sâmbătă, 26 iulie 2008

Virtutea de pret a prieteniei


"Prietenia este floarea unei clipe şi fructul timpului."
(A. von Kotzebue)


"Prietenia este un blând angajament al inimii."
(Motesquieu)


"Prietenia este încercarea prin care se măsoară un om."
(Oscar Wilde)


"Prietenia este o plantă cu creştere lentă şi trebuie să îndure şi să reziste la şocurile adversităţii înainte de a fi îndreptăţită la acest apelativ."
(George Washington)


"Prietenia este o relaţie interpersonală care se bazează pe încredere, cinste, toleranţă."
(A. von Kotzebue)


"Prietenia este firul de aur care leagă inima întregii lumi."
(John Evelyn)


"Prietenia este una din mângâierile vieţii."
(Gala Galaction)


"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simţi în siguranţă cu o persoană, fără a trebui să-ţi cântăreşti gândurile, nici să-ţi măsori cuvintele."
(George Eliot)


"Prietenie înseamnă să fii alături de prieteni nu când au dreptate, ci când greşesc."
(Andre Malraux)


"Prietenia înseamnă a fi frate şi soră, două suflete ce se ating fără să se confunde, două degete ale aceleiaşi mâini."
(Victor Hugo)


"Prietenia este în primul rând pacea reciprocă şi zborul spiritelor pe deasupra nimicniciilor vietii."
(Antoine de Saint-Exupery)


"Prietenia este umbra serii, care se înteţeşte odată cu apusul soarelui vieţii."
(La Fontaine)


"Good friends are hard to find, harder to leave... and impossible to forget!"

12 comentarii:

starsgates spunea...

M-ai impresionat pescăruşule.
De fapt trebuia să mă aştept de la tine să abordezi acest subiect, ptr. că te văd un prieten adevărat ptr.prietenii tăi.
Şi eu le spun copiilor mei că familia nu ţi-o poţi alege, dar prietenii da.:)

Anonim spunea...

Pescarus drag sufletului meu zapacit, pai dovada de prietenie ...un vultur sacru , un soim si-un pescarus, mai vrei dovada de zbor lin ...;)
Esti o prietena minunata, un om deosebit si te iubesc mult, in felul ala zbuciumat al meu sestro, insa tu ma simti mereu ... :)
O duminica de vis sis !!!
Sibilla

Elisa spunea...

Te atinge un gand,ramai atent la o vorba de-a lui,iti place cum traieste si ce prioritati are in viata,conversatia cu el te incanta,are umor si intalnirile cu el sunt asteptate,fie ca-s la telefon,fie ca-s pe blog,fie ca-s in spatiul palpabil si ,fara sa exagerezi,ii simti sufletul,ii sti gandurile .Acesta este prietenul,nu trebuie sa sara in ajutorul meu la greu,caci asta ar trebui sa facem fata de toti oamenii,cand le cunoastem greutatile pe care nu le pot trece singuri.
Pescarusule,ma bucur cand citesc blogul tau. :)

tibby spunea...

Prieteniile sincere si dezinteresate, sunt pe cale de disparitie, din pacate, in societatea asta care se robotizeaza pe zi ce trece...e trist , dar adevarat! Ma intreb mereu cu ingrijorare daca generatiile copiilor nostri vor cunoaste ce inseamna cu adevarat PRIETENIA!

Anonim spunea...

Un subiect delicat. Am cautat-o... si de cate ori credeam ca am gasit-o...mi-a lasat un gust amar.Cred ca Elisa o contureaza in descrierea sa destul de bine.Ma intreb unde este limita,granita intre prietenie si familie.La care trebuie sa cedezi mai intai. De cate ori am pus pe primul loc responsabilitatile ce-mi reveneau ca prieten,aveam probleme cu sotia.
De aceea cred ca a fi prietenul cuiva,inseamna in primul rand sacrificiu.Prietenului ai simti rasuflarea,ai adulmeci necazul,ai alinti durerea,ai mangai privirea, ai simti pulsul,al vrei aproape... dureros de aproape.Sfarsesc prin a zice:oare de cine suntem mai legati?
Drag Pescarus,problemele de zi cu zi ma fac sa poposesc mai rar in gradina ta, asta nu-nseamna caci gandurile nu-mi zboara tainic spre ea.As incheia prin a-ti alinta obrajii cu gropita lor hazlie precum unui veritabil prieten.
Ganduri bune,curate ca cerul plin de stele si limpezite de Luceafarul bland al noptii.
Cu respect, Paul

pescarusul argintiu spunea...

Draga Starsgates, am simtit ca a sosit momentul sa aduc omagiul meu prietenilor de suflet, mai vechi si mai noi, dobanditi de ceva timp, prin tesatura fina si magica a lumii nevazute din virtual.
I-ai povatuit bine pe copiii tai, sa-si aleaga cu grija prietenii si cu luare-aminte, caci peste tot in jurul nostru fatarnicia si prefacatoria castiga tot mai mult teren.

pescarusul argintiu spunea...

Sfinxule cu frunte inteleapta si cu o inima mare si zbuciumata, ai enumerat componentii unei triade inaripate interesante, de ce sa nu recunosc :)
Si daca fiecare separat a reusit sa aiba zborul lin, exersandu-l staruitor si atunci cand sunt impreuna, atunci telul este atins si victoria punctata ;)
Am interferat si am rezonat puternic de la inceput de cand ne-am descoperit, draga sestro, trebuie sa admitem aceasta realitate, si se vede treaba ca am zidit fundament solid acestei prietenii, daca ne cautam pe diferite cai si ne descoperim de fiecare data cu incantare ;)
Saptamana aceasta sa-ti fie punte surazatoare spre primele semnale si chemari de vacanta !

pescarusul argintiu spunea...

Elisa draga mea, ai conturat atat de emotionat si de sensibil esenta unei prietenii adevarate, incat am inteles foarte bine ca prietenii tai sunt cu adevarat norocosi sa te aiba in sufletul si in preajma lor :)
Cam asa vad si eu lucrurile, prietenii cei putini si adevarati comunica in primul rand prin semnale emotionale si abia apoi prin cuvinte.
Fiecare sosire a ta in casuta mea "eterica" este o incantare, o traiectorie luminoasa, o imbratisare calda si prieteneasca :)
Floarea de colt a prieteniei sa-ti insoteasca mereu gradina ta de vis !

pescarusul argintiu spunea...

Societatea in care traim, draga Tibby, este la tot pasul un exemplu de "prietenii" bazate pe interese sau pe grupuri de interese, vizand cele mai diverse aspecte: legate de privilegii la locul de munca, de imaginea favorabila perceputa de ceilalti raportata la individ, de salvarea aparentelor.
Cum spui tu, prieteniile sincere si dezinteresate sunt tot mai rare, le numaram pe degete, adevarele valori morale nu mai au cautare.
In general ramanem cu prietenii facuti in copilarie sau in anii scolii sau cu cei din liceu.
De mult prea putine ori se intampla ca pe parcursul vietii, dupa ce am atins varsta maturitatii, sa ne mai putem bucura de sudarea unei prietenii trainice, adevarate, pe care sa te poti baza neconditionat...
Trebuie sa fim atenti la prietenii copiilor nostri si sa-i invatam sa si-i aleaga corect, fara sa se lase ispiti de stralucirea efemera a unui atribuit exterior, material "en vogue" sau a unei influente trecatoare a acestora in mijlocul unei anumite grupari sociale.

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul, atunci cand ne alegem prietenii si cand cu ajutorul lui Dumnezeu ne daruim o familie, ne gandim ca o vom face pentru tot restul vietii.
Se intampla insa ca uneori, unii prieteni si chiar cineva drag noua din familie, sa ne dezamageasca si sa ne insele asteptarile.
Si pentru a putea merge inainte trebuie sa facem alte alegeri, care atrag dupa sine posibile renuntari, reevaluari, reconsiderari.
Eu cred ca situatia cea mai favorabila exista atunci cand putem mentine un echilibru dinamic si stabil intre cele doua mari ramuri ale sufletului nostru: familia si prietenii adevarati.
Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase si pentru gandurile bune, care te recomanda ca om deosebit, cu suflet sensibil :)
De la mine, numai ganduri luminoase, care sa-ti mangaie sufletul incercat de griji si framantat de probleme in aceste zile capricioase de vara !

Solomonar spunea...

Minunat! Imi place mult si ce ai scris, si prezentarea. Ai o pagina foarte interesanta, permite-mi sa ma strecor prin toate ungherele:) Sa ne citim cu bine! Solomonar

pescarusul argintiu spunea...

Draga Solomonar,
Sunt sincer magulita ca imi apreciezi modul in care am ales sa elogiez aceasta floare rara, dar cu atat mai valoroasa - PRIETENIA ! :)
Esti invitatul meu de onoare, deci strecoara-te prin toate ungherele fara grija, exploreaza-mi coltisorul cu lirisme ;)
Sa ne citim cu bine, asa cum spui, deosebit de informat si echilibrat este si blogul tau !