vineri, 16 mai 2008

Stralucirea celor noua muze

Sa ne reamintim care sunt cele noua muze, enumerate aleator:

Clio (Κλειώ) - muza istoriei,
Euterpe(Ευτέρπη)- muza poeziei lirice,
Thalia (θάλλεω) - muza comediei,
Melpomene (Μελπομένη) - muza tragediei,
Terpsichore(Τερψιχόρη) - muza dansului,
Erato (Eρατώ) - muza poeziei erotice,
Polyhymnia (Πολυμνία) - muza retoricii,
Urania (Ουρανία) - muza astronomiei,
Calliope (Καλλιόπη) - muza poeziei epice.


În mitologia greacă, Muzele (greacă: Μουσαι, latină: Musae) erau cele 9 fiice ale lui Zeus şi ale Mnemosynei, considerate drept inspiratoare ale muzicii, ale dansului, ale poeziei şi patroanele artelor în general. Ele îi desfătau pe zeii Olimpului cu cântecele lor la ospeţe şi serbări. S-au născut în Thracia, anume în Pieria (de unde şi denumirea pe care o purtau de Pierides), şi sălăşluiau în pădurile umbroase ale Heliconului şi ale Parnasului.

Poeţii Homer, Hesiod, Pindar considerau că muzele erau atotştiutoare, datorită simbolului mamei lor Mnemosyne, zeiţa memoriei.

În mitologia romană muzele purtau numele de CAMENE.

Si pentru ca nu intamplator, cele noua muze-surori erau noua, ma voi opri mai pe larg la semnificatia numarului NOUA.

Numarul NOUA reprezinta masura gestatiilor, a cautarilor fructuoase si simbolizeaza incununarea eforturilor, desavarsirea unei creatii. Dupa Dionisie Areopagitul, ingerii sunt ierarhizati in noua coruri sau triade. Prima triada a ingerilor este formata din Serafimi, Heruvimi si Tronuri, a doua triada este formata din Domnii, Virtuti sau Puteri si Stapaniri, iar ultima triada cuprinde Intaietorii, Arhanghelii si Ingerii.

Daca fiecare lume este reprezentata de un triunghi (cerul, pamantul si infernul), noua semnifica totalitatea celor trei lumi. Noua este unul din numerele sferelor ceresti, dar in mod simetric este si numarul cerurilor din infern. Astfel, celor noua ceruri li se opun cele noua izvoare, salasul mortilor. In scrierile homerice, numarul noua are o valoare rituala. Astfel, Demetra strabate lumea timp de noua zile in cautarea fiicei Persefona. Leto sufera timp de noua zile si de noua nopti durerile facerii. Zeus zamisleste noua muze in noua nopti de dragoste.

Dupa cum arata Huai Nanzi, cerul chinezesc are 9 campii si 9999 de colturi. Cifra noua se afla la baza celor mai multe ceremonii taoiste de pe vremea dinastiei Han. Prin urmare, noua este numarul plenitudinii, fiind in acelasi timp un numar yang, solar, masculin.

Conform ezoterismului Islamic a cobori noua trepte fara a cadea inseamna a-ti fi tinut in frau simturile. Totodata, noua este numarul care corespunde celor noua deschideri ale omului, prin urmare simbolizeaza caile omului de comunicare cu lumea.

Pentru azteci, noua este in mod specific cifra simbolica a lucrurilor terestre si nocturne. Infernul este alcatuit din noua campii si panteonul aztec are noua divinitati nocturne.

In majoritatea cosmogoniilor indiene exista noua lumi subpamantene. La popoarele maya numarul noua este considerat ca fiind foarte important in magie si in medicina.

Dupa Rene Allendy numarul noua apare drept "numarul complet al analizei totale". El este simbolul multiplicitatii ce se inapoiaza la unitate si prin urmare al solidaritatii cosmice si al mantuirii. "Un numar, oricare ar fi el, spune Avicena, nu este altul decat noua sau multiplul sau si un prisos, deoarece semnele numerelor au numai noua caractere si valori impreuna cu zero."

Egiptenii numeau numarul noua Muntele Soarelui, marea eneada fiind facuta din evolutia celor trei lumi (divina, naturala si intelectuala), a arhetipului trinitar Osiris - Isis - Horus, reprezentand Esenta, Substanta si Viata. Pentru platonicienii din Alexandria, Trinitatea divina primordiala era subdivizata si ea in trei, dand nastere celor noua principii.

Pentru Dante, noua este cifra cerului, fiind simbol al dragostei. Arhitectura crestina a cautat in mod deosebit sa exprime numarul noua. Astfel, sanctuarul de la Parayle- Mondial este luminat de noua ferestre. Cele noua muze reprezinta in stiinte si cu precadere in arte, totalitatea cunostintelor umane. Pe plan liturgic, novena reprezinta desavarsirea, timpul complet.

De asemenea, dupa cele scrise in Evanghelii, Iisus, a fost rastignit la ceasul al treilea, isi incepe agonia la ceasul al saselea (cand s-a facut intuneric), si trece in lumea de dincolo, in glorie, in ceasul al noualea. Claude de Saint-Martin vedea in numarul noua distrugerea oricarui trup si a virtutii oricarui trup.

Noua, fiind ultimul din seria de cifre, anunta deopotriva un sfarsit si un nou inceput, adica o mutare pe un alt plan. Aici se regaseste ideea de nastere noua si de germinare, precum si cea de moarte. Prezenta acestor idei a fost semnalata in mai multe culturi cu privire la valorile simbolice ale acestui numar. Fiind ultimul dintre numerele apartinand universului care s-a manifestat, noua deschide faza transmutatiilor. El exprima sfarsitul unui ciclu, finalul unei curse, inchiderea unei verigi.

Revenind la tema centrala a acestei expuneri, stie cineva sa-mi spuna de ce exista o muza a dansului, dar nu si una a cantului ?
Pentru ca nu poate exista dans fara muzica, fara un acord melodic cat de fin... Eu asa cred ca este firesc.


"Ajuns acum pe culmea vietii, inainte
De a descreste-n umbra tinutului tacut,
Zeita inarmata ca lancie si scut,
Stapan deplin pe cuget, inalt o rugaminte.
De ani destui Diana cu raza ei ma minte
Si, falsa ca si valul din care s-a nascut,
Cithereenei prada destui ani am zacut
Platindu-i vama chinul si lacrima fierbinte.
Cu mai pazita grija imi voi pastra odorul.
Spun crinului si rozei un vesnic bun-ramas:
Maslinul si un dafin sa-mi strajuie ogorul.
Nu-ti dau, de patimi arsa, o inima pustie,
Dar ganditorul suflet ce singur mi-a ramas,
Tu incununa-l, dreapto, cu verde poezie.

Deoarece, senino, mireasa mi-esti si sora
Si calauza-nalta pe valul ce-am urcat,
Cuminte si-ndrazneata, cu capul ridicat
Sa-mi stai, spintecatoare de vesnicii, la prora.
Iar eu din intuneric intrand in aurora,
Si limpezit cu totul de patimi si pacat,
Voi cerceta cu ochii parerea de uscat
Pe umar de talazuri, albind ca o amfora."

ION PILLAT - "Scutul MINERVEI"

Si pentru ca tot se apropie week-end-ul, trebuie sa ne reamintim ca se cade sa ne dezmortim fruntile.
Asa ca haideti sa incercam niste excercitii de dictie, pe care le-am descoperit pe net, scrise de George Roca... deosebit de binevenite, pentru ca altfel ne-am putea accidenta in "succesuri" si de ce sa se intample asa ceva ?


"Cele noua muze
Cu priviri de zuze
Scriu ca sa se amuze,
Versuri andaluze !

Sase calauze
Incearca s-acuze
Cinci femei lehuze
Ca ar fi farfuze.

Cinci fine meduze,
geometrii confuze,
Cu unghiuri obtuze
Si ipotenuze !

Patru buburuze,
Roşii archebuze,
Bubuie ursuze
Zburand pe peluze !

Trei babe mofluze
Fara dinti si buze
Trag turte pe spuze.
Fara sa se scuze.

Doua autobuze
Lovite de-obuze
Au lumini difuze,
Si defect la diuze...

Una din ecluze
La usi cu mezuze
Lupta cu taluze
Punandu-si ventuze."

Ei, cum a fost ? V-ati descurcat ? Incercati sa parcurgeti vocal excercitiul din ce in ce mai repede, pana obrajii se rumenesc de efort si privirile capata straluciri victorioase !

10 comentarii:

Anonim spunea...

Pescarusule, eu cred ca ma vad in ipostaza fde Polyhymnia...mai mereu ma intreb retoric cate ceva, retraiesc retoric altceva...si tot asa...
(iarta-mi intarzierea, am fost aglomerata cu cazurile pe teren, recuperez weekul asta pe blog!). ps: uita te pe octavianpaler.ro, m-au publicat astazi.
sa stii ca te vizitez mereu, nu reusesc intotdeauna sa scriu ceva, sunt pe fuga uneori ;-)

pescarusul argintiu spunea...

Ce bine-mi pare ca ai dat si tu un semn de viata ! :)
Interesanta ipostaza intruchipezi, e chiar atat de stimulativ si de provocator sa fii atinsa de aripile retoricii... Dar in acelasi timp sunt convinsa ca reusesti sa te mentii cu capul pe umeri, ancorata in prezent ;)
Inteleg foarte bine presiunea grijilor zilnice legate de profesie.
M-am linistit acum, credeam chiar ca ai patit ceva...
Fug imediat ce am un pic de timp la octavianpaler.ro, sa te citesc cu mult interes :)
Iti multumesc mult pentru vizita, draga mea.

Anonim spunea...

Ce să mai zic ... super !!!
cît despre exerciţiu ... îl ştiam doar pe cel cu capre(la perfecţie)
îl fac şi pe-ăsta-n weekend,promit!
Jamilla,te felicit şi aici !
mă amuză muza
o zi minunată !!!

Anonim spunea...

Hehe, numai pe mine ma tot lasa muzele astea.

Anonim spunea...

Eu tot iti fur pozele :))

Anonim spunea...

mi-au trebuit 2 zile...pana sa reusesc...asa e la peltici! :)

Anonim spunea...

pescarusule drag, am " furat " rimele zuzelor, ma voi amuza cu copiii si tinerii de luni incolo, apoi musaila exercitii cu noi :)
am tras cu ochiul si pe la cele 9 muze, eu sunt un 7, dar.... :)
o saptamana bogata in impliniri suflet blajin, pretuire si prietenie sincera colega :)
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Dragi prieteni :)

Ma bucur mult ca v-au placut sonoritatile poezioarei si ca v-au amuzat incercarile temerare de parcurgere vocala a ei ;)

@Cella, lasa putin "caprele" si abordeaza "muzele", nu stii cand te pot inspira pe taramul artelor ;)
Sa ai o saptamana rodnica si luminoasa !
@Oana, in privinta ta chiar nu-mi fac probleme... muzele trebuie sa se mai odihneasca si ele, dar si cand te-or scutura din rarunchi, atunci sa te tii :) Sa-l vad eu pe Our cel mic atunci, cum mai scapa de navalirea lor...
Despre poze, ce sa zic, bine ca m-ai anuntat, ca altfel le declaram la "bagaje pierdute" sau le anuntam la disparitii fulgeratoare :))
Have a successful week and tomorrow be proud and lovely ! :)
@Mestere Manole, draga prietena, te prinde bine un pic de iz peltic, e chiar sic ! :)
Sa-ti aduca noroc vesmintele noi ! ;)
@Draga Sibilla, ma bucur ca nu ti-ai uitat colega de clasa si prietena de suflet :)
Am revenit dintr-o calatorie pe la casuta de vacanta si m-am intors cu bratele pline de pelin de Mai, de bujori si trandafiri, cu freamat galbior de boboci de rata de o zi, cu iures de porumbei, cu un sipet de arome proaspete de cirese si capsuni...
Draga mea, sunt convinsa ca la tine muzele coexista intr-o simbioza indestructibila, nu e vorba de un simplu "7", e un plus de factori :)
Te imbratisez cu mult drag si iti doresc sa punctezi noi victorii in modelarea sufletelor tinere si senine !

Mi-a fost dor de voi toti, asa ca voi fugi degraba sa va vizitez :)

Anonim spunea...

Si mie mi-a fost dor...aveam nevoie de zambetul tau si tu ma simti mereu :)
recunostinta suflet bland ,
Sibilla

Anonim spunea...

[u][b]Xrumer[/b][/u]

[b]Xrumer SEO Professionals

As Xrumer experts, we possess been using [url=http://www.xrumer-seo.com]Xrumer[/url] quest of a sustained leisure now and recollect how to harness the massive power of Xrumer and go off it into a Spondulix machine.

We also purvey the cheapest prices on the market. Diverse competitors will cost 2x or square 3x and a lot of the term 5x what we pervade you. But we have faith in providing prominent service at a tearful affordable rate. The unbroken direct attention to of purchasing Xrumer blasts is because it is a cheaper variant to buying Xrumer. So we focusing to stifle that mental activity in recollection and provide you with the cheapest grade possible.

Not solitary do we take the greatest prices but our turnaround occasion for your Xrumer posting is wonderful fast. We drive take your posting done in the forefront you know it.

We also provide you with a roundish log of well-heeled posts on contrasting forums. So that you can notice for yourself the power of Xrumer and how we get harnessed it to benefit your site.[/b]


[b]Search Engine Optimization

Using Xrumer you can think to distinguish thousands upon thousands of backlinks over the extent of your site. Tons of the forums that your Install you force be posted on oblige great PageRank. Having your link on these sites can categorically mitigate build up some crown rank endorse links and genuinely aid your Alexa Rating and Google PageRank rating owing to the roof.

This is making your site more and more popular. And with this better in popularity as familiarly as PageRank you can expect to see your place definitely rank high-pitched in those Search Locomotive Results.
Conveyance

The amount of see trade that can be obtained aside harnessing the power of Xrumer is enormous. You are publishing your site to tens of thousands of forums. With our higher packages you may regular be publishing your locale to HUNDREDS of THOUSANDS of forums. Imagine 1 mail on a popular forum last will and testament almost always enter 1000 or so views, with announce ' 100 of those people visiting your site. These days imagine tens of thousands of posts on popular forums all getting 1000 views each. Your freight liking withdraw sometimes non-standard due to the roof.

These are all targeted visitors that are interested or bizarre nearly your site. Imagine how innumerable sales or leads you can fulfil with this titanic loads of targeted visitors. You are truly stumbling upon a goldmine friendly to be picked and profited from.

Retain, Transport is Money.
[/b]

GET YOUR TWOPENNY DEFAME TODAY:


http://www.xrumer-seo.com