luni, 13 octombrie 2008

Vernisaj inedit la Muzeul National de Arta

Exact acum o saptamana, pe 6 Octombrie 2008, la ora 18.00, a avut loc vernisajul expoziţiei "De la Intruparea Cuvantului la Indumnezeirea Omului" - Icoane bizantine şi neo-bizantine din Grecia.

Aceasta cuprinde 64 de icoane bizantine şi neobizantine care datează din secole XIII-XVIII şi are o scenografie specială. Organizată in colaborare cu Fundaţia Culturală Greacă, expoziţia ofera iubitorilor de artă din Romania posibilitatea de a admira exponate preţioase care provin din mai multe muzee de prestigiu din Grecia: Muzeul Bizantin şi Creştin din Atena, Muzeul Culturii Bizantine din Tesalonic, Muzeul Bizantin din Veria, Muzeul Bizantin din Kastoria, Muzeul Benaki din Atena, precum şi dintr-o colecţie particulară.

In cadrul expoziţiei va avea loc, pe 10 şi pe 11 Noiembrie, un performance intitulat Amintirile Născătoarei de Dumnezeu in regia lui George Remoundos. Spectacolul interpretat de actriţa Katerina Chelmi, solistul George Remoundos şi un cor bizantin este inspirat din pasaje evanghelice in care sunt evocate amintirile Fecioarei Maria despre viaţa şi patimile lui Iisus.

Am fost acolo, am vazut si am admirat minunate icoane, am simtit atmosfera speciala de ruga si meditatie, alaturi de un public select si avizat.







Si toate acestea le datorez unei fiinte adorabile, plina de gratie si pasionata de virtutile artei.

Draga mea Alexandra, iti multumesc pentru acest nepretuit dar de suflet !

Va recomand calduros si voua sa vizitati salonul expozitional al Palatului Regal din Bucuresti - actualul Muzeu National de Arta si sa va incarcati de indumnezeire, veti deveni mai bogati, mai toleranti si mai armoniosi, cu siguranta !

4 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt convins ca icoanele prezentate la salonul expozitional al Palatului Regal din Bucuresti - actualul Muzeu National de Arta sunt extraodinare.Incarcatura energetica din acel loc este benefica pentru orice suflet care este tulburat.Picturile sunt facuta din suflet cu maestrie si talent.Chipul Maicii Domnului este atât de gingas.Felicitari pentru cele prezentate.:)Hugs!

starsgates spunea...

Dragă pescăruşule, sigur cei care au posibilitatea de a vizita expoziţia vor avea numai de câştigat.:)
Noi ceilalţi suntem norocoşi că putem admira picturile datorită ţie.
O zi frumoasă.:)

pescarusul argintiu spunea...

Cristian, pasind in penumbra tainica a acelui salon imbogatit cu icoane pictate in urma cu sute de ani, pe fondul muzical al unei corale religioase, m-am simtit intr-adevar extraordinar !
Din toate colturile si firidele tainice ale generoasei incaperi ne priveau cald si duios chipurile pictate ale sfintelor entitati mangaiate de suvoaie de lumina, proiectandu-ne pentru un timp in alta dimensiune spirituala.
Multumesc mult pentru gandurile tale frumoase, pline de sensibilitate :)
Hugs for you, too !

pescarusul argintiu spunea...

Draga Starsgates, am fotografiat mai multe icoane, cucerita fiind de frumusetea lor aparte si de expresivitatea figurilor pictate :)
Dar n-am vrut sa incarc cu prea multe imagini acest spatiu, dorind doar sa trezesc interesul privitorilor ;)
Ma bucur ca ti-am bucurat sufletul si poate reusesti sa vii in Bucuresti pana la finalul expozitiei, care va dura destul de mult, cateva luni.
O zi plina de ocrotire divina si tie ! :)