sâmbătă, 25 octombrie 2008

Bucharest Masters Of Jazz Festival !


23 Octombrie - Deschiderea festivalului - Sala Palatului, ora 19.00
24 Octombrie - Monty Alexander Trio/ Count Basie Orchestra directed by Bill Hughes - Sala Palatului, orele 19.00
25 Octombrie - Erik Truffaz Quintet/ Dianne Reeves - Sala Palatului - orele 19.00
26 Octombrie - Five Peace Band - Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride, Vinnie Collaiuta, Kenny Garrett - Sala Palatului - orele 19.00
5 Noiembrie - Nigel Kennedy Quintet - Sala Palatului, orele 19.00.


The Count Basie Orchestra este unul dintre cele mai importante nume din istoria muzicii internationale. Cu 17 premii Grammy, artistii au crescut cu stilul Kansas City Swing al lui Count Basie si au adaugat propriile voci acestui trupei. The Count Basie Orchestra este una dintre cele mai proeminente grupuri de jazz din era swing-ului, fondata de Count Basie in 1935. Prima aparitie in public a fost la Targul International din San Francisco, in 1939. Un an mai tarziu, The Count Basie Orchestra reusea sa atraga atat nume mari ale muzicii vremii, care s-au implicat in acest proiect, cat si un public numeros.

Bill Hughes, cunoscut ca "Mr. B", cum il numeau cu afectiune membrii mai tineri ai formatiei, s-a alaturat The Count Basie Orchestra dupa ce grupul a fost condus de mai multi muzicieni, dupa moartea lui Count Basie. Cu The Count Basie Orchestra, si chiar si dupa demisia sa din formatie, Bill a cantat la fiecare festival important de jazz din intreaga lume, incluzand The Newport Jazz Festival din New Orleans, Montreal si Toronto Jazz Festivals, precum si multe altele din Germania, Australia, Orientul Indepartat, America de Sud, Insulele Caraibe.

Count Basie si The Count Basie Orchestra au inregistrat 18 albume dintre care 15 au fost premiate cu distinctia Grammy. Bill Hughes a inregistrat alaturi de staruri ca Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Carmen McRae, Tony Bennett, Billy Eckstein, Frank Sinatra, Sammy Davis, Jr., Lena Horne, Nat King Cole, Rosemary Clooney, si a sustinut concerte alaturi de toti cei enumerati. Bill a concertat si ca artist solo, impreuna cu alte nume mari ale scenei muzicale ca Osie Johnson, Kenny Clark si Tee Carson.

Urmand traditia jazz-ului American, dar tinand cont si de radacinile sale jamaicane, pianistul Monty Alexander si-a petrecut viata explorand diversitatea muzicala si culturala. Intr-o cariera care dureaza de mai bine de patru decenii, a cantat si a inregistrat piese alaturi de artisti din fiecare colt al universului muzical: Frank Sinatra, Ray Brown, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Quincy Jones, Ernest Ranglin, Sly Dunbar, Robbie Shakespeare si multi altii. Numai in ultimii zece ani, Alexander a avut un program deosebit de incarcat cu proiecte multiple, cuprinzand genuri si stiluri diverse. Ca artist, cel mai important obiectiv al lui Alexander - indiferent daca se refera la reggae, jazz sau soul ? este sa exprime bucuria muzicii, fara a tine cont de diferentele de gusturi si cultura ale publicului sau.

Dianne Reeves este o importanta artista contemporana, interpreta talentata de jazz. Piesele sale sunt mai mult decat improvizatii de R&B si jazz. Reeves a fost premiata cu Grammy pentru Cea mai Buna Performanta de Jazz Vocal pentru trei discuri lansate consecutiv. Recent, ea a cantat in filmul lui George Clooney, "Good Night and Good Luck", film nominalizat pentru Academy Award. Piesa de pe coloana sonora a filmului i-a adus Dianei Reeves cel de-al patrulea Grammy pentru Cea Mai Buna Artista de Jazz, in 2006.

Trompetistul de origine elvetiana Erik Truffaz a castigat un loc aparte in comunitatea internationala de jazz pentru ca a avut ideea indrazneata de a cupla stilul bebop, stilul de inceput al lui Miles Davis, cu muzica electronica, acid rock si hip-hop. Rezultatul este o sinteza muzicala, de cele mai multe ori nostalgica, dar si fresh in acelasi timp. Despre muzica lui Truffaz se spune ca este intr-o continua schimbare, reprezentand o imbinare de genuri care creaza o atmosfera magnifica dintr-un minimum de note.

Dupa 40 de ani, prolificul chitarist-compozitor John McLaughlin nu inceteaza sa ne uimeasca in permanenta. Schimbarile de stil si faptul ca exploreaza diferite modalitati de exprimare, interactionand cu noii artisti, au drept rezultat numeroase surprize pentru publicul sau. A fost nominalizat de 45 de ori la prestigioasele Grammy Awards si a castigat nu mai putin de 12 dintre acestea!

Alaturi de Chick Corea a creat o trupa exploziva de muzica live, reusind sa imbine perfect rock si jazz, RETURN TO FOREVER, unul dintre cele mai populare grupuri instrumentale ale tuturor timpurilor. Muzica lor a trecut dincolo de orice bariera prin fuziunea energiilor, spiritualitatii, sentimentelor. Dupa succesul rasunator pe care artistul l-a repurtat in primavara la Bucuresti, iata ca John McLaughlin revine in Romania ! De data aceasta insa nu va fi singur.

Pentru prima data in 40 de ani, Chick Corea si John McLaughlin isi vor uni fortele! Piese binecunoscute, dar si creatii noi, vor fi oferite publicului din Romania. Alaturi de John McLaughlin si Chick Corea vor mai urca pe scena Salii Palatului Kenny Garrett, Christian McBride si Vinnie Colaiuta. FIVE PEACE BAND (denumirea sub care vor evolua cei cinci monstri sacri ai muzicii mondiale) va castiga instant audienta din Romania cu acest concert care va intra in legenda.

Nigel Kennedy este cel mai bun cantaret la viola si vioara al timpurilor noastre. Un copil-minune care a studiat cu Yehudi Menuhin insusi, Nigel Kennedy a jucat un rol important in popularizarea muzicii clasice. Pe langa colaborarea cu Paul McCartney si Talk Talk, el are si un album senzational de rock progresiv ("Let Loose"), alaturi de Dave Heath. Printre premiile importante primite de-a-lungul unei cariere impresionante se numara British Record Industry Awards (pentru Cel Mai Bun Album de Muzica Clasica si pentru Albumul Anului) - 1985, BRIT Awards (pentru contributia remarcabila adusa muzicii britanice) - 2000, Cel Mai Bun Artist Al Anului - 2001.

Cei care doresc sa urmareasca un regal inegalabil de muzica jazz si sa fie martorii directi ai unei pagini din istoria muzicii de calitate, sunt invitati sa treaca cu incredere si entuziasm pragul Salii Palatului din Bucuresti, in aceste zile, unde BUCHAREST MASTERS OF JAZZ FESTIVAL este stapan absolut !

6 comentarii:

ionborgo42 spunea...

Cora
Vezi tu,copila,eu la Jazz nu ma pricep.Este prea complex si prea sofisticat pentru puterea mea de perceptie.Il ascultam ,acum cateva zile pe Johny Raducanu,care spunea ca in Romania numai Domnia-sa stie "ceva" jazz.Asa o fi?
Multumesc pentru aprecieri,iar in ce priveste metaforele,in genere figurile de stil te anunt ca in domeniu meu,Fizica,numai de metafore te izbesti. :P :P.Glumesc,iubesc literatura in general si am citit vagoane de carti,mai ales in vechiul regim:)O zi frumoasa,de la tata Borgo.

Anonim spunea...

Jazz!Uneori ma detasez de tot ce ma inconjoara si ascult,dar...nu orice melodie, nu orice piesa. Este o lume in care patrund rar cu anumite retineri. Mi se pare ca detasarea de real trebuie sa fie mult mai profunda,poate gresesc...stiu eu?
O seara placuta tuturor!

pescarusul argintiu spunea...

Tati Borgo, nu-i bai ! Doar ca uneori se intampla ca acordurile de jazz sa ne strabata si sa ne insoteasca in anumite momente de viata, conferindu-le farmec si o nota aparte de reverie.
Jazzul face casa buna cu judecatile adanci si cu ceasurile de reflectii.
In Romania exista multi iubitori de jazz, care sunt nelipsiti din cluburile cu specificul acestui gen muzical sau de la concertele de marca.
Am iubit si eu fizica in anii de liceu, in paralel cu pasiunea pentru literatura si pentru cartile scrise cu har.
As mai vrea si acum sa am timpul de atunci, sa pot citi cat mai mult, daruind hrana aleasa spiritului.
O Duminica sfanta de sarbatoare cu multe bucurii si luminata de puterea credintei !

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul, muzica de jazz o gustam din cand in cand, in momentele cand simtim nevoia de sonoritati speciale, care ne dau energie pentru prospetimea spiritului si implinirea sufletului.
Cand dorim detasarea de real, alunecarea in visare, alegem melodii remarcabile, cu adevarat de referinta pentru calatoria dincolo de spatiu si timp.
O dupa-amiaza de Duminica incarcata de dulci armonii melodice si binecuvantata de sfintia acestei zile de sarbatoare !

ionborgo42 spunea...

cora!
Imi place jazz-ul sa-l ascult,asa ca o muzica deosebita cu iz de New Orleans,dar nu pot sa trec peste bariere ale intelegerii intime.Cu toate aparentele de muzica lejer de intelea ,jazzul este extrem de sofisticat,vorbesc de jazzul calsic ,autentic nu de lalaituri pe scara muzicala.Am copilarit si am crescut cu muzica lui Luis Amstrong,Beny Guttman,Johni Raducanu ,deci ceva,ceva totstiu,dar frumosul autentic in acest gen de muzica se adreseaza celor initiati si practicanti de gen.Eu asa cred.Si acum iti doresc o seara de diminica cat mai frumoasa,tata Borgo.

Bibliotecaru spunea...

Foarte plăcută auzului această postare.