marți, 1 iulie 2008

Astazi debuteaza in forta luna lui CUPTOR !

Luna a saptea a anului este dedicata imparatului roman Caius Iulius Caesar, cel care a introdus calendarul iulian. Aceasta luna, dupa cum o spune si numele popular "Cuptor", este cea mai calduroasa luna a anului. Cele patru saptamani din componenta lunii se numesc: "Saptamana secerisului", "Saptamana Panteliilor", "Saptamana lui Santilie" si "Saptamana Verii".

Prima saptamana, cea a secerisului, este dedicata muncilor agricole - cositul ierbii si seceratul graului - si este prin traditie o saptamana in care se munceste de la rasaritul pana la asfintitul soarelui. Daca veti trece prin sate in aceasta perioada, veti vedea oamenii la camp, aplecati sub soarele dogoritor sa culeaga roadele verii.

Si veti vedea, la inceputul lunii, lanurile pitoresti de grau auriu, leganate de vant, alternand cu holdele de porumb de un verde absolut uimitor. Daca sunteti artisti plastici, nu va uitati acuarelele sau vopselurile acasa, iar daca va place sa scrieti, popositi putin intr-un lan de grau ce emana inspiratie.

Cea de-a doua saptamana a lunii este dedicata Panteliilor, aprigele surori ale Sfantului Ilie.

Saptamana a treia il are in centru pe Sfantul Ilie (20 Iulie), zeul focului si al Soarelui, cel care leaga si dezleaga ploile, tuna, fulgera si trazneste dracii ascunai pe pamant, plesnindu-i cu biciul lui de foc oriunde s-ar ascunde: in varful arborilor, sub streasina casei, in turla bisericii.

Cea de-a patra saptamana este saptamana dedicata anotimpului cel mai fierbinte al anului, multasteptata VARA.

Mi se par desprinse din context gandurile lui Alex Sandulescu expuse in editorialul sau "Amiezi topite" din revista de divertisment al carui destin o conduce, impresii ce creioneaza cu multa exactitate atmosfera din urbea cu pretentii a Capitalei, in care multi dintre noi ne-am nascut, locuim, traim, speram si visam...

"Canicula de cartier. Baie la miezul noptii in arteziene sau in stranduri si bai de sange pe alei. Se simte ca s-au intors "baetii da afaceri" din Italia. E un suflu nou printre betoanele mahalalei. De esapament de scooter adunat din gunoaiele din Genoa, de tricouase mulate pa pept cu inscrisuri aurii, de tehnici noi de abordare a portofelului in troleibuze, de seminte scuipate ca in Piata Domului. In fine, primarii i-au primit cum se cuvine pe fiii risipitori. Spatiile verzi, asa pline de buruieni cum erau, au fost betonate cu dale si borduri si supraagalomerate cu banci.

Asadar, baiatul intors de la facultati din Milano are unde sa zaca toata noaptea. Face arogante, urla, baga o manea, flegmeaza babele moraliste, pune de-un viol estival, scoate sisul sau seringa, depinde ce karma are in noaptea respectiva. Medicina legala, jandarmii si politia au inceput si ele sa stea ca proastele pe alei si sa deseneze cu creta. Incet, dar sigur, cartierul revine la nervii din anii '90. Anii aia de tranzitie nesfarsita cand se dadeau greu vize si baietii calatori terorizau usa blocului. Linistea Romei, balamucul Berceniului. Sabiile ninja se intorc ! Oricum, caldura e de vina, ne fierbe creierii si asa opariti de telenovele si da p-afara animalul din noi. Marfa proaspata pentru stirile de la ora 5. Intrerupem programul de violuri, batai, talharii si crime, ambuteiaje si borduri, pentru un scurt buletin de divertisment.

La Arene se pune iar pret pe platane. Meseriasul e Armin Van Buuren. Dupa ispravile portocalelor la Euro ar fi mers mai bine un DJ sovietic. Stalin in da mix. Punk din asta nou avem in Fire de la baieti salon, E.M.I.L., La Plebe, Pistol cu Capse. De-ai nostri. Pe 3 iulie Mircea Baniciu arunca "Esarfa", lansare de album nou in Hard Rock. Pauza mare de reclame, pe 27 iunie la Polivalenta s-a intamplat "Noaptea devoratorilor de publicitate" cu Shukar Collective in deschidere. Doar duceti-va! Avanti popolo!"


Summertime,
And the livin' is easy
Fish are jumpin'
And the cotton is high

Your daddy's rich
And your mamma's good lookin'
So hush little baby
Don't you cry

One of these mornings
You're going to rise up singing
Then you'll spread your wings
And you'll take to the sky

But till that morning
There's a'nothing can harm you
With daddy and mamma standing by

Summertime,
And the livin' is easy
Fish are jumpin'
And the cotton is high

Your daddy's rich
And your mamma's good lookin'
So hush little baby
Don't you cry

Voi ce ganduri aveti pentru aceasta vara ? Cu ce sperante, cu ce vise o veti onora ?

17 comentarii:

Anonim spunea...

Gandul ma trimite putin in urma, cand bunicul,veritabil taran cu mult bun simt si frica de Dumnezeu, se pregatea de vremea secerisului. Avea palmele mari,de doua ori cat ale mele, bataturile din ele prevesteau munca grea, fizica pe care o facea, sudoarea fruntii,precum roua diminetii, ai racorea fruntea si ochii blajini iti mangaiau durerea. Cand s-a stins, eram la scoli in Capitala, intram in garda...de undeva de departe s-a auzit un strigat, eram cautat...murise coplesit de crucea grea a vietii... si iata sau dus toti, rand pe rand...degeaba mai priversc in urma. Caldura verii apasatoare, istovitor de fierbinte imi patrunde in oasele istovite, imi incarca bateriile,ma vindeca si ma face sa sper ca Lumea zidita de El,poate fi mai buna. Si uite asa,pescarus drag,ma faci tu sa-mi readuci aminte de vremurile de odinioara si sa iau la piept luna lui cuptor precum o mandra draga

Anonim spunea...

...cu speranta Vietii, cu speranta Soarelui, cat s-o mai putea si de la el! :)

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul, m-a impresionat marturisirea ta ca evocarea de aici a lunii lui Cuptor ti-a adus in amintire icoana atat de iubita a bunicului tau si o intreaga lume draga disparuta, atat de frumos si de nostalgic creionate de tine.
De multe ori se intampla sa relationam mai bine si mai puternic cu bunicii nostri, decat cu proprii parinti, de multe ori mult prea conectati la prezentul coplesit de tot felul de griji si probleme.
Am doua intrebari pe care doresc sa ti le adresez in legatura cu bunicul tau, daca imi ingadui: in care zona a tarii s-a nascut si a trait, si daca era bunicul matern sau patern...
Tot n-am aflat ce planuri ai schitat pentru aceasta vara :)
Sa-ti fie luna lui Cuptor cat mai frumoasa si mai rodnica in impliniri, iar luna lui Gustar, calauza, tovaras si sursa de energii creatoare !

pescarusul argintiu spunea...

Draga Mesterita, mai ales cu stralucirea Soarelui si apoi foarte firesc, cu speranta vie a Vietii, care sunt ingemanate in crezul semnelor de foc, vom intampina zilele ce vin :)
Sa ai o luna a lui Cuptor cat mai implinita si mai traversata de bucurii si zambete senine !

starsgates spunea...

De ieri tot am aşteptat să pot citi despre luna lui cuptor. Mie mi-e tare dragă vara ptr. că îmi place soarele şi apa şi sigur vacanţele.:)

pescarusul argintiu spunea...

Vezi, draga Starsgates, cum empatizam din nou, inclusiv telepatic ? Mai conteaza cine cui i-a transmis gandul ?
Important este ca ne bucuram impreuna de aceasta luna in care eu am deschis ochii asupra vietii :)

tibby spunea...

Luna asta a lui cuptor , pe care m-ai ajutat s-o constientizez, pescarusule, e grroaznica-n "frumosul oras": EVADAAATI!!!

pescarusul argintiu spunea...

Octavian Tibar, bine ai venit si iti multumesc pentru vizita :)
Sa stii ca intr-o oarecare masura, ai dreptate.
Sunt anumite momente si zone din Capitala mai pigmentate cu episoade ale stridentei impuse de venetici, parveniti sau snobi, cu un nivel de educatie si cultura indoielnic, poate chiar inexistent.
Dar daca stim sa cautam cu rabdare si metoda, descoperim si oaze de liniste, bun gust, rafinament si respect al valorilor.
In ceea ce ma priveste, am programate cateva evadari in cursul acestei veri ce se anunta fierbinte, din stravechiul orasul lui Bucur.

Anonim spunea...

Parintii s-au despartit cand aveam doi ani,iar sora mea un an. Tata a plecat la Timisoara iar mama cu serviciul la Hunedoara. Noi,am ramas in grija bunicilor,pana la varsta de 7 ani, ne-au fost mama si tata, nu degeaba le spuneam: "Tata Bun" si "Mama Toia".
Bunica ma iubea tare mult,mama si tata-l meu la fel, in schimb sora mea se afla sub aripa ocrotitoare a bunicului. Dumnezeu sa-i odihneasca! au fost oameni deosebiti, au respectat si au fost respectati de catre toti. Cuvantul a fost cuvant. Ne-au invatat sa fim demni, sa respectam valorile societatii si niciodata,nicaieri unde ne aflam sa nu uitam ca mai presus de toti,este El,Dumnezeul tuturor si zilnic,cand ne pregatim de odihna noptii sa ne rugam Lui, Tatalui nostru cel Ceresc, incheind cu rugaciunea fireasca: "Inger Ingerasul meu...".
Au trudit mult sa ne creasca,au iubit Pamantul pe care l-au muncit cu harnicie si devotament, ograda le era plina de animale...O,dar cate-as putea sa-ti spun!
Erau bunicii din partea mamei, nascuti la frontiera dintre Ardeal si Banat, dar considerandu-se ardeleni. S-au nascut,au trait si au murit pe aceste frumoase meleaguri situate la intrarea in Defileul Muresului, la poalele Muntilor Zarand, acolo unde turcii,calare fiind,au vrut sa dea foc lacasului sfant crestin,dar pietrele s-au muiat si urma potcoavei si azi dainuie in Manastirea Maria Radna. Aici,am vazut si eu lumina zilei. Proiecte? Indraznete as spune eu, cu multe sacrificii. Nu-mi voi da vacanta.Trebuie sa-mi termin ultima camera de amenajat la ap.din Timisoara,iar ptr. mica mea afacere trebuie sa demarez demersurile in vederea accesarii de fonduri europene iar acum veghez o frumoasa vaca care, probabil in noaptea asta senina, va fata. Mai bine spus o voi mosii. Am emotii ptr.ea este la a treia fatare si de fiecare data mi-a facut cate doi vitei. Cred c-am spus prea multe despre mine, plictisitor de multe.

Anonim spunea...

Pescarus drag :)
pai la mine e simplu si limpede deja pentru toata blogosfera...cateva zile in satul copilariei mele, sa-mi culeg zambetul ...
in rest...Bucegi...munti, stejari, izvoare, flori de colt, liniste, pace, flori de camp..... oare voi dori a ma mai intoarce ...
imi fac eu mie un dar si, vara asta al meu e Sfinxul :)
Tu pescarus, ce planuri ai?

Anonim spunea...

multa suferinta...m-a lins pe brat,am inteles ca-i greu, am mangaiat-o,am dus-o la aer,am adapat-o,nu i-a venit sorocul, ma rog,astept sa vina ceasul

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul,
Am parcurs randurile tale atat de dense in fapte si trairi cu multa emotie. Am inteles ca planeta copilariei tale a fost guvernata de blandetea si farmecul neasemuit al bunicilor, care au pus baze solide si temeinice celor sapte ani de acasa. Se intampla uneori ca parintii sa nu ne poata fi alaturi intr-un nucleu sudat, asa cum ne-am dori, datorita unor motivatii puternice, "de oameni mari" si atunci sosesc degraba ingerii salvatori intruchipati de bunici.
Dumnezeu sa-i odihnessca in pace si sa le calauzeasca sufletele mereu spre Lumina !
Ai raspuns rugamintii mele cu multa generozitate si sensibilitate, gest care doveste ca esti un om deosebit si bun, cu multa profunzime analitica.
Sunt convinsa ca joiana ta draga va depasi cu bine durerile facerii pentru a treia oara si-ti va darui vitelusi sanatosi intr-o binecuvantata zi de Cuptor.
Iti doresc ca toate planurile tale pentru aceasta vara sa fie incununate de izbanzi si sacrificiile sa-ti fie rasplatite asa cum se cuvine.
Multumesc mult pentru tabloul de viata oferit si te invit sa poposesti in coltisorul meu liric ori de cate ori vei dori si se va putea :)
Astept vesti bune de la tine !

pescarusul argintiu spunea...

Draga Sfinxule cu straluciri sibillinice, minunate planuri ti-ai trecut in agenda acestei veri ! :)
Parca un pic de invidie tot ma incearca ;)
Eu draga mea, am planuri normale care nu anunta ca-si vor iesi din matca si care vizeaza recreerea in mijlocul naturii dupa un an de munca si de eforturi risipite in diferite directii.
O cura de soare la mare, cu putina sansa si o cura de ionizare la munte, zboruri deasupra plaiurilor tale de dor, cateva drumuri la resedinta de la tara, implicarea mai asidua in jocurile printesei mele si in lumea copilariei ei, incercand sa nu scap sub nici o forma oportunitatile culturale ale verii, daca vor fi :)
Daca tu iti faci ca dar Sfinxul, eu voi cauta sa prind in brate Pescarusul ;)

Bibliotecaru spunea...

M-a apucat brusc dorinţa de a face un scurt concediu la ţara.

pescarusul argintiu spunea...

Draga Bibliotecaru, nu pot decat sa ma bucur ca am reusit sa dizloc anumite inertii si energii latente, prin descrierea virtutilor verii si am provocat eul interior la rodnice calatorii in mijlocul naturii :)
Inseamna ca scopul acestei postari a fost atins cu succes ! ;)

Anonim spunea...

Dragul meu pescarus, iti multumesc pentru cuvintele pline de povata, pentru versurile frumos postate si ticluit alese,ce indeamna la meditatie. Remarc sensibilitatea si frumusetea ta sufleteasca, demna de un om scolat cu mult bun simt. Sunt onorat sa te cunosc si in acelasi timp placut impresionat. Voi reveni intotdeauna cand timpul imi va permite, chiar daca nu voi comenta subiectele,sigur le voi parcurge bucuros in a-ti fi pe-aproape.
Vesti nu am,urmeaza o alta noapte..
Un gand curat limpezit de stele, noapte buna!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul, asa sa fie :)
Ma bucura mult prietenia ta, ca si toate cuvintele frumoase de apreciere la adresa mea, dar si faptul ca vei reveni.
Joiana ta de isprava ne va bucura curand, presimt eu :)
Sa ai parte numai de bine, de zile senine si zambitoare si de momente bogate pentru suflet !