luni, 7 iulie 2008

Nebunia BAC-ului a luat oficial sfarsit !

BACALAUREAT… doar simpla lui rostire poate strica planurile de somn al oricarui elev de clasa a Xll-a. Acest examen, considerat de unii a fi unul de maturitate, devine de la an la an din ce in ce mai dificil si provoaca din ce in ce mai multe pagube in viata de familie a oricarui adolescent (certuri cu parintii, altercatii cu profesorii, etc). De exemplu: Bacalaureat 2008 vs. Bacalaureat 2007. Multa lume ar spune probabil ca diferentele sunt minore. Gresit! In primul rand subiectele din acest an au acoperit o gama mai larga a materiei. In al doilea rand rubrica “Subiecte bacalaureat 2008″ a site-ului Ministerului Invatamantului a devenit mult mai voluminoasa prin implementarea a 3oo variante(partea I, partea a II-a si partea a III-a - fiecare avand 100 de variante), spre deosebire de 100 (numarul lor de pana acum). O alta deosebire demna de luat in seama consta in gradul de dificultate extrem de ridicat al subiectelor orale, la limba romana in special. In sfarsit, norocul a mai constat in aparitia culegerilor de “Rezolvari bacalaureat 2008″ ce au dat o senzatie mai dulceaga, dupa ce s-a gustat din plin amarul afisarii variantelor de BAC.

Sa vedem ce noutati mai aflam despre culisele examenului de bacalaureat dupa rasfoirea atenta a unor articole de presa...

Promovabilitate mai mica si mai multi absolventi eliminati din sala pentru ca au incercat sa copieze, asa arata rezultatele examenului de bacalaureat din acest an. Ministerul Educatiei inca nu comenteaza.

Cei aproximativ 230.000 de elevi care au sustinut examenul de bacalaureat au putut vedea, sambata, prima afisare a notelor, rezultatele finale urmand a fi anuntate pe 9 Iulie. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, citati de Realitatea TV, procentul de promovabilitate, inainte de solutionarea contestatiilor din Bucuresti, este de 78%, mai mic decat anul trecut. De asemenea, datele din tara arata diferente foarte mari de promovabilitate de la un judet la altul.

Frauda - regula, nu exceptie

Nu mai putin de 150 de elevi din intreaga tara au fost dati afara din examen pentru ca au incercat sa copieze. Dupa afisarea notelor, multi elevi si profesori au recunoscut ca s-a copiat la bacalaureat in toata tara si prin orice metoda. Profesorii sustin ca au sesizat Inspectoratul Scolar asupra fraudei, insa au primit un raspuns socant: "Corectati dupa barem".

Adica, daca o lucrare e perfecta, trebuie sa fie notata cu 10, desi e litera cu litera copiata din culegeri. Ministerul Educatiei refuza sa faca vreo declaratie privind fraudele reclamate de profesori pana pe 9 Iulie, cand se vor afisa rezultatele finale.

18% dintre candidatii la bacalaureat au depus contestatii, in Capitala. Peste cinci mii de petitii s-au inregistrat in Bucuresti.
Sursa: Antena 3

Admitere la facultate fara media de la Bac?

DECLARATIE. Fostul ministru al educatiei Mihail Hardau a cerut, ieri, succesorului sau, Cristian Adomnitei, eliminarea ponderii notei de la bacalaureat la examenul de admitere in invatamantul superior. Hardau considera ca este nevoie de masuri ferme la MECT, pentru a inlatura "inechitatea" la intrarea in facultati intre elevii care obtin note mari la bacalaureat prin frauda si cei care iau note corecte. El a explicat ca, in prezent, pot participa la admitere in universitati elevi care au luat notele 9 si 10 pe baza de "ilegalitate", concurand cu elevi care au o notare corecta.

VEDETE - Printre cei care se mandresc cu diploma de bacalaureat se afla si NICO. La 38 de ani, artista a finalizat studiile liceale la un colegiu particular din Ploiesti. Conform Realitatea TV, media finala a fost 7,52.

Gimnasta Steliana Nistor a reusit sa promoveze examenul de bacalaureat cu media generala 8,95. Sportiva a obtinut nota maxima la probele orale de Limba si literatura romana si Limba si literatura moderna (engleza), precum si la maiestrie sportiva. La probele scrise, vicecampioana mondiala a fost notata cu 6,50 la Limba si literatura romana, 9,80 la Geografie si 7,45 la Istorie.

Laurentiu Reghecampf, 32 de ani, s-a aflat si el printre cei care au sustinut examenul de bacalaureat. Nota pe care fotbalistul a obtinut-o la Liceul "Grigore Cerchez" din Capitala a fost 7,68. Conform listei cu rezultate afisate la intrare, Reghe a luat nota maxima la franceza, dar la matematica a avut doar 5,95. Motivul pentru care Reghe a neglijat scoala a fost cariera sportiva.

O statistica recenta ne comunica ca numărul candidaţilor respinşi (cu medii sub 6) este de 49.965 (22,63 la sută). Potrivit ultimelor raportări ale inspectoratelor şcolare, 268 de elevi au fost eliminaţi de la probele de examen, pe motiv că au fost prinşi copiind sau încercând să copieze.

Rata de participare la această sesiune a bacalaureatului a fost de 98,19 la sută (220.736 prezenţi din 225.838 elevi înscrişi).

Printre judeţele cu o rată de promovabilitate ridicată se regăsesc Suceava (98,39 la sută), Constanţa (97,24 la sută), Botoşani (96,69 la sută), Mehedinţi (94,67 la sută), Hunedoara (94,17 la sută) şi Caraş - Severin (94,27 la sută). Cele mai scăzute procentaje se înregistrează în Ilfov (38,57 la sută), Giurgiu (39,71 la sută) şi Braşov (57,18 la sută).

Pe tranşe de note, situaţia se prezintă astfel: între 6 şi 6,99 - 15.622 de note, între 7 şi 7,99 - 42.950 note, între 8 şi 8,99 - 62.690 note, respectiv 48.881 note între 9 şi 9,99.

Numărul notelor de 10 a fost 90 (cele mai multe - 13 - în judeţul Mehedinţi). În 12 judeţe nu a fost obţinută nici o medie generală de 10.

Diferenţele dintre judeţe - în ceea ce priveşte promovabilitatea şi mediile obţinute - întregesc imaginea unui Bacalaureat controversat. Asta după ce, săptămâna trecută, a plouat cu acuzaţii de fraudă din partea profesorilor corectori. Dacă în Suceava - judeţ „cu tradiţie“ în ceea ce priveşte rezultatele bune la examene - procentul celor promovaţi este de 98,3% înainte de rezolvarea contestaţiilor (depuse sâmbătă), în Galaţi au obţinut medii de trecere doar 50,67% dintre candidaţi.

Pe de altă parte, pe „harta mediilor de 10“ diferenţele sunt foarte mari: în Mehedinţi au fost 13 candidaţi care au obţinut numai note maxime, în Olt au fost şapte, în Timiş - şase, iar în Buzău, Iaşi, Suceava, Sălaj, câte cinci. De cealaltă parte, în zece judeţe şi în Bucureşti niciun elev nu a obţinut 10 „pe linie“. Numai la Colegiul Naţional „Traian“ din Drobeta-Turnu-Severin au fost cinci medii de 10, cât în Alba, Argeş, Bacău, Constanţa şi Galaţi la un loc, de exemplu.

Marga: „După 2001, Bacul s-a deteriorat“

Fostul ministru al educaţiei Andrei Marga spune că obiceiurile proaste au revenit, după o scurtă perioadă de normalitate. „În 1998, la Bacalaureat începuseră să funcţioneze o exigenţă normală şi o metodologie unitară. După 2001, s-a deteriorat. Mare încredere nu poţi avea în acest examen“, precizează Marga.

În acest timp, Ministerul Educaţiei vrea să creeze imaginea unui examen ca la carte: într-un comunicat remis sâmbă tă se subliniază faptul că la toate probele din această sesiune au fost scoşi din examen 248 de elevi, mai mult decât dublu faţă de anul trecut, când doar 117 elevi au fost eliminaţi.

Media 10, tradiţie în Mehedinţi

Concurenţa dintre două colegii cu tradiţie - „Traian“ şi „Gheorghe Ţiţeica“ - este unul dintre motivele rezultatelor bune din judeţul Mehedinţi, cel puţin în ultimii ani, explică inspectorul general şcolar Doiniţa Chircu. Aceasta spune că, anul trecut, numărul de note maxime a fost acelaşi. „Sunt rezultate care se explică, de exemplu, prin faptul că «Traian» a luat locul I la concursul «Şcoala Europeană». Acest colegiu a ocupat locul al treilea la admitere pe clase. Există o concurenţă foarte strânsă între «Traian» şi «Ţiţeica», lucru care presupune foarte multă muncă“, arată Doiniţa Chircu. Judeţul Mehedinţi este şi unul dintre fruntaşe în ceea ce priveşte promovabilitatea: 94,6%.

De cealaltă parte, în judeţul Galaţi, promovabilitatea a fost de 55,2%, faţă de anul trecut, când au trecut examenul 73% dintre elevi. Rezultatele foarte slabe sunt explicate de inspectorul şcolar general adjunct Mitică Dudău prin pregă tirea slabă a elevilor şi supravegherea riguroasă din sălile de examen: 20 de elevi au fost scoşi afară pentru că au încercat să copieze. „La aceşti factori se adaugă faptul că 1.000 de candidaţi au venit din clase de seral, iar alţi 1.000 - din şcolile profesionale sau din cele de arte şi meserii. Procentul de promovabilitate la aceste categorii a fost de sub 30%“, a adăugat Dudău.

PROPUNERE

Hărdău vrea admitere fără media de la Bac

La admiterea în facultăţi, elevii care obţin notele la Bacalaureat pe merit au de suferit de pe urma celor care le iau prin fraudă, iar această situaţie poate fi evitată prin eliminarea ponderii mediei de la Bac, a declarat ieri fostul ministru al educaţiei Mihail Hărdău. „Această medie dă anumite drepturi şi de aici apare presiunea asupra obţinerii ei. Media de la Bacalaureat trebuie scoasă din acest context, iar Bacalaureatul va fi mai relaxat. Important este să-ţi iei examenul ca să poţi participa la un concurs de admitere, nu să obţii o notă la Bacalaureat ca să fii pe primul loc la intrarea la o facultate“, a spus Hărdău. Fostul ministru va întocmi în acest sens o notă din partea filialei Cluj-Napoca a Partidului Democrat Liberal către Ministerul Educaţiei, după afişarea rezultatelor finale ale Bacalaureatului.

CONTESTAŢII

Elevii bucureşteni, cei mai nemulţumiţi

Peste 5.150 de contestaţii au fost depuse în Bucureşti sâmbătă după-amiază, după afişarea rezultatelor la Bacalaureat. Cele mai multe sunt la limba şi literatura română - 1.804, şi la matematică - 1.530. Cifra este totuşi mai mică decât anul trecut: au fost atunci 7.100 de contestaţii. În Capitală, promovabilitatea este, înainte de rezolvarea acestor contestaţii, de 87% dintr-un total de 26.714 de candidaţi. La Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“, Centrul Şcolar „Regina Elisabeta“ şi la Centrul Şcolar nr. 3, toţi elevii au obţinut medii de trecere. Multe contestaţii au fost depuse şi în Cluj - 1.300, Maramureş - 1.100 sau Suceava - 1.028. La polul opus se află judeţe precum Arad şi Constanţa - cu câte 200 de contestaţii, şi Hunedoara - cu 293.

Iată care sunt până acum procentele de promovabilitate în mai multe judeţe din ţară:


Alba – 69,9%

Arad – 88,32%

Argeş – 65%

Bacău – 83,5%

Bihor – 85,7%

Bistriţa – 70,9%

Buzău – 68,88%

Bucureşti – 78%

Braşov – 61,4%

Brăila – 57,92%

Constanţa – 97,24%

Cluj – 75,6%

Dâmboviţa – 72,87% Galaţi – 50,67%

Gorj – 87%

Harghita – 78,69%

Hunedoara – 94%

Iaşi – 72%

Mureş – 81,26%

Suceava – 98,38%

Sibiu – 68,63%

Timiş – 91,6%

Prahova – 59,43%

Vrancea – 79,2%

Vâlcea – 92%

Vaslui – 75%

Astazi 7 Iulie s-au ridicat voci si din lumea politicului, cum este cea a liderului PDL Emil Boc, care sustin că organizarea examenului de bacalaureat din acest an este "cea mai proastă şi mai defectuoasă" din ultimii ani.

Emil Boc a arătat că ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţiei, nu a fost preocupat de organizarea bacalaureatului, ci de propria sa campanie electorală, el fiind candidat la Primăria Iaşi.

"PDL îi cere premierului să îşi asume răspunderea politică pentru proasta şi defectuasa organizare a bacalaureatului şi să îl revoce din funcţie de ministrul Educaţiei, întrucât au făcut priorităţi din preocupările lor personale, anume campania electorală, uitând de destinul elevilor", a anunţat liderul PDL.

Pentru amuzament, dar si pentru a ne face o idee mai concreta despre nivelul de pregatire a candidatilor la sesiunea examenului de BAC din aceasta vara, am extras cateva din perlele scrise de viitorii absolventi...


"Ghilimelele apar numai atunci cand vorbeste cineva, chiar si in soapta";

"Adica Ion zacea atat de adanc incat nici nu si-a dat seama ca a uitat lumina aprinsa si era atat de lenes ca nici becul nu la mai sters de praf si de aceea lumina era murdara"; (n.n.: la acest subpunct de la Subiectul 1, cerinta era urmatoarea: Comenteaza in 6 - 10 randuri secventa descriptiva .... , evidentiind relatia dintre fondul de idei si mijloacele artistice);

"Eminescu a scris Luceafarul pentru ca l-a vazut mai mare decat toate stelele si de aceea ia placut... Luceafarul s-a transformat intr-un flacau pentru ca altfel nu putea so iubeasca pe fata imparatului dar pe urma s-a nasolit treaba pentru ca fata aia iubea pe altul si Luceafarul s-a intors in cer de unde cazuse";

"Nichita Stanescu este un poet care se mira de orice. El se mira si de faptul ca oamenii aud si au urechi. Pai de ce? El n-a avut urechi? A vazut el vreun om fara urechi? Ma rog, da se zice ca asa este in poezie, sa te miri de toate si sa le pui pe toate unele subt altele, in randuri scurte, ca sa se vada ca sunt versuri";

"Basmul este o poveste mai lunga, poate fi chiar cat o carte groasa, si are atatea personaje ca nu le mai tii numarul dar trebuie sa fii atent la fabula ca te intalnesti cu ea si in final";

"Basmul studiat de noi este Harap Alb si este un basm cult pentru ca este scris de un om cult, Eminescu. Atunci cand cel care scrie basmul este incult si basmul este incult, adica opus basmului cult, dar amandoua basmele sunt frumoase, numai ca unul este scris intr-un fel si celalalt in alt fel".






Voi ce amintiri aveti, legate de evocarea acestui moment emotionant si special, prezent in viata oricarui matur trecut cu adevarat prin viata ?

29 de comentarii:

Anonim spunea...

Anii au trecut ca vantul si-a ramas gandul brazdat de amintiri. Am primit la Latina 7,5 cu toate ca am stiut de 10. Profesoara de latina mi-a spus-o in fata in plina comisie de examinare ca meritam 10 dar nu stiu latina decat de 7,5. Mi-a stricat media generala. Nu i-am purtat pica. Era o d-na frumoasa,fina si cu mult bun simt. Avea dreptate. Cazusem pe subiect.

Bibliotecaru spunea...

Mda.
Am citit cele trei exemple.
Mi-am dat brusc că bacalaureatul începe cu bacal... şi ce-i trebuie băcanului exprimare. :)

Anonim spunea...

Pescarus drag, Carasu nu se dezminte, e fruncea ;)
Tinerii mei au promovat bacul, toti cu medii peste 7, ceea ce nu-i de colo, ei avandu-ne doar pe noi, de voie, de nevoie, experti la toate, meditatii cu noi, ce sa mai.... au reusit, acum lucreaza pe timpul verii in statiuni, si, din toamna,la scoli cu ei..d-apoi cum, nu-i slabesc, alta sansa chiar nu au... stii tu la ce si cate ma refer eu ;)
Amnintiri de la bacul meu....uf, cea mai mica nota la matematica si nu rade ca ti-am mai zis, bine fie poti sa razi :))
Tin minte ca venise o comisie de la ISE Timisoara, toti bibani in stiinte economice...tulai Doamne, mari emotii am avut, dar mari nu gluma..si acum zambesc insa, aducandu-mi aminte ca tata, oltean capos, m-a obligat sa merg la acel liceu economic , desi, eu mi-am dorit arta plastica, inainte de `89 insa, nu exista la Timisoara, in Resita nici atat, doar in Cluj, si olteanuyl nu si nu... M-am razbunat abia dupa ce am lucrat deja, fugind, mare realizare de acasa, si zbang in Timi sa dau examen la asist sociala, dupa doi ani, iar examene de diferenta, apoi cei mai frumosi 5 ani, obositori,, trenuri... nimic nu regret ...
Deci, bacul meu : 9,46, insa la matematica 6,93, hai razi, dar cu mine impreuna :))
Of, sis, mi-e tare dor de tine :)
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Da, Paul, se intampla ca uneori nota acordata sa nedreptateasca nivelul si cunostintele candidatului. Eu una n-o aprob pe profesoara ta de Latina, ca pedagog adevarat ar fi trebuit sa stie ca o nota buna incurajeaza stradaniile de mai tarziu ale elevului de odinioara...
In fond, faptul ca ai primit un subiect convenabil a fost norocul tau si face parte din legile nescrise ale firii.
E posibil ca tocmai aceasta nedreptate sa-ti fi lasat un gust amar si sa nu mai privesti Latina cu simpatie, desi acum dupa ani si ani, n-ar trebui :)
Eu am studiat Latina doar in clasa a VIII-a, apoi am facut parte dintr-o clasa de matematica-fizica, in a carei programa scolara nu mai figura inclusa.
Proababil ca ai absolvit un liceu cu profil umanist, daca la Bac ai avut Latina printre materiile de examen. Sau poate ca a fost o optiune facultativa ?

pescarusul argintiu spunea...

@ Bibliotecaru,
E un punct de vedere pe care il respect.
Eu cred ca nu trebuie insa sa generalizam, examenul de bacalaureat ar trebui sa ramana un instrument serios de evaluare a cunostintelor acumulate in perioada liceului si a anilor de scoala.
Din fericire, inca nu s-au nivelat valorile si nici nu am devenit un popor de bacani, desi tindem sa fim asimilati de patura exponentilor de rand, loviti de incultura si cu mari lipsuri de educatie.
Rezumand, consider ca barometrul starii de sanatate a sistemului romanesc de educatie va ramane si de acum inainte, Bacalaureatul, atat de hulit de societate in aceste zile fierbinti.

pescarusul argintiu spunea...

Draga Sibilla,
Am vazut ca judetul tau banatean e la loc de cinste, in fruntea listei cu promovabilitati ridicate :)
Felicitari, minunata eroina indragita de tineretul crescut si devoltat in pepiniera voastra de talente ! ;)
Stiu ca prin stradaniile tale si ale tuturor dascalilor dedicati profesiei lor, s-au obtinut rezultate care fac cinste scolilor care i-au format.
De ras, sa stii ca nu rad, doar zambesc citindu-ti marturisirile despre nota de la Matematica, e aproape 7, deci onorabila, nu dispera :)
Si mie imi este tare dor de tine, sis, te-as lua acum de mana sa fugim in munti si sa povestim cate-n soare si stele ! :)

Anonim spunea...

Eh, eu imi amintesc ca pielea mea a erupt pe sistem nervos. Ca nu am mai putut sa dorm, sa mananc, sa stau in sezutul propriu si toti cretinii de doctori mi-au spus ca am luat raie chiar in ziua bacului. Ca sa vezi. Ma rog, si acum cand ma enervez sau sunt stresata pielea mea erupe, in plus, am devenit alergica de la argint la orice alt metal. Mai putin aur :D Na ca e si un noroc aici. Dar imi amintesc ca si pe vremea mea se copia sau ba. La mine, de exemplu, s-a copiat la matematica, ailalti nu au vrut sa ne lase. Ma rog, oricum ii contestam eu. Caci, la mate, mi-a zis tanti aia sa le dau si alora care nu stiu. Si aia care nu au stiut, mi-au ratacit foaia, si in ultimile zece minute da-i si rezolva de la capat. Ma rog, m-a scazut matematica din cauza asta si m-am umplut de bube si pe picioare, dar a fost funny =))

Anonim spunea...

Oana imi aduce aminte cand eram in sesiune in Academia Militara A.I.Cuza din Bucuresti. Copiam, fituica imi era sub palma. Din spate a venit proful. Mi-a pus mana pe spate si m-a intrebat: "Ce faci?" M-am ridicat fara sa iau palma de pe fituica. I-am raspuns ca bine. M-a rugat sa iau loc si sa scriu mai departe. Era o lucrare la Socialism stiintific cu foarte multa trimitere la cuvantarile lui Ceausescu de la plenarele CC al PCR. Acum zic o porcarie,atunci...eram tare indoctrinat.Oseara buna!

Anonim spunea...

p.s.ma grabesc,am multa treaba,scuze sunt paul

starsgates spunea...

Ce-mi aduc aminte de la bac? Am terminat acum douăzeci şi..., la profil mate-fizică. Atunci când am primit rezultatele, fostul diriginte prof de fizică m-a întrebat cât am luat la fizică.I-am răspuns foarte încântată 9,80. Mi-a spus ,, Doar atât?,, Atunci l-am privit mirată şi indignată, dar acum mă gândesc,ce norocoasă am fost să am nişte profesori extraordinari.

pescarusul argintiu spunea...

Oana draga, dar stiu ca Bac-ul te-a marcat si fizic, nu doar emotional, fapt care spune multe despre sensibilitatea si fragilitatea ta.
Partea cu eruptia ai pastrat-o si acum in plan interior, de multe ori te ghicesc si te intuiesc din personajele tale atat de inzestrate, ca pe un vulcan dand in clocot, doar esti o ANUBIS, nu-i asa ? :)
E bine ca-ti dai liber la aur, poate ar fi bine sa incerci si cu aur alb, cred ca ti se potriveste, caci floarea castanului e o vie lumanare alba...
Matematica mi-a dat si mie putin de furca, dar uite asa se scrie istoria :)

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul, deja ai depasit granitele examenului de maturitate si evoci amintiri din anii facultatii :)
Discipline apuse, axate pe dictatura politicului socialist, examene centrate pe citarea fragmentelor de Plenare si Congrese ale PCR... imi amintesc si eu cate ceva din primul an de facultate consumat in vechiul regim.
Am facut trei luni de armata, cu ore teoretice, dar si de instructie in echipament complet printre celelalte cursuri de profil, si tocmai cand urma sa dam juramantul, n-am mai apucat, caci a venit revolutia...
Stiu ca intr-o gospodarie mare si frumoasa ca a ta, treaba nu se termina niciodata, dar facand totul cu pasiune, oboseala trece pe plan secund.
O seara placuta si linistita, mangaieri duioase pentru Sufletel si Ziurel ! :)

pescarusul argintiu spunea...

Draga Starsgates, tot pe atunci terminam si eu liceul, poate ca an sau doi dupa tine :)
Se facea scoala serioasa, nu existau manuale alternative care zapaceau elevul si derutau profesorul, de teste grila si de examene cu raspuns sec, pe baza de variante alternative, nu se auzise deloc, iar exigentele noastre fata de noi insine erau mult mai mari.
Felicitari pentru nota de la fizica, proful tau n-a pus in balanta si emotiile inerente, te-a considerat un robotel ce n-are voie sa inregistreze nici cea mai mica ezitare :)

Anonim spunea...

In fine,am reaparut. despre ce vorbeam?A!Dragul meu pescarus,nu treceam mai departe dar,Oana a amintit de copiat. In liceu nu stiam sa copiez,eram prostanac,in schimb in Ac.m-a invatat un coleg din Bucuresti. Ai dreptate,un dascal poate sa-ti schimbe destinul. Al meu a fost schimbat de profesoara de fizica. Iubeam matematica,insa din cauza fizicii nu am putut urma sectia reala cum f.bine ai intuit.Este o poveste lunga.In fine poate alta data o voi relata. Cred ca m-am lasat mult purtat pe aripile tale si am inceput sa ma destainui prea mult. Totusi, in viata simti nevoia sa poti comunica cu cineva liber, chiar daca nu-l cunosti. Este o experienta interesanta. Din pacate,cei dragi noua,uneori uita de noi sau chiar ne dezamagesc. Of ce fac, am deviat prea mult de la subiect. Ai drepatate, muncesc foarte mult,uneori si 48 de ore incontinuu!nu blufez si nici nu vreau sa ma dau mare. Sunt prea constiincios...am sange si de neamt in mine. Multumesc pentru ca te gandesti la Sufletel si Ziurel. Ieri le-am facut doza de Fe necesara,ocazie cu care au simtit si prima durere fizica provocata, dar sunt tineri si au uitat precis.
Acum dorm,numai ce i-am "aplecat" la uger. Ooo!!! a trecut de miezul noptii! Sincer ma bucur ptr.ca pot comunica cu tine si ptr.ca am gasit intelegere. Uneori oxigenul nu este suficient ptr.a trai, mai e nevoie si de altceva...O noapte linistita!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul, acum stiu ca natura solara a personalitatii tale iti imprima aceasta imensa vitalitate care-ti permite sa trudesti fara odihna 48 de ore, totusi mi se pare cam mult.
Va sosi clipa cand si nevoia absoluta de repaus isi va cere drepturile...
Nu trebuie sa te ingrijorezi ca te destainui prea mult, luat de vartejul aripilor mele, stii bine ca aici esti primit cu inima deschisa de un suflet prieten :)
Sunt convinsa ca totusi autocenzura imprimata de educatie si de vechiul sistem care e cuibarit deja genetic in noi - generatiile apropiate de varsta deplinei maturitati, ce-au depasit norisorii trandafirii si sidefati ai primei tinereti - va actiona independent de vointa noastra si va pastra o nota narativa usor detasata.
Te astept mereu sa revii fara rezerve si sa ne incanti cu intamplarile tale de viata, mai ales ca Sfinxul nostru temerar tocmai a declarat ca doreste sa te faca erou de poveste :)
Aici vei gasi oxigen nepoluat, o oaza de liniste, aripi antrenate de zbor si un auz gata sa-ti asculte soaptele gandurilor.
Iti doresc mult senin si sa ai un cer plin de stele deasupra sufletului tau !

Anonim spunea...

Ce cuvinte frumoase graiesti. Ma las purtat in imbratisarea lor calda,privesc pe geam spre cei doi micuti si linistit, in adierea racoroasa-a noptii,inchid ochii...lin,precum un apus

pescarusul argintiu spunea...

Somn usor si ocrotit de ingeri, draga Paul !
Stiu deja ca rugaciunea a fost rostita si cerurile deschise au primit-o zambind :)
Lumea ta este binecuvantata si asteapta rabdatoare sa tresara spre o noua zi plina de provocari, de munca si de izbanzi.

Anonim spunea...

bac-ul s-a deteriorat...din doua motive:
in primul rand pentru ca conteaza pentru admiterea la facultate
in al doilea rand pentru nimanui nu-i pasa...de atatia ani de modul in care se deruleaza- cu exceptia parintilor implicati in fiecare an.
hai sa fim drepti, toti stiam, stim despre metodele de copiere, de organizare...etc.
fiecare ne resemnam...sa treaca si copilul meu...
metoda admiterii la liceu si la facultate pe baza de examen, verificare cunostinte...in scris, clar...era cea mai buna.
fiecare ministru a vrut sa-si arate cunoasterea in ceea ce priveste bac-ul (si nu numai!)...pana cand s-a ajuns, unde s-a ajuns.

Anonim spunea...

Apropo de...provocari...
Revin la dilema si intrebarea adresata tie pescarus drag si tie Paul... e bun titlul cartii mele " Niko-Ciuta " sau aveti alte propuneri, lasati miristile si veniti degraba cu sugestii altfel ma napustesc pe voi cu niscaiva descantece sibiline si ma fac foc si para de va prevestesc evadarea in Bucegi inaintea mea...asa, ca sa am cine sa ma intampine in Valea Sibillei si prin pestera Polovraci, si, daca aveti nitel elan, musai va incumetati a va aventura spre Vf Omul... acolo mi-oi ridica altarul... va astept la buza prapastiei, mica floricica de colt mangaiata-n stanca ....sa zicem a prafului de stele :)
Aveti fix o zi la dispozitie, sunt nemiloasa !
:)
NIKO

Anonim spunea...

Si eu care nu mai vroiam sa intervin in graba!!!...as raspunde cu un scurt istoric al mamei acestor doi gemeni. S-a nascut la 01.02.2005 dintr-o splendida Baltata Romaneasca montata cu-n frumos taur Baltat German. Mama ei,
a fost de o tandrete si blandete ne mai intalnite. Ori cate ar fi indurat nu ar fi ridicat piciorul sa loveasca. Nu am fost acasa cand graba medicului veterinar a omorat-o.Niko,este opusul ei. Naravasa foc.Am asudat mult pana a ma lasa sa pot pune aparatul de muls pe ea.
Prin cate a trecut si ea! Acum doi ani,a intrat printe tractor si zidul de la sura intr-un spatiu de maxim 1,5m,s-a speriat,s-a ridicat cu picioarele pe zid,s-a intors inapoi direct pe o scara de lemn sectionandu-si o extremitate a mamelonului complet.Atarna doar intr-o portiune mica a pielii.Am cusut-o imediat si timp de trei luni,pentru a nu pierde sfertul de mamelon,introduceam de doua ori pe zi o sonda si timp de 45 min.asteptam ca laptele sa se scurga. Efortul meu, a fost neinsemnat pe langa efortul ei. Cu trei saptamani inainte de ai aduce pe lume pe Sufletel si Ziurel, intr-una din dimineti, m-am trezit ca alta extremitate a mamelonului este sectionata de jur imprejur. Nu puteam sa o mai cos din cauza posibilitatii afectarii sarcinii. Ugerul ei este f.mare,atarna pana la trei degete de podea. Problema este cand se ridica,isi prinde cu copita extrem.ugerului.Si acum, draga noastra Niko(!!!),trecuta si tu prin grele incercari ale vietii,
ia tu aceasta frumoasa decizie,pe care sincer meriti a o lua.
p.s.chiar doresti sa asterni pe hartie aceste fapte???

pescarusul argintiu spunea...

Draga Mestere, ai dreptate, nu e greu sa observam ca Bac-ul a devenit o formalitate obligatorie, in deterioare continua de la un an la altul, devenind un soi de hibrid al orgoliilor, nepriceperii si indiferentei decizionele de la nivel ministeresc, o fiinta bolnava care se zbate in chinurile agoniei sistemului de educatie.
De multe ori ne resemnam si gandim ca este un rau necesar, asa deformat si lipsit de verticalitate, care trebuie depasit impreuna de elevi, profesori si parinti.
Inca mai sper intr-o revigoare si o insanatosire reala al acestui complex examen de maturitate, ce se impune de urgenta reabilitat.

pescarusul argintiu spunea...

Draga Sfinxule neobosit si tenace, dilema trebuie degraba rezolvata pentru a nu te mai framanta cu inca o problema ;)
Eu spun ca titlul ales de tine pentru carte este foarte inspirat ca de obicei, poate daca vei considera necesar sa alaturi o metafora alaturi de fiinta ciutei, desi absenta oricarei caracterizari va fi o provocare in plus pentru nerabdarea cititorului de a o parcurge :)
Pastreaza descantecele sibilline pentru alt prilej, caci dorinta ti-a fost indeplinita prompt si ti s-a raspuns pasnic la provocari ;)
I had just in time, so be happy ! ;)

pescarusul argintiu spunea...

Paul, drag prieten, foarte emotionanta si impresionanta poveste de viata a Joianei tale ne-ai depanat cu generozitatea de acum cunoscuta si iti multumesc mult :)
E atat de trist sa vad ca suferinta nu ocoleste nici animalele din gospodarii, atat de vulnerabile, nevinovate si lipsite de discernamantul salvator ce le-ar putea feri de pericole.
Ca de obicei, ai fost prezent si dedicat fata de marea incercare prin care a trecut Niko inainite de aducerea pe lume a puiutilor ei.
O zi cat mai senina, ca sufletul tau bland si bun iti doresc ! :)

Anonim spunea...

La Colegiul National Bilingv "George Cosbuc" din Bucuresti bacul a fost pregatit foarte bine: pentru fiecare proba s-au strans 500.000 lei de la fiecare copil pentru asistenti (supraveghetorii din sali). Comisiile au fost mituite cu banii de la fondul scolii si de la bal (s-a strans o suma dubla fata de pretul balului). Si uite asa toata lumea a luat bacul (promovabilitate 100%). Mai trist este ca unii colegi care nu au vrut sa dea bani la proba de sport au luat 8, in timp ce altii care au dat bani dar nu aveau nicio treaba cu miscarea (cazuri de obezitate aproape) au luat 10. :)

pescarusul argintiu spunea...

Draga absolvent(a) a(l) Colegiului National Bilingv "George Cosbuc" din Capitala, iti multumesc mai intai pentru vizita in acest spatiu si iti urez bun venit!
Marturisirea acestor practici mi-a adus o stare de uimire si surpriza, dar se pare ca este o realitate tot mai banala si mai obisnuita in existenta zbuciumata a invatamantului liceal romanesc.
Eu apartin unei generatii care a exclus din capul locului aceasta alternativa, a mituirii directe in randul membrilor comisiilor de examinare si al supraveghetorilor din sali.
Probabil ca sunt mai demodata pentru aceste timpuri controversate, in care nu mai exista respect pentru valorile adevarate si in care voi, tanara generatie trebuie sa va adapatati si sa gasiti solutii pentru a obtine note cat mai mari si promovabilitate integrala.
Apreciez sinceritatea ta dezarmanta, iti doresc sa te bucuri de o vacanta frumoasa si sa ai mult succes in proiectele de viitor !
Te astept sa mai revii :)

Anonim spunea...

Vremea BAC-ului cine o mai stie pescarus?

Eu nu copiam. Nici nu aveam un mod de învatare eficient la acea vreme. L-am format, mai apoi, în facultate. Mi-aduc aminte ca la matematica si fizica am stat bine. Marele adevar - am avut parte de profesori exceptionali în liceu. Cu limba româna însa (fara sa-mi aduc aminte subiectul... iar profesorul Spirache n-avusese vreo vina) stiu ca luasem cea mai mica nota un 7,50 sau 8... per ansamblu însa se terminase destul de bine.

Va citesc cu uimire, încerc sa intuiesc ce se intâmpla cu învatamântul în ziua de azi... pare disonant, altfel, dificil de ambale parti (profesori, elevi)...

O seara frumoasa tuturor. :)

pescarusul argintiu spunea...

Manon draga, ma bucur mult ca ai parcurs acest material bogat pigmentat cu detalii despre BAC, aducand aceasta tema de dezbatere in actualitate!
Cred ca notele obtinute de unii absolventi de liceu la examenul de bacalaureat sunt un barometru subiectiv al nivelului de cunostinte.
Nici eu n-am fost o adepta a copiatului, pe care il consideram total nepotrivit, ineficient si injositor pentru cel in cauza.
Clasica metoda de copiere din vremurile cand eram elevi a fost inlocuita cu mare succes prin oferta de hands-free-uri invizibile, dispozitive bazate pe microvibratii in timpan si extrem de nocive pentru sanatatea auzului.
Daca anul trecut ne refeream in special la degradarea crescanda a acestui examen de evaluare a invatamantului secundar, in acest an se pare ca suntem multumiti cu orice nivel, doar ca el sa aiba loc.
Mereu ni se ofera oacazii sa vedem ca se poate si mai rau.
Din fericire, dupa multe interventii si mobilizari ministeriale, azi a debutat BAC-ul la Limba si Literatura Romana, proba orala.
Bafta multa candidatilor si zile racoroase celor implicati: elevi, profesori, parinti!

Manon, sa speram ca si Clujul va obtine un procent fruntas de promovabilitate, macar ca anul trecut!

O zi frumoasa si rodnica pentru suflet!

Anonim spunea...

Astept sa te vad scriind articolul, adus la zi desigur (caci acesta e din... ?!?) :D.

Tot mi-am dorit sa povestesc de profesorii mei... dar pâna va fi ceva scris hai sa-ti povestesc putin tie.

Cei din liceu au contat cel mai mult pentru mine.
Cel de româna
Am avut un profesor - actor de zile mari. Punea pret pe citit si scris / comentat liber. Era specialist in extemporale pe teme libere. Interpreta de-ti taia suflul. Recita Eminescu cum numai la casele mari vazusem. Cu asemenea profesor la catedra, greu puteai sa nu-ti deschizi bine ochii si urechile la tot. Citeam la poezie (sau versuri)in liceu de nu mai stiam de mine, asta datorita acestui om.

La fizica am avut o doamna care modela elevii. Scotea ce voia din noi. Era de o severitate si integritate ce impunea mai mult decât respect. Si când zâmbea sau glumea era o masura a inteligentei. Toti ajunsesem buni la fizica. Eram produsul ei.

La matematica treaba începuse înca din generala, cu o profesoara venita de la tara ce aplica metada "si bataia e venita din Rai" :D... avea ea metodele ei sa ne invete carte. Recunosc insa ca daca nu aplica acea metoda bazata pe frica, n-as fi invatat mate... la final s-a dovedit ca obtinuse mult dintr-o clasa considerata 100% copii rebeli si cea mai galagioasa din scoala. Ea pusese bazele. In liceu continuarea a venit firesc, deja îmi placea materia... si uite asa... te intorci la acesti oameni ce mi-au lasat niste amintiri admirabile.

Multumesc pentru micile amintiri care le-ai dezgropat... stau si ma întreb acum tu oare cine esti? Ce esti? (nu se cere neaparat raspuns)

O zi frumoasa :)

pescarusul argintiu spunea...

Manon draga, dupa ce framantatul examen de BAC din acest an va fi luat sfarsit, promit ca voi reveni cu un nou material, adus la zi, pentru a ma conforma dorintei tale :)
Am parcurs cu multa bucurie amintirile despre profesorii care ti-au marcat existenta de elev, dar si dezvoltarea ta armonioasa de mai tarziu.

Minunati dascali ai avut, mi-ar fi placut sa-i cunosc pe fiecare in parte. Stradaniile muncii lor si rezultatele obtinute cu generatii intregi de elevi merita toata recunostinta si consideratia noastra, cinste lor!

Si eu am aproape de suflet cativa oameni de la catedra, deosebiti si pasionati de predarea disciplinelor lor.
Pe unii dintre ei i-am revazut cu multa emotie relativ de curand, la implinirea unui numar de bilant de la absolvirea liceului.

Daca am putea continua aceasta discutie pe o adresa de mail, ar fi excelent!

O zi incarcata de bucuria frumosului si tie! :)