miercuri, 11 ianuarie 2012

Necesar exerciţiu de admiraţie...


Nimeni dintre aceia pe care bogăţia şi onorurile îi aşază pe o treaptă mai înaltă nu e mare. Aceasta-i eroarea care ne înşală, că nu apreciem pe nimeni după ceea ce este, ci îi adăugăm şi cele ce-l împodobesc.
Când vrei să apreciezi pe cineva la justa lui valoare şi să ştii ce fel de om este, priveşte-l gol: să lepede averea, să lepede onorurile şi celelalte minciuni ale soartei, să dezbrace până şi corpul – priveşte-i sufletul, dacă-i mare prin altceva sau prin el însuşi. Să apreciem fiecare lucru, îndepărtând ce se spune despre el şi să cercetăm ce este, nu ce e numit.

(Seneca - "Epistolae")

Mai avem la îndemână astfel de exemple reale şi posibile printre contemporanii noştri, ce credeţi ?

13 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Se-neca desfrâul nesecat al vinii
Din lac suind refracţia luminii.

:D

Să spun şi eu atunci că Senaca îşi disputa conceptul de îndreptare a vinovăţiei cu următoarele cuvinte:

„Cât de omenesc va fi să arăţi un suflet blând şi părintesc faţă de cei vinovaţi şi să nu le urmezi pildele ci să-i aduci pe calea cea bună“ (Despre mânie, Op. cit. pag. 24)

https://incertitudini2008.blogspot.com spunea...

Pescăruș,
De data aceasta, încerc un fel de răspuns „sec„, fără poezie, fără filozofie, sec, așa cum este viața, uneori.
L-am auzit de la un tip, pe care îl părăsise soția pentru un tânăr- „Domle, mănânci un sac de sare cu cineva și nu știi cine este și ce vrea..

Cristian Lisandru spunea...

Din nefericire, trăim vremurile superficialităţii. Ale etichetelor lipite cu o viteză maximă, fără a analiza serios, pentru a trage concluzii viabile. Nici nu reuşim să fim cunoscuţi aşa cum ar trebui, nici nu reuşim să îi cunoaştem pe alţii aşa cum ar trebui. Este un tablou al culorilor sumbre, la mare preţ azi...

pescarusul argintiu spunea...

Biblio, dacă ar fi să aleg un răspuns duhovnicesc, oferit cu înţelepciune de un parinte ortodox al zilelor noastre, ar suna cam aşa:
"Toţi greşim, a greşi este omeneşte, dar a persista în greşeală este demonic. Primul lucru pe care trebuie să-l facem faţă de aproapele nostru şi începând cu viaţa noastră este să-l iertăm pe cel de lângă noi. Trebuie să îl iertăm pe aproapele nostru şi să ne iertăm pe noi înşine. Atunci vom ieşi din toate problemele care ne înstrăinează."

Deci Seneca avea dreptate.

Frica e un alt duşman al credinţei şi e foarte prezentă în viaţa noastră. Mânia este un alt duşman. De fapt, toţi aceşti duşmani ai credinţei sunt copii ai mândriei.

pescarusul argintiu spunea...

Gina dragă, răspunsul sec are fără îndoială valoarea sa şi este folositor pentru cei care apreciază învăţăturile desprinse din şcoala vieţii.
În exemplul ales de tine, e vorba de lipsă şi/sau nepotrivire de caracter, de ignoranţă prin prea multă toleranţă şi poate de concluzia la care a ajuns secolul trecut, marele Nicolae Iorga: "Nu este greu să găseşti adevărul, este greu să ai dorinţa de a-l găsi".

Şi încă o vorbă de duh a reputatului istoric român: "Ca să judeci omul, caută să-l vezi cum iubeşte. Nu poţi greşi."

pescarusul argintiu spunea...

Cristi, aşa este, astăzi totul trece prin tăvălugul aparenţelor, al parvenirii şi al maştilor hâde ce siluiesc suflete, conştiinţe, caractere.
Bogatul este adesea un om care n-a muncit şi totdeauna omul care n-a ştiut să cheltuiască.
Iorga prin spusele sale vizionare parca e martor al prezentului cenuşiu:
“A cere cuiva să fie erou în împrejurările josnice ale unei societăţi decăzute este ca şi cum a-i cere unui vultur închis într-o odăiţă să zboare la o mie de metri deasupra pământului.”

Şi totuşi, eroi există, doar că trebuie descoperiţi cu smerenie şi încurajaţi să se lase cunoscuţi, admiraţi şi iubiţi...

Cine se mai gândeşte azi la Adrian Sobaru şi la acea nefastă zi de 23 Decembrie 2010, de pildă?

SuperJa spunea...

mie îmi spune mult citatul dat de tine pescarus...

pe frenchmaria m-am izbit de oameni care îmi cautau haina în numele careia vorbesc, si nu-mi credeau vorbele daca nu le aratam si insigna de pe sapca LOL. Iar eu refuzam sa-mi arat acea haina! Când mi-am aratat-o n-am mai fost acolo. Pe de o parte fun... pe de alta trist. Oricum nu corespundea cu modul meu de a percepe lumea.

Daca reusesti sa privesti omul dupa suflet... atunci e bine. Insa asta nu e un drum lin, nici expus vederii directe. De-aici intelegem de ce multi se opresc la privitul hainei si la acel nivel ramân.

;)

angi spunea...

Aveam cu sora mea,Steluta ,o vorba:"Haina il face pe om,dar numai de la gat in jos".
Si acum ma ghidez dupa aceasta constatare,dar cine sunt eu?ca sa conteze parerea mea in lumea noastra.
O pastrez doar pentru mine si o sadesc in sufletele micutilor care ma inconjoara.

pescarusul argintiu spunea...

Manon dragă,
zicerea ta spumoasă m-a dus cu gândul la uluitoarea inversare de roluri şi costume din "Prinţ şi cerşetor" de Mark Twain :)
Napoleon a înţeles mai bine ca oricine că "un tron nu este decât o scândură garnisită cu catifea" şi că portofoliul uman înzestrat cu alese calităţi aşezat în acel spaţiu, e tot ce contează.

Tu lucrai artistic sub acoperire şi unda de mister a suscitat un real interes printre profani, care au încercat marea cu degetul în stil de pseudo James Bond...

Un citat special pentru tine, marca Osho, sper să-ţi placă:
"Centrul nu e al tău, nu e al meu; centrul e universal. Circumferinţa, periferia e personală - tu ai circumferinţa ta, eu am circumferinţa mea, dar centrul tău şi centrul meu nu sunt două lucruri; în centru ne întâlnim cu toţii şi devenim unul."

pescarusul argintiu spunea...

Angi dragă, în primul rând "LA MULŢI ANI!"
Tu şi Steluţa sunteţi două fiinţe speciale, generoase şi tare înţelepte :)
Mare adevar conţine vorba voastră de duh, dar care în prezentul nostru plin de măşti, snobi şi fiţe nu se prea aplică.
Hainele reprezintă o formă de limbaj. O haină de preţ este apreciată în lumea pe care o reprezintă. Nu întotdeauna haina este o dovadă de inteligenţă sau erudiţie. Pentru asta, haina ar trebui să fie numai curată. De restul vorbeşte stăpânul ei.

Mark Twain spunea hâtru: "Tot secretul este educaţia. Piersica era odinioară un sâmbure amar; conopida este o varză care a frecventat universitatea."

SuperJa spunea...

Hmmm, citim aceleasi carti pescarus... Curios... E atat de diferit privita lumea acolo si in acelasi timp atat de firesc.

Mi-a placut citatul tau:).

pescarusul argintiu spunea...

Manon, mă bucur mult că rezonăm.
Atunci înseamnă ca îţi plac şi Legile lui Murphy :)

El spunea: "A schimba lucrurile =
conducere; a le schimba înaintea tuturor = creativitate".

Te invit să vizionezi dacă ai timp un mega show fascinant, închinat omului care îşi depăşeşte limitele: "Cirque du Soleil: Alegria"!

designfirm spunea...

So beautiful......