind un remake al spectacolului, realizat ca urmare a succesului pe care l-a avut show-ul.
Intrucat este vorba despre un musical, coloana sonora contine in marea majoritate piese cu text, care contribuie la construirea povestii in care se incadreaza. Iar majoritatea sunt cantece de dragoste, care vorbesc despre marea varietate de exprimare a iubirii – este iubirea fata de minunile pe care Dumnezeu le-a creat – munti, vai, nori, flori... ("The Sound of Music", "Climb Ev'ry Mountain", "My Favorite Things"), iubirea ca prima experienta ce da fiori ("Sixteen Going on Seventeen"), iubirea ca sentiment plenar si ca implinire a unui destin ("Something Good") si nu in ultimul rand ca sentiment de patriotism ("Edelweiss").
Pentru Maria (Julie Andrews), o tanara joviala si increzatoare, fiecare lucru ce o inconjoara este dovada existentei si bunatatii lui Dumnezeu, iar frumusetea pe care o vede oriunde isi intoarce privirea o umple atat de mult de fericire, incat simte nevoia sa explodeze in cantec: ” The hills fill my heart with the sound of music/ My heart wants to sing every song it hears” (“Dealurile imi umplu sufletul cu sunetul muzicii/ Inima vrea sa cante toate cantecele pe care le aude”).
Desi vrea sa ii multumeasca lui Dumnezeu pentru minunile Sale inchizandu-se intre zidurile unei manastiri, destinul ii poarta pasii in casa generalului von Trapp, unde, prin prisma noilor sentimente ce ii invadeaza sufletul, se va descoperi pe sine. Si, pe langa zambete si voie buna, ea va readuce muzica in casa von Trapp, de unde fusese alungata de regretatul deces al sotiei generalului. Muzica este de altfel cea care creaza si consolideaza relatiile dintre personaje.
Dupa ce ii invata pe cei sapte adorabili copii ai generalului (a caror guvernanta este) notele muzicale, cu ajutorul unui “abecedar” special (“Do-Re-Mi”), convietuirea lor se transforma in agreabile concerte pe imensa scena a vietii.
Maria va invata la randul ei acordurile iubirii fata de un barbat, pe care le exprima cu infiorare si gratitudine in “Something Good”: “Perhaps I had a wicked childhood/ Perhaps I had a miserable youth/ But somwhere in my wicked, miserable past/ There must have been a moment of truth/ For here you are, standing there, loving me/ Whether or not you should/ So somewhere in my youth or childhood/ I must have done something good” (“Poate ca am fost neastamparata in copilarie/ Poate ca n-am avut o tinerete fericita/ Dar undeva, in trecutul meu rau si nefericit/ Trebuie sa fi existat un moment de adevar/ Caci iata-te, stand acolo, iubindu-ma/ Chiar daca ar trebui sau nu/ Asa ca in copilarie sau in tinerete/ Trebuie sa fi facut ceva bun”).
Pline de voie buna sau de melancolie, piesele ce alcatuiesc coloana sonora a filmului The Sound of Music sunt in totalitate Frumoase, apartinand parca unei epoci in care muzica era scrisa pentru eternitate...

Un comentariu:

Bibliotecaru spunea...

4,3,2 nu a luat premiul BAFTA, probabil nu a avut prea multă baftă, dar poate ia premii OSCAR.