Ina Ilie, tanara autoare a cartii este chiar "Femeia care a uitat sa nasca".
Desi mai avea o luna pana cand sa aduca pe lume copilul unei relatii esuate, a lasat mai intai cartea sa vada lumina din ochii lumii, Miercuri, 28 Ianuarie 2009, la Ceainaria Carturesti.
Lansarea volumului a fost de altfel, primul eveniment din seria Act1book1 din acesta an. Actori din trupa lui Dan Puric au introdus cititorii in atmosfera celor 14 povestiri, prin intermediul unei scurte piese de teatru.
Am cunoscut-o doar din fotografii si din impresiile altora scrise la adresa ei. Si m-a ajutat, pentru ca nu ai prea des sansa sa cunosti autorii inaintea creatiilor lor. Acest lucru schimba oarecum perspectiva.
O femeie tanara, durdulie si din cauza sarcinii, surprinzator de energica tocmai de aceea, cu zambet placut, cu ochi albastri, dand autografe cu mana neobosita, rasfoind in graba un dosar cu analize medicale in cautarea unei poze de la ecograf, impartind atentie si emotie celor care au venit sa-i umple sufletul.
Despre ce a scris? Despre viata ei, despre o poveste de dragoste, de tot si de toate, in care spera sa se regaseasca si altii. Si cum a scris? Pe alocuri simplu, inspirat si curat, pe alocuri frust, banal ori licentios, exact asa cum este si viata obisnuita. Povestea curge voit intortocheat, dar cititorul nu se poate pierde. Sunt experiente intime, pretioase pentru Ina Ilie, care reuseste cu indemanare sa fure timp din viata altora pentru a impartasi cu ei bucuria si suferinta de a trai.
Cartea pe care a scris-o vorbeşte despre feminitate şi slăbiciuni, iubire şi descoperirea maternităţii si conţine 14 povestiri (ultima, a spus Ina, e „adevărată”, e Iubirea), iar povestea ei începe de la o idilă terminată furtunos. Încurajată de un prieten, a continuat să scrie. Despre însuşi actul scrierii, Ina Ilie a spus că pentru ea a fost un exerciţiu de sinceritate, prin cărţi, oamenii sunt mai oneşti pentru că ceea ce dezvăluie despre ei înşişi rămâne scris. Mie mi-a plăcut tocmai datorită acestei sincerităţi. Ina Ilie nu a încercat să fie altfel decât este, a recunoscut cu francheţe că îi este bine ca femeie, sensibilă, delicată şi în armonie cu eul ei interior.
Povestirile Inei Ilie ne aseaza fata in fata cu o feminitate urbana contemporana cu care vom avea impresia ca ne-am mai intalnit - poate pe strada, poate intr-un club sau la serviciu, a carei verva si spontaneitate ne surpind placut.
Si daca ne-ar putea trece cumva prin cap ca o femeie cosmopolita de azi se ocupa doar de seductie si de alte frivolitati - de altfel, bine-venite -, vom descoperi o reflexivitate atenta la nuante si o spiritualitate asumata, deloc stridenta sau stanjenitoare, cu ajutorul carora tabloul este complet.
„Ne mai vedem, zise el. Nu prea cred, zise ea. Şi asta nu pentru că nu şi-ar fi dorit. Dar nu prea credea că ar avea sens, că ea mai putea, că el mai avea răbdare. Motivaţia dispăruse, atenţia se disipa, gândurile ei, purtate de curenţi, ajunseseră deja departe. Prietenele dansau, se mai dusese un pic din oja albastră."
«Femeia care a uitat sa nasca» este, in esenta, o excursie haotica si labirintica in sufletul femeii din metropola poluata, suita pe tocuri si cu poseta atarnandu-i de cot ca un brat fracturat, care isi amputeaza singura sursa vietii si a energiei pentru a le ingropa, ca Ana lui Manole, la temelia cladirii de birouri din sticla mata si inchisa.
Nu am citit cartea, doar am citit despre ea. Dar o voi cauta in librarii, pentru ca merita a fi citita, patrunsa si inteleasa corect, cu o tema mereu actuala. Voi stiati de existenta ei?
Laura Pausini - Quiero Decirte Que Te Amo
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
12 comentarii:
După ce citiţi cartea, să nu faceţi un rezumat să spunem că am citit-o şi noi. :)
acum, cu ajutorul tau, am aflat si mai mult decat atat mi se pare fascinanta! o sa o caut si eu in librarii!:)
intr-adevar mi se pare o carte sensibila dar actuala!! o seara superba!
ina ilie - o fata foarte talentata! mi-a placut mereu felul cum a stiut sa faca televiziune. sper s-o revad cat mai curand pe ecran.
Pescarusule eu recunosc n-am auzit nici de carte nici de autoarea ei.Promit sa ma uit prin librarii!
Bibliotecaru, cred ca vom fi un pic neascultatori, iar cei care vom citi cartea, ar fi mai bine sa scriem impresiile pe marginea lecturii, nu rezumatul.
Ce farmec ar mai avea atunci prezentarea graduala a actiunii si dezvaluirea faptelor ?
Ar fi ca atunci cand stii cine este faptasul, inainte de a parcurge o carte politista pana la capat :)
Bine ai aparut, IlluzoricDream, ma bucura aparitia ta! :)
Cred ca este instructiva si foarte binevenita aceasta carte, mai ales ca in mare parte este pura experienta traita, nu produs de fictiune, ca multe din suratele ei de pe rafturi.
M-as bucura daca ai intra in posesia ei si daca lecturand-o, te-ai simti mai deslusita si mai increzatoare.
O zi reusita si senina, si tie!
Dan, ma bucur ca o cunosti pe tanara Ina Ilie!
Am aflat de foarte curand despre ea, am citit ca a fost realizatoare si prezentatoare de emisiuni TV, ca a jucat cu mult suflet si talent, roluri de actrita amatoare in scurt-metraje, ca a cantat in videoclipuri alaturi de formatia Suie Paparude.
Sunt sigura ca vom mai auzi de numele ei in domeniul artelor, inclusiv pe ecrane!
Elite, la fel eram si eu in urma cu o saptamana, dar mi-a cazut in mana un articol de ziar si mi-a trezit interesul spre aprofundare :)
Voi incepe si eu o expeditie de documentare prin librarii, doar trebuie sa gustam lecturi de primavara, nu?
Oricum, nu uita de DVD-ul care asteapta si el atentia ta ;)
Chipul ei nu s-a schimbat prea mult.Cu multi ani in urma era VJ la Atomic tv.Nu v-o amintiti?
Apoi facea "Agentia de turism" la National tv.
Ba la un moment dat umbla zvon in targ ca s-a casatorit cu Dobrovolski.
Vestea ca scrie, si ca scrie frumos , imi place sa o aud ...
E atat de frumos sa vezi ca si generatia ceva mai tanara poate crea...ca poate genera idei noi...
Thais, nu am vazut-o in acele emisiuni la care faci referire, dar am citit despre fiecare din ele.
Zvonul casatoriei cu Mihai Dobrovolsky este adevarat doar in parte, pe plan artistic :)
Pentru admiratorii celor doi trebuie mentionat ca Ina si Mihai sunt un cuplu doar in film, mai precis in scurt-metrajul "Principiul dragostei comunicante", regizor si scenarist fiind jurnalistul Jean-Lorin Sterian.
Faptul ca Ina a ales sa se implineasca artistic si prin scris, dovedeste complexitatea si potentialul talentului sau.
Si ai dreptate, este foarte frumoasa si benefica realitatea conturata in idei surprinzatoare, de catre scriitorii ce au depasit putin trei decenii de existenta.
Nu am citit cartea, dar tot ce ai scris despre ea ma face sa vreau sa o citesc. Si pasajul acela mi se pare interesant.
Myonna, multumesc mult pentru vizita si bine ai venit!
"Femeia care a uitat sa nasca" este o provocare complexa si ne invita pe fiecare urmasa a Evei la o introspectie profunda a resorturilor mentale si sufletesti.
Ma bucur mult daca ti-am stimulat interesul spre a o lectura! Sper sa reusesti sa o citesti.
Te mai astept pe aici!
Trimiteți un comentariu