sâmbătă, 31 mai 2008

Manastirea fara ziduri


"Manastire fara ziduri" este o carte foarte draga mie, in jurul careia gravitez ori de cate ori simt nevoia tainica de liniste si de reflectie, de analiza a sinelui. Cum a inceput povestea ei ? Ce energii nevazute m-au impins catre ea ?

Am ales-o acum 3 ani dintr-o librarie a capitalei, vrand s-o daruiesc unui prieten drag in semn de pretuire, dar rasfoind-o mai atent, nu m-am mai indurat s-o transfer altui stapan, decizand pe loc sa o pastrez pentru mine. Iar cadoul a luat chipul altei carti pe care o stiam si pe care deja o citisem.

Aparuta la EDITURA FOR YOU, "Manastire fara ziduri" este scrisă de Bruce Davis, autorul cărţilor "IZVORUL VINDECĂRII E IUBIREA" şi "PACEA SIMPLĂ A SUFLETULUI". Acest scriitor, deja îndrăgit în România, ne propune o temă deosebită, aceea a găsirii liniştii noastre interioare, prin trăire într-o permanentă rugăciune şi meditaţie, printr-o stare de înaltă spiritualitate, pe care o găsim în „mânăstirea fără ziduri” pe care o avem cu toţii înlăuntrul nostru. Autorul ne arată că ne putem găsi liniştea şi pacea în noi înşine, chiar dacă trăim în zgomotul şi agitaţia vieţii de zi cu zi. Cartea este un eseu deosebit de profund, care ne aduce linişte şi bucurie, prin însăşi lectura lui.

Iată un citat din această carte care vă va face o reala plăcere:


Fiecare dintre noi ascunde în el o latură care este un călugăr sau un mistic. Tânjim după o pace desăvârşită, dar ne trăim viaţa foarte departe de mânăstirile tradiţionale – mulţi dintre noi nu ar dori să renunţe la libertatea personală şi spirituală, pentru a se alătura vieţii monastice. Căutăm întregirea, dar ne dăm seama că întregirea nu este posibilă fără sacralitate. Viaţa sacră îşi are rădăcinile în singurătate, în timpul pe care ni-l facem pentru a stabili o relaţie cu viaţa noastră interioară – într-un cadru asemănător celui pe care l-ar oferi o mânăstire.

Această carte i se adresează călugărului sau misticului din noi. Ea ne proclamă locul din tăcerea sacră a singurătăţii şi meditaţiei, arătându-ne câte ocazii de a trăi pe deplin în lume ne oferă viaţa zilnică, ca şi cum ea ar fi o sfântă mânăstire, în care învăţăm să trăim între graniţele vieţii de fiecare zi, dar şi în spiritul ei şi să ne preţuim latura cea mai umană, ca pe o cale de explorare a divinului. Aici întâlnim o lume evident accesibilă pentru noi, o lume plină de însuşi darul tăcerii sacre din mânăstirea fără ziduri.


V-am trezit, macar putin, interesul pentru lectura acestei carti-balsam pentru suflet si minte ?

Promit ca voi reveni !


UPDATE. Din nou despre radiografia manastirii fara ziduri dinlauntrul nostru, cand suntem uneori bîntuiti de angoasa lipsei de identitate, cand ni se pare uneori ca nu mai stim cine suntem cu adevărat. Cartea se vrea a fi umplerea unui gol pe care deseori nu ni-l putem umple singuri. Este o reuniune a tuturor temelor despre suflet...

In acest atelier inedit de spiritualitate si de contemplare a lumii gasim cu incantare inchinate rugaciuni pentru noi insine, rugaciuni pentru ceilalti, rugaciuni in momentele de criza, rugaciuni pentru purificarea inimii, rugaciuni de iertare, rugaciuni pentru inocenta.

Aflam apoi ca respectul, ascultarea, devotamentul, simplitatea, simtamintele, fericirea, dorinta, goliciunea, angajamentul, pacea, iubirea, recunostinta si manastirea sunt CAI CATRE ATINGEREA STARII DE LINISTE.

Mai suntem invatati cum trebuie sa urmam o practica spirituala permanenta, alegand sa facem legaminte spirituale si personale, stiind sau descoperind ce inseamna pe rand, castitatea, supunerea, caritatea, misterele vietii, muzica si calatoriile sacre, cainta si lauda, singuratatea si visele, aura, calauzele si ingerii.

Este atat de usor sa fim derutati, daca nu ne gasim propria noastra disciplina spirituala din care sa traim. Eul nostru sacru nu are nevoie decat de putin sprijin.
Obiceiul de a ne aduce, zi de zi, sentimentele inlauntrul linistii, amintindu-ne de goliciunea noastra neputicioasa, ca si angajamentele pe care ni le luam, toate acestea ne ofera sprijinul de care avem nevoie.

Aceasta practica ne mentine efectiv in contact cu linistea. Pe drumul nostru putem fi sustinuti de disperarea tacuta cu care nazuim la o viata care sa fie sacra. Cand ne angajam intru totul, insotitorul care ramane alaturi de noi, oriunde ne-am duce, este ocotitorul nostru din tacere.

Bogatia vietii interioare ne asigura radacini pentru viata noastra in lume. Nu ne pierdem pe noi insine. Larma si perturbarile cotidiene trec pe langa noi, caci suntem ancorati in fiinta noastra din tacere.

Avand altarul in centrul vietii noastre interioare, simturile noastre sunt porti deschise larg catre divinitate, iar viata in lume este divinitatea in actiune si infloreste in sensuri adanci.

Manastirea fara ziduri se afla acolo unde drumurile diferite duc la inima sacra a tacerii iubirii. Aici viata nu are ziduri, cu exceptia celor pe care le pastram noi insine, pana ce suntem pregatiti sa devenim constienti de pacea si de iubirea care ne coplesesc.


"Comoara primită în dar,
Cu mine o duc şi o car,
Nu-mi este povară şi o port,
Iar viaţa-mi umilă îi este suport.
Comoara de preţ ţesută în trei,
Si vârsta ce-o are i-a anilor mei!
Credinţă, Iubire, Speranţă,
M-au însoţit şi adus biruinţă,
Tovarăşe în gând şi în faptă,
Comoară de preţ ca ele, nu-i altă!

Credinţa te-ajută să faci doar un pas,
Risipind îndoiala pentru timpul rămas,
Cu cât ştii mai mult, cu-atâta să crezi,
Şi-aşa Necuprinsul în toate să-l vezi.
Iarna şi vara, în marea şi cerul albastru.
În oameni, în stele şi în ferbintele astru!
Credinţa nu-i este ştiinţei duşman,
Lucrând împreună te scot la liman.
Ca şi pasărea ce din întruneric cântă,
Vestind lumina ce n-a sosit încă,
Credinţa lucrează, pe om transformându-l,
Creatorul există şi chiar nevăzându-L,
Lucrarea-I se vede în tot şi în toate,
Ca să-L uiţi vei vedea, nu se poate!

Iubirea e sora Credinţei, mai mare,
În sufletul nostru izvorul şi-l are.
E-acea prospeţine alesă, fără de care,
Te ofileşti sau mori ca o floare!
E bobul de rouă ce face să crească,
Floarea compasiunii în inima noastră,
Focul aprinde şi ţine căldura vie,
Sufletul pustiit şi arid îl învie.
De poţi din iubire un om să ajuţi,
Povara să-şi ducă şi anii cărunţi,
De poţi un copil părăsit să alinţi,
Şi sincer să fii în ceea ce simţi,
Iertare să dai, obrazul să pleci,
Iar palma ce iei nicicând să întorci,
E semn că Dumnezeu în noi a sădit,
Sămânţa iubirii, şi-i darul divin!

Speranţa e-ncrederea în ziua de mâine,
Că tot ce cu trudă-ai clădit se menţine,
Va creşte şi-n curând vei fi răsplătit,
Poţi capul pe pernă să pui liniştit,
Căci mâine e-acolo la locul ştiut!
Dumnezeu îţi dă siguranţă, revarsă
Speranţa ce creşte în inima noastră.
Te face să priveşti semeţ viitorul,
Unirea supremă cu Domnul, e darul!
Să speri că alături de El vei păşi,
Şi zborul cu îngeri, cununa-ţi va fi!
Deschis ochiul speranţei ţinut,
In toate să vezi un nou început,
În noi şi-a făcut veşnicia sălaş,
Gând bun şi curat ne fie părtaş!

Credinţa... Iubirea... Speranţa,
Mai vechi decât noi, ucid ignoranţa,
Liber prin tine să curgă ca tainici fiori,
Nu-i aurul ca aceste divine comori!
Când simţi că aluneci în iubire divină,
Din preamultul revărs o rugă închină,
De mulţumire, iertare la toţi şi la toate,
Şi-n suflet şi trup vei avea sănătate!
Cuvinte vei spune tu grăbit cititor,
Citite în cărţi sau cărţile sfinte,
Sunt simţământe alese în suflet sădite,
Aceste trei sfinte comori de păzeşti,
Odată cu ele tu creşti şi în toate sporeşti,
Şi-n dar vei primi bucurii pământeşti şi cereşti !"

(Poezii crestine)

20 de comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc pescarus neobosit, frumos zborul tau si da, mi-ai trezit interesul si, da, astept sa revi, si da, ma bucur de fiecare revenire a ta si vin aici sa-ti culeg firisoare de blandete si sa-ti darui cosulete de zambete in semn de pretuire si recunostinta :)
Fi binecuvantata suflet drag si bland !
Un sfarsit de saptamana senin si bogat in zambete iti doresc, pupici puiutului tau de zambet si ma lasa sa-mi hodinesc nelinisti si framantari pe aripile tale mangaietoare...
zdravo drugarica,
Sibilla

Anonim spunea...

Sa stii ca m-ai facut curioasa. O sa caut cartea.

Anonim spunea...

Chiar interesant. Multumesc, Pescarusule! iti doresc o zi frumoasa si numai bucurii!

Anonim spunea...

LA MULTI ANI, TUTUROR COPIILOR DIN LUME !
LA MULTI ANI PUIULUI TAU DE ZAMBET !
O duminica senina , imbratisari calde pescarus drag.... :)
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Dragele mele prietene,

@ Sinxule scump si neobosit, stiam ca tu iubesti mult manastirile, ca zi de zi construiesti inca o treapta la edificiul manastirii din sufletul tau, cu atat de multe ferestre deschise pentru vise si doruri nescrise :)
Pe toate cosuletele tale incarcate cu zambete senine le-am strans la piept, asa cum am facut cu fetita mea draga cand mi-a alergat in intampinare la clipa revederii ;)
Sarutarile tale poleite cu gingasie de suflet i le voi transmite prin somn nazdravanei mele, caci acum doarme rapusa de oboseala alergatului de peste zi, iar tie iti astern o pelerina din aripile mele pentru a-ti ostoi nelinistile si framantarile, pe care tare as vrea sa le risipesc in departari...
Si as mai vrea sa am si alte repere ale fiintei tale, sa putem comunica...

@Oana draga, am convingerea ca spiritul tau neobosit si cautator, in goana lui dupa cunoastere si noi deslusiri, va descoperi cu incantare si poate cu uimire aceasta carte-indrumar pentru armonia si pacea sufletelor noastre.

@Corina, draga prietena, ma bucura mult fiecare vizita pe care-o primesc de la tine, de fiecare data sufletul meu vibreaza si zambeste cu recunostinta.
Daca gasesti interesanta tema dezvoltata in aceasta carte, este minunat si acest lucru imi dovedeste din nou ca nu numai stiintele exacte si usor rigide, precum "cibernetica" si "politica" iti stau aproape, dar si domenii mai putin vizibile si prezente in tumultuoasa realitate pe care o traim, si anume cele legate de suflet si devenirea lui, iti sunt la fel de dragi.
O zi minunata si zambitoare sa ai, alaturi de prieteni si multa forta interioara, aducatoare de noi impliniri si reusite, pentru zilele de inceput de Iunie, ce vor urma !

Anonim spunea...

Adevarul ca ma fascineaza acest tip de carti, care ne fac sa intelegem de unde venim si care e menirea noastra pe aceasta lume. O seara frumoasa si numai bucurii!

Anonim spunea...

pescarusule drag :)
Multumesc mult:)
)(
O noua saptamana mai bogata in zambete si impliniri, tie suflet bland :)
ecunostinta,
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

@Draga Corina,

Asa este, cartile destinate sufletului sunt un pas inainte spre autocunoastere, spre intelegerea faptului ca nu prin izolare perpetua ne vom face utili semenilor nostri, ci numai daruind neconditionat, vom dobandi :)
Din pacate lumea din jurul nostru promoveaza alte legi, dictate de interese materiale, uitand de nevoile acerbe ale sufletului...
Salvarea exista in oamenii minunati ca tine si ca alti prieteni dragi care exista in jurul nostru, preocupati de valori adevarate si de principii nobile care modeleaza caractere.
Sa ai un parcurs lin pe un cer senin, in aceasta saptamana, draga Corina !

@Draga Sfinxule sibillinic fara de somn in mijirea zorilor sidefati, revin cu rugamintea de a-mi da o adresa electronica de-a imparatiei tale, ca sa stiu unde sa-mi odihnesc aripile obosite uneori, cand vreau sa-ti impartasesc fiori de gand...
Sa te bucuri de tinerele flori zambitoare din gradina sufletului tau si impreuna cu ele, sa punctezi noi si valoroase impliniri ! :)
Cu drag,
Cora

Anonim spunea...

id mess : sibilla_poesis
sibilla_poesis@yahoo.com
:)

pescarusul argintiu spunea...

Draga Sfinxule,

Iti multumesc mult :)
Acuma sa te tii avalansa de ravase ce va urma ;)
Cora

Anonim spunea...

intotdeauna am stiut ca acolo undeva in noi, exista aceasta putere divina.
nu o data, am avut aceasta senzatie, mi-a luminat gandul, calea...mi-a dat putere.

Anonim spunea...

Cora....sunt tare necajita...sunt trista si suparata rau....nu stiu sincer, ai cuvantul meu de ONOARE, nu stiu ce se intampla de ceva timp....azi a fost ca o lovitura in moalele capului....nu-mi revin...nu pot si refuz sa cred ca se intampla...:(

Anonim spunea...

Cora,draga mea
am venit fuguţa să-ţi aduc cafea
trec zilnic pe aici,asta ca să ştii
nu prea scriu că tu şi Sibilla mă timoraţi cu frumuseţile voastre
şi nu prea găsesc vorbe potrivite
dar sunt aici
şi am mănăstire în suflet
şi ea,mănăstirea mea, este veselă
ceva,cam ca cimitirul Săpînţei
să ai o dupăamiază şi-o seară minunate

pescarusul argintiu spunea...

Dragi prietene de suflet,

@Mestere Manole,
Si tu esti un calator prin lumea plina de sfinte frumuseti, si poate ca nu intamplator tu ai cutreierat Manastirile din Nordul Moldovei impreuna cu fetita ta si cu un roi vesel de copii, iar eu ma asterneam la scris despre manastirile fara ziduri din sufletele noastre, drept mangaiere si omagiu...
Ne-a luminat stralucirea aceluiasi gand, in esenta, tot legat de linistea si armonia din adancuri :)
Si da, forta credintei exprimata prin ganduri curate si rugaciuni staruitoare, deseori ne-a dat putere de a izbandi si de a merge inainte.

@Sfinxule drag, nelinistea si temerile tale imi doresc din tot sufletul sa se risipeasca si sa redevii fruntea senina ce strajuieste un chip zambitor si doi ochi scanteietori si entuziasti. Si stii ca impreuna vom izbandi, ne va ajuta zborul spre inalt :)

@Cella draga, cuvintele tale frumoase ma onoreaza si sincer, ma bucura mult sa aflu ca ma citesti :)
Iti multumesc mult pentru cafea, o savurez cu reala placere ;)
Sa ai grija de manastirea ta din suflet si sa o purifici mereu prin gand bun si rugaciune smerita :)
Si tie iti doresc sa ai parte numai de clipe senine mereu !

Anonim spunea...

pescarusule drag, azi te-ai oprit un pic din zborul tau cu gandul la noi ;-)) iti multumesc pentru calatoria intre basm si realitate, intre mistic si gnostic, departe de orice urat si rau, aproape de propria noastra lume interioara... multumesc pentru "balsam", pentru trairi si pentru cum simt bucuria!
iti doresc astazi un zbor si mai lin!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Jam,

Sa stii ca eu sunt tot timpul cu gandul la voi, prietenii mei de suflet, si ma bucur nespus de revenirea ta in virtual ;)
Stiam eu ca norisorii de pe chipul tau se vor risipi si zambetul iti va inflori invingator pe buze si in priviri !
Mi-era dor de fiorul tau gingas impletit printre cuvinte, de gandul tau frumos si bun :)
Voi incerca sa am un zbor lin, chiar daca uneori curentii ma poarta prin vartejuri de nelinisti si de griji...
Sa ai parte numai de bucurii complete, care sa te intregeasca si sa te implineasca !

Bibliotecaru spunea...

Zidurile protejează ceea ce este înăuntru sau ceea ce este afară?

pescarusul argintiu spunea...

Draga Bibliotecarule,
In general orice ziduri sunt construite pentru a apara ce exista in interiorul lor...
Si acum ma gandesc ca inclusiv cele de la "Gradina Zoologica" ocrotesc de fapt vietuitoarele din captivitate de ferocitatea si agresivitatea oamenilor.
Numai ca eu ma refeream la edificii mai speciale, la acele "manastiri fara ziduri" din suflet, cele responsabile cu pastrarea sfinteniei fiecarui muritor...

Cristian spunea...

Am banuit ca despre aceasta carte este vorba.Ai ales o carte superba.O sa o citesc şi eu..:)Superb ce ai scris despre aceasta carte, pasajul selectat din ea, imaginile....No comment!Hugs..:)

pescarusul argintiu spunea...

Cristian, ma bucur mult ca ai gasit in acest articol puteri de gand care te anima si te calauzesc si pe tine !
Iti multumesc pentru aprecieri, eu n-am facut decat sa prezint in linii mari aceasta carte minunata, celelalte frumuseti le-a zidit autorul ei, BRUCE DAVIS !
Holly Peace be with you and God bless you !