marți, 6 octombrie 2009

Celebritatea - intre flux si reflux

„Eşti un nimeni!“ Această imprecaţie se adresează, de regulă, unei persoane care e „cineva“. Probabil că mai des decât se spune, în România şi în limba română, despre cineva că e cineva. Un „Nimeni“ este opusul lui „cineva“ la scară istorică, şi totuşi e o persoană care a fost numită cu insulta asta tocmai fiindcă a făcut ceva.

Dinamicul jurnalist si analist media Iulian Comanescu a scris o carte in care radiografiaza mecanismele celebritatii prin prisma notiunilor de brand personal si a abilitatilor de comunicare.

“Cum să devii un Nimeni — mecanismele notorietăţii, branduri personale şi piaţa media din România” este o scanare a lumii media (clasică şi internet) din România lui 2009, cu date, poveşti şi consideraţii teoretice despre felul cum stau lucrurile la noi, dupa cum declara insusi autorul.

Cum sa devii un nimeni te invata de fapt in mod delicat, simpatic si deloc plictisitor cum sa devii un cineva. Si nu acest lucru il vrem toti?

Suntem in Romania si avem un tulburator context socio-media in care astazi traim. Apoi mai avem un mare apetit pentru vedetism, intretinut de catre ambele parti: vedete si cortegiul de groupies emotionali din jurul lor. Si la final, bomboana de pe acest tort este 82% invidie. Cam asa arata barna la care trebuie sa evoluam in viata publica.

Cartea asta despre personal branding in general, si cum sa nu fii un goofy in comunicarea cu lumea in special, ar trebui sa se afle pe lista lecturilor obligatorii de la gradinita. Acolo as pune-o eu, ca sa fim siguri ca intra in patrimoniul elementar al celor 7 ani de acasa. Ca sa inveti cum sa devii un nimeni, nu trebuie sa ai intentii explicite de marire.

Invatam lucruri mici la stat, dar tare mari la sfat, precum ce sonerie sa ne punem la mobil ca sa fie ok, cu ce parfum sa folosim inainte de a iesi din casa. Dar stie si cum sa ne organizam discursul pentru a deveni eficienti in fata unei multimi usor ostile si dornice de cancanuri.

Probabil ca femeile s-ar marita mai usor daca ar citi cartea asta. Ar invata ca nu trebuie sa se adreseze lumii intregi cu cererea asta. Ci unui public tinta cu anumite caracteristici. Pentru care trebuie sa vina cu anumite caracteristici ca sa-l impresioneze, sa-l divida si sa-l cucereasca.

Pentru cine nu este deloc familiarizat cu supa formata din vedete, branduri personale, strategii media si succes, cartea este un bun indrumar. Gasesti in ea explicatii legate si de domeniul online, acest media de care multa lume inca se mai sperie. Dovada este ca uite, daca ies acum in strada si zic tare “am blog”, lumea o sa fuga speriata care incotro.

Daca stii cat de cat cu ce se mananca, iti completezi in mod sigur lista cu discutii interesante de prin spatele draperiilor si prompterelor. Daca lucrezi in comunicare, media sau branding, nu poti decat sa te distrezi savuros de cum alatura Comanescu istoriile amuzante cu informatiile de bun simt.

Iar rezultatul este o carte alb cu roz, deloc greoaie si cu multa autoritate. O carte ce nu este buna de luat ca lectura pe plaja, dar pe care o devorezi in calatorii.

Daca avem pretentii ca suntem cineva sau daca vrem sa devenim cineva in ochii nostri, sa citim aceasta carte.

21 de comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Interesanta, frumoasa si convingatoare invitatzie de a citi cartea, Pescarush!
Ma gandeam, asha la ceea ce poarta numele, in programa shcolara, de ' cursuri optzionale'.
Spun de la inceput, ca nu am pretentzia de a fi pe placul oricui va citi ce spun. Cursurile respecctive se stabilesc , total greshit , din start. Adica, intai se afla care sunt catedrele deficitare, incomplete. Apoi se fac inscrieri. Cam la nimereala.
Cred ca ar trebui sa se procedeze exact invers- sa se ' afle ' care sunt dorintzele copiilor, coroborate cu ' piatza. Abia , dupa aceea, cursul sa primeasca programa/profesot etc.
Cartea pe care o prezintzi este, din punctul meu de vedere, un fel de manual optzional. Adica i-ar putea invatza pe doritori- mai mici si mai mari, cum sa se autocunoasca . Sau cum sa actzioneze, pentru a atinge tzelul.
Iar m-am luat cu vorba..
O seara buna!

greenfield spunea...

Interesant, sunt convinsa ca merita citita!

Bibliotecaru spunea...

Doi prieteni se întâlnesc după foarte mult timp...

- Costică! Ce faci măi băiatule? Ai câştigat la LOTO de eşti aşa de fericit?
- Mitică dragă, tu ştii că eu toată viaţa m-am ferit să ies în faţă. Am avut un loc călduţ de funcţionar şi am stat la birou, ascuns după dosare, întreaga viaţă. Am fost un Nimeni neobservat. Deşi aşa neobservat nu am avut la muncă nici o problemă, înainte de pensie mă rodea că viaţa a trecut peste mine cu uitarea celor pe care i-am cunoscut la birou, foarte puţină lume mă mai cunoştea când mi-a venit decizia de pensionare. Ei bine, de când am ieşit la pensie am ajuns şi eu CINEVA.
- Ce spui Costică? Te-ai apucat de politică?
- Nu măi Mitică... Dimineaţa mă scol şi eu boiereşte, ca omul ce a ieşit la pensie şi nu mai trebuie să se trezească la prima oră pentru a ajunge la birou. Cobor să-mi iau ziarul de la cutia de scrisori şi apoi savurez o cafeluţă în timp ce citesc ziarul. În timp ce citesc ziarul îmi aud nevasta cum spune... "Cineva trebuie să bată covoarele, cineva trebuie să ia sifoane, cineva trebuie să meargă în piaţă să cumpere ceapă, cineva trebuie să plătească telefonul..." Ei bine, iată că am ajuns şi eu Cineva!

pescarusul argintiu spunea...

Gina draga, ca de obicei, impresiile tale avizate si pline de consistenta sunt un real prilej de bucurie pentru mine.
La multele minusuri ale sistemului de educatie se adauga si aspectele semnalate de tine ca om de catedra de prim rang, cu vasta experienta.
Cartea poate indeplini fara probleme si rolul de indrumator optional pentru mai tinerii invatzacei, in privinta automodelarii prin autocunoastere.
Autorul declara intr-un interviu ca "exista un gol intre mediul academic-universitar si cel profesional in comunicare. Cartea vine sa umple acest gol. E orice altceva decat o culegere de editoriale scrisa de un teoretician." E "de aici" si "de acum", reuseste sa provoace si sa mobilizeze energii.
La buna citire si o zi plina de arta comunicarii!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Greenfield, de buna seama ca lectura acestei carti e un real castig.
Ca sa-ti faci o idee mai clara, iata-i temele atinse in cele cinci capitole mari: "Imagine si brand personal", "Vedete si celebritati: Imaginea la o alta scara", "Poli de putere si jocurile din media clasica", "Hatisul new media", "Politicieni si strategii de comunicare", carora li se adauga un "Glosar de romgleza".
Marea problema ramane timpul dedicat lecturii...

pescarusul argintiu spunea...

Biblio, minunata sceneta, recunosc ca o uitasem, multumiri ca ai readus-o in atentia contemporaneitatii!
Umorul romanului infrunta nestirbit timpul.
Lasand gluma la o parte, chiar daca exista zile cand ai impresia ca nimeni nu misca nimic in varii domenii, trebuie sa existe cineva care sa schimbe cumva lucrurile in bine.

Cristian Lisandru spunea...

Sunt de părere că această celebritate este o povară mult prea grea...

manon spunea...

Cioc. Cioc.
- Cine e? întreaba stapâna nedumerita?
- Niiiiiimeni... raspunse un glas infundat venit din departe :)

Te-am zarit câteva zile în urma întrebând despre Clujanca invizibila. I'acata a venit :D. Nu are timp ca de obicei... dar tot voi mai trece. Azi mi-a fost dor de putin vechi, cu iz de proaspat si am vizitat cap coada blogosfera.

pescarusul argintiu spunea...

Cristi, de multe ori celebritatea autentica face casa buna cu modestia si lipsurile materiale.
Vedetismul de astazi insa se bazeaza tocmai pe triumful arogantei si al cascadei de valori materiale.
Ar fi interesant de stabilit un profil uman al celebritatii...

pescarusul argintiu spunea...

Draga Manon, ce surpriza!
Da, ai dreptate, mi-am exprimat cateva ganduri intr-un salon virtual prieten cu ceva timp in urma :)
Ma bucur enorm ca ai dat in sfarsit un semn de viata si ca ai elaborat deja fundatia unei alte fortarete pentru ganduri, emotii si idei efervescente!
Te astept mereu cu drag!

Manole spunea...

Interesanta, insa eu nu cred prea mult. Eu cred in steaua fiecaruia. Pe care o ai stralucitoare sau nu.
Poti urma zeci de mii de sfaturi, si nu-ti iese nimic, nu are ce sa-ti straluceasca, sau poti sa faci nimic...si sa te vada toata lumea :)

elite spunea...

Eu pot fi "cineva" in ochii unor oameni si pot fi "nimeni" in ochii altora.E important incotro se inclina balanta?Si daca da,atunci ptr cine e mai important?Ptr mine sau ptr ei?
Pescarusul meu drag iti doresc o duminica frumoasa,alturi de cei dragi!

anamariadeleanu spunea...

poate fi o interesanta lectura -inca nu an inteles de ce la mare nu, dar la munte, sau in avion,daa si credeti-ma, Va rog, ca nu vreaau sa Va supar, dar imi e cam greu sa accept concluzi, sau ultima fraza....
zile frumoase!

Anonim spunea...

Draga Pescarusule,am trecut sa-ti urez un weekend calduros si sa vad ce ai mai postat in coltisorul tau.
Un nimeni...asta am auzit-o de foarte multe ori si chiar ma simteam un nimeni intro perioada.
Sper ca oamenii sa cumpere si sa citeasca aceasta carte din care avem multe de invatat.

pescarusul argintiu spunea...

Mestere draga, inteleapta remarca, in stilul tau caracteristic! :)
Este foarte importanta pozitia planetelor si rolul constelatiilor, ca si darul ursitoarelor sau vointa zeilor in destinul unui pamantean...
Incepe sa fie tot mai cautat domeniul de PR si consilierul de imagine, ca sa fii vazut usor chiar daca faci nimic.
Un week-end calduros si relaxant!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Elite,
Conteaza doar partea plina a paharului, cea in care esti Cineva pentru o fractiune din universul uman, acei care te cunosc, te respecta si te apreciaza!
Restul e doar fum risipit in cele patru zari...
Un sfarsit de saptamana bland, zambitor si cu multa caldura in cuibul tau!

pescarusul argintiu spunea...

Bun venit, Cristian!
Iti multumesc pentru vizita si comentariu.
Sunt de acord cu initiativa de promovare virtuala.
Voi sosi si eu la link-ul indicat de tine si-ti voi furniza detaliile asteptate.
O zi frumoasa!

pescarusul argintiu spunea...

Ana Maria, ce bucurie sa vad ca mi-ai lasat ravas!
Parerile exprimate sunt fara indoiala subiective, fara pretentii de adevaruri absolute.
Daca exista doritori decisi pentru lectura, locatia poate fi oriunde, in capsula unui submarin, intr-o pestera sau chiar pe un vas de croaziera.
Nu superi pe nimeni, opinia ta e binevenita si asteptata cu drag :)
Sa ai si tu parte de zile de toamna invaluite in seninatate, zambet si blandete!

pescarusul argintiu spunea...

Gabita draga, ti-am imbratisat cu privirea randurile scrise.
Ma bucura mult vizita ta, sper ca esti bine, cu multa energie si sanatate in rezervele strategice :)
Trebuie sa constientizam ca suntem individualitati purtatoare de valori si nu o masa amorfa de manevra fara constiinta de sine.
Si eu trag nadejde ca lumea acestor timpuri oscilante se va apropia din nou de sportul lecturii clasice, balsam pentru inima si minte.
Un week-end luminos, pozitiv si plin de bucurii sufletesti!

darry.anna spunea...

Off topic:Mi-am permis sa va daruiesc un premiu pe blogul meu.
Doar ganduri bune!

pescarusul argintiu spunea...

Darry Anna, bun venit si multumesc mult pentru dar! :)
Il voi pune cu grija in tezaurul virtual.
O toamna frumoasa cu arome de scortisoara si mere rosii in obraji!