vineri, 19 decembrie 2008

Farmecul muzicii ca pansament pentru suflet...


Iglesias e Mouskouri - LA PALOMA

Ascultand acordurile acestor melodii foarte dragi mie, mi s-au cristalizat treptat, mai multe repere dupa care actionez si ma conduc in viata, fara sa ma abat de la ele, fara sa le tradez indemnul bun si curat.
Astfel ca in cele din urma s-au tot adunat, pana au atins nivelul unei scari cu 30 de trepte si pe care m-am hotarat sa le impartasesc, acum, cu voi.
Lucruri pe care le iau in considerare si pe care le asez cu grija in bagajul meu zilnic de calator prin aceasta lume:


1. Sa ofer incurajare. 2. Sa multumesc. 3. Sa recunosc eforturile altora. 4. Sa salut pe toata lumea. 5. Sa fac complimente. 6. Sa felicit pe cineva. 7. Sa invat si sa dau instructiuni. 8. Sa ofer cuvinte de alinare. 9. Sa inspir pe altii. 10. Sa sarbatoresc si sa inveselesc. 11. Sa intreb si sa dau dovada de interes. 12. Sa stabilesc relatii. 13. Sa-i fac pe altii sa rada. 14. Sa arat incredere si credinta. 15. Sa impartasesc vestile bune. 16. Sa laud, sa onorez, sa edific. 17. Sa-mi exprim grija. 18. Sa manifest intelegere si empatie. 19. Sa aprob. 20. Sa fac o invitatie la scara larga. 21. Sa arat curtuoazie si respect. 22. Sa dau sfaturi si sa consiliez, dar sa le si primesc. 23. Sa-mi cer scuze. 24. Sa iert. 25. Sa ofer ajutor. 26. Sa spun adevarul cu orice riscuri. 27. Sa scot in evidenta lucrurile bune. 28. Sa folosesc termeni de afectiune si simpatie. 29. Sa furnizez informatii valoroase si de interes. 30. Sa transmit iubire.

Demis Roussos - Rain And Tears

Parca cele 30 de lucruri murdare si nedorite, pe care le dezaprob cu toata fiinta, au venit mult mai usor, chemate pentru analiza...

1. Laudarosenia. 2. Injuraturile si limbajul vulgar. 3.Barfa. 4. Cuvintele pline de manie. 5. Minciunile. 6. Cuvintele rau-intentionate. 7. Judecata altora. 8. Autocompatimirea – jocul milei fata de sine. 9. Remarcile descurajatoare. 10. Stanjenirea si umilirea semenilor. 11. Perfectionismul excesiv si spiritul mult prea critic. 12. Vaicareala, imbufnarea, violenta. 13. Limbajul suparator si nepoliticos. 14. Tachinarea. 15. Manipularea. 16. Tentativa de a-i impresiona pe ceilalti prin comentarii false si lipsite de sinceritate. 17. Discriminarile etnice si rasiale. 18. Invidia. 19. Jignirile. 20. Negativismul – accentuarea permanenta a aspectelor negative. 21. Amenintarile. 22. Certurile. 23. Intreruperea – a nu lasa interlocutorul sa termine ce are de spus. 24. Sa faci pe “grozavul” – povestea ta trebuie sa fie mereu mai “tare” decat a altcuiva. 25. Sa faci pe atotstiutorul. 26. Lingusirea. 27. Zbieratul. 28 Atitudinea superioara fata de altii. 29. Exagerarea. 30. Blamarea si invinovatirea altora.

Demis Roussos - Quand je t'aime...

Inainte de a-mi incheia analiza, am cautat cu infrigurare raspunsul la intrebarea: Ce fac pentru a fi un OM frumos?
L-am gasit, extrem de inspirat si de sintetizat, in cartea autoarei Michelle Dominique LEIGH, "Pacea sufletului, frumusetea trupului - Secretele japoneze ale sanatatii si frumusetii".

Ma privesc in oglinda, cautand semne ale unor sentimente, cum ar fi ingrijorarea, gelozia sau furia, iar daca le vad, imi calmez mintea si imi imblanzesc expresia fetei. Ma concentrez asupra unor ganduri pasnice, luminoase si alung incordarea si gandurile triste. Ma gandesc sa-i fac pe altii fericiti. Nu poate exista frumusete fizica, daca mintea si sufletul nu sunt relaxate.

Frumos si totusi atat de simplu si la indemana, nu-i asa?

19 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc, Pescarusule, pentru aceste minunate melodii si pentru aceasta postare. Iti doresc numai bucurii si realizari, un week-end cat mai frumos si linistit!

pescarusul argintiu spunea...

Corina draga, o fiinta atat de speciala ca tine vibreaza la tot ce e frumos, sensibil si duios!
Ma bucur mult ca ti-am daruit astfel un prilej de incantare sufleteasca.
Iti multumesc mult pentru frumoasele urari.
Sa ai parte de zile binemeritate de vacanta, pe care sa le umpli doar cu bucurii si daruri pentru minte, suflet si trup!
Iti dedic cu mult drag aceasta melodie pe care o apreciez mult si in care este zugravita o femeie si o artista remarcabila, Julie Andrews:
http://www.youtube.com/watch?v=LRBhM6hdIUU
Sa ne auzim, curand, cu bine!

starsgates spunea...

Aşa e primele treizeci de reguli te fac frumos cât despre celelalte te urâţesc.

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, asa este sau altfel spus, primele 30 de reguli te ajuta sa te mentii in parametrii normali, sa fii un exemplu de urmat, pe cand celalalt set de 30 de lucruri de evitat, te ajuta sa nu decazi moral, pentru ca impresia despre propria imagine sa nu paleasca.

Paul spunea...

Incerc sa-mi impun si sa respect reguli elementare de conduita, cu toate ca,la tot pasul suntem inconjurati de multa mizerie umana. Aceasta mizerie,parca, vrea cu tot dinadinsul sa loveasca in acele virtuti cladite cu atata efort pe scara noastra a valorii.
Melodiile imi sunt placute si le reascult cu multa placere:).

pescarusul argintiu spunea...

Paul, daca avem incredere deplina in noi insine si in cunostintele afective acumulate de sufletul nostru pana in acest moment, vom pasi cu siguranta pe drumul corect si bun, nelasand ca indicatoare false sa ne duca in fundaturi intunecoase ce ranjesc la noi cu dispret.
Mizeria umana este la tot pasul, ai dreptate, ameninta in fiecare clipa sa ne murdareasca dintr-o data edificiul interior, construit cu atata grija, migala si truda.
Aceste reguli clare, impreuna cu puterea uriasa a credintei sunt tocmai zidurile de aparare a vistieriei spirituale si sufletesti.
Am rechemat aceste melodii pe portativul plin de armonii sufletesti, pentru a turna balsam si mangaiere in cupele de simtiri.

Bibliotecaru spunea...

Unde e policlinica asta cu pansamente, m-aş interna şi eu pentru 20, 30 de ani.

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, promit sa ma interesez si sa ti-o recomand pe cea mai buna, cu terapia cea mai blanda si mai eficienta!
Cat despre orizontul de timp alocat pentru tratament, e doar problema supravieturii financiare a institutiei, care functionand in regim de fundatie non-profit, are nevoie permanent de sponsori si sustinere financiara.
O seara frumoasa, in spiritul sarbatorilor ce se apropie!

Anonim spunea...

Ce vremuri minunate...
Iti multumesc ca ni le-ai reamintit.
O seara minunata iti doresc

Paul spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=87q5dmW6zDg
pansament pentru suflet

Paul spunea...

pentru ca rana sa se cicatrizeze mai este nevoie de un pansament:http://www.youtube.com/watch?v=D0GQqUVRMkM

starsgates spunea...

sărbători fericite alături de cei dragi.:)

Paul spunea...

Star...,
La intoarcere te iau cu mine in sanie:)) doar suntem din zona!

pescarusul argintiu spunea...

James, ai dreptate, acele vremuri au fost minunate si irepetabile, avand parfumul copilariei noastre si al primei tinereti.
Depasind nostalgia inerenta si melancolia ce pluteste usor, sa privim inainte cu mult entuziasm si incredere, spre drumul nostru incarcat de lumina!

pescarusul argintiu spunea...

Pansamentul tau pentru suflet sper sa fie benefic, Paul.
Cu siguranta ca va incerca sa oblojeasca acele vanatai si cucuie pe care le-ar putea descoperi senzorii lui ultrasensibili la vindecare.
Multumesc, imediat ce voi putea sa accesez link-ul sub forma activata, o voi face.

pescarusul argintiu spunea...

Voi adauga inca un pansament, daca asa recomanda medicul, atunci :)
Inseamna ca se poate aplica si preventiv, ca scut pentru alte posibile invazii nedorite? ;)
Aplicarea lui stratificata peste un bandaj deja existent inseamna un plus de protectie si de grija, in fond...
Deja este mai bine, multumesc!

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, sa de-a Dumnezeu sa ne bucuram in liniste si armonie, alaturi de cei dragi, de aceste sfinte sarbatori!
Craciun fericit, multumesc mult pentru urari! :)

pescarusul argintiu spunea...

Paul, esti sigur ca ai destul loc in sanie pentru Starsgates si cei doi zmei ai ei? :)
Si mai ales, esti convins ca va exista atata zapada pe drumul ce va desparte, pentru a nu fi nevoit sa vii cu o sanie zburatoare? ;)

Paul spunea...

De n-o fi zapada,om lua sania pe doua roti,iar cei doi copii plus unul al meu or incapea in sanie,problema se pune la cei doi vizitii,stiu eu...om face cu schimbul, om poposii si-n portbagaj:)