joi, 16 octombrie 2008

Ziua Mondiala a Alimentatiei

În fiecare an, la 16 Octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) celebrează Ziua Mondială a Alimentaţiei. Cu acest prilej România, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se alătură celor 191 de state ale lumii pentru a marca această sărbătoare.

Joi, 16 Octombrie 2008, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale îşi deschide porţile tuturor celor care vor să marcheze alături de noi Ziua Mondială a Alimentaţiei. Vă aşteptăm aşadar, între orele 12,00 – 16,30, la sediul MADR. Vă întâmpinăm cu o expoziţie de vinuri şi produse tradiţionale şi ecologice româneşti.

Tot joi, în intervalul orar 13,30-16,00 MADR, împreună cu Primăria Capitalei va premia, în cadrul unui spectacol ce va avea loc la ARTCUB, câştigătorii concursului naţional de desene cu tema „O şansă pentru toţi copiii”. Desenele câştigătoare vor fi expuse în perioada imediat următoare la sediul MADR şi la Palatul Naţional al Copiilor şi ulterior la sediul FAO din Budapesta.

În aceeaşi zi, oficialii MADR şi cei ai Primăriei Capitalei şi Primăriilor de sector din Bucureşti vor merge la Centrul de Plasament „Eu şi Prietenii Mei” din sectorul 4 pentru a distribui alimente copiilor instituţionalizaţi. Totodată, vor participa alături de aceştia, la plantarea de copăcei. Produsele ce urmează a fi distribuite sunt oferite prin grija APRIL, ROMPAN, ROMSILVA, ITSY BITSY FM.

Parteneri pentru organizarea evenimentelor dedicate Zilei Mondiale a Alimentaţiei sunt Ministerul Cercetării, Educaţiei şi Tineretului, Primăria Generală a Capitalei, Primăria Sectorului 2, Sectorului 4, Sectorului 5 şi Sectorului 6, Palatul Naţional al Copiilor, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, Asociaţia Română a Cărnii.


Pe de alta parte HotNews.ro transmite ca aproximativ un miliard de locuitori ai tarilor in curs de dezvoltare sunt amenintati de foamete din cauza scumpirii alimentelor, dupa cum arata un raport al organizatiei umanitare britanice OXFAM, citat de AFP.

Cresterea galopanta a preturilor alimentelor de baza, ca orezul si cerealele, au adus inca 119 milioane de persoane in situatia de infometare in acest an, adauga organizatia in documentul publicat joi, cu ocazia Zilei mondiale a alimentatiei. In total, circa 967 milioane de persoane sufera in prezent de malnutritie, arata Oxfam.

Barbara Stocking, director general al OXFAM, a estimat ca majorarea pretului alimentelor a avut un efect "devastator" asupra anumitor populatii, prezentand, de exemplu, scumpirea cu 300% a grâului in Guatemala, dublarea pretului fainei si orezului in Cambodgia si in Filipine, anul trecut.

OXFAM lanseaza, joi, un apel de urgenta catre tarile industrializate sa stranga 15 milioane de lire sterline, adica circa 19 milioane de euro, pentru finantarea operatiunilor de asistenta.

Pe de alta parte, organizatia CARE international arata intr-un raport ca 17 milioane de locuitori ai regiunii Cornului african sunt amenintate de foamete, dintre care 6,4 milioane doar in Etiopia si jumatate din populatia somaleza.

In Filipine, Kenia, Panama si Nigeria majoritatea celor care au raspuns unui sondaj BBC au spus ca sunt nevoiti sa manance mai putin din cauza scumpirii alimentelor.

Acelasi studiu arata ca si locuitorii din tarile dezvoltate sunt afectati de cresterea preturilor la alimente, combustibil si energie, dar mai putin decat cei din tarile in curs de dezvoltare. Astfel in SUA, Marea Britanie si in alte cateva state, peste 20% dintre cei chestionati au spus ca au redus portia de mancare zilnica si peste o treime au schimbat alimentele pe care le consumau cu altele mai ieftine.

Circa 70% din italieni si francezi nu sunt multumiti de modul in care guvernele tarilor lor gestioneaza problema cresterii preturilor, mai arata documentul citat.


Cifrele furnizate de Departamentul pentru alimentatie din cadrul ONU nu sunt deloc optimiste.

Numarul celor afectati de criza alimentara a crescut de la 850 de milioane la 925 de milioane, in timp ce investitiile in agricultura au scazut in perioada 1980-2006, de la 17% la 3%.

In paralel, populatia globului a crescut in medie cu 78,9 milioane de oameni in fiecare an, iar biocarburantii au privat lumea de 100 de milioane de tone de cereale.

"Trebuie sa ne reorientam catre agricultura", este mesajul Organizatiei Natiunilor Unite in ceea ce priveste criza alimentara.

"De ani de zile insistam pe faptul ca lipseste sustinerea pentru dezvoltarea agriculturii, insa daca fondurile suplimentare sfarsesc prin a fi varsate in criza financiara, acestea nu ajung", observa Catherine Gaudard, reprezentanta unei organizatii care lupta cu saracia.

Pentru Caroline Wilkinson de la "Actiunea impotriva foametei", prioritatea lumii de astazi ar trebui sa fie cei 55 de milioane de copii care sufera de malnutritie.

12 comentarii:

tibby spunea...

Buna pescarusule!
Ca de obicei foarte interesant articol!
Sincer nu aveam habar ca astazi este 'ziua mondiala a alimentatiei".
In ceea ce priveste faptul ca in ultima perioada mi-am neglijat blogul; pana la sfarsitul lunii am de rezolvat multe probleme la job, dar promit sa-miintru cat de curand in ritmul normal, si sa-mi gasesc timp si pentru bloguit :).
Multumesc pentru urari si la randu-mi iti transmit toate cele bune tie si familiei tale!

Anonim spunea...

Ce păcat că în Ziua Mondială a Alimentaţiei există copii care n-au ce mânca.

pescarusul argintiu spunea...

Tibby, daca iti iei solemn angajamentul ca vei reveni cu forte proaspete, sa stii ca m-am linistit :)
Aceste manifestari sunt lipsite de relevanta si eficienta, atata timp cat in plina criza alimentara exista 55 milioane de copii care sufera de malnutritie, dintr-un total de peste 900 de milioane de suflete oropsite.
Sa speram ca niciodata copiii nostri nu vor cunoaste ce inseamna lipsurile vitale.
Iti doresc mult spor la job ! :)

Anonim spunea...

Super fain materialul!Ce mai inventeaza omul cand vine vorba de mancare.:)Problema noastra a tuturor, este ca suntem risipitori si nu ne gandim ca altii nu au ce sa bage in gura. Exista atat de multa mancare care este aruncata din restaurant direct la gunoi...Nimeni nu se gandeste ca aceasta mancare ar putea sa fie data celor necajiti de pe strada.....A venit vremea sa ne trezim!Educativ materialul si plin de invatamante.Bravo!Hugs from Cris....:)

pescarusul argintiu spunea...

Gabriela, asa este. Ma ales ca numarul lor creste covarsitor si depaseste 55 de milioane de suflete nevinovate de copii.
Iata ce poezie cutremuratoare scria Radu Gyr la inchisoarea de la Aiud:

"Parca de veacuri, parca de cinci ani
n'am mai pranzit, n'am mai sezut la cina.
Parca de veacuri, parca de cinci ani,
am suge fier, am roade bolovani,
am hãpãi moloz si rogojina.

In foamea noastra vajaie paduri,
se casca mãri, se surpa munti din coame.
In foamea noastra vajaie paduri,
si parca din strabuni sau din scripturi,
dela'nceputul lumii ne e foame.

Ziua pandim cu narile in vant
naluca unui abur de mancare.
Ziua pandim cu narile in vant,
poate din cer, din iad, sau din mormant,
or sa ne-arunce resturi ca la fiare.

In bezna noptii ne visam strigoi,
ca ne-ospatam din cate-un hoit fierbine.
In beza noptii ne visam strigoi,
dar numai moartea rupe halci din noi,
ea singurã infuleca morminte."

(Radu Gyr - "Foamea")

pescarusul argintiu spunea...

Cristi, si eu am admirat amuzata inventiile gastronomice ale unor priceputi designeri, folosind ca materie prima legumele si fructele proaspete :)
Au iesit cateva figuri foarte expresive ;)
Marea drama existenta in lume este inechitabilitatea si inaccesibilitatea la sursele de hrana a celor loviti de soarta.
Bine spus, "e timpul sa ne trezim" !
Ar trebui sa existe un mecanism prin care surplusul de hrana si de medicamente sa fie redirectionat catre zonele cu nevoi majore ale planetei.
Dar din nefericire, acum acest lucru trece drept o mare utopie.
O zi plina de binefacerile gandirii pozitive, sub semnul generozitatii fata de cei neajutorati ! :)

Bibliotecaru spunea...

Ce păcat că în Ziua Mondială a Alimentaţiei nu există o mişcare mondială împotriva E-urilor!

- Ai, grijă! Eşti ceea ce mănânci!
- Eeeee...

:)

pescarusul argintiu spunea...

S-ar impune si o asemenea manifestare de protest, intr-adevar !
E-urile tind sa ne sufoce si sa picure stropi cancerigeni in celule, fie ca ne pasa, fie ca nu ne pasa.
Daca am putea sa ne hranim numai cu produse "ECO", ar fi ideal !
Dar ca orice ideal, nu-l putem atinge.
Anyway, e de retinut.
Multumesc pentru ideea sugerata, Bibliotecaru :)

starsgates spunea...

Da, păcat de copiii care mor de foame atunci când în alte ţări se aruncă mâncarea.
O seară frumoasă pescăruşule.

pescarusul argintiu spunea...

Da, asa este Starsgates, merita reluat acest adevar dramatic si patruns in detalii, caci face parte din aberatiile cele mai revoltatoare pe care le traim.
Este o comedie a absurdului, care ne trimite cu gandul in infern.
Trebuie cautat si gasit un antidot la acest fenomen sau o cale de franare a derapajului sau in abisuri.
Sa ai inca o zi preaplina de senin ! :)

Anonim spunea...

ce frumos ar fi fost ca macar in ziua asta sa fi existat traditia, ca toti copii sa aiba ce manaca! adica mai putina valvataie mai multe fapte!:(
m-ai omorat cu vinetele -pinguin! :)))

pescarusul argintiu spunea...

Manole, ar fi fost un fapt pozitiv daca macar intr-o singura zi din an n-ar mai fi existat flamanzi disperati ai planetei.
Dar e imposibil ca traditia aceasta sa se globalizeze si sa se instituie la nivel de state, in special in tarile lumii a III-a, datorita conjuncturilor locale specifice.
Vinetele-pinguin tin compania conopidei-turma de oite, pentru reclama la ghiveci de toamna ! :)