joi, 7 august 2008

TEAM-BUILDING-ul si esenta spiritului de echipa

Intotdeauna am fost de parere ca unul din marile defecte ale romanilor este lipsa "spiritului de echipa".

Nu o sa depasim niciodata nivelul de trai al nemtilor, de exemplu, chiar daca suntem (poate) mai talentati sau mai inteligenti decat ei, fiindca lucrand individual nu vom putea realiza ce poate realiza o echipa care lucreaza in armonie.

Noi, cand lucram in echipa, ne irosim 90% din timp si energie contrazicandu-ne partenerii, incercand sa dovedim ca suntem mai destepti decat ei, ca suntem singurii care au dreptate si singurii care stiu ce e de facut, spre deosebire de ceilalti care sunt niste incompetenti !

Daca am fi in situatia stolului de gaste, ne-ar prinde iarna tot pe loc, fiindca ne-am bate pana ne-ar zbura toate penele, cine sa fie in fruntea stolului.

1. Gastele zboara in stoluri in forma de V. Cand fiecare gasca da din aripi ea creeaza un curent ascendent ce sustine gasca din spatele ei.
Astfel stolul inainteaza cu 71% mai repede decat daca fiecare gasca ar zbura singura.

2. Cand o gasca iese accidental din formatie, ea simte imediat rezistenta curentului de aer si de aceea revine imediat in stol.

3. Cand gasca din fruntea stolului oboseste, ea nebeneficiind deloc de curentul ascendent, se retrage in mijlocul formatiei pentru a se odihni si o alta gasca ii ia locul din fata.

4. Gastele din stol gagaie pentru a o incuraja pe cea din fata sa mentina viteza.

5. Cand o gasca se imbolnaveste sau este ranita, doua gaste din stol ies din formatie si zboara in jos dupa ea pentru a o ajuta si proteja. Ele raman cu gasca bolnava pana cand aceasta isi revine sau moare si isi continua apoi drumul cu un alt stol.

MORALA:
Daca romanul ar avea minte macar cat o gasca, ar invata cate ceva din obiceiurile lor.


Pastrand tematica generala a acestei expuneri, voi extinde esenta solidaritatii si a sensului de coeziune, la notiunea moderna de TEAM BUILDING, ce cuprinde generos spiritul de echipa si relaxarea crisparilor acumulate, pentru a obtine rezultate eficiente intr-un domeniu de interes in care activeaza angajatii unor firme, institutii si organisme corporatiste.

Team building-ul este un program de dezvoltare si invatare in management. Acesta combina lucrul in echipa cu invatarea si relaxarea. Util atat pentru manageri cat si pentru angajati, acest tip inedit de activitati a patruns in Romania acum cativa ani, dovedindu-se a fi o afacere de succes pentru organizatorii de team building-uri.

In contextul unei organizatii, spiritul de echipa si echipa in sine sunt extrem de importante pentru angajatori, in special atunci cand acestia cer performante si competente deosebite de la angajatii lor. Team building-ul presupune un proces prin care se incearca imbunatatirea relatiilor dintre membrii companiei, aceasta avand ca scop atingerea obiectivelor comune. Pentru membrii companiei, team building-ul poate fi o provocare si o sansa de a-si pune in valoare capacitatile, de a-si cunoaste mai bine colaboratorii, de a intelege cultura organizationala a companiei si de a se afirma ca o persoana de incredere, cu spirit de echipa. In cadrul unui program de acest tip, va puteti dezvolta stilurile de comunicare, descoperi si depasi conflictele de la job, puteti ajuta la impartirea sarcinilor, la adoptarea unor decizii importante si la imbunatatirea tehnicilor de rezolvare a problemelor.

Acest tip de activitate poate fi sustinuta cu succes in weekenduri, datorita disponibilitatii mai mari a colaboratorilor din cadrul firmei. Pe piata romaneasca de servicii se gaseste o oferta impresionanta, pusa la dispozitie de organizatorii de team-building-uri.

In general, pachetele de servicii sunt largi, insa timpul scurt din weekend nu permite mai multe tipuri de activitati. E bine sa se stie ca putem alege sa practicam impreuna cu colegii nostri sporturi precum alpinism, tir sau calarie, putem face scufundari in Marea Neagra sau speologie, asa cum la fel de bine si relativ mai ieftin avem posibilitatea de a face drumetii pe munte, pornind de la o pensiune agro-turistica inchiriata in prealabil. Astfel avem posibilitatea de a ne dezvolta capacitatea de orientare si spiritul de aventura in necunoscut, un adevarat prilej de autocunoastere de distractie.

Un tip de team-building spectaculos si care a prins extrem de bine in Romania este PAINTBALL-ul. Acesta este un sport de intarire a caracterului, in care jucatorii invata despre spiritul de echipa, castiga incredere in ei insisi, dezvolta abilitati de lideri, avand parte de distractie si eliberand stresul acumulat la job. Paintball-ul este promovat mai ales in orasele mari de catre organizatorii de team-buildinguri, fiind un sport spectaculos, care nu necesita deplasari lungi si nici costuri exagerate.

De la introducerea sa in anii 80', paintball a devenit un fenomen international. Entuziastii au format echipe, au intemeiat ligi si au organizat campionate ale jocului.

Jocul este departe de a avea popularitatea sporturilor traditionale, cum ar fi baschetul sau fotbalul, dar mereu apar noi terenuri de joc si organizatii.
Ceea ce-l deosebeste de celelalte sporturi este echipamentul necesar: nu gasesti pusti si proiectile cu vopsea la prea multe sporturi traditionale.

Acesta este un sport de intarire a caracterului, in care jucatorii invata despre spiritul de echipa, castiga incredere in ei insisi, dezvolta abilitati de lideri, si se distreaza, eliberandu-se in acelasi timp de stres.
Din ce in ce mai mult, marile companii descopera beneficiile participarii personalului si conducerii firmei la astfel de jocuri, in locul traditionalelor picnicuri.

Paintball este un sport interesant, si mai presus de orice, inseamna distractie! Este o oportunitate de a uita de responsabilitatile cotidiene si de a regasi gustul distractiei. Cand adrenalina incepe sa creasca nu poti sa nu te indragostesti de fiorul jocului.

Team building-ul este genul de proiect unde ne putem descoperi afinitati cu colegii de munca. Vom avea astfel ocazia sa descoperim in colegii de echipa niste camarazi.

Vom observa, dupa ce aceasta experienta va trece, ca vom dori sa o reinnoim, deoarece, odata capatat, spiritul de echipa ramane, consolidand firma la care lucram si transformand-o intr-o afacere de succes.

30 de comentarii:

Anonim spunea...

Pescarus drag, la Legile Belagine m-as intoarce si le-as reaminti, apoi, la invataturile Sfintilor nostri Parinti...
Traim din nefericire vremuri, in care deseori suntem pusi , de voie, de nevoie in situatii neplcaute, uneori nu avem de ales, luam o decizie care posibil sa nemultumeasca echipa, dar care, cu putina rabdare, se va dovedi in timp a fi, luminoasa, in toata negura din jur... abia atunci, echipa va realiza ca niciodata nu ai fost in afara ei... ramai insa cu rani care nu se vor inchide, din cauza lipsei de incredere a echipei, care, nu s-a obosit niiodata sa-ti citeasca... sufletul.. !
Nu e cazul nostru, surioara draga :)
O postare demna de interes, cumpanire, si laude binemeritate .
Felicitari, Cora !
O zi senina, precum sufletul tau minunat draga mea prietena :)
Sibilla

greenfield spunea...

Problema Team building-ului e foarte acuta, dat fiind ca oamenii din marile firme nu numai ca nu se plac, dar nici nu se stiu:)
Ai spus o multime de lucruri interesante in postul asta, iar felul in care ai selectat fotografiile e de nota 10+.
Iar prima poza cu pasaruicile alea e nemaipomenita, asa cum dorm si puii de catei, inghesuiti unul peste altul.
Cat despre spiritul de echipa, decat sa discuti in contradictoriu, bineinteles ca te apuci de treaba, n-ai de ales.
Un sfarsit de saptamana frumos si numai bine!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Sibilla, sigur ca orice completare si aprofundare pe aceasta tema spinoasa a importantei spiritului de echipa si a solidaritatii intre membrii unei organizatii sau grupari sociale, este absolut binevenita :)
Recunosc ca mi-ai trezit deja interesul cu "Legile Belagine", pe care marturisesc ca nu le stiu.
Despre cat este sau nu de usor sa citesti sufletul celorlati, s-ar putea vorbi mult, dar inclin sa cred ca este o indeletnicire anevoioasa, daca nu chiar imposibila, cu un caracter extrem de personal, pentru ca nu exista timpul, linistea si increderea necesara unei astfel de analize.
Poate doar in cabinetul de psihanaliza, in timpul unei sedinte platite unui profesionist in domeniu...
Asa este, noi doua si alti cativa buni prieteni, suntem cazuri fericite, care ne simtim si ne citim fara probleme, de la distanta, pe care de altfel o comprimam la maxim ;)
O seara linistita si bogata in semnale pozitive ale spiritului, dusita moja !
Vei ramane paznicul de far al cuibului meu incarcat cu lirisme, ticaitul vacantei il aud deja aproape :)

pescarusul argintiu spunea...

Draga Greenfield, ai mare dreptate si din pacate, nici nu se intrevad masuri eficiente pentru imbunatatirea acestei situatii, din vadita lipsa de interes la varfurile conducerii.
Probabil ca dictonul "dezbina si stapaneste" este cat se poate de actual si de apreciat de managerii institutiilor din societatea civila.
Multumesc pentru aprecieri, m-am straduit ca imaginile sa vina in sprijinul celor scrise si sa spuna chiar mai mult :)
Da, puisorii ingramaditi, vulnerabili si dependenti de pe ramurica ne trimit cu gandul la viziunea moderna de management, in care angajatii cu rol executiv sunt manipulati, marginalizati si supusi la mari eforturi profesionale, pentru ca roadele succeselor lor sa le culeaga staff-ul managerial.
Iti multumesc la randul meu pentru opiniile tale atat de pretioase si de utile pentru mine.
Sa te bucuri si tu de odihna si relaxare in sanul familiei, daca se poate, departe de lumea dezlantuita ! :)

Anonim spunea...

Draga pescarusule, ti-am revazut acum blogul, dupa o absenta, si vreau sa iti multumesc pentru ideile, imaginele si comentariile frumoase pe care ni le oferi. Eu, asa cum stii, am fost plecata si mai am doua saptamani de concediu. Am fost zilele astea in fiecare zi la dentist si am obosit din nou cu drumurile prin caldura si plictiseala din Bucuresti. Asa ca o sa lipsesc din nou inca doua saptamani, dupa cre reiau blogul in conditii normale. Nu am vrut insa sa plec din nou inainte de a te saluta si a-ti multumi pentru gandurile tale frumoase. Ii urez si tie vacanta placuta, sa fii vesele, fericita, sa te bucuri de soare si de toti ai tai. te imbratisez cu mare drag.

starsgates spunea...

Este foarte importnt să-ţi alegi echipa, astfel încât să muncească bine împreună.:)
În locul unde muncesc suntem doar femei, şi în general se spune că în astfel de locuri apare invidia, bârfa.:)
Ei, la noi, de multe ori mi se pare că suntem personajele din ,,Coyote ugly,, ptr. cei care aţi văzut filmul.:)
Adică vreau să spun că suntem total diferite, dar formăm un tot armonios şi cred că asta înseamnă echipă, nu?:)

Anonim spunea...

spiritul meu de echipa, te intreaba: gata, bagajele???si unde zici ne duci?
pescarusule, ai vazut ca se dusera si alea 2 zile? Gata! La vacanta cu tine! Asa1 Sa te inveti minte!!! :) :) :)

Anonim spunea...

VACANTA FRUMOASA, DRAGUL MEU PESCARUS!

Anonim spunea...

Am facut gresala vietii mele gand, sef fiind peste un grup de 25 de femei,am confruntat intr-una din dimineti,doua dintre ele,fata-n fata.
Foarte greu mi-a fost sa le scot din podoaba capilara mainile-n clestate,minte n-aveau. Cred ca nici eu. Din greseli inveti multe in viata.Cu toate acestea reuseam sa fim un colectiv destul de unit. 8 Martie si antai martie, Craciunul si Pastele erau sarbatorite cu mare fast de catre toti la locul de munca. Duminicile erau zile de lucru doar ptr. barbati.
Vacanta placuta alaturi de cei dragi drag Pescarus

Elisa spunea...

Frumos si documentat articolul tau,imi place si am zambit in barba la spusele tale ca daca noi oamenii am avea macar atata minte cat o gasca...De multe ori ne jignim aproapele spunandu-i ca n-are minte nici cat o gaina.Sa fie gaina o pasare proasta?? ;)
Draga mea iti doresc si eu un concediu de vis,vreme frumoasa pe unde te vei duce si impliniri suta la suta.Te imbratisez si-ti voi simti lipsa.Drum bun si ...vant la pupa!! :)

tibby spunea...

Ai mare dreptate in privinta mentalitatilor mioritice, ..., dar am rezerve in privinta "Team-Buldingurillor" astea; am participat la cateva si in colective de mioritici si in colective de stranieri; am impresia ca sunt cu adevarat utile pt. angajator, tocmai pt. ca au efete asupra individului nu neaparat asupra echipei; robotizeaza oarecum individul, il anuleaza intr-o amumita masura, facandu-l sa se confunde cu gloata, fapt ce convine angajatorului, ajutandu-l pe acesta sa controleze mai usor colectivul respectiv,... nu spun ca nu ar fi utile " Theam-Buldingurile", totusi cred ca fac parte din metodele de robotizare ale angajatului...poate ma insel!...exccelent articol

Anonim spunea...

Vacanta de vis pescarus drag ! Distractie maxima si clipe minunate alaturi de cei dragi, Cora mea draga !
Calde imbratisari sestro, cand mi-o fii dor tare, tare, stiu cum te gasesc ;)
Vreau o scoica, dar una speciala, numai pentru tresaririle mele sibiline, una care sa pastreze zvacnetul aripilor pescarusului meu drag :)
Zdravo sestro ! Stii ca te astept , of... dara sburatori-vom iar, cum altfel ;)
Sibilla

Anonim spunea...

cel mai mult mi-a placut spiritul de echipa al celor de pe cladire - perfect sincronizati in golirea galetilor cu apa asupra celor ce erau atenti la ...pasarica !!!

Anonim spunea...

vreau sa fiu gascaaaaaaaaaaaa

Anonim spunea...

@Jamilla :)))
Eu propun sa ne constituim trupa ;) :)
Mi-e dor tare de pescarusul nostru drag, uf... :)
Sibilla
@Cora scumpo,
distractie maxima si sa nu ne auzi vaicarindu-ne :)
calde imbratisari suflet drag :)
Sibilla

Anonim spunea...

Iti doresc la ceas de Mare Sarbatoare, clipe de bucurie si liniste sufleteasca, zambete si impliniri pe drumul vietii, alaturi de minunata ta familie si toti cei dragi si apropiati tie, draga mea prietena !
Pentru tine, Cora :
http://www.floriprincurier.ro/pictures/flori/f0004.jpg
Ne e tare dor pescarus drag , de zambetul tau cu gropite si Lumina ta :)
Sibilla

Anonim spunea...

Tuturor vizitatorilor si prietenilor ei de suflet, Cora, dragul nostru pescarus argintiu, le transmite prin intermediul meu, salutari, calde imbratisari si numai bine !
Mai zice si ca ii este dor de noi toti ...:)
Si noua de tine drago !!!!!
Sibilla

Anonim spunea...

Sibilla, am venit la tanc! tocmai ce ma izbise dorul si pe mine!
pupaturi si de la mine!
si da, va puteti baza si pe mine, la echipa aia!

Anonim spunea...

@Prietena draga, tuturor ne e dor :)
Echipa sa fie, Doamne Ajuta !
:)
pescarusul nostru sigur simte dorul nostru si, ne va alinta pe toti la intoarecere, stim noi cum e ea, calda, darnica, zambitoare :)
@pescarus drag ,
Cora, hai acasa sestro, am o lacrima si nu are cine sa mi-o rasara iar zambet....
calde imbratisari sibiline tuturor :)
Sibilla

Elisa spunea...

Lasati Pescarusul sa zboare! :)Sa adune in suflet si-n minte ceea ce asteptam sa ne impartaseasca cu atata nerabdare.Se zice ca toate cartile din lume nu fac cat o calatorie adevarata.Asa o fi?!
Mi-e dor de calatorii,mi-e dor de-o aripa ce ma va sustine in zbor...
Pescarusule drag,bucurii si impliniri!Fii fericita draga mea! :)

Bibliotecaru spunea...

Apropo de solidaritate:
CLICK AICI

pescarusul argintiu spunea...

Dragi prieteni, bine v-am regasit !!! :)

@Corina, prietena draga,
Am revenit de curand din vacanta petrecuta langa un tarm al Marii Negre si ti-am citit frumoasele ganduri cu mare bucurie :)
Astept cu multa nerabdare sa te intorci senina, relaxata, revigorata si implinita din calatoria spre locurile natale si sa depanam impresii proaspete, "la cald" ;)
Te imbratisez si eu cu mult drag,
Cora

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates draga, daca esti una din rotitele angrenajului feminin al sferei profesionale si impreuna functionati intr-un mecanism armonios si eficient, atunci inseamna ca formati chiar o ECHIPA de invidiat, cum putine exista ! :)
Felicitari !
Chiar nu exista pe acolo mici barfe nevinovate si aluzii usor malitioase ? ;)
Concluzia mea este ca acolo, impreuna cu tine vietuiesc niste femei inteligente, intelepte si tolerante, cu mult spirit de comunicare.
Atunci esti o norocoasa, tine-o tot asa !
Sa-ti mearga bine, si nu doar oficial ! ;)

pescarusul argintiu spunea...

Manolica draga prietena cu aura de leu si spirit viu de echipa,
"Veni, vidi, vici !" :)
A fost frumos, dar ca toate lucrurile si vacanta are un sfarsit...
Destinatia de vacanta: litoralul Marii Negre si cateva sfinte locasuri manastiresti din zona dunareano-dobrogeana.
Bun venit in echipa de temerari virtuali, la care ai aderat sub stindardul ocrotitor al Sfinxului !
Calde si afectuoase imbratisari ! :)

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul,
De buna seama ca tainele managementului se lasa descoperite pe parcurs, invatand mult si din propriile greseli.
Este dificil sa coordonezi un grup de oamanei, fiecare cu tipologia si personalitatea sa, mai ales daca acel colectiv este alcatuit din femei, renumite pentru inclinatia lor spre exteriorizare si galceava :)
Important e ca ai depasit momentul si ca nu ai repetat eroarea de a nu arbitra infruntarea directa a protagonistelor ;)
Felicitari pentru curajul tau de a coordona o echipa din 25 de "eve" efervescente si pline de dinamism !
Multumesc mult pentru urari, acum vacanta a intrat la sectiunea "amintiri" :)

pescarusul argintiu spunea...

Elisa mea draga, invaluita in miresmele gradinii tale minunate, am revenit si recunosc ca si eu ti-am dus lipsa prin partile dobrogene scaldate de mare :)
Vremea a fost frumoasa, nici o ploaie in sejurul de pe litoral, un pic de vant purtat de briza, valuri timide, multi pescarusi si alge, nisip destul de fin si arome marine...
Inca te mai tin inclestata intr-o imbratisare, sunt sigura ca o percepi :)

pescarusul argintiu spunea...

Tibby draga, parerile tale sunt foarte utile si binevenite :)
Exista si pericolul robotizarii individului prin aceste instrumente de socializare profesionala care sunt TEAM-BUILDING-urile, dar acest fenomen de intampla la acele personalitati insuficient formate si conturate, care se lasa duse de val, manipulate daca vrei...
In fiecare moment trebuie sa constientizam ca suntem entitati distincte cu un sistem de gandire propriu si cu valoare intrinseca, fara sa permitem ca tabara agresiva de manageri sa ne transforme in unelte numai bune de condus.
Multumesc mult pentru aprecieri si sincere salutari Simonei si fetitelor tale ! :)

pescarusul argintiu spunea...

Sfinxul meu drag, iacata-ma-s ! :)
Am venit iute sa te port pe aripi de dor, sa te strang cu foc intr-o apriga imbratisare, sa te alint cu susur de mare si sa-ti prind la gat perluta cu puteri magice, pitita in sideful unei scoici speciale :)
Recunostinta adanca pentru preluarea oficiilor de gazda din cuibul meu, in lipsa mea, cat am fost cu arpile scaldate de marea cea mare ;)
Te-am regasit pulsand la cote inalte, asa cum te-am lasat, cu inima vibrand pe portativul simfoniilor sibilline :)
Multumesc pentru picurii constanti de lumina presarati in coltisorul meu liric si pentru florile de colt ale prieteniei pe care le-ai daruit generos, tuturor !
Sestro draga, te voi sufoca inca putin in sarutari, sper sa rezisti :)

Anonim spunea...

Am rezistat dar cu greu sis :)
Dobrodosli !!!
:)
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Sibilla draga mea, stiu ca rezisti in mod fericit tuturor provocarilor, inclusiv celor emotional-sentimentale :)
Cum iti place tie sa declari despre unii prieteni ai nostri, te parafrazez si iti spun ceea ce stii deja "You are also a surviver, my dear friend !"
Toata pretuirea si recunostinta mea, sis :)