joi, 3 iulie 2008

Zambiti, va rog, cu ursuletul PANDA !


De fiecare data cand il descopar in reviste, enciclopedii sau in documentare televizate, ursuletul Panda reuseste sa-mi insenineze ziua, oricat de taciturna si cenusie s-ar fi anuntat ea.

Ursii PANDA sunt un tezaur national in China si de aceea constituie o specie protejata de lege. Chinezii isi numesc iubitii ursi ” large bear-cats”.
Populatia din afara Chinei a fost fascinata de uriasii PANDA, de cand au fost pentru prima data descrisi de misionarul francez Pere Armand David, in 1869.
Acum, cu mai bine de 100 de ani mai tarziu, dragostea intregii lumi pentru ursii PANDA este combinata cu eforturile internationale pentru a evita ca ursii panda sa dispara.

De ce sunt atat de iubite aceste simpatice animalute, devenite simbol pentru China ?
Ce-i face pe urşii PANDA atât de speciali ? Pentru că sunt, pur şi simplu, drăgălaşi. Urşii PANDA uriaşi au o charismă la care visează politicienii şi vedetele de cinema şi care îi atrage ca un magnet pe oameni.

Au obrajii bucalati si dorm mai toata ziua. Se numara printre cele mai adorate si mai protejate specii de animale rare de pe planeta, dar viitorul lor este incert.

Sunt singuratici, vulnerabili, mananca doar bambus si nu hiberneaza niciodata. Pentru ca, din cand in cand, hrana lor infloreste si apoi dispare, multi dintre ei mor de foame. Un pui de PANDA urias se naste o data la trei ani si are nevoie de multa dragoste si ingrijire, pentru ca atunci cand vine pe lume este mic cat un pui de hamster.

Cu cateva sute de mii de ani in urma, ursii PANDA traiau nestingheriti in partea de est a Chinei de azi, precum si nordul Birmaniei si Vietnamului si nu duceau lipsa de nimic. De-a lungul timpului, din cauza schimbarilor climatice si a stricaciunilor pe care oamenii le-au provocat mediului, habitatele acestei specii s-au redus alarmant. Acum, ursii PANDA salbatici mai traiesc, in grupuri restranse, in masivele muntoase din provinciile chinezesti Sichuan, Gansu si Shaanxi. Fapt deloc imbucurator, pentru ca imperecherile au loc, de multe ori, intre exemplarele aceleiasi familii, ceea ce duce inevitabil la pierderea diversitatii genetice.

Iata ce am mai aflat despre ursuletii PANDA scotocind dupa informatii despre ei prin domeniul generos al netului...

Ursii PANDA traiesc pana la 14-20 de ani in salbaticie si pana la 30 de ani in captivitate. Au o greutate de 100 pana la 150 kg, iar masculii sunt cu 10% mai mari.

Ursii PANDA sunt considerati carnivori, dar s-au adaptat la o viata bazata pe consumul de bambus. Pot manca si mamifere mai mici, asta in cazul in care le pot prinde.
Asemenea celorlalte specii de ursi, uriasii PANDA sunt curiosi si jucausi, in special cand sunt tineri. Ursii PANDA au oasele groase si grele pentru statura lor, dar sunt de asemenea si foarte flexibili, iubind sa fac tumbe.

Giganticul urs PANDA este unul din cele mai spectaculoase animale ale planetei.

Ursii PANDA au de regula un cap mare cu o combinatie de alb si negru, culori care se armonizeaza perfect cu habitatul in care traiesc. Ei traiesc in libertate numai in cateva regiuni din sud-vestul Chinei, in zona Tibetului, Gansu si Shaanzi. Motivul pentru care ursii PANDA prefera aceste locuri tine exclusiv de hrana - acolo cresc mai bine de 30 de specii de bambus. Habitatele masculilor din aceste locuri sunt mult mai mari si la mai mari altitudini decat cele ale femelelor.

Puii noi-nascuti ai ursilor PANDA cantaresc intre 3-5 kg. Masculii ajung sa cantareasca 86-124 kg si sa masoare 64-6 cm inaltime, in timp ce femelele sunt mult mai mici. Puii ajung la maturitate in jurul varstei de 4-6 ani. Panda se imperecheaza primavara, in lunile martie, aprilie, mai. Puii se nasc de obicei in august sau septembrie. Acestia nu stau langa mama mai mult de 2 ani.

La fel ca majoritatea ursilor, si ursii PANDA sunt foarte sociabili. Doar femelele care au pui mici reprezinta o exceptie. PANDA isi marcheaza teritoriul prin decojirea copacilor. Uneori acestia comunica prin diferite tonalitati specifice lor. Ursii panda sunt vegetarieni, hrana lor fiind in proportie de 90% alcatuita din frunze si ramuri de bambus. Adultii pot manca oriunde si orice, in jur de 11-15 kg pe zi. Ocazional, consuma si carne, dar acest lucru se intampla foarte rar.

PANDA este si cunoscut sub denumirea de ursul de bambus, datorita regimului sau alimenta rexclusivist, fiind foarte sensibil la schimbarile de habitat.

In prezent, ultimii ursi de bambus traiesc in sase zone din sud-vestul Chinei. Unele parti din aceste regiuni muntoase, izolate una de cealalta, sunt rezervatii naturale, dar aproape jumatate din populatia de PANDA traieste in afara zonelor protejate. Muntii impermeabili, cu un climat bland, subtropical, sunt habitatul lor preferat. PANDA mai traiesc si in regiuni foarte inalte, ajungand pana la 4000 de metri altitudine.

Ursii PANDA au fata rotunda, cu blana alba, specifica, urechi negre si semne negre in jurul ochilor. Membrele si umerii sunt deasemenaea de culoare neagra. Femelele cantaresc in jur de 80 de kg, iar masculii ating o greutate de 85-125 kg si o inaltime de 180 cm.

PANDA uriasi mananca aproape exclusiv frunze si muguri de bambus. Pentru a se satura cu aceasta hrana slaba in nutrienti, au nevoie de 30 kilograme pe zi. Acest lucru inseamna ca trebuie sa manance si 16 ore pe zi, consumand si uneori si bulbi de plante, radacini, oua si mici mamifere. Dependenta extrema de bambus ca surasa de hrana face din ursul panda o specie extrem de vulnerabila. Ca urmare, multi dintre ei mor daca plantele din regiunea in care traiesc dispar dupa ce infloresc in masa -un fenomen ce are loc la intervale cuprinse intre 30-40 de ani. In trecut PANDA puteau apela la alte tipuri de bambus, din regiunile mai joase, dar in prezent aceste zone au fost defrisate. Ca mod de viata ursii panda sunt singuratici si isi petrec aproape intreaga zi mancand. Se retrag in pesteri sau in arbori inalti pentru a dormi. Desi sunt activi tot anul, miscarile lor sunt foarte lente, din cauza regimului alimentar vegetarian scazut in nutrienti.

O data la doi sau trei ani, o femela naste unul sau doi pui de marimea unor hamsteri, dupa o perioada de gestatie cuprinsa intre 3 si 6 luni. Micutii cantaresc doar 75-150 de grame si avand nevoie constanta de caldura si ingrijire; de obicei doar unul supravietuieste. Puii devin independenti la varsta de 18 luni. Ursii PANDA au un ritm de reproducere foarte scazut, multi tineri ursi murind din motive inca necunoscute.

Ursul PANDA este simbolul speciilor aflate pe cale de disparitie. In ciuda masurilor de protectie ursii sunt pe cale de disparitie din cauza distrugerii habitatului. In Iunie 2004 s-a estimat ca mai sunt in libertate doar 1600 de exemplare.

Împreună, aceste animale protejate in captivitatea rezervatiilor înseamnă o investiţie extraordinară de resurse ştiinţifice şi bani. Întreţinerea unui panda uriaş într-o grădină zoologică costă în medie 2,6 milioane de dolari pe an, asta dacă nu are pui. La apariţia primului pui, bugetul depăşeşte trei milioane de dolari. La apariţia celui de-al doilea (şi aproape jumătate din sarcini se soldează cu gemeni), nota de plată se apropie de patru milioane de dolari. "Nimeni - spune David Wildt, şeful Programului de ştiinţe reproductive de la Parcul Zoologic Naţional - nu ar băga atâţi bani în vreo altă specie."

Hrana preferata a ursilor PANDA, bambusul, infloreste si moare ciclic, o data la 40 sau la 60 de ani. In timpul perioadei de inflorire, bambusul isi raspandeste semintele si se stinge din viata. Anul acesta, in provincia chineza Sichuan, au inflorit noua dintre cele douazeci si cinci de varietati de bambus preferate de ursii PANDA, ceea ce inseamna ca 30% din hrana lor va disparea.

Biologii chinezi avertizeaza ca bambusul se afla la finalul ciclului sau de existenta, iar specia de ursi PANDA uriasi se va confrunta cu o lipsa acuta de hrana. Pe vremuri, ursii aveau solutii adaptate la ciclul de viata al bambusului, dar traseele lor de migrare spre alte populatii de plante verzi au fost blocate azi de drumurile forestiere, de defrisari sau de alte activitati ale oamenilor.


Potrivit unui raport al specialistilor chinezi, dat publicitatii in luna noiembrie 2007, in patria pagodelor traiesc in captivitate 239 de ursi PANDA, iar in padurile de bambus, aflate la mari inaltimi, unde s-au retras din cauza caldurii, se mai gasesc inca 1.590 de exemplare salbatice. Cifra nu poate fi precisa, fiind vorba despre o specie care traieste in paduri izolate si in care este greu de patruns.

Un studiu efectuat in 2006 estima ca populatia de ursi PANDA care traiesc in libertate ar putea numara intre 2.000 si 3.000 de exemplare. Desi datele statistice demonstreaza ca aceste mamifere atat de iubite de publicul larg au sanse de supravietuire, organizatii­le ecolo­giste internationale considera ca ele trebuie sa ramana pe lista animalelor rare, care trebuie sa fie protejate.

In China, tara de origine a ursilor PANDA, s-au creat peste 40 de rezervatii naturale a caror suprafata atinge 16.200 de kilometri patrati. Pana in anul 2015, numai in provincia Sichuan, numarul rezervatiilor naturale destinate ursilor PANDA uriasi se va ridica la 59.

Chinezii au promovat, de asemenea, si programe de protectie a zonelor forestiere naturale, au sporit rata impaduririlor si au prevenit pericolul de erodare a solurilor din habitatele ursilor. Multa vreme s-a crezut ca spectaculosii ursi PANDA ar fi un fel de ratoni. Totusi, testele genetice au dovedit ca au multe asemanari cu ursii.

Recunoasterea oficiala a speciei ursilor PANDA uriasi a fost facuta in anul 1995. PANDA urias are sase degete la membrele superioare. Aceasta caracteristica ii confera abilitatea de a se catara usor in copaci si de a-si pastra echilibrul la inaltimi foarte mari.

Ursii PANDA au, de regula, capul mare, alb, cu urechi si “ochelari” negri. Panda uriasi au pupila verticala, asemanatoare cu cea a pisicilor. Acesti ochi oblici, neobisnuiti pentru un urs, asociati cu abilitatea lor de a se catara in copaci i-au determinat pe chinezi sa-i boteze “ursul-pisica “.

Coloritul in alb si negru al acestor animale, care le-a atras si denumirea de “ursi bicolori”, se armonizeaza perfect cu locurile in care le place sa traiasca. O legenda populara chineza spune ca ursii panda au fost candva albi din cap pana-n picioare, dar intr-o zi au mers la inmormantarea unei fetite, aducand cenusa in semn de doliu.

Plangeau si isi stergeau ochii din care curgeau rauri de lacrimi, se tineau strans in brate unii pe ceilalti, iar ca sa nu mai auda cata durere era in jurul lor si-au astupat urechile cu labutele. Iar povestea spune mai departe ca, de atunci, petele de cenusa nu s-au mai sters de pe blana lor si asa au ramas pentru totdeauna.

Fragmentarea habitatului este deosebit de periculoasa pentru aceste vietuitoare, deoarece ele trebuie sa migreze, pentru a se adapta la ciclul de viata al bambusului. In lume exista mai multe programe de protectie pentru aceasta specie pe cale de disparitie, care lupta impotriva braconajului si se preocupa, in acelasi timp, sa le ofere ursilor aflati in captivitate conditii apropiate de mediul lor natural. De asemenea, foarte importanta pentru oamenii de stiinta este si reproducerea in captivitate a acestei specii, deoarece “ursii-pisica ” nu se imperecheaza decat foarte rar.

Savantii chinezi au dezvoltat deja tehnici de fecundare artificiala, pentru a asigura astfel perpetuarea speciei de panda uriasi. In anul 2005, s-au nascut prin metoda fertilizarii in vitro 21 de pui care au supravietuit si se afla in prezent intr-o rezervatie din China.

In afara statului chinez, se afla foarte putine rezervatii in care traiesc ursi PANDA. Pretul pe care cumparatorii ar trebui sa-l plateasca pentru un pui este astronomic si banii obtinuti astfel merg intr-un fond destinat ursilor panda aflati in libertate, iar tran­zactiile nu se fac decat cu acordul guvernului chinez. In general, ursii PANDA sunt oferiti cu titlu de cadou diplomatic in cadrul intalnirilor oficiale.

Intretinerea unui urs este teribil de costisitoare, iar reproducerea sa, deosebit de dificila si, din aceste motive, din ce in ce mai multe gradini zoologice renunta la ideea de a avea un urs viu din aceasta specie. La aparitia primului pui, bugetul alocat depaseste trei milioane de dolari, iar la nasterea celui de-al doilea, nota de plata se ridica la patru milioane de dolari.

Bambusul de­sem­­neaza un grup de plante care sunt verzi tot timpul anului. Unele specii sunt gigantice, iar tulpinile lor pot creste cu pana la un metru pe zi. Bambusul are o importanta economica si culturala deosebita in estul si sud-estul Asiei, unde se cultiva in gradini, ca planta ornamentala, se foloseste ca material de constructie, dar si ca lemn pentru foc.

Bambusul creste pe crestele celor mai inalti munti, insa se simte la fel de bine si in regiunile tropicale. In medicina veche chineza, bambusul era folosit pentru tratarea infectiilor si reprezenta o sursa de potasiu. In China, din fibrele de bambus se fabrica hartie inca din cele mai vechi timpuri.

Pentru chinezi, bambusul reprezinta simbolul longevitatii, iar in India semnifica prietenia. Bambusul infloreste foarte rar, iar cand se intampla acest lucru florile sale sunt privite ca semn al unui an de foamete. PANDA uriasi mananca aproape numai frunze si muguri de bambus.

Astazi, cum am mai spus, ursuletii PANDA sunt tot mai rar raspanditi pe glob, conditiile terestre fiindu-le tot mai potrivnice.
Asadar, sa pastram ursuletii-clona de plus din copilarie si sa-i invatam pe copiii nostri sa iubeasca aceste animale. Jucariile ar putea sa ajunga singurele amintiri legate acesti "pretty bears" pe care le vom mai avea.

21 de comentarii:

Anonim spunea...

Foarte instructiv articol, pescarusule. Multumesc frumos, nu stiam toate amanuntele acestea. Sa ai o zi buna, cu bucurii si implinire sufleteasca!

Bibliotecaru spunea...

Din păcate tratăm animalele sălbatice ca pe nişte personaje de companie şi rupem, deseori, animalul de viaţa lui sălbatică din dorinţa de a ne bucura de prezenţa lui.

Anonim spunea...

Pescarusul argintiu, minunat articolul tau...dar pozele...POZELE...m-au facut sa rad in hohote...sunt uimitor de minunati ursuletii Panda!
Multam'. :) :) :)

pescarusul argintiu spunea...

Draga Corina, iti multumesc mult ca m-ai vizitat din nou, iata ca mi-ai daruit o bucurie plina de prospetime :)
Marturisesc ca simteam nevoia sa dezvolt o tema relaxanta, spumoasa, usor instructiva si atractiva, care sa ne pregateasca intrarea lina in acest week-end :)
Draga prietena, sa ai parte numai de zambete si de momente frumoase, ca sufletul tau deosebit !

pescarusul argintiu spunea...

Draga Bibliotecaru, acest lucru depinde de mentalitatile si de educatia semenilor nostri, in special a celor asiatici, care sunt martorii directi ai fenomenului legat de ursuletii Panda.
Iar specialistii chinezi se straduiesc din rasputeri sa ajute, sa ocroteasca aceste dragalase vietati, sa le conserve si sa le perpetueze specia, pastrandu-le in rezervatiile naturale conditiile specifice habitatului din care provin.
Si nu consider ca acest fapt este negativ, atata timp cat rezultatele obtinute sunt benefice.
Incearca sa vezi si partea plina a paharului implicat in aceasta actiune :)

pescarusul argintiu spunea...

Manole draga, vezi, stiam eu ca leoiacele adevarate au slabiciune pentru niste ursuleti dragalasi si prietenosi, rimelati la ochi si zambind simpatic prietenilor sinceri :)
Traiasca ursuletul PANDA si al sau fir de bambus impletit in destinul sau !

starsgates spunea...

Da, sarea şi piperul sunt pozele. Sunt animale frumoase, aşa că oamenii trebuie să fie atenţi ca ele să nu dispară.
Sigur, articolul e foarte instructiv.:)

Anonim spunea...

Multumesc frumos pescarusule drag :)
Am furat vre-o doua poze sa se bucure si Zoran de i... ii sunt tare dragi :)
O noua zi mai bogata in zambete si impliniri iti doresc prietena draga :)
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, ca in orice articol de revista, primul impact vizual asupra noastra il constituie pozele :)
Detaliile vin si ele din urma sa ambaleze frumos fotografiile intr-un format util si instructiv.
O zi cat mai agreabila pe plaiuri bihorene ! ;)

pescarusul argintiu spunea...

Draga floricica sibillinica, cu vigoare si stabilitate nezdruncinata de Sfinx, toate fotografiile de aici i le daruiesc cu mult drag lui Zoran, sa-l motiveze si mai puternic in preocuparile de vacanta legate de ocrotirea si ingijirea cu dragoste a animalutelor domestice de la ferma bunicilor sai :)
Sa aiba o vacanta minunata si tu, draga mea, sa izbandesti in lupta cu umbrele, iar simtirile sa-ti arda "a boare spe lumina", cum spuneai asa de frumos pe blogul tau.

Anonim spunea...

Cora, eu sunt mereu aici, cu ursi sau fara :D Nu prea am eu timp sa comentez cat as vrea. Uneori nu am nici la mine. Asta-i viata. Dar de intrat, intru zilnic peste tot.

pescarusul argintiu spunea...

Uf, mi-ai luat o piatra de pe inima ! :)
Oana draga, acum cu caldurile citadine de-afara, recunosc ca impresiile pe care le percep sunt uneori deformate, sufera de dilatare si devin anomalii ;)
Acum te asigur ca intru in week-end linistita si zambitoare :)
Iti ofer un buchet fraged din fire de bambus, in semn de sincera si trainica prietenie !

Anonim spunea...

Cora, multumesc din suflet. Accept cu placere. Fiind vara, ca sa fiu sincera, mai dau cate o tura si la plaja :D Ce sa fac? Si eu sunt om. Am un iphone si intru pe net dupa el, dar e greu tare cu comentatul, are niste taste de iti vine sa iti bati copiii. :)) Dar nu iti fa griji, ca atunci cand nu mai citesc pe cineva il sterg cu totul din blogroll, ca sa nu ma mai incurc in vorbe degeaba ;) Sa ai un wekeend minunat.

Anonim spunea...

Si 12+2 ursi panda ;)

pescarusul argintiu spunea...

Sigur Oana, sa fie cat mai multi, nu vezi ca sunt pe cale de disparitie ? :)
Macar sa se bucure copiii din noi de dragalasenia lor molipsitoare ;)
Deci, si de la mine, inca unul !
12+3 pretty PANDA bears ! :)
La fel si tie, draga mea, sa-ti fie week-end-ul de vis !

Anonim spunea...

Cora, ti-am scris inca doua comenturi la acest articol..... s-a intamplat ceva ? Te-am suparat ?

pescarusul argintiu spunea...

Nici vorba, draga mea, cum sa fie vorba despre asa ceva ?!
Chiar m-ai luat prin surprindere, nu am idee de nimic...
Sestro, imi pare rau.
Or fi fost probleme de comunicatie pe severul de la Wordpress, altceva nu-mi explic :(

Anonim spunea...

pescarus, :)
scuze, poate ca la mine e hiba :)
important e ca zborul nostru e lin :)
te tzuk :)

pescarusul argintiu spunea...

Sfinxule drag, un lucru te rog sa nu uiti: acela ca intre noi, mereu va fi numai zbor lin ! :)
Restul e vanare de vant...

greenfield spunea...

Acum am fost in vizita, eu am experimentat pe Wordpress cu atasatul pozelor si l-am gasit pe ursulica salvat pe-acolo de fata mea. Am exersat cu el si-acum vad ca il ai si tu aici:)
Ce-nseamna telepatiile si gusturile
comune, domnule...

pescarusul argintiu spunea...

Da, Greenfield, draga prietena, deduc ca avem gusturi asemanatoare in multe privinte, si in apecial cale care cultiva frumosul si binele :)
Cat despre telepatii, ele izvorasc fara indoiala din empatia care ne leaga de cand ne-am descoperit in nevazuta lume virtuala ;)