In fiecare dimineata, in drumul meu spre serviciu, ma lovesc, alaturi de alte mii de bucuresteni, de fata unei triste realitati: tabloul cenusiu si prafuit al lucrarilor din subteran ce au ravasit de mai bine de sase luni Pasajul de la Piata Universitatii.
Zi de zi, in timpul saptamanii de lucru, ma confrunt cu acelasi atac plin de agresivitate vizuala si fonica la adresa ghinionistului trecator care are drum obligatoriu prin aceasta rascruce de cai si directii underground.
Imi amintesc ca primele pregatiri de evacuare a comerciantilor impreuna cu locatiile stabilite acolo au avut loc in preajma Summit-ului NATO din luna Aprilie a acestui an.
A urmat apoi instalarea santierului propriu-zis, cu utilajele si materialele necesare, dupa care, la scurt timp, au inceput actiunile de daramare si transformare a vechii geometrii arhitectonice, bineinteles, banuiesc ca fara a se umbla prea mult la structurile de rezistenta ale obiectivului.
S-au facut ceva pasi inainte pana acum, este adevarat, dar nu e greu sa realizezi ca se lucreaza punandu-se accent pe zilierii necalificati si neprofesionisti, care nu au nici o strategie eficienta, bazandu-se mai ales pe constrangerile sefului de echipa si poate pe un simt primar al abordarii operatiunilor, acelasi pe care il intalnim si pe teren, cand e vorba de construit drumuri si poduri.
Stiti cum arata pasajul din inima Bucurestiului, acum? Ca un camp deschis lovit de bombe si sugrumat de gunoaie prafuite.
Mirosul greu pe care il lasa McDonald's, inainte si bucatile de Fornetti de pe jos au fost inlocuite de o priveliste si mai apocaliptica: zeci de kilograme de gunoaie si scarile rulante care arata ca dintr-un film post-punk. Din fiecare siroi de oameni care strabat pasajul ramane cel putin un ambalaj in urma.
Vanzatorii de ananas din pasaj lasa si ei gramezi de ladite goale, sau pline cu alte gunoaie, iar alti trecatori s-au gandit sa abandoneze chiar haine vechi si cutii de incaltaminte.
Un tanar, probabil student, desface un pachet de tigari lasand sa-i cada tipla.
Reporter: "Ai scapat ceva pe jos!"
Tanarul se uita la tipla care aterizase in urma lui si e tarata de curent: "Asta e..."
Reporter: "O lasi jos?"
Tanarul: "Aaa... ia-o tu."
La intrarea dinspre Spitalul Coltea, un barbat striga ca are de vanzare ananas "cu trei lei bucata". Arata ca ilfovenii care vand legume la piata, numai ca omul nostru avea fructe de ananas.
Reporter: "De unde aveti ananasul?"
Vanzatorul de ananas: "Ce te intereseaza? Pleaca de aici cu camera ca sperii clientii."
Ne mai plimbam prin pasajul cu aspect de canal si abordam un grup de tineri care vorbeau in fata intrarii la metrou.
Reporter: "Treceti des prin pasaj?"
Tanara: "De ce, unde vreti sa ajungeti?"
Reporter: "Am vazut ca e cam murdar. Asa e in fiecare zi?"
Tanara: "Cam asa este. Dar asa arata mai peste tot in Bucuresti. Gunoaie peste gunoaie."
Reporter: "De ce e asa? Voi aruncati gunoaie pe jos?"
Un baiat, din grup: "Aici este ca o groapa de gunoi, dar o sa renoveze."
Reporter: "Si cine renoveaza? Nu vad muncitori..."
Baiatul se uita de jur imprejur.
"Chiar asa. Nici nu cred ca i-am mai vazut dupa ce s-a demolat."
In dreapta lor erau improvizate trei tarabe. La doua se vindeau ochelari de soare, evantaie si portofele de vinilin, iar undeva jos, o tiganca vindea levantica. In jurul lor - gramezi de resturi menajere si praf. Un barbat inalt, cu abdomenul bombat, plin de transpiratie se apropie furios, parasind taraba de ochelari de soare si evantaie:
Vanzatorul ambulant: "Tu ce filmezi aici?"
Reporter: "Nu filmez, fac poze!"
Vanzatorul ambulant: "Hai, pleaca imediat! Eu raspund aici de santier."
Reporter: "Nu am de ce sa plec."
Imediat vine si un al doilea vanzator de la alta taraba de ochelari de soare:
"Hai, mai, pleaca de aici! Vrei sa faci subiectul pe mine, castig si eu o paine, ce ma filmezi?"
In cele din urma, tipul se infurie si incepe sa tipe si sa injure, amenintand ca in caz contrar isi scoate pantalonii sa-si arate partile dorsale in poza.
Iata ce se scria in presa zilei de 22 August 2008 despre acest subiect:
Administratia Strazilor din Bucuresti – in calitate de beneficiar – a demarat in luna martie 2008, lucrarile de reamenajare la pasajul din Piata Universitatii, situat in sectorul 3. Antreprenor general este compania DELTA ACM 93, iar planurile tehnice au fost elaborate de societatea Metrorex SA. "La solicitarea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, va fi realizata documentatia tehnica pentru dotarea pasajului cu ascensoare necesare persoanelor cu dizabilitati. Chiar zilele acestea au venit cativa reprezentanti ai firmei de proiectare Metrorex SA si au desfasurat masuratorile. Desi in planurile initiale ale proiectului, acestea nu erau prevazute, consider ca sunt utile, daca nu chiar obligatorii intr-o tara integrata in Uniunea Europeana", a declarat inginerul constructor-sef de santier.
Lucrarile de reamenajare a Pasajului de la Universitate costa 5 milioane de euro.
In schitele proiectului sunt prevazute atat inlocuirea instalatiilor sanitare si electrice (forta, iluminare, curenti slabi), cat si a celor de ventilare si climatizare. "Nu s-a facut nici un compromis in scopul realizarii unui proiect modern si viabil. Atat pasajul, cat si treptele vor fi acoperite cu granit, iar peretii de la cele patru intrari vor fi placati cu travertin. De asemenea, plafoanele vor fi casetate cu placi din gips - carton in zona spatiilor comerciale", a adaugat reprezentantul societatii. Lucrarile, ce se vor definitiva in luna Decembrie a acestui an, vor avea o valoare aproximativa a investitiei de cinci milioane de euro. "Nu avem probleme cu forta de munca, oamenii nostri fiind calificati si motivati financiar. Usoara intarziere a operatiunilor a fost cauzata de intreruperea acestora timp de doua luni. Acum insa recuperam si am convingerea ca se va respecta intocmai termenul finalizarii lucrarilor", a concluzionat Ion Pernes.
Discutiile primarului general cu proiectantul si constructorii au vizat alegerea celor mai bune solutii pentru cele patru cai de acces in pasaj, precum si pentru calea de acces pentru statia de metrou.
A fost stabilita montarea a patru lifturi cu capacitate de transport de peste 20 de persoane, la cele patru iesiri din pasaj.
De asemenea, s-a stabilit si modul de iluminare a pasajului, atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte, si materialele si culoarea peretilor si pardoselii, realizate din granit si marmura, intr-o combinatie de negru cu alb. Pardoseala pasajului va fi realizata dintr-un material rugos, care va fi dispus astfel incat sa se elimine riscul accidentelor pe timp de ploaie.
***
DELTA ACM 93 este o firma infiintata in anul 1993 si are ca domenii de activitate constructiile civile si industriale, asfaltarile si intretinerea drumurilor si productia de materiale de constructii. Informatii suplimentare, la www.deltaacm.ro
Daca v-ati confruntat si voi cu situatii si stari de fapt asemanatoare in orasul in care traiti si munciti, nu ezitati sa exprimati o parere despre aceste lucruri care merita sa fie cunoscute si popularizate, pentru a se crea noi imbolduri si motivatii spre urgentarea finalizarii lor.
luni, 29 septembrie 2008
Probleme care ne dor - santierul de la Pasajul "Piata Universitatii" - o rana in trupul Capitalei
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
18 comentarii:
Lucrand langa Universitate ma confrunt cu aceleasi probleme. Bun articolul. Te felicit.
o zi minunata iti doresc
Draga James, marturisesc ca de mult timp doream sa ating acest dureros subiect intr-un articol si mai bucur ca am reusit sa-mi pun intentia in sfarsit, in practica.
Vazand azi dimineata peisajul dezolant din pasajul cu pricina, m-am mobilizat si iata rezultatul.
Uite cum aflu lucruri noi, deci ne desfasuram activitatea in vecinatati sensibil amplasate langa acest "edificiu" subteran, la doi pasi de "KM 0" al Capitalei :)
Insanatosire grabnica si o zi cat mai agreabila, intr-o atmosfera relaxanta !
Interesant materialul tau.Din pacate, Capitala este invadata in multe locuri de gunoaie dar si de masini.Imaginea nu este tocmai grozava.Totusi, sa nu uitam ca aceasta imagine este din vina noastră a tuturor.Mentalitatea reprezintă iarăşi o problemă....Ai grijă de tine.Hugs!:)
Pasajul Basarab...ce-o avea?
Draga Cora...merg zilnic pana pe Calea Grivitei...asa ca stiu si eu destul de bine...
Vezi si fara pasaj, tot aia e...in fiecare dimineata ma bat pentru fiecare centimetru sa trec intersectia Razoare!
Sti de ce imi e cel mai teama?
Ca le fac de mantuiala...ca vom sta intr-un vesnic santier...ca sacrificiul nostru ca persoane, plus sacrificiul masinilor noastre, incluziv al buzunarelor noastre...este in zadar!
:)
Cineva mi-a spus acum 2 săptămâni... scrie despre WC-ul public de la Piaţa Romană. Ce-i cu el, am întrebat eu. Păi ce să fie, l-au lăsat aşa, nici închis nici deschis, să facă ceva cu el.
De fapt este foarte simplu...
Domnule Primar Daniel Marian Vanghelie,
Mă numesc... şi vă semnalez că...
Domnule Primat General Sorin Oprescu,...
Acum doi ani, Oradea era un adevărat şantier, au refăcut străzi întregi, acum renovează clădirile din centru, iar parcurile sunt îngrijite.
Sper să se ţină şi pe mai departe de treabă.
Sincer mă bucur când văd grupuri de turişi fotografiind clădiri vechi, acum renovate, sau cu o carte ghid despre România în mână colindând oraşul.
Sau oamenii de la RER, cu aspiratoare de stradă făcând curat.
Aşa ar trebui să fie în orice oraş care se respectă.
Pe http://ofsummer.wordpress.com/, o să găseşti poze cu oradea, văzută de o tânără pe care n-o cunosc dar ştie să facă poze frumoase cu oradea şi oamenii ei.:)
O zi frumoasă pescăruşule.:)
Cristian, desi locuiesti, traiesti si muncesti in Brasov, ai perceptii corecte despre starea jalnica a majoritatii zonelor din Capitala. Nimic nu a fost iertat, nimic nu a scapat de furia haosului dezvoltarii. Centrul e un amestec eterogen si dezordonat de vechi si nou, cotropit de aglomeratie, poluare, zgomot si cu reteaua stradala compromisa, sugrumata de gropi, santuri si transee.
Eu m-am nascut aici si de atunci a trebuit sa ma obisnuiesc cu toate minusurile acestui "oras-emblema".
Mentalitatile blocate in inertie si nepasare ale edililor sunt o cauza importanta a acestei stari de fapt generalizate.
Iti multumesc pentru sfat, promit sa fac tot posibilul :)
O seara senina in orasul tau plin de farmec din inima Ardealului !
Manole draga, din cate am inteles, si cu Pasajul Basarab se tergiverseaza lucrarile si se exerseaza forta de rezistenta a nervilor nostri.
Sa speram ca primarul de acum al Capitalei va sti sa recupereze mostenirea Videanu si sa finalizeze lucrarile la termenul stabilit.
Uite ce spune ziarul "Finaciarul" despre acest subiect:
"O alta problema iscata de proiectul Pod Basarab este si aceea a celor 10.000 de enoriasi din zona Titulescu, al caror reprezentant, mai bate si astazi la poarta Primariei Generale. Aglomeratia, mizeria, praful, poluarea fonica, dar si dimensiunile podului care ajungeau initial foarte aproape de balcoanele blocurilor au fost principalele cauze care i-au determinat pe oameni sa iasa in strada si sa conteste proiectul. „Am luat atitudine impotriva acestui proiect si am mentinut-o vreme indelungata pentru ca autoritatile de atunci ne-au tratat cu indolenta, neluand in seama parerea locatarilor”.
Pentrui cei care nu stiu, o precizare utila, din acelasi ziar:
Proiectul „Pasaj Rutier Denivelat Superior Basarab” a demarat in 2006, avand ca termen de finalizare anul 2009, valoarea initiala a investitiei fiind estimata la aproximativ 139,5 milioane de euro. Pasajul pleaca printr-o rampa de acces din Bd. N. Titulescu, supratraverseaza Calea Grivitei, pachetul de linii de cale ferata, Bd. Dinicu Golescu, inscriindu-se apoi intre fronturile construite ale Soselei Orhideelor, supratraverseaza si intersectia Plevnei - Orhideelor - Giulesti si Podul Grozavesti existent, revenind la sol pe soseaua Grozavesti."
Eu vreau sa cred ca vor iesi niste pasaje trainice, cat mai rezistente si mai securizate, care sa sfideze timpul, macar pe sfert din dainuirea Piramidelor egiptene :)
Da, iata inca o problema deranjant de stridenta, din nou legata de ravnitul Centru al Capitalei. Despre acest WC public dezafectat de la Piata Romana nu stiam, n-am mai fost de ceva timp pe-acolo, dar indiferenta autoritatilor e extrem de grava si blamabila pana la desfiintarea lor.
Scrisoarea o fi ea simpla, dar ineficienta.
Nu mai cred ca o simpla petitie adresata primarilor de sector sau primarului general ar rezolva lucrurile.
Trebuie facut ceva mai mult, care sa scuture structurile din temelii... dar oare ce anume ? Inca o revolutie ? Poate. In primul rand aceea a mentalitatilor, la care se referea si Cristian, prin care sa reusim despovararea de nesimtire si de superficialitate ce au cam intrat deja adanc in oase.
Draga Starsgates, daca stau bine sa ma gandesc, in Oradea n-am fost niciodata.
Nu am amintiri in legatura cu mandrul vostru oras bihorean, dar nu e timpul trecut.
E bine ca la voi calvarul santierelor s-a terminat si ca nu mai innotati in metrii cubi de noroi de pe urma lor.
Am vazut si la tine pe blog cat de fermecator e orasul tau, dar iti multumesc mult pentru link-ul recomandat :)
Pana sa se renoveze cladirile din Bucuresti, macar bijuteriile arhitectonice, daca nu si altele mai putin celebre, mai este cale lunga...
Este reconfortant sa vezi grupuri de turisti admirand incantate frumusetile oraselor noastre, dar parca au devenit tot mai rare si mai risipite.
O seara plina de farmecul citadin luminat cochet pe fundalul pasnic al acestei toamne !
Da si cand va fi gata,.... peste 5 ani, cine se va mandri cu asa lucrare maiastra....
Noi vajnicii lucratori de la km 0.
o seara minunata iti doresc
Multumesc pentru ca esti alaturi de mine tot timpul..:)PA!
Dacă nu vin acolo un an e suficient sis ? Mă menajez, de fiecare dată, plâng după două zile de dorul micului meu orăşel ...
Fie recunosc, la Palatul Parlamentului mi-am uitat saboţii, şi nu-mi cere să fac publice detaliile, eram cu copilaşii în vizită în orice caz :))
Altă dată, mi-am rupt tocurile pe trecerea de pietoni în sectorul 1, ca să ştii şi nici munte nu aveţi ;)
În fine, ultima dată, nu am mai avut cazare la Ibis Parlament, ci undeva lăngă Aeroport, la Hotel Rin, ce naiba ne-a plimbat şoferul pe la Săftica, nu am să ştiu vre-o dată, ţin minte doar noroaile şi aud vocea lui şi acum ” mă dau jos, n-am GPS, descurcă-te tu şicopii tăi, eu îmi dau demisia şi plec cu trenul .... Bucureşti vi-a trebuit ” , na, pe la miezul nopţii am ajuns totuşi la Rin, dar, eram un pachet de spume spumegânde :))
Iartă-mă un an sis, apoi vin :)
Sibilla
James, dar trebuie sa recunosc ca nu prea esti optimist in estimari ! :)
Despre planuri cincinale se vorbea pe timpul plenarelor PCR, acum poate ca anemica noastra democratie va reusi sa duca la bun sfarsit angajamentele asumate de administratia Primariei Generale a Capitalei, ceva mai devreme... sa zicem 2 ani ? ;)
Oricum, "vajnicii lucratori de la KM 0" m-au facut sa zambesc, pentru ca imediat mi i-am inchipuit dotati cu salopete albastre de brigadieri, strigand plin de entuziasm "HEI RUP!"
O prima zi de Octombrie sub semnul prosperitatii si plina de roadele toamnei !
Cristian, recunosc ca fiecare incursiune pe blogul tau ma remonteaza, imi alina framantarile, iar grijile se duc iute, ca un fum !
Incerc sa-ti transmit pretuirea si aprecierea mea pentru nobila ta incercare de a inalta sufletele sensibile si implicit, fata de omul deosebit care esti.
Chiar daca nu reusesc sa fiu mereu prezenta cu un gand scris, sa stii ca aripa mea iti mangaie cuibul :)
Sa ai parte de o zi cu adevarat implinita si poleita cu dulci straluciri ale Intaiului de Octombrie !
Sfinxul meu drag, esti sigura ca un an intreg nu e totusi cam mult ?
Bucurestiul te asteapta nerabdator sa-i brazdezi intinderile cu spiritul tau nesecat de aventura ! Iti poti imagina ca unele edificii inalte din otel si sticla sunt munti cosmetizati si doritori de ascensiuni profesioniste, iar parcurile ce-i absorb neintreruptele emisii poluante, imensi plamani concurand padurile tale de la Valea Cernei...
E nevoie de lumina si prospetimea zambetelor purtate cu elan tineresc de chipurile copiilor pe care tu-i orchestrezi ireprosabil, ca un dirijor desavarsit ! :)
Mai negociem ceva la termenul propus de tine ? ;)
Te astept cu drag, oricum ! :)
Excelent articol pescarusule! Nu cumva lucrezi in presa? Daca nu, te asigur ca ai putea s-o faci cu brio, desi nu stiu daca merita!
Tibby draga, te asigur si eu ca nu lucrez in presa si ca nu sunt jurnalist :)
Despre eficienta acestei profesii si despre prosperitatea ei pe piata muncii din Romania am destule rezerve, probabil ca doar unii reusesc sa se ridice si din acest punct de vedere, daca stiu pe ce parghii sa apese si in ce moment ;)
Pe primul loc la venituri obtinute prin munca se afla domeniul financiar-bancar ale celor ce ocupa functii de conducere, din staff-ul managerial :)
In tot cazul, poate ca e bine sa retin observatia ta ca pe o alternativa viabila la prezent...
Iti multumesc mult pentru aprecieri, ca de fiecare data generoase si iti doresc o zi rodnica, plina de modele cotidiene, oportune de ilustrat fotografic ! :)
Trimiteți un comentariu