luni, 16 martie 2009

Odiseea toiagului vorbitor...

Cu splendide incrustatii, inalt de 1.50 m, Toiagul Vorbitor a jucat un rol fundamental in structurile de conducere ale indienilor americani timp de mai multe secole. Este vorba despre unul dintre cele mai eficiente instrumente de comunicare; desi este tangibil si are o structura fizica, el intruchipeaza un concept extrem de sinergic.

Acest Toiag Vorbitor arata modul in care oamenii care au opinii diferite pot ajunge sa-si inteleaga aproapele prin respect reciproc, care ulterior le permite sa-si solutioneze problemele si sa depaseasca diferentele de opinie in mod sinergic, sau, in cel mai rau caz, prin ajungerea la un compromis.

Iata teoria care sta la baza folosirii Toiagului Vorbitor. De fiecare data cand oamenii se intalnesc, Toiagul Vorbitor este de fata. Numai persoana care tine in mana Toiagul Vorbitor are voie sa vorbeasca. Atata timp cat tii in mana Toiagul Vorbitor, numai tu ai dreptul sa vorbesti, pana in momentul cand simti ca ai fost inteles. Ceilalti oameni care sunt de fata nu au voie sa ia cuvantul, sa argumenteze, sa-si expriume acordul sau dezacordul cu cele spuse. Tot ce au voie sa faca este sa incerce sa te inteleaga si apoi sa exprime, la randul lor, modul in care te-au inteles. Uneori ei simt nevoia sa repete opinia ta, pentru a te asigura ca ai fost inteles, alteori doar simti ca ai fost inteles si este destul.

De indata ce simti ca ai fost inteles, ai obligatia de a oferi Toiagul Vorbitor persoanei de langa tine si apoi trebuie sa te straduiesti sa-l faci pe acesta sa simta ca a fost inteles. In timp ce el isi prezinta punctele de vedere, tu trebuie sa asculti, apoi sa repeti punctul lui de vedere si sa intri intr-o relatie de empatie cu el, pana cand intr-adevar simte ca a fost inteles.

In acest fel, toate partile implicate isi asuma responsabilitatea pentru 100 % din comunicare, vorbind si ascultand deopotriva. Cand fiecare participant se simte inteles, se petrece de obicei un lucru absolut uluitor. Energia negativa dispare, spiritul de contradictie se evapora, respectul reciproc se accentueaza, iar oamenii devin creativi si vin cu idei noi. Apare ce-a de-a Treia Alternativa.

Nu trebuie uitat ca a intelege un lucru nu inseamna si a fi de acord cu acel lucru. Nu inseamna decat a fi in stare sa vezi realitatea cu ochii, inima, mintea si spiritul altcuiva. Una dintre cele mai profunde nevoi ale sufletului uman este nevoia de a fi inteles. Odata ce aceasta nevoie este satisfacuta, concentrarea personala se poate deplasa spre rezolvarea interdependenta a problemelor.

Daca insa aceasta nevoie foarte intensa de a fi inteles nu este satisfacuta, izbucnesc luptele la nivelul eului. Apar la suprafata argumentele banale si simplificatoare. Comunicarea defensiva si protectionista devine cuvantul de ordine. Ca urmare, uneori se pot ivi conflictele, chiar violente.

Nevoia umana de a fi inteles este precum nevoia plamanilor de aer. Daca din camera in care va aflati ar fi scos brusc tot aerul, cat de motivati ati fi sa puteti respira? Ati fi interesati sa aveti o discutie cu cineva sau sa rezolvati un diferend pe care il aveti cu cineva in aceste conditii?

Bineinteles ca nu. Nu ati dori decat un singur lucru. Ati accepta si alte lucruri, dar numai dupa ce ati reusit sa respirati. A te simti inteles este echivalentul aerului psihologic…


Sursa: "A 8-a treapta a intelepciunii: De la eficienta la maretie" – Stephen R. COVEY

V-am convins acum sa va procurati un astfel de toiag vorbitor, ca fiind chezasia comunicarii eficiente si a unui dialog rodnic, agreabil si util, dintre voi si ceilalti?

20 de comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Toiagul este un simbol al puterii. Dacă vă amintiţi, Moise a făcut minunile prin puterea toiagului său.

Anonim spunea...

Cred că "Toaigul Vorbitor" se află în fiecare dintre noi, numai că nu ştim de el sau l-am dat uitării... Foarte interesantă postare...

pescarusul argintiu spunea...

Asa este, Bibliotecaru, ai mare dreptate.
Toiagul e simbol biblic cu incarcatura emotionala si energetica de sorginte divina.
Conform traditiei magice arabe si ebraice, Toiagul lui Moise a fost folosit in momentul in care a despartit apele Marii Rosii in doua. De la surse aflam ca toiagul poate avea doua origini:
1-unii spun ca a fost luat de Adam din Copacul Cunoasterii aflat in Paradis; sau ca Moise l-ar fi taiat din Copacul Vietii si ca ar fi fost transmis de catre patriarhi ca un obiect de putere. Multi mai cred ca ar fi fost plasat in interiorului Chivotului sfant si ca initial era de culoare rosie.
2-unii spun ca Moise l-ar fi luat din Rugul Aprins de pe muntele Sinai...
Toiagul lui Moise are abilitatea de a inflori si de a produce migdale, iata un miracol pe care nu-l stiam.
Multumesc mult pentru aceasta trimitere!
Deci sceptrul regal si bagheta magicianului de mai tarziu au decurs in mod firesc, ca simboluri ale puterii si suveranitatii.

pescarusul argintiu spunea...

Exact la acest aspect ma gandeam si eu Cristian, la existenta mentala a acestui "Toiag vorbitor", ce ar trebui sa ne disciplineze luarile la cuvant si sa ne faciliteze comunicarea, spre intelegerea corecta si armonizarea ideilor.
Dar realitatea traita in fiecare zi ne demonstreaza un trist adevar: ca zestrea umana e saraca, nu are in "dotare" un astfel de reper.
Se speculeaza mult pe baza exprimarilor ambigue, iar violenta verbala a devenit o obisnuinta in toate structurile ierarhice ale societatii.
Ma bucur ca ti-am captat interesul :)

INCERTITUDINI spunea...

Foarte interesanta postarea ta si importanta perioada pe care o poate influenta - postul Pastelui.!
N-am cunostinte in legatura cu acest element sacru; dar cred ca toiagul poate fi vazut ca un simbol al intelepciunii, un insemn al varstei celei mai demne de respect!
O seara buna!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Gina,
Ma bucur ca spiritul tau neobosit si efervescent gaseste noi valente pentru conceptul de toiag, dezvoltat aici.
Da, este un motiv in plus sa ne inarmam fiecare, cu cate un astfel de toiag in Postul Mare al Pastelui si sa ne imbogatim cu rabdare si intelepciune!
Este un mic efort de cumpatare si autocontrol, ce produce efecte extrem de benefice in planul comunicarii si al relationarii.
O seara fumoasa si tie, in "Orasul lalelelor"!

loristiuj spunea...

foarte faină postare!
da, eu aş vrea un toiag din ăsta! ar fi tare util pe la şedinţe ... :-)

pescarusul argintiu spunea...

Ca bine zici, Lori, n-ar strica deloc sa manuiesti un toiag vorbitor care sa disciplineze agenda sedintei si luarile la cuvant, prevenind suprapunerile de voci si zgomotul de fond al parerilor contradictorii!
Si atunci sedinta ar deveni o prelegere calma sau o reuniune agreabila unde se va decide optimizarea activitatii, cu zambetul pe buze :)
O seara cat mai placuta!

Paul spunea...

Offffffffff Doamne, ce subiect ai adus in discutie Pescarusule!
Pai hai sa luam "toiagul asta vorbitor" despre care ne vorbesti cu atata patos si sa-l dam politicienilor si sa vedem pe care-i batem la fund cu el:))))
Ma faci sa rad, zau asa, intra te rog la Ancutza noastra draga si vezi in ce termeni vorbeste o cucoana tare scolata si sa vedem daca se poate folosi acolo vreun toiag:))

elite spunea...

Pescarusule eu zic sa incepi afacerea.Nu mai sta pe ganduri ca ti-o fura altcineva.Eu voi fi reprezentant pe Moldova al distribuirii acestor..toiage...Uite de ce ma manca pe mine palma dreapta..ies banii de dimineata(chiar daca numai virtual).
Lasand gluma la o parte,ar fi bine ca fiecare dintre noi sa aiba prin preajma un asemenea toiag.Poate nu avem nevoie de el zilnic dar...pana si przenta lui cred ca ar schimba ceva.O zi minunata!

pescarusul argintiu spunea...

Am fost si am vazut Paul, am citit si am incercat sa inteleg.
Trebuie sa avem grija si sa nu generalizam niste stari de fapt izolate si particulare ale istoriei, care ne vor duce in zona unor concluzii gresite, ca in cazul incarcat de subiectivism la care te-ai referit.
Multe mai spune omul la suparare sau cand e nemultumit, tocmai de aceea cred eu ca "toiagul vorbitor" e mana cereasca in aceste timpuri, ar mai corecta devierile.
O dimineata senina si insorita!

pescarusul argintiu spunea...

Da, Elite, chiar ma gandeam la acest aspect, prin care s-ar produce o multiplicare a acestor toiage si care ar avea cautare in cele mai neasteptate situatii si zone ale societatii.
Ar trebui sa fie cam asa: "Omul si toiagul sau", ca mijloc de autoaparare, in caz de atac, dar si pentru mentinerea respectului, atmosferei civilizate si bunului simt.
Trebuie lucrat putin la faza de proiect, sa gasim un material de lucru rezistent si elastic, apoi dupa cateva detalii puse la punct si cateva prototipuri, omologam, brevetam produsul si apoi il lansam pe piata.
Cu mare drag, te iau partenera de afaceri pentru zona estica a tarii, sunt sigura ca vor fi incantati si ai prieteni de-ai nostri sa ne ajute cu marketing-ul si distributia :)
Multumesc pentru idee si imbold ;)
O zi minunata, cu adevarat de primavara, si tie!

starsgates spunea...

:)şi când te gândeşti că are aproape aceeaşi formă cu măciuca!:)
sincer, mi-a plăcut postarea ta foarte mult.
Cred că îţi voi fura ideea pentru discuţiile mele cu gaşca mea.:)

Anonim spunea...

E foarte frumoasa postarea!
Toiagul ar trebui sa-l avem cel putin in cap(nu pe cap, da?!) sa stim ca si cealalta parte are si ea partea ei de dreptate. Sa stim sa dam si celuilat ce merita. Din pacate, oamenii din ziua de azi sunt preocupati sa "ia tot"...si sa dea din ce in ce mai putin inapoi sau sa faca compromisuri pentru mentinerea unei relatii.

pescarusul argintiu spunea...

Steluta draga, chiar daca forma seamana cu alta unealta cunoscuta, toiagul vorbitor la care m-am referit este aparte, are roluri si functiuni speciale.
Sigur, el ordoneaza, disciplineaza, ne ajuta sa invatam exercitiul rabdarii si al stimei reciproce, dar fara a aplica corectii fizice sau a propaga violenta.
Sunt convinsa ca gasca ta vesela, va indragi toiagul si-l va aprecia, nu pot decat sa ma bucur ca vor face cunostinta :)
Mult soare si zambet la Oradea!

pescarusul argintiu spunea...

Ia te uita pe cine avem aici!
Un oaspete drag, dar rar... ;)
Aprecierile tale ma onoreaza, draga Mestere, cu atat mai mult cu cat stiu ca ai imprimat simtul perfectiunii si al exigentei in sange, ca un leu adevarat.
Este absolut corecta si necesara plasarea toiagului vorbitor acolo unde ai propus tu, in resedinta centrala a gandurilor, a limbajului vorbit si a echilibrului.
Este o buna cale de a se insanatosi nivelul comunicarii si mai ales o cheie potrivita pentru trainicia unei relatii.
Sa ai o zi fara presiuni, fara griji, fara probleme, iar daca cumva apare ceva la orizont, aminteste-ti de toiag si dirijeaza-le spre alte entitati! :)

Anonim spunea...

Intotdeauna ma surprinzi placut prin ceea ce descoper pe acest blog.
Cred ca fiecare suntem propriul toiag vorbitor dar avem dreptul de a alege si pentru cati altii vrem sa le fim...
O zi minunata iti doresc

pescarusul argintiu spunea...

James, ma bucur atunci cand reusesc :)
Foarte interesant unghiul din care privesti tu lucrurile, ai suprapus omul cu insusi toiagul vorbitor!
Cine ar trebui sa se simta mai onorat de aceasta idee? Cred ca omul, pentru ca el nu reuseste sa fie mereu consecvent cu el insusui, el e inconstant in ganduri si reactii, pe cand toiagul e un vesnic intelept.
Si cred ca daca va fi insufletit si va putea alege, cum spui tu, va face minuni! :)
O zi senina, atinsa de normalitate si intelegere!

Anonim spunea...

Pescarusule drag,nu am auzit pana acum aceasta poveste minunata!
Desi n-am stiu despre toiag,cred ca l-am folosit si eu nu o data,din pacate,altii nici nu vor sa auda de toiagul vorbitor!
Altfel cum s-ar explica ca multi nu au urechi sa auda si ochi sa vada pe aproapele lor?
Iti multumesc pentru aceasta poveste si abia astept urmatoarele povesti!
O seara minunata!
Gabi.
Un trifoi care sa-ti poarte noroc,mai ales ca azi e ziua trifoiului!
http://i106.photobucket.com/albums/m275/jogi21/shamrock.jpg

pescarusul argintiu spunea...

Gabi draga, uite ca reusesc si eu sa te mai surprind uneori! :)
Sunt convinsa ca spiritul tau adanc pacifist si plin de intelepciune te-a indemnat sa apelezi si tu la virtutile toiagului vorbitor, chiar daca nu l-ai denumit exact in aceasta forma.
Lumea din jurul nostru este tot mai instrainata de ea insasi, in goana ei dupa o supravietuire superficiala, iar relatiile de comunicare au mereu de suferit, diluandu-si esenta.
Minunatul tau trifoi mi-a revigorat acest fianal de zi, iti multumesc, esti o prietena adevarata!
O seara binecuvantata!