miercuri, 27 ianuarie 2010

"AVATAR", la un pas de OSCAR!

În religia hindusă, avatarul este o manifestare trupească (încarnare) a unei fiinţe divine în formă de om sau animal. De obicei, o zeitate care există la un nivel mai înalt de realitate, alege să se manifeste trupeşte (avatar) în nivelul inferior de realitate al oamenilor pentru scopuri specifice. În unele concepţii religioase avatarul desemnează reîncarnarea succesivă a unei fiinţe, conform Wikipedia, Enciclopedia libera.

Cat despre lansarea filmului SF de succes cu aceeasi denumire, aceasta este cea mai profitabilă după sezonul estival, pentru cei de la 20th Century Fox. Filmul poate fi vizionat 3D din aceasta iarna şi în România, în sălile de cinematograf Movieplex, Hollywood Multiplex, Cinema Pro, precum şi în reţeaua City Cinema.

Anul acesta, marele câştigător al Globurilor de Aur a fost James Cameron. Pelicula "Avatar" a obţinut trofeele la cele mai importante categorii: „Cel mai bun film” şi „Cel mai bun regizor”. Dacă regula se respectă şi "Avatar" va câştiga şi Oscarul, vom vedea în luna Martie.

Creat la aproape 12 ani de la "Titanic", "Avatar"-ul lui James Cameron demonstrează că aşteptarea regizorală a meritat. Producţia sa revoluţionară promite să spargă toate tiparele în cinematografie, poate şi datorită bugetului impresionant de producţie, estimat la 500 de milioane de dolari.

Transformând decorurile şi personajele în imagini 3D reale, "Avatar" trimite privitorul într-o călătorie de vis, într-o lume miraculoasă, luxuriantă, populată cu creaturi şi peisaje fantastice.

Povestea acestui film începe în urmă cu 14 ani, când Cameron a scris un scenariu de 80 de pagini pentru "Avatar", inspirat de cărţile SF citite în copilărie. El a creat atunci fiinţe cu pielea albastră şi ochi alungiţi, locuitori ai unei mici planete aflate la 4,4 milioane de ani lumină distanţă de Pământ.

Paginile au aşteptat însă până când James Cameron a găsit echipa şi modalităţile de a produce un film mare. După ce a învăţat să lucreze cu tehnologia 3D şi a realizat, după cum el însuşi afirmă, "o mulţime de filmări 3D", Cameron a demarat lucrul la "Avatar". "Ştiam exact ce trebuie făcut. De fapt, a fost chiar mai uşor decât mă aşteptam. Timp de şase zile, am fost în Noua Zeelanda pentru a ne pregăti de filmări. Doar şase zile. În mod normal, te pregăteşti 60 sau 90 de zile. Eu am avut şase zile, pentru că toate studiourile erau deja amenajate virtual, potrivit schiţelor.

Cel mai recent film SF al lui James Cameron a devenit nu doar cel mai scump lungmetraj din toate timpurile, ci şi filmul care a împins cel mai departe limitele tehnicilor de "performance capture" (digitalizare a jocului actorilor) şi a tehnicilor 3D în cinematografie. Aventura tridimensională, care se petrece în viitor, în anul 2154, spune povestea unui veteran cu picioarele paralizate, pe nume Jake Sully (Sam Worthington). Acesta este trimis într-o colonie umană pe planeta Pandora. Aici intră în pielea unui Avatar, o combinaţie între ADN-urile umane şi cele ale Na'vi, creaturile care populează planeta. Jake are rolul de a se infiltra printre aceştia şi de a-i face să se mute de pe un teren despre care oamenii credeau că e un depozit al unui minereu foarte preţios.

Critica de specialitate este de parere ca prin "Avatar" James Cameron a impins cinematograful inainte, asa cum au facut Alan Crosland cu „Cantaretul de jazz” in 1927 (primul film vorbit) sau fratii Wachowski cu „Matrix”, in 1999.


Sa mergem sa-l vedem si sa ne convingem, nu avem nimic de pierdut!

17 comentarii:

starsgates spunea...

Nu ştiu dacă ar fi un film pe placul meu, dar gaşca mea tocmai m-a anunţat că mâine s-ar putea să meargă cu câţiva colegi la film.:)

Bibliotecaru spunea...

De ce ne reîncarnăm noi în animale... poate că ne reîncarnăm în gripă aviaro-porcină. :D

elite spunea...

Si in jurul meu se murmura Avatar,Avatar deci e musai sa-l vad

INCERTITUDINI spunea...

Nici eu nu ma dau in vant dupa genul acesta de filme. Problema in sine este extrem de interesanta. Am niste nedumeriri/ Am mai citit cate ceva, dar, oricum este complicat.
Ai prezentat-o, cat sa stimulezi curiozitatea. Asa ca nu se stie..
O seara frumoasa, Pescarus!

loristiuj spunea...

eu l-am văzut în 3D. mi-a plăcut :-)

pescarusul argintiu spunea...

Ca de obicei, tinerii adolescenti sunt cei deschisi preluarii noului si asimilarii lui fara prea multe rezerve :)
Starsgates, desi nici eu nu sunt un fan al genului cinematografic SF, mi-am propus sa vizionez mult laudatul film si sa-mi formez propriile impresii.
Vizionare placuta "gastii" tale entuziaste!

pescarusul argintiu spunea...

Biblio, poate ca vom descifra misterul daca vom viziona filmul :)
Ramane de vazut daca tandemul sugerat de tine va invata porcul sa zboare :))

pescarusul argintiu spunea...

Elite draga mea, uneori e mai puternica forta exemplului si mai sugestiva iscusinta reclamei!
Filmul e in trend si e pe val, ca odinioara "Razboiul stelelor" sau "Intalnire de gradul III".
Te astept sa-mi spui daca ti-a placut si ce impact a avut asupra ta :)

pescarusul argintiu spunea...

Gina, suntem in mijlocul unui puternic curent de opinie favorabil si destul de bine argumentat ca filmul e reusit din multe puncte de vedere.
M-as bucura sa-l poti viziona, tocmai pentru a schimba impresii la cald :)
O noapte senina si pudrata cu pulberi de stele!

pescarusul argintiu spunea...

Lori, nu ma surprinde prea tare ca receptivitatea si entuziasmul te-au determinat sa mergi sa-l vizionezi cu echipament profesionist :)
Esti prima care da o bila alba filmului, in deplina cunostinta de cauza!
Am conturata senzatia ca-mi va fi si mie pe plac ;)

Cristian Lisandru spunea...

Saunt convins că va pleca liniştit cu multe Oscaruri în buzunare, mai ales că 200 de milioane au fost cheltuite numai pentru marketing...

pescarusul argintiu spunea...

Inseamna ca succesul era unul programat si atent premeditat :)
Dincolo de efectele sale inedite si de grafica spectaculoasa, cred ca regizorul a mizat si pe cartea emotiei graduale, cu o crestere exploziva in punctul culminant.
Filmul are sigur si o doza de magnet in reteta sa, iar spectatorii o doza apreciabila de vitamine pe baza de fier...

manon spunea...

Manon a vazut filmul anul trecut înainte de Craciun. Am iesit buimaca din sala, si placut impresionata.

Actiunea destul de previzibila... cu toate acestea, lumea de basm construita mi s-a parut incredibil de frumoasa si minutios gândita. Omuletii albastri cu ochi pisica, nu este ceva nou, pomul salcie luminiscent foarte aproape de imaginatia noastra... si totusi ... lumea reala paleste mult dupa ce vezi acest film. Era asa de romantic totul.

Cel mai mult m-au impresionat acei dragoni zburatori. Au redat senzatia de zbor, aventura, adrenalina...

Ce sa zic?... mi-a placut si m-am tot gândit la valoarea lui artistica dincolo de efectele speciale. M-am întrebat daca va rezista în timp, asa precum rezista la categoria SF - Odiseea 2001 - un film sarac tehnic dar cu o idee magnifica. Dupa mine avem de-a face cu 2 SF-uri la poluri opuse.

-----------------
porti deschise pescarus... când lucrez si nu n-am timp sa verific le mai pun pe modul hidden. (e un teritoriu al ciudateniei :D)

pescarusul argintiu spunea...

Manon draga mea, multumesc mult pentru aceasta profesionista recenzie!
Ma bucur ca l-ai vazut si ca ti-au placut dragonii zburatori :)
E un stimulent cat se poate de important pentru a nu mai amana sa-l vizionez si eu.
Cat despre "modul hidden", am inteles, a fost un impuls temporar ;)
La buna "reauzire" si "recitire"!

Manole spunea...

Am vazut filmul de 3 ori. Nu m-au interesat efectele speciale, am privit peste. Povestea...o combinatie intre Speranta, Ales, septembrie 2001, si mai presus de toate legatura dintre fiinte, mi-a placut enorm.
E un film care merita premiul cel mare!

pescarusul argintiu spunea...

Mestere, l-am vizionat si eu, fara sa ma cucereasca prea tare...
Privit din perspectiva pe care o sugerezi tu, filmul castiga trepte bune in clasament.
Probabil ca la a 3-a vizionare voi gandi ca tine :)

Unknown spunea...

in general e bun filmul si nu stiu daca neaparat ar trebui sa ia oscarul ... daca il va lua e din cauza reitingului . oricum cel mai bun film care ma atins la inima e Pianistu