marți, 9 iunie 2009

Posibile portrete manageriale...

Seful Berbec

Replica lui: ,,Nimeni nu are dreptate in afara de mine!" S-a nascut pentru a fi lider, pentru a conduce masele, pentru a organiza si pentru a spulbera concurenta. Ascensiunea catre varful ierarhiei vine aproape de la sine. Odata instalat in fotoliul directorial, va uita de imprudentele si avantul care l-au impins pana aici. Dintr-odata se va transforma intr-o ,,caracatita", ale carei tentacule vor cauta, simultan, sa tina lucrurile sub control.

Seful Taur

Replica lui: ,,Nu ma satur niciodata de un lucru bine facut!". In acest post inspira intotdeauna incredere, devenind indispensabil, atat pentru subalterni, cat si pentru persoanele situate ierarhic deasupra sa. Cea mai mare calitate a lui este aceea de a impune respect aproape de la sine. Tine foarte mult la calitate si prefera sa isi petreaca timpul liber muncind cot la cot cu angajatii pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Seful Gemeni

Replica lui: ,,Ca sa fii sef trebuie sa cunosti cel putin la fel de multe ca subordonatii tai" Se afla intr-o continua agitate de cand intra pe usa, pana cand pleaca. Are mii de idei, pe care incearca sa le concretizeze simultan si, ca un circuit suprasolicitat, scoate scantei si fum. Foarte rar duce treburile pana la capat. Tinde sa isi supraincarce programul cu sarcini pe care crede ca le poate rezolva mai bine decat ceilalti, nereusind sa faca mare lucru.

Seful Rac

Replica lui: ,,Totul se masoara in bani!" Situatia financiara este o obsesie de care nu va scapa niciodata si care provine din nevoia lui de securitate. Este o persoana constiincioasa, munceste mult si pretinde acelasi lucru de la subalternii sai. Noteaza toate contraventiile si toate eforturile lor, fara ca ei sa stie. Nu uita nimic, si recompenseaza pe masura: cu o prima sau cu o concediere, in functie de caz.

Seful Leu

Replica lui: ,,Sa nu uiti niciodata ca eu sunt seful aici!" Dinamic, cordial, foarte bun organizator, Leul pare facut pentru aceasta functie. Se asteapta de la subalterni sa aiba aceleasi calitati ca si el, fara insa a-si uita pozitia. Sensibil la linguseli, devine foarte agresiv cand ceilalti ii sifoneaza mandria, chiar si aluziv.

Seful Fecioara

Replica lui: ,,Progresele se inregistreaza incet, dar bine!" Este singura zodie care nu este facuta pentru ,,sefie". Fecioara este mai degraba un bun executant. Asta pentru ca ii lipsesc maleabilitatea si capacitatea de sinteza. Altfel, are toate calitatile necesare pentru a progresa profesional. Daca se trezeste in acest post, se va concentra la castiguri mici, dar sigure.

Seful Balanta

Replica lui: ,,Pot invarti PamantuI din scaunul de la birou." Postul de conducere ii vine ca o manusa. Astfel isi poate pune in valoare toate calitatile sale: inteligenta, inventivitatea, prudenta, clarviziunea. Balanta nu e de parere ca a fi eficient inseamna a te agita, a tipa la subalterni, si a face ordine cu batul printre ei. Marele defect al ei este ca are probleme in a lua o decizie, iar cand aceasta, aleasa in ultimul moment, da gres, este, bineinteles vina altcuiva.

Seful Scorpion

Replica lui: ,,Nimic nu se intampla fara stirea mea! Nimic!" Este un post care i se potriveste foarte bine. Inspira, prin atitudinea sa, foarte mult respect si autoritate. Este la curent cu tot ce ,,misca" in institutia pe care o conduce. Cunoaste personalul pana in cele mai mici detalii si filtreaza fluxul de informal cu o lejeritate incredibila.

Seful Sagetator

Replica lui: ,,Sunt sef? A...ok!" Nici nu-i se potriveste, nici nu ii displace. Acea postura nu ii va schimba comportamentul fata de ceilalti angajati. Va ramane acelasi tip entuziast, dinamic, bine dispus. Isi va spune deschis opinia fata de un project sau altul, cu riscul de a jigni sau a demoraliza. In general va fi un sef prietenos (desi are momentele lui de nervozitate si irascibilitate), cam superficial, dar care isi ia foarte in serios atributiile.

Seful Capricorn

Replica lui: ,,Mie sa-mi vorbiti cu dumneavoastra!" Eficienta sa este de acum proverbiala. Impune o anumita eticheta la locul de munca. Nu permite familiarisme, da ordine pe un ton calm, in cel mai rau caz preocupat. Pare genul de persoana care are totul sub control. Nu se dezechilibreaza usor, nu intra in panica, si asta pentru ca este foarte organizat si putine lucruri ii iau prin surprindere.

Seful Varsator

Replica lui: ,,Vreau sa fiu doar propriul meu sef!" Nu se va bate cu nimeni pentru un post de conducere. Acesta implica rutina, o groaza de responsabilitati sj program fix, iar el vrea sa vina si sa plece cand simte nevoia. In general, este un sef ciudat: foarte apropiat de subalterni, ii stimuleaza asigurandu-i de toata increderea sa si scotand la iveala ce e mai bun din ei. Misterios si prietenos in acelasi timp, poate da ordine aparent bizare, dar care duc la rezultate surprinzator de bune.

Seful Pesti

Replica lui: "Nu vreau sa fiu deranjat! Nu exist!" Nu e facut sa conduca, dar asta nu inseamna ca odata ajuns in acest post nu va da randament. Deseori are tendinta sa se izoleze, iar ceilalti, nevazandu-l cu zilele, pot crede ca "vegeteaza" in functie. Dar asta nu e nici pe departe adevarat. El conduce cu tact si blandete, fara sa para "mana de fier". Nu e bine sa contezi insa pe aceasta blandete.

Dincolo de toate aceste caracterizari subiective si amuzante, realitatea e fara indoiala mult mai bogata in tipologii complexe de sefuleti, sefi, super-sefi sau pseudo-sefi.
Mai mereu exista cineva care isi aroga drepturi de sef sau oficial imbraca ravnitul vestmant al sefiei.

Ati avut parte de sefi buni sau dimpotriva, v-au impovarat cu tendinta lor distrugatoare de comanda, facandu-va zile amare?

12 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Niciodată nu am mai citit o astfel de clasificare a şefilor, în funcţie de zodii! Ar trebui să lase comentarii cei care sunt şefi şi care au subordonaţi. Tare aş vrea să ştiu dacă se potrivesc. În ceea ce mă priveşte, sunt propriul meu şef. Rac.

pescarusul argintiu spunea...

Cristi, poate ca n-ar strica sa ne dezvaluie din tainele "meseriei" de sefi, aceia care o poarta cu noblete, dar tot atat de corect ar fi sa stim daca astfel de sefi exista in realitate, zugraviti de proprii lor colegi, cunoscuti, chiar subordonati, de ce nu?
Ma bucur sa cunosc un sef destoinic, ca tine, cu profil de Rac! :)

CELLA spunea...

vaiiiiiii :))))
peşte = şef ! subalternii mei sunt cei mai veseli din cîţi cunosc, ori ... mai ştii ? se prefac bine :)
am avut şefi = relaţie excepţională, am ştiut să-i fac să mă adore, cel puţin declarativ ;)
nu am a mă plînge îmi fac "meseria" ca pe o joacă pentru că o iubesc
n-am fost niciodată crispată şi simţul umorului+comunicarea, dublate de profesionalism = BINE !
şi nu, în profesie şi relaţii de servici nu sufăr de falsă modestie :)

pescarusul argintiu spunea...

CELLA draga, se pare ca ne vizitam reciproc, intr-o runda de simultane, ca la sah :)
Bravo, you are a strong women, meriti un buchet de felicitari sincere!
Multumesc mult pentru aceste marturisiri, sirena cu unduiri neobosite prin apele sufletului!

Bibliotecaru spunea...

Mai e şi şeful şefilor, după metoda brevetată "mama zmeilor". :D

Anonim spunea...

Nu sunt,n-am fost,nu mi-am dorit niciodata sa fiu sefa,cu toate ca se spune ca romanilor le place sa fie sefi.
Dupa cum scrie aici la zodia mea (varsator),poate ca as fi fost o sefa buna! :)
Am citit zodia fostului meu sef (unul dintre ei) si se cam potriveste,mai ales partea cu :"...este, bineinteles vina altcuiva".
Draga Pescarusule,mi-a placut tare mult acest horoscop original.
Noapte buna si vise placute!

Manole spunea...

Pescarusule, ca de obicei jos palaria!
Uite asa mi-ai smuls primul zambet in diminata asta!
Dupa ziua de ieri, in care aseara am urmarit emisiunea lui Gadea...am descoperit si tipologia imbecilului fara limite...si fara zodie...sa ne fereasca Dumnezeu!
Sefii...sunt de toate categoriile...si da, am avut parte de cateva exemplare de elita...de la micul tiran...pana la inteleptul blajin...

Anonim spunea...

Ei Pescarusule asta cu seful e o chestiune cu dichis caci nu-i completa.

Pe sef nu-l privesc de sine statator nu prea am cum.

Exista 3 cazuri:
1. Sef bun, angajat(subaltern)(i) prost(i) - rezultat nul
2. Sef prost, angajat(subaltern)(i) - rezultat nul
3. Sef bun, angajat(subaltern)(i) bun(i) - asta se vede!!! si e rar

Sef ca independent (fara subalterni... angajati)- se cheama "primadona".

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, sigur ca urcand pe scara ierarhica, la un moment dat treapta superioara e ocupata de "seful-sefilor" sau de un sef suprem al organizatiei/companiei/institutiei.
Exista cazuri cand seful-sefilor, ajuns la o varsta respectabila, capata un rol simbolic, onorific si isi cosmetizeaza periodic imaginea printr-o luare la cuvant in cadru festiv.
Din cand in cand se mai da in spectacol si "mama zmeilor" ;)

pescarusul argintiu spunea...

Gabi, sunt convinsa ca ai fi o sefa foarte buna, capabila si implicata, daca ti-ai propune :)
Exista multa literatura de profil pentru ghidarea celor interesati, cum ar fi de plida "Ghidul managerului eficient - Cum sa fii un bun manager" sau "Descopera managerul din tine!"
Se pare ca mirajul sefiei i-a cam orbit pe semenii nostri, atrofiindu-le serios cheful de munca.
Ma bucur ca ti-a placut prezentarea tipologiei sefilor in functie de zodii, a fost o invitatie la amuzament.
O zi cat mai frumoasa!

pescarusul argintiu spunea...

Mestere, nici n-ai idee cat de mult ma bucur pentru acest zambet matinal! :)
"Imbecilul fara limite" se plimba liber pe strazi, misuna nestingherit printre noi.
Si eu am avut parte ca si tine, de aceste tipuri de sefi, care mi-au imbogatit experienta profesionala cu bune si cu rele.
Cand te gandesti ca sefii acestia sunt simple unelte in mainile altora, parca reusesti sa-i privesti cu mai multa ingaduinta...

pescarusul argintiu spunea...

Manon, ca de obicei, ma faci sa zambesc! :)
Foarte buna clasificarea ta, pe marginea acestui subiect s-ar putea scrie romane.
E bine sa ramana un capitol deschis, realitatea romaneasca ne ofera mereu stiri proaspete.
Primadona ta independenta se poate transforma, din plictiseala, in prim-solist, nu-i asa? ;)