joi, 30 octombrie 2008

29 Octombrie - LA MULTI ANI, INTERNET !

Ziua internaţională a Internetului este declarata ziua cu numarul 303 a anului, atunci cand Internetul a comunicat pentru prima data intre doua calculatoare aflate la distanta.

Acum 39 de ani, la ora 22:30 ora Californiei, Charley Kline de la UCLA (California) a incercat pentru prima data sa se logheze, iar cineva a folosit pentru prima data cuvantul LOGIN intr-un sistem informatic conectat pe ArpaNet, in computerul gazduit la Stanford Research Institute. La transmiterea literei G din cuvantul LOGIN, sistemul gazda s-a blocat.

Acum 15 ani Romania intra in aceasta era a Internetului si domeniul .ro era pentru prima data alocat unui computer din ICI - Institutul pentru Cercetari in Informatica.

Acum 5-7 ani in Romania se nastea comertul electronic, prin lansarea unui site de licitatii si anunturi, prin lansarea unuia dintre primele magazine online pe specific IT&C, si poate prin lansarea primelor reviste ce incercau atunci sa aiba clienti ce platesc pentru continut prin Internet.

De atunci Comertul Electronic romanesc a evoluat devenind poate cea mai dinamica industrie din Romania. Au aparut sute si sute de magazine virtuale in ultimii ani, desi nu toate au inteles modul de constructie a unei afaceri online. SiteAudit.ro isi propune sa sprijine tinerii antrepenori in efortul acestora de a intra in piata de comert online cu dreptul.

Beneficiind de experienta in domeniu, SiteAudit.ro ofera consultanta in toate aspectele legate de lansarea unei afaceri online, va asista la construirea departamentelor vitale pentru functionarea unui magazin online, va ofera consultanta cu privire la promovarea noii afaceri in mediul online prin intermedierea de contracte de publicitate online. SiteAudit.ro va organizeaza si pune ordine in ideile de a intra pe piata online, bugetand si analizand toate costurile in scopul atingerii unor rezultate financiare stabilite prin contract.


Momente importante din istoria internetului:

*Pana in Ianuarie 1970, alte trei calculatoare au fost legate in retea, care ajunge astfel sa numere cinci computere.

*Tot in anii 1970 apare si e-mail-ul.

*La 1 Ianuarie 1983, a fost creat protocolul de comunicatii TCP/IP. In 1990, a aparut World Wide Web, reteaua navigabila.

*12 Decembrie 1991, este o data memorabila deoarece fizicianul american Paul Kunz, de la Universitatea Stanford, a postat primul site pe Internet.

*In 1993, pe fondul unei extinderi explozive a retelei, se conecteaza la internet si calculatoare din Romania.


Alt reper istoric important al zilei de 29 Octombrie este cel legat de inceperea domniei lui Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca in anul 1688. El a urcat pe tron imediat dupa moartea neasteptata a lui Serban Cantacuzino, care nu a mai apucat sa isi numeasca un succesor. Astfel, Brancoveanu a fost preferatul marii boierimi in dauna fiului, Gheorghe, al lui Cantacuzuino. Situatia Tarii Romanesti nu era deloc buna datorita razboielor turco-austriece si ruso-turce, Brancoveanu a fost destul de abil ca sa evite un conflict in cei 26 de ani de domnie. Datorita politicii echilibrate pe plan extern, a reusit sa pastreze autonomia Tarii Romanesti in fata celor trei mari imperii.

In plan intern, a efectuat o reforma fiscala prin care a impartit darile in patru sferturi, dar mai ales a sprijinit cultura, numeroase carti s-au tiparit in perioada cat a fost domn si, totodata, a aparut un stil arhitectonic nou, denumit brancovenesc. In 1710 i-a promis ajutor tarului Petru cel Mare in razboiul cu turcii, decizie care l-a costat viata. La patru ani dupa acest moment, Constantin Brancoveanu si cei patru fii ai sai au fost ridicati si dusi la Constantinopol unde li s-a taiat capul in fata sultanului.


Revenind la evenimentul aniversar exprimat in titlu, inca o data sa-i dorim un sincer si emotionant LA MULTI ANI prietenului INTERNET !

10 comentarii:

starsgates spunea...

Dragă pescăruşule, chiar dacă mi-ar fi trecut prin minte să caut atât de multă informaţie de pe net, despre net, probabil că nu aş fi apucat din cauza timpului, ,,care mi-o ia înainte,,.
Mulţumesc.:)

pescarusul argintiu spunea...

Timpul se joaca cu noi si ne stapaneste gandurile in fiecare clipa. Lupta cu timpul e dificil s-o castigam, poate ca ar trebui sa cadem la pace cu el, sa incheiem un armistitiu reciproc avantajos...
Am auzit stirea mai intai la radio, apoi m-am apucat sa fac mici sapaturi si nu mica mi-a fost surpriza sa constat ca ziua Internetului e perceputa diferit, la momente diferite, depinde de referinta de raportare aleasa. Vezi, pana la urma tot la "timp" ajungem :)
In tot cazul, faptul ca acest ferment informational al zilelor noastre a atins o varsta a maturitatii, ne face sa-l respectam si sa-l indragim si mai mult.
Sa ne traiesti multi ani fericiti, dragule Internet !

Anonim spunea...

Vezi sa nu-l indragesti prea tare!
De altfel,multi dintre noi al cauta cu infrigurare,cu emotie,cu interes si multa pasiune.
A devenit o hrana permanenta de nou,informatie si chiar de inchegarea unor prietenii sincere.
La Multi Ani lui si celor ce cred in tine!

pescarusul argintiu spunea...

Paul, cu siguranta ca va trebui pastrata cu grija si o rezerva de oxigen, pentru ca dependenta de net sa nu devina sufocanta sau sa nu se cronicizeze :)
Subscriu si eu la cele scrise de tine, asa este, multi dintre noi am construit prietenii frumoase prin intermediul acestui rapid si eficient mijloc de comunicare.
LA MULTI ANI rodnici si luminosi "sarbatoritului" prezent in aproape orice casa dotata cu un computer functional si conectat la informatie!
La Multi Ani tuturor prietenilor sai fideli si cu acest prilej, tuturor prietenilor nostri! :)

Cristian spunea...

Interesant ce ai postat aici!Nici macar nu stiam ca astăzi se serbeaza Ziua Internetului.Să-mi fie rusinică!:)Ce pot sa spun? Bravo, celor care au inventat acest mijloc de comunicare ultra rapid....Bravo oamenilor de ştiintă!Hugs from me...:)

pescarusul argintiu spunea...

Cristian, nu te ingrijora, internetul e intelegator cu noi si nu se supara numai din atata lucru :)
Ziua lui a fost acum 2 zile, pe 29 Octombrie, dar este receptiv urarilor de felicitare tot timpul anului ;)
Este meritul specialistilor in domeniu, bineinteles si apoi al tehnologiei informatiei care a revolutionat caile de comunicare interumane la distanta.
Hugs for you, dear friend!

Anonim spunea...

draga pescaruso, am ramas in urma cu noutatile, habar nu aveam de ziua asta ;-) my fault!
ca bine zxici,tim[pul se joaca uneori cu noi, dar parca si noi cu el ;-)
oricum ar fi, fara internet, nu ajungeam nici noi sa ne cunoastem, si candva, ne vom sti si face to face. Asta e esentialul, alteori esentialul e feedbackul si comunicarea...sentimentul ca iti scriu undeva si tu esti si imi raspunzi, ca are cine sa ne asculte si tot asa... seara buna, cora draga mea!

Laura spunea...

Halloween fericit! ;)

pescarusul argintiu spunea...

Jam, ma bucur mult ca interactionam in virtual si ca acest fapt ne procura energii vii pentru suflet :)
Nu-ti face griji, nu le putem sti chiar pe toate, este un amanunt nesemnificativ in raport cu importanta coplesitoare a existentei Internetului pentru atomizarea legaturilor informationale la distanta.
Da, reusim sa pacalim un pic timpul uneori, comunicam mai repede decat ar putea crede el :)
O seara placuta alaturi de cei dragi ai tai!

pescarusul argintiu spunea...

Laura draga mea, multumesc mult!
Pentru mine este o sarbatoare frumoasa si speciala, la care privesc cu incantare, dar fara sa particip, pentru faptul ca depasisem varsta acestei bucurii cand a patruns la noi in tara, cu niste ani in urma.
Oricum, acest lucru nu-i scade catusi de putin farmecul!
Sa ai parte de un spectacol de neuitat pe acele meleaguri!