vineri, 17 octombrie 2008

Valsul crizantemelor, florile fericirii...

Numele ei in latina "Chrysanthemum" inseamna floare de aur.

"O zi frumoasă îmi surâde
printre frunze-ngălbenite
toamna porţi de rai deschide
cu crizanteme înflorite.

O eşarfă colorată
în nuanţe galben violet,
e acum gradina toată
împrăştiate de zori discret.

Din loc în loc timid răsare
cât-un boboc de trandafir
ce înalţă către soare
rugăminţi din fiecare fir.

Şi roua cea îmbujorată
străluceşte în lumină
când îmbracă grădina toată
cu şiragul ei de perle plină.

Toamna asta-i o minune
de culori şi veselie
desenate din cărbune
prin păduri şi pe câmpie."


(Ciurezu Mariana - "Culorile toamnei")

In culori vii si diferite, crizantema este simbolul mortii in Coreea si Japonia si al starii de bine in SUA. Ca mai toate florile de soi, crizantemele au fost cultivate mai intai de chinezi si apoi exploatate la maximum de japonezi. Desi in China secolului al XV-lea exista un oras numit Ju-Xian, adica orasul crizantemei, in prezent exista si „Festivalul fericirii”, care celebreaza aceasta floare, dar in Japonia.




Crizantema este o planta de toamna foarte indragita. Originari din China, hibrizii de "Chrysanthemum Indicum" au devenit foarte populari in Europa.
Sunt plante ce iubesc lumina, ce traiesc pe terase sau in gradina, la lumina multa, dar fara soare direct. Pentru o crestere echilibrata, se recomanda rasucirea periodica cu 90 de grade a ghiveciului.

Cercetarile efectuate de catre NASA au dovedit ca aceasta planta este foarte eficienta in indepartarea benzenului, un cancerigen cunoscut. Crizantemele au si proprietati toxice, partile otravitoare fiind frunzele si tulpina. Unele persoane pot manifesta dermatite in urma expunerii indelungate la aceasta planta.


"Stiu, greiere, stiu,
Toamna e si e tarziu.
Frunza cade de pe ram
Si imi zuruie la geam.
Vantul cauta, la zori,
Cheile de la ninsori.
Iata-l, primul fulgusor
S-a oprit, sfios, din zbor
La hotar de crizanteme:
Vrea sa-l treaca. Dar se teme..."


(Arcadie Suceveanu - "Intre fulg si crizanteme")

Daca privesti moneda de 1 yuan, vei vedea ca pe una dintre fatete este stantata o crizantema. Cu petalele sale subtiri, curbate, si aspectul sau elegant, floarea a fost dintotdeauna una dintre preferatele poporului chinez...

Asa cum bujorul simbolizeaza gratia si bogatia, crizantema - ce infloreste in zilele reci ale toamnei tarzii si chiar la inceputul iernii - simbolizeaza nobletea si eleganta. Din timpuri stravechi, calitatile sale au fost cantate de catre poetii chinezi.

Numele sau chinezesc, "ju", inseamna "adunat la un loc", referire la aspectul florii de crizantema, care arata ca un bulgare de petale.

Floarea are mai multe varietati, insa, initial, crizantema era doar o floare micuta si galbena. Dupa generatii de cultivare, numarul varietatilor a crescut rapid. In Cartea Crizantemelor a Dinastiei Song (960-1279), au fost notate 35 de varietati, insa in perioada Dinastiei Yuan (1271-1368), numarul acestora a crescut pana la 136.

In faimoasa carte a lui Li Shizhen, "Ben Cao Gang Mu", finalizata in timpul Dinastiei Ming (1368-1644), erau listate mai mult de 900 de specii de crizantema... Astazi, peste 3.000 de specii infloresc in fiecare an in China...

Floarea toamnei...

Unul dintre motivele pentru care aceasta floare este atat de mult apreciata in China este ca a fost preferata invatatilor antici. Crizantema, cunoscuta si sub denumirea de "Floarea toamnei", este una dintre "plantele de onoare", celelalte fiind prunul, orhideea si bambusul, care simbolizeaza nobletea.

In poemele si eseurile stravechi, scriitorii obisnuiau sa foloseasca termenii "os de jad", "corp de gheata", "petala de perla" sau "inima rosie" pentru a descrie aceasta floare... In zilele reci de toamna, cand toate florile isi pierdeau stralucirea, numai crizantema inflorea si opunea rezistenta vanturilor aspre.

Combinatia de frumusete si caracter puternic a facut ca aceasta floare sa aiba o personalitate demna de apreciat de catre invatatii chinezi.

Qu Yuan (340-278 i.Hr.), faimosul poet care s-a sinucis din cauza realitatii negre a vietii, pe care nu a reusit sa o accepte, a fost printre primii care au scris un poem despre crizanteme. In poezia sa, intitulata "Li Sao", autorul nota: "Bea seva magnoliei dimineata si seara foloseste petalele cazande ale crizantemei de toamna in loc de mancare."

Un alt poet celebru, Tao Yuanming (365-427), a pastrat toata viata o profunda afectiune acestei flori. Celebrul sau poem despre crizanteme arata: "Culege o crizantema de langa un gard si bucura-te de munte in placerile tale." Aceasta poezie, intitulata "Band vin", a fost scrisa in clipa in care autorul a renuntat la un post in administratia publica, retragandu-se la tara, unde a trait ca fermier.

Chiar si atunci cand era mult prea sarac pentru a cumpara alimente si vin - aceasta a fost marea placere a vietii sale - culegea petalele crizantemei, pe care le folosea in loc de mancare. In partea a doua a vietii sale, lovit de saracie si de singuratate, Tao Yuanming vedea in crizantema singurul sau prieten.

De atunci si pana in zilele noastre, tot mai multi poeti si scriitori au laudat crizantema in operele lor, iar aceasta planta a devenit aproape un subiect traditional la inceputul toamnei... In "Visul unor case rosii", cititorii pot gasi peste 10 poezii depsre minunata si delicata floare, scrise de catre doamnele familiei Jia.

Crizantema, delicata si puternica

Este usor sa compari femeile cu florile. In literatura chineza, flori precum crinul, bujorul si floarea de prun au fost legate de frumuseti feminine inegalabile. Insa atunci cand oamenii sunt comparati cu crizantema, abordarea este una diferita si tonul este unul mult mai barbatesc.

In fapt, rareori crizantema este comparata cu femeile - este mai degraba asociata cu barbati independenti, mandri, nobili, cu vointa puternica si duri, asa cum au fost Qu Yuan si Tao Yuanming.

O alta figura celebra identificata cu crizantema este Huang Chao, care a trait in secolul al IX-lea. Huang a fost conducatorul unei revolte taranesti ce a avut loc la sfarsitul Dinastiei Tang (618-907). Chao a condus o armata de mii de oameni si a ocupat orasul Luoyang, dupa mai multi ani de lupte neintrerupte.

El a scris doua poezii despre crizanteme, una dintre ele continand versurile: "Daca as putea fi regele florilor, i-as permite crizantemei sa infloreasca o data cu floarea de piersic; Parfumul crizantemei va umple orasul Chang'an, iar orasul se va imbraca in armura aurie." In anul 884, revolutia sa a fost infranta, iar Chao s-a sinucis.

Crizantema, planta medicinala...

Pentru oamenii obisnuiti, crizantema avea si rolul unei plante medicinale. Chiar si astazi, femeile din China beau ceai de crizantema in loc de cafea. Despre o specie de crizantema, cunoscuta sub numele de "Hang Bai Ju" (Crizantema alba Hangzhou), expertii cred ca ar avea proprietati curative.

Anticii chinezi credeau ca aceasta floare, capabila sa indure vremea rece, a atras "sufletul cerului si al pamantului", capatand, in acest fel, proprietati vindecatoare.

Intr-o carte datand din timpul Dinastiei Han (206-220), exista povestea satului Gangu, aflat in Provincia Henan din China Centrala. Aici, oamenii isi faceau provizii de apa dintr-un rau apropiat ce continea petale de crizantema.

Petalele cazute in rau in creierii muntilor se credea ca sunt responsabile pentru viata indelungata a satenilor - unii dintre acestia au trait pana la varste extrem de inaintate, unii dintre ei chiar pana la 130 de ani...

Binecunoscutul doctor chinez Tao Hongjing ii incuraja pe oameni sa manance petale de crizantema. El afirma ca florile de o calitate foarte buna au un gust dulce, iar cele "rele", amar.
Asa ca... de ce sa nu incercam in aceasta toamna o crizantema ?...


Sa va bucurati prieteni, de sorele bland al acestui week-end auriu de Octombrie, aducandu-va aproape de suflet gandurile celor dragi pe acorduri muzicale alunecand difuz si un bol de cristal plin cu vapai de crizanteme proaspete !

27 de comentarii:

Anonim spunea...

Cora, ce ma fac eu fara tine? mi-ai inseninat seara cu aceste fotografii si cu versurile. Se pare ca o sa te cunosc candva, curand, si nu e bucurie mai mare pt mine decat sa imi inchipui o lume ideala si buna, cu oameni ca ni, cu multe flori si nu numai! desigur, visez, dar visez frumos, m0am nascut visatoare.
cora draga mea, sa ai seara buna si inima odihnita!
jam

Anonim spunea...

Cora!
Si eu iubesc florile,iar toamnaspre iarna crizantemele rezista si la inghet.Sunt atat de frumoase asa pline de zapada!tata Borgo

Anonim spunea...

oare or exista crizanteme mov puternic? ia uite, o s adau pe gogu sa vad...ale tale sunt si mai si!

starsgates spunea...

:)Sunt printre florile mele preferate, iar imaginile tale mi-au încântat privirea.

Laura spunea...

Draga Cora, multumesc mult pentru acest articol. L-am citit cu mare interes si mi-a placut foarte mult trimiterile la cultura asiatica. Sunt un mare fan al culturii orientale si mi s-au parut tare interesante comparatiile intre China si Japonia si cum japonezii au luat de la chinezi si au dat mai departe (tot e bine ca nu au tinut numai pt ei :) ). Nu bagasem cu adevarat in seama crizantemele dar pot spune ca acum au crescut in ochii mei. Te pup! :)

Anonim spunea...

Sis, iar ne rasai zâmbet :)
Pentru tine , cu mult drag :
http://img216.imageshack.us/img216/16/1ul5.jpg
O noua zi minunata sis !
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Ia te uita ce oaspeti de seama am eu aici ! :)
Jam draga mea, asa ajungem sa ne cunoastem putin cate putin si pe masura ce trece timpul, mai completam cu o piesa de suflet un crampei din portretul marelui puzzle :)
E o mare surpriza si bucurie pentru mine sa vad ca iubesti cascadele de petale viu colorate ale crizantemelor :)
Despre versuri stiam deja ca sunt hrana ta si ca insasi poezia e un fluid nedespartit ce te strabate.
In celelalte privinte sunt absolut in asentimentul tau de frumos vizatoare ! :)
Zilele sa-ti fie senine alaturi de cei dragi si luminate de zambetul parfumat al crizantemelor !

pescarusul argintiu spunea...

Tati Borgo, cum sa nu iubeasca florile un suflet atat de sensibil si generos ca al dvs. ! :)
Iar lumea crizantemelor este un taram de vis si un privilegiu special al toamnei.
Pentru un prieten drag, in dar, gingase palpairi albe:
http://i279.photobucket.com/albums/kk157/rose_red_yang/crizanteme-1.jpg
Sa salutati parcurile ruginii si din partea mea, iar zilele ce vor urma sa va fie linistite si binecuvantate, alaturi de cei dragi !

pescarusul argintiu spunea...

Jam draga mea, exista crizanteme atinse de toate nunatele de mov, de la lila deschis, pana la vioriul cel mai inchis ! :)
Te invit sa-ti alegi sau poti sa-ti decorezi camarutele cu toate, daca-ti plac.
Uite:
http://i279.photobucket.com/albums/kk157/rose_red_yang/31oct20070020.jpg
sau
http://i291.photobucket.com/albums/ll313/finn1957/Picture3-1.jpg
sau
http://thumb18.webshots.net/t/24/565/8/53/93/2912853930101945018JHDHKO_th.jpg
Sa-ti implestesti in par gingase petale de crizanteme sau sa-ti prinzi dupa ureche un banut stralucitor, dupa dorinta ! :)

pescarusul argintiu spunea...

Daca este asa si te-au cucerit iremediabil cu prospetimea si stralucirea lor, iti daruiesc cu mare drag un cosulet plin varf cu crizanteme, aceste mandre podoabe de toamna ale gradinilor ! :)
Aici le gasesti:
http://thumb18.webshots.net/t/63/463/3/53/52/2891353520101945018SPfncD_th.jpg
Iar daca te vei plimba impreuna cu zmeii tai prin vreun parc oradean, sa te gandesti si la mine !
Sa aveti parte de o zi frumoasa de toamna ! :)

pescarusul argintiu spunea...

Draga Laura, ma bucur sincer ca am contribuit la sporirea atractiei si aprecierilor tale fata de aceste minunate flori de sezon !
Si pe mine m-a fascinat istoricul bogat al crizantemelor, cu indepartate origini asiatice.
Am aflat in premiera ca bucataria traditionala chineza foloseste frunzele si lastarii fragezi de crizantema la prepararea salatelor si la aromatizarea mancarurilor sau ca petalele florilor proaspat inflorite pot orna diverse preparate.
Iata, iti aduc in dar un desen floral din crizanteme, ce pare sa aiba origini asiatice:
http://thumb18.webshots.net/t/24/565/8/58/13/2953858130101945018XbcqMs_th.jpg
Lasa-le sa creasca in lumina ochilor tai, au virtuti deosebite care merita pretuirea noastra !
Te imbratisez si eu cu drag ! :)

pescarusul argintiu spunea...

Sibilla draga prietena, te invit sa te asezi langa mine pe bancuta, sa te mai hodinesti si sa mai uiti de agitatia nebuna a acestor zile:
http://thumb18.webshots.net/t/64/564/2/18/8/2685218080101945018PRTIUP_th.jpg
Va fi bine, vei vedea !
Zile de week-end linistite si senine, petrecute in pace si armonie, alaturi de voinicul tau pui de zmeu ! :)

Anonim spunea...

Puiul meu de zâmbet mi-a fost răpit de doamna Zora :)
Au plecat leii mei în vizită şi la plimbare .... uf, toţi mă părăsesc, ce destin sibilin ... ;) :)
O zi frumoasă ca tine, sis !
Sibilla

Anonim spunea...

Puiul meu de zâmbet mi-a fost răpit de doamna Zora :)
Au plecat leii mei în vizită şi la plimbare .... uf, toţi mă părăsesc, ce destin sibilin ... ;) :)
O zi frumoasă ca tine, sis !
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Niko draga, nu te paraseste nimeni, ce ganduri neastamparate te impresoara ? :)
Leii tai dragi, mama si puiul de ciuta trebuie sa mai iasa slobozi din imparatia Sfinxului, altminteri de unde sa vina sa-ti aduca suflul mangaietor al toamnei in priviri ? ;)
Si apoi tu impreuna cu gandurile si visarile tale formati o intreaga lume plina de lumina si culoare, asa ca nici urma de plictis nu vad la orizont !
Incerc sa-ti alung melancolia printr-o informatie inedita: timp de zece secole, emblema imperiala a Japoniei a fost crizantema galbena cu 16 petale.
In aceste zile in Gradina Botanica din Bucuresti s-a organizat expozitia "Flori de toamna" prin aranjarea diferitelor stiluri de gradini din toate colturile lumii. In gradina japoneza s-au reunit simboluri pretuite de japonezi cu ajutorul acestei plante venerate in Tara Soarelui Rasare, crizantema. Din aceasta planta a fost sugerat Muntele Fuji, indragit si temut de japonezi, Gradina Zen, reprezentativa pentru relatia speciala a japonezului cu natura, broasca testoasa, simbol al nemuririi, si bonsaiul, element de arta recunoscut si apreciat pretutindeni.
Nu se poate sa nu fie atinse fascinatia si misterul prin aceste prezente traditionale nipone.
Ce zici daca te troienesc cu valuri de crizanteme purtandu-si discret miresmele si apoi te invit sa aluneci pe aripi de vers ?

"Asteapta-ma diseara la fereastra
Cu ochii tristi, cu fruntea visatoare ...
Am sa-ti aduc un brat de crizanteme,
Sa-mpodobim iubirea care moare ...

Am sa-ti aduc un brat de crizanteme ...
Sunt flori târzii, sunt florile din urma,
În viata lor e moartea primaverii,
Cu viata lor iubirea ni se curma ...

Asteapta-ma diseara la fereastra
Cu fruntea-n mâini, cu ochi pierduti în vis –
Am sa-ti aduc un brat de crizanteme
Si cel din urma cântec ce ti-am scris ..."

(Victor Eftimiu - "Crizanteme")

Nu uita sa zambesti lacrimii ce-ai inchis-o in causul inimii, are mare nevoie de forta surasului tau, sis !

Anonim spunea...

Da, ce ne-am face fără tine?...
Cu crizantemele tale şi cu povestirile tale atât de tâlcuite.
Mulţumesc, uitasem că există crizanteme.

Anonim spunea...

Superba lectie ilustrataq in poze de o frumusete absoluta.
Nu stiu ce are aceasta floare in ea dar intotdeauna m-a atras. Am intins mana catre ea mai intai ...
o seara minunata iti doresc

Anonim spunea...

Mulţumesc , Cora ! :)
Duminică binecuvântată sis, împliniri de suflet !!!
Pentru tine, pescăruş drag sufletului meu sibilin :
http://www.fungift.ro/magazin-online-cadouri/Cu-dragoste-poza-t-P-n-16930.jpg
Traiesc in numele frunzelor, am nervuri,
schimb verdele pe galben si
ma las pierit de toamna.
In numele pietrelor traiesc si ma las
cubic batut in drumuri,
cutreierate de repezi masini.
Traiesc in numele merelor si am
sase simburi scuipati printre dintii
tinerei fete dusa cu gindul tot
dupa lenese dansuri de ebonita.
In numele caramizilor traiesc,
cu bratari de mortar intepenite
la fiecare mina, in timp ce imbratisez
un posibil galbenus al existentelor.
Niciodata n-am sa fiu sacru. Mult,
prea mult am imaginatia
celorlalte forme concrete.

Si nici n-am vreme din pricina asta
sa ma gindesc
la propria mea viata.
Iata-ma. Traiesc in numele cailor.
Nechez. Sar peste copaci retezati.
Traiesc in numele pasarilor,
dar mai ales in numele zborului.
Cred ca am aripi, dar ele
nu se vad. Totul pentru zbor.
Totul,
pentru a rezema ceea ce se afla
de ceea ce va fi.

Intind o mina, care-n loc de degete
are cinci miini,
care-n loc de degete
au cinci miini, care
in loc de degete
au cinci miini.

Totul pentru a imbratisa,
amanuntit, totul,
pentru a pipai nenascutele privelisti
si a le zgiria
pina la singe
cu o prezenta.
( A şaptea elegie-opţiunea la real - Blaga )
preţuire sis,
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Gabi draga mea, ati supravietui, cu siguranta, dovediti in fiecare moment ca puteti merge in picioare pe valuri, foarte bine, doar ca pe la voi a poposit acum un val de mahniri si tristeti adanci ce infiereaza violenta, cruzimea, indiferentra si sfidarea unor neoameni, indreptate catre cei neajutorati si fragili, copiii fara de noroc...
Am ales dintr-un mare dor fata de aceste flori, sa le cinstesc existenta prin gradinile, pietele si parcurile toamnei, evocand cu drag povestea lor prin timp.
Incanta-ti sufletul culegand cateva corole de crizanteme mandre si aseaza-ti-le alaturi, pe masa de lucru ! :)

pescarusul argintiu spunea...

James, ma bucur sincer ca farmecul unic al crizantemelor rezoneaza si in sufletul tau :)
Iti asez la fereastra un cosulet plin cu acesti bulgari usor galbui, parca unsi cu arome de miere si unt:
http://i34.photobucket.com/albums/d148/siminel/Flori%20-%202008/Flori%20-%20octombrie%202008/IMG_4992.jpg
Duminica senina si linistita alaturi de cei dragi !

pescarusul argintiu spunea...

Niko draga, iti multumesc mult pentru darurile minunate, sipetul ascundea o inflacarata inima din flori, iar Blaga ti-a cantat atat de tulburator trairile ! :)
Sper sa te regasesti si tu printre aceste crampeie de vers, semnate de un suflet de poet, Kahlil Gibran, in "Poetul":

"Este cel care leagă lumea aceasta de cea care va veni.

Este un izvor pur din care beau toare sufletele însetate.

Este un copac udat de Râul Frumuseţii,

Purtând fructe care tânjesc inimile înfometate;

Este o ciocârlie care alină sufletul trist

Cu melodiile sale frumnoase;

Este un nor alb care apare la orizont,

Ce se ridică şi creşte până când acoperă tot cerul.

Apoi cade pe florile de pe câmpia Vieţii,

Deschizând petalele pentru a primi lumina.

Este un înger trimis de zeiţă

Pentru a predica învăţătura Divină;

Este o lampă strălucitoare, necucerită de întuneric

Şi care nu poate fi stinsă de vânt.

Este umplută cu ulei de către Iştar a Dragostei

Şi luminată de Apolo al Muzicii.

Este o figură solitară, înveşmântată în simplitate şi bunătate;

Stă în poala Naturii de unde îşi trage inspiraţia

Şi stă treaz în liniştea nopţii,

Aşteptând coborârea spiritului.

Este un semănător care seamănă seminţele inimii lui

În preriile afecţiunii,

Iar umanitatea culege roadele recoltei pentru a se hrăni.

Acesta este poetul – omul pe care oamenii îl ignoră în această viaţă

Şi care este recunoscut numai după ce

îşi ia adio de la această lume

Şi se întoarce la arborele lui în ceruri.

Acesta e poetul – care nu cere nimic de la oameni,

Decât un zâmbet.

Acesta este poetul – al cărui suflet se ridică

Şi umple cerul cu slove frumoase;

Cu toate acestea, oamenii îi neagă strălucirea.

Până când oamenii vor sta adormiţi?

Până când îi vor slăvi pe cei care

Ating măreţia prin momente prielnice?

Până când îi vor ignora pe cei care îi fac

Să vadă frumuseţea sufletului lor,

Simbol al păcii şi dragostei?

Până când fiinţele umane îi vor glorifica pe cei morţi

Şi vor uita de cei vii, care îşi trăiesc vieţile

Înconjuraţi de mizerie şi care se trec

Precum lumânările, pentru a arăta calea ignorantului

Şi pentru a-l conduce pe calea luminii?

Poetul, tu eşti viaţa acestei vieţi

Şi tu ai triumfat peste timpuri,

În ciuda asprimii lor.

Poetul, într-o zi vei domni peste inimi

Şi, tocmai de aceea, împărăţia ta nu are sfârşit.

Poetule, vezi-ţi coroana de spini;

Vei descoperi că în ea se ascunde o cunună înmugurită de lauri."

Cu mult drag,
Cora

Anonim spunea...

Curiozitatea ma impinge a vedea daca comentariul va fi acceptat sau nu

Anonim spunea...

Ok! Din pacate,in noaptea treacuta,am incercat sa-mi postez comentariul si n-am reusit...l-am dat uitarii asa cum s-a nascut. Acum, va dau tuturor,cate o floare binecuvantata de lumina Lunii si purtata de razele ei pe panza de stele pana la perna moale pe care o strange-ti in brate. Cand deschide-ti ochii... "Crizantema" va va zambi, prospetimea ei va v-a mangaia obrajii!
Cu mult drag pentru voi...prieteni de suflet!
Paul

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul, totul e bine cand se termina cu bine si iata ca stradaniile tale au fost rasplatite :)
E posibil sa fi fost ceva probleme de acces pe platforma de aplicatie, dar iata ca din nou e posibila comunicarea ;)
Am primit crizantema, este proaspata si stralucitoare, plina de roua diminetii, zambind gingas din coltul ferestrei :)
Iti multumesc in numele tuturor prietenilor nostri dragi, care au primit petalele inmiresmate de crizanteme in camarutele sufletelor lor ! :)
Te asteptam cu drag, sa revii !

Anonim spunea...

toate florile sunt frumoase dar nu stiu de ce crizantema are ceva aparte

pescarusul argintiu spunea...

Lili, iti multumesc pentru vizita si pentru interventia ta la aceasta postare.
Cu cat trece timpul si inaintez in varsta, ma simt tot mai atrasa de farmecul acestor flori si tot mai doritoare sa le dezleg misterele...
Ma bucur mult ca iti plac si tie !
O zi de toamna plina de miresmele discrete ale crizantemelor de Noiembrie!

roscata spunea...

absolut superb