1. Incearca sa intelegi legatura dintre lucruri si legile dupa care se conduc actiunile oamenilor, asa incat sa stii ce faci.
2. Actiunile tale trebuie sa aiba un tel demn, dar sa nu te intrebi cand il vor atinge; ele vor fi modele si exemple, si nu mijloace de a atinge un scop.
3. Vorbeste-le celorlalti ca si cum ti-ai vorbi tie insuti, tinand seama de consecintele vorbelor tale, asa incat sa nu-ti indepartezi oamenii din jurul tau, in timp ce sensul vietii sa nu dispara vazand cu ochii in singuratatea tot mai coplesitoare, iar credinta ta in perfectiunea creatiei sa nu se spulbere.
4. Nu distruge ceea ce nu esti in stare sa creezi.
5. Nu te atinge de mancare daca nu esti flamand.
6. Nu pretinde ceea ce nu poti avea.
7. Nu minti daca nu e necesar.
8. Respecta-ti copiii. Asculta-le cuvintele cu piosenie si vorbeste-le cu nesfarsita dragoste.
9. Munceste sase ani la rand. Dar in al saptelea, cauta singuratatea sau tovarasia oamenilor straini, asa incat amintirea prietenilor tai sa nu te impiedice sa fii ceea ce ai devenit.
10. Condu-ti viata cu o mana usoara si fii pregatit s-o parasesti, oricand ai fi chemat.
Leo SZILARD (fizician maghiar/american, 1898-1964)
(Sursa: Georg KLEIN – "Perfectiunea creatiei si tragicul vietii", Cluj-Napoca, 2007)
luni, 25 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
13 comentarii:
Când am citit cele zece porunci ale lui Leo Szilard, spre ruşinea mea, căci sunt un pic şi unguroaică, pot să spun că habar n-aveam cine era.
M-am documentat, şi am aflat spre surprinderea mea că a fost ,,cel mai aprig adversar al utilizarii bombei atomice impotriva Japoniei a fost renumitul savant de origine maghiara Leo Szilard. El este cel care si-a mobilizat colegii din cadrul Proiectului Manhattan, indemnandu-i sa semneze o petitie adresata Presedintelui Statelor Unite.,,
Vezi pescăruşule cum învăţăm unii de la alţii?:)
11.Daruieste dragoste,ca sa poti culege roadele ei!
...nu le-a spus renumitul savant,om de stiinta,ci eu.
Sincer nu mi-aduc aminte de el dar am impartasit intru totul cele expuse de tine si de starsgates si ma bucura pentru ca universul cunoasterii mele se imbogateste.
O noapte linistita in coltisorul de rai al vietii!
frumoase porunci, le impartasesc si eu, da, pe toate 11, paul!
Toata viata invatam, draga Starsgates si tot nu reusim sa cunoastem decat un atom din imensitatea cunoasterii :)
Am descoperit intamplator acest corolar de povete pentru viata ale lui Leo Szilard.
Scormonind prin arhivele net-ului am aflat si eu detalii interesante despre lumea stiintifica din domeniul fizicii...
De pilda, cum spuneai si tu, Leo Szilard a fost primul savant care a introdus si dezvoltat conceptul de reactie de fisiune nucleara in lant, in 1933, pentru care a solicitat un patent de inventie.
Alaturi de Enrico Fermi, Szilard a initiat prima reactie nucleara in lant, artificiala, autointretinuta, sub peluza stadionului Universitatii din Chicago, pe 2 Decembrie 1942.
E foarte benefic si util sa facem schimb permeabil de informatii, nu-i asa ? :)
Draga Paul, cu siguranta, daca ne-am stradui, am putea aduce multe completari si adaugiri decalogului de porunci intelepte ale lui Leo Szilard :)
Ce frumos ai spus, ca trebuie sa daruim dragoste in jurul nostru !
As mai adauga ca dragostea ar trebui sa fie un mijloc de devenire personala, o cale de a ne inalta spiritul si nu un scop in sine.
Menirea dragostei ne sopteste tainic sa-i oferim floarea rara pentru a ne simti impliniti, pentru a incerca sa atingem perfectiunea trairilor frumoase.
Devin si eu mai bogata sufleteste, parcurgand gandurile fiecaruia dintre voi, cu mare bucurie :)
O zi senina cu adieri de fructe parguite si cu irizari aurii pe cerul fara nori !
Manole draga mea, sigur ca da, este firesc, ca vrednica si inteleapta Leoaica ce te afli, sa preamaresti iubirea, despre care Marele Nichita spunea ca este "leoaica tanara" :)
Leo Szilard, fiind in primul rand om de stiinta, de formatie mai rigida, profund intelectuala, nu a atins cu mintea sa sclipitoare si corzile iubirii, de aceea Paul l-a prins descoperit la acest capitol esential ;)
Sunt bune de printat si agatat in birou. Sa le citeasca tot poporul.
Ar fi o idee, Oana, buna de retinut si demna de aplicat :)
As fi multumita daca macar undeva, intr-un ungher al sufletului, ne-am cladi aceste raze din intelepciunea si experienta de viata a fizicianului Leo Szilard...
Cea cu mancarea e cea mai dura. Incerc sa o aplic de nici nu mai stiu cand. :)
Si pe mine m-a amuzat, draga Laura, porunca cu numarul 5, care pare normala si curge firesc pana la un punct :)
Cred ca trebuie sa o extindem si sa o generalizam si la momentele cand ne este biologic foame, pentru a ne conserva forma sau a obtine rezultate vizibile ;)
E minunat ca restul povetelor l-ai gasit de bun simt !
Pescarus drag,
:)
cu toate sunt de acord si ma bucur ca nu contin nimic nepermis, adica nici o interdictie ;) :)
Insa, pe tine te laud pentru bogatia de informatii si frumuseti picurate de aripile tale argintii si pletele-ti aurii de Zana a Marii, iar cu Paul sunt de acord din prima , musai a 11-a porunca, fara ea, nu are nici un farmec :)
Va iubesc, ce sa fac, sunt o iubareata si gata :)
calde imbratisari sibiline, voua tuturor,
Sibilla
Draga fiica sibillina a Creatiei,
simt ca esti din nou voioasa si increzatoare :)
Poruncile reputatului fizician Leo Szilard, vietuitor de marca al secolului trecut, nu contin nimic nepermis sau interzis, doar fac apel la ratiune, bun simt si intelepciune.
La cele deja 11 porunci, credeam ca mai adaugi alte cateva principii de viata sibilline ;)
Paul, prietenul nostru de suflet, prin tot ceea ce a scris, a fost mereu in asentimentul nostru, oferind un plus de farmec si seninatate gandurilor exprimate in virtual :)
Ma coplesesti cu prea multe laude, sis, n-as vrea sa ma las cuprinsa de o dulce amorteala inertiala din acest motiv ;)
Daca am raspuns multumitor exigentelor tale, este in regula si iti intorc sincera declaratie, in numele prietenilor nostri dragi, cu multa caldura si sincera consideratie :)
chiar de a fost impotriva folosiri bombei atomice,asta a scurtat foarte mult razboiul si daca nu se folosea aceasta arma victimele a-r fi fost mai multe.
Trimiteți un comentariu