miercuri, 10 septembrie 2008

Va veni sau nu "Sfarsitul Lumii" ?

Miercuri 10 Septembrie 2008, la 10.00, ora Romaniei, a inceput cel mai amplu experiment stiintific din istoria recenta a omenirii, odata cu punerea in functiune a acceleratorului de particule LHC - Large Hadron Collider, la frontiera franco-elvetiana, prin care se incearca recrearea conditiilor care au existat imediat dupa BIG BANG, in urma cu 13,7 miliarde de ani.

Se incearca recrearea plasmei quark-gluon, constituind o noua stare a materiei, existenta in primele momente de dupa Big Bang, cu o densitate de cca. 20 ori mai mare ca a materiei nucleare. In aceasta stare, quarcii nu mai sunt legati in structurile de particule. Prin ciocnirea ionilor grei care vor fi generati in accelerator, se vor crea, pentru scurt timp, temperaturi de 100.000 de ori mai mari decat in centrul soarelui si se vor elibera quarci.

Primul fascicul de protoni este injectat in inel la ora 10.30 A.M.

Militanti pentru protectia mediului cer interzicerea experimentului, care ar putea genera, in opinia lor, o gaura neagra care va distruge Pamantul.

Urmareste live desfasurarea experimentului pe HotNews.ro.


Experimentul poate fi urmarit live pe site-ul http://webcast.cern.ch
CERN avertizeaza ca, din cauza numarului mare de accesari, linkul s-ar putea sa nu functioneze pentru o serie de utilizatori.

"Aceasta serbare, astazi, trebuie impartita intre doua elemente: primul este placerea de a duce la capat o pagina importanta, iar cel de-al doilea este speranta ca vom face mari descoperiri", a declarat directorul CERN, Robert Aymar, care a facut o scurta prezentare a pasilor care vor fi parcursi in decursul primei zile de functionare a LHC.

"Cred ca astazi totul este gata pentru a reusi", a adaugat directorul CERN.

Robert Aymar a subliniat ca LHC reprezinta, in prezent, varful tehnologiei umana in domeniu de criogenie si superconductivitate, care "doboara orice record in domeniu".

"Nu exista nimic similar in lume la o scara atat de mare", a spus el.

CE SE INTAMPLA MIERCURI:

La ora 10.00 ora Romaniei, la sediul Organizatiei europene pentru cercetari nucleare (CERN) are loc o scurta sedinta de planificare
Jumatate de ora mai tarziu, in accelerator a fost transmis un prim fascicul de particule
Oameni de stiinta, ingineri si chiar laureati Nobel vor oferi informari oficiale si puncte de vedere, la sediul CERN, pe tot parcursul zilei
Scopul primei zile a experimentului este ca acest prim fascicul sa parcurga intregul accelerator LHC. Armate de specialisti vor verifica, in mod continuu, buna desfasurare a acestei etape, tinand cont ca pot aparea oricand dereglaje sau defectiuni, data fiind complexitatea tehnica a evenimentului.

CE VA URMA:

Dupa prima evaluare a primei etape, un alt fascicul de particule va fi injectat in acceleratorul Large Hadron Collider. Potrivit cercetatorilor CERN, nimic nu poate garanta ca prima faza a experimentului se va incheia cu succes din prima zi, fiind foarte probabil ca al doilea fascicul sa fie injectat abia peste cateva zile.
CERN apreciaza ca prima coliziune a unor fascicule venind din sensuri opuse va avea loc cel mai devreme peste sase-opt saptamani.

Primele coliziuni vor avea loc la intensitate redusa, urmand ca aceasta sa creasca pe parcurs. La apogeu, se vor produce sute de milioane de coliziuni pe secunda - cea mai importanta faza a experimentului, de altfel cea care a declansat valuri de speculatii privind un asa-zis "sfarsit al lumii", speculatii dezmintite categoric de cercetatori.

Acceleratorul ar urma sa fie inchis la mijlocul lunii Noiembrie, urmand sa fie repus in functiune, la capacitate maxima, anul viitor, dupa lunile de iarna.
Cantitatea incredibila de informatii ce vor fi colectate prin acest experiment va tine ocupati peste 5000 de oameni de stiinta multi ani de acum inainte.


Toate bune si frumoase, dar cu ce ne incalzesc aceste lucruri pe noi ceilalti ? Urmarile unor cercetari similare au avut ca rezultate cuptoarele cu microunde, RMN-ul, terapia cancerului prin radiatii si multe alte aplicatii pe care le folosim in fiecare zi. Presupun ca nu stiati ca WEB-ul a fost inventat tot la CERN, nu?

Acestea sunt doar cateva din intrebarile la care LHC va trebui sa raspunda, dar istoria ne-a aratat ca evolutiile cele mai mari in stiinta sunt de cele mai multe ori neasteptate. Cu toate ca avem o buna idee asupra a ceea ce ar trebui sa descoperim la LHC, natura ne poate oferi surprize.
Un singur lucru este cert: LHC ne va schimba conceptia despre univers.
Ceasul deja ticaie, zarurile au fost aruncate...

6 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Tropăie protonii. Eu ştiam că Elveţia este neutră, de ce nu au pus neutrini.

Anonim spunea...

Sincer, eu tot nu-s de acord cu sumele enorme cheltuite pentru ... nimic .... oare câte vieţi ar fi putut fi salvate cu acei bani ...
O noapte senină zâmbet luminos !
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Draga Bibliotecaru,
Sa vezi ce vor tropai antrenati in superviteze luna viitoare, pe 21 Octombrie, in prezenta sefilor de stat din 20 de tari, mai puţin România, care participă, dar nu este „parte integrantă" ! :)
De data aceasta culoarea particulelor nu este una politica, comandantul suprem fiind doar puterea stiintei, transferata controlat in strafundurile Alpilor franco-elvetieni.
Ieri s-a testat doar daca detectorii de particule functioneaza si rezultatul a fost: misiune indeplinita cu succes ! :)

pescarusul argintiu spunea...

Sinxule drag, te pui cu dorintele mistuitoare ale oamenilor de stiinta, ale savantilor captivati de mirajul nasterii Universului ! :)
Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) speră cu toata convingerea să pună în funcţiune nicidecum „un tunel către iad", ci dimpotriva, cel mai mare laborator de fizică din lume.
Din când în când, opinia publică este provocată cu câte o ameninţare majoră si foarte costisitoare, de ordinul miliardelor de Euro, suma care asa cum spui tu, s-ar fi putut directiona mult mai eficient in directia sanatatii, educatiei sau alimentatiei populatiilor subnutrite sau afectate de grave dezastre naturale.
Într-o zi, un guru modern le-a spus adepţilor săi: „Am avut o revelaţie: peste două zile, un asteroid va lovi Pământul şi va pune capăt civilizaţiei. Trebuie să ne concentrăm cu toţii ca, prin energia unită a gândurilor noastre, să deviem asteroidul şi să salvăm planeta". Ei bine, au reuşit! Şi uite-aşa pamantenii am trăit cu toţii, vietuind intr-o dulce ignoranta si nepasare, până în ziua de azi...
Iar ziua de azi sa-ti fie plina de multe zambete si rodnica in surprize placute ! :)

Anonim spunea...

Genial post and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you for your information.

Anonim spunea...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.