Sărbătoarea Găluştelor cade în a 15-a zi a primei luni din calendarul tradiţional chinezesc. Cu aceasta se încheie întreaga perioadă festivă prilejuită de Sărbătoarea Primăverii din Anul Nou Chinezesc. Admirarea lampioanelor şi degustarea găluştelor sunt două aspecte de nelipsit ale acestei sărbători.
Se spune că în anul 180 î.e.n. împăratul dinastiei Han de Vest a urcat pe tron tocmai în ziua de 15 Ianuarie. Pentru a marca această zi, împăratul a decis ca la fiecare 15 Ianuarie să fie Sărbătoarea Lampioanelor. În seara acestei zile el ieşea din palat şi se distra împreună cu norodul, admirând lampioanele multicolore atârnate pe străzi şi ulicioare. În anul 104 î.e.n. sărbătoarea lampioanelor a fost înscrisă în mod oficial în lista marilor sărbători naţionale.
Oamenii spun că
„An de an, florile se aseamănă unele cu altele,
An de an, lampioanele diferă unele de altele"
Se confecţionează lampioane în diferite culori, forme şi dimensiuni şi cu diferite materiale. Sunt cunoscute „lampionul muntelui broaştei ţestoase" şi „lampionul rotativ al cailor", care au o istorie de peste o mie de ani.
Astăzi Sărbătoarea Găluştelor este celebrată în continuare de oamenii din toate colţurile ţării prin atârnarea în fiecare gospodărie a lampioanelor şi prepararea şi consumul găluştelor. In această zi oamenii se adună împreună cu familiile lor în parcuri sau în alte locuri publice, admiră lampioane, încearcă să dea răspunsuri la ghicitorile lipite pe lampioane şi dansează dansul lampionului dragon.
Copiii îşi vor aduce propriile lampioane să se laude cu ele. De obicei se organizează un concurs pentru desemnarea celui mai frumos dintre toate. Festivalul Lampioanelor de la Zigong, în provincia Sâchuan din sud-vestul Chinei şi Festivalul Lampioanelor de Gheaţă de la Harbin, din nord-estul Chinei, sunt manifestări turistice de mare amploare bine cunoscute în ţară şi peste hotare.
Sărbătoarea este totodată un fel de zi a îndrăgostiţilor din China, când perechile de tineri petrec împreună o seară frumoasă şi romantică.
În această zi de sărbătoare, se prepară şi se consumă în fiecare gospodărie găluşte din orez glutinos, cu diverse umpluturi. Oamenii din nord şi cei din sudul Chinei le prepară în mod diferit.
În nord locuitorii fac găluştele prin rostogolire. Miezul este făcut din susan, alune sau pastă de soia, amestecate cu zahăr. Apoi acesta, bine umezit se rostogoleşte prin făină de orez cleios până devine suficient de mare, cam de dimensiunile umei castane. Cei mai comozi le pot cumpăra de la magazin. Tot ce mai trebuie e să le pună la fiert.
Comparativ, oamenii din sud preferă să-şi prepare singuri găluştele. Mai întâi se amestecă făina de orez lipicios cu apă. Apoi se prepară umplutura, care poate fi din castane, alune, susan, ciocolată, pastă de curmale sau de soia. Găluştele celor din Ningbo, în estul ţării, şi din Chengdu, în sud-vestul ţării, sunt foarte cunoscute şi apreciate.
Aceste mici sfere din orez cleios, odată fierte, se fac moi şi dulci. Oamenii le savurează ca un semn al reîntregirii familiei.
În afară de admirarea lampioanelor şi degustarea găluştelor, se mai organizează în această zi diverse activităţi distractive şi artistice, precum jocuri de deplasare pe picioroange, dansul colectiv yangge, spectacole de cântece şi dansuri, piese dramatice. După această petrecere se încheie Sărbătoarea Primăverii, iar a doua zi oamenii încep cu bună dispoziţie munca şi viaţa în noul an.
Fie ca ati avut ocazia sa gustati acest meniu traditional chinezesc, fie ca nu, imi place sa cred ca v-ati delectat imaginar cu periplul prin culisele acestei sarbatori...
UPDATE. Tocmai am cules o propunere pentru MOTTO-ul saptamanii, de altfel usor intreschimbabil si perfect valabil oricarei zile din oricare saptamana traita in ritmurile balcanismului romanesc...
Au fost odata 5 oameni care se numeau: CINEVA, ORICINE, NIMENI, TOTI si ALTUL. Intr-o zi cei 5 au fost confruntati cu o problema deosebit de importanta si de aceea s-au hotarat sa fie facuta de "TOTI". Insa, cum "TOTI" era sigur ca "CINEVA" o va face, iar "CINEVA" se baza pe "NIMENI", in final "NIMENI" nu a facut-o, deoarece era evident ca "ORICINE" ar fi fost in stare sa o faca. Atunci "CINEVA" s-a suparat foarte tare, caci era o treaba pentru "TOTI". Insa "TOTI" i-a sugerat lui "CINEVA" sa-l oblige pe "ALTUL" sa faca ceea ce "NIMENI" nu a fost dispus sa faca, desi "ORICINE" ar fi putut. Concluzia: Treaba trebuie facuta intotdeauna de "ALTUL"!
Daca imi veti da dreptate sau nu, vom vedea!
miercuri, 4 februarie 2009
Traditii chinezesti: Va invit la sarbatoarea galustelor!
Etichete:
lampioanelor,
sarbatoarea galustelor,
traditii chinezesti
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
15 comentarii:
Este cineva pe aici,pot sa intru?
Care din voi intreaba, stapanul sau cainele?
Meniul este divers, poate multumi orice preferinta culinara! :)
Mi-am tras ciorapiori pe labute si am intrat,multunesc,acum sa-i luam pe Chinezi la purecat,dupa care terecem la galuste
Scuze,am uitat ca sunt flamand si am mancat litere,e de inteles:)
Primii oaspeti sunt intotdeauna bineveniti! ;)
Cu ciorapiori sau fara, chiar si cu paslari, va puteti aseza la masa si savura aromele chinezesti ale atmosferei :)
Nu exista sampling la găluştele acestea? Sau măcar nişte Hostesse?
Stiu si eu, Bibliotecaru?
Avand in vedere ca sunt meserii noi, in plin avant pe la noi, legate mai cu seama de lumea mondena...
Daca as studia ofertele agentiilor de profil, probabil ca ti-as putea raspunde la intrebare.
N-ar fi o idee rea sa existe, oricum! :)
"Daca vrei sa fii sigur ca o treaba e facuta bine, fa-o tu" - cam am fost invatat...
Cat despre pozele de la update :X suuuper :D
salut la toata lumea sunt din Botosani iar referitor la tema discutiei in ceea ce priveste mancarea chinezilor as prefera doar orezul restu ...buna treaba D-n pescarus tine-o tot asa
Buna dimineata,Pescarusule argintiu.
Am venit si eu in vizita la tine,imediat dupa ce am plecat din pomii infloriti de la Elisa.
Am gustat si galustele chinezesti...stii,n-am mai mancat mancare chinezeasca si eram tare curioasa cat de buna e! :)
Frumoase traditii au chinezii,iar sarbatoarea Anului Nou e ceva deosebit!
Despre motto-ul saptamanii...m-am incurcat de tot.
Ce-ti place fa tu,iar ce nu-ti place sa faca altii,asta zic eu. ;)
Iti dau dreptate. Culmea e ca astazi tot la niste colegi asiatici ma duc in vizita.
Merg la spectacolele de teatru japonez de la National in seara aceasta. Sunt peste 20 de artisti emeriti care vor performa.
O zi minunata iti doresc
Cam asa este sanatos sa gandim, PauL :)
Imi dau seama ca esti adeptul motto-ului "Prin noi insine!" sau mai degraba "Prin mine insumi!", daca imi amintesc eu bine, de conceptie liberala.
O data ce anii trec, ajungem sa realizam ca este extrem de important si sprijinul oamenilor de incredere, al prietenilor adevarati.
Devenim dependenti in mod obiectiv de ajutorul celor din jur, de eforturile echipei cu care lucram, dar desigur, trebuie sa primeze crezul pe care l-ai exprimat.
Pozele de la UPDATE au incercat sa aduca un strop de zambet pe chipul celor ce au ales sa-mi treaca pragul. Ma bucur ca ti-au placut!
Florin_Bt, bine ai venit de pe meleaguri botosanene pe aici! :)
Te salutam voios si noi!
Sunt convinsa ca si galustele preparate dupa reteta chinezeasca sunt delicioase si pasnice, mai ales ca au in compozitia lor faina de orez si umplutura realizata din pasta de alune, susan si zahar.
Asa ca merita incercata macar o degustare.
Multumesc pentru aprecieri, te mai astept!
Buna, Gabi si iti multumesc mult pentru vizita! :)
Pomii infloriti ai Elisei si soarele de azi ce-mi scalda din plin ferestrele m-au imboldit sa am o viziune poetica.
Bucatele chinezesti sunt deosebite, am avut ocazia sa gust din ele cu ani in urma si m-au cucerit, inclusiv instrumentarul lor de manevrare culinara.
Ma bucur ca te-au incantat aceste sarbatori traditionale chinezesti.
Cat despre motto-ul propus, recitindu-l si eu acum rapid, iti dau dreptate :)
Crezul tau este extrem de intelept si de binevenit, n-ar strica sa-l putem aplica cat mai des! ;)
James, atunci te inscriu pe lista de adeziuni :)
Cultura si arta asiatica in ansamblul sau (fie ca ne referim la cea chineza, la cea japoneza sau la cea coreeana) este unica, straveche si mereu fascinanta.
Ma bucur pentru tine ca te vei delecta cu spectacolul artistilor japonezi pe scena Nationalului bucurestean :)
In mod sigur, primavara este pe aproape...
O zi insorita, plina de noi bogatii ale spiritului!
Trimiteți un comentariu