luni, 1 iunie 2009

Haideti sa ne copilarim, sufland in puful de papadie!


Să incercam sa mai fim copii, fara griji, pofte şi ură, plini de iubire pentru tot ce există în univers şi în stare să ne bucuram de viaţă, contemplare şi creativitate.

Această atitudine copilăroasă, exuberantă, se pare că este o obligaţie pentru orice mare personalitate din religie, filosofie, ştiinţe şi arte sau pentru oricine doreşte să-şi atingă apogeul în creativitate şi delectare.

Copilul iubeşte totul în univers şi speră să construiască un castel pentru cei mai buni părinţi din lume, deşi planurile ar putea fi anulate în cazul că primeşte o palmă. Apoi, totul este uitat în cateva minute şi zambetul revine.

Deoarece sfinţii şi geniile sunt de obicei plini de bucurie şi ras şi au inimă de copil, nu ar trebui oare să ne învăţăm copiii să rămană glumeţi şi curioşi toată viaţa lor? Deoarece fereastra cu cea mai mare absorbţie dispare foarte devreme din viaţă, poate ca povestirile şi comicăriile ar putea fi adaptate pentru varstele copiilor.

Poate ca în şcoli ar trebui să se predea despre „bucuria şi exuberanţa contemplării, libertatea adevărului, emanciparea prin iubirea a tot ceea ce există” şi rasul atot-vindecător”. Toate aceste lucruri ar trebui predate în timpul anilor de formare, începand cu varsta de cinci ani, pentru că deşi nou-născutul vine dotat cu un număr de 50 pană la 100 de miliarde de neuroni, pe măsură ce creierul se maturizează, el reţine numai aproximativ 10 miliarde de neuroni, chiar dacă greutatea lui creşte. Acesta este motivul pentru care, în grupurile formate din naţionalităţi amestecate, copiii învaţă fără efort pană la zece limbi, în timp ce, mai tarziu în viaţă, chiar şi o singură limbă străină poate fi greu de învăţat. De asemenea, ei asimilează fără efort filozofia şi cresc cu ea.

Adjectivul „copilăresc” a căpătat şi implicaţii negative în utilizarea curentă. O persoană copilăroasă este considerată iresponsabilă, egoistă, impetuoasă şi avand o judecată imatură. Totuşi, psihologia modernă a dovedit că fiinţele umane sunt la apogeul puterilor lor cognitive, lingvistice şi creatoare, înainte de izbucnirea pubertăţii. Toţi copiii sunt minuni: lumea adulţilor este aceea care le umbreşte viziunea cu „filmul obişnuinţei”. Cand suntem obligaţi să lăsăm în urmă copilăria, copilul nu mai poate fi tată al omului. Cum poate supravieţui copilul în lumea adulţilor? Cum putem permite fericirii şi încantării copilăriei să trăiască în noi pentru totdeauna?

„Adultul la vîrsta medie de 40 de ani păstrează numai 2% din creativitatea pe care o avea la 5 ani. Mare parte din creativitatea timpurie este deliberat erodată în procesul de creştere şi ea trebuie refăcută sau dezvoltată dacă firmele caută conducerea creatoare de care au nevoie în mediul schimbător al afacerilor.”

(Bencin Richard)

"Iisus a spus: Adevăr grăiesc vouă, dacă nu vă schimbaţi şi nu ajungeţi precum copilaşii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor. Aşadar, acela care se va umili ca acest prunc, acela va fi cel mai mare în împărăţia cerurilor.

Şi cel care va primi un asemenea prunc în numele meu, pe mine mă va primi.

Dar acela care îl va supăra pe unul din aceşti micuţi ce cred în mine, mai bine şi-ar atarna de gat o piatră de moară şi s-ar îneca în mare.”

(Matei 18:3,4,5,6)

„Cel care crează este un inocent. Inocentul ar putea fi definit ca persoană adultă care încă mai percepe, sau gandeşte, sau reacţionează ca un copil. Aceasta este inocenţa care se redobandeşte la „a doua naivitate” sau poate, să o numesc „a doua inocenţă” a bătranului înţelept care a reuşit să redobandească capacitatea de a fi asemenea unui copil”.
(Abraham Maslow)

„Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-I opriţi; pentru că a lor este împărăţia lui Dumnezeu. Adevăr grăiesc vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil, acela nu va intra în ea. Şi I-a luat în braţe, şi şi-a pus mainile peste ei, şi I-a binecuvîntat.”
(Marcu 10:14, 15, 16)

„Dezvoltaţi înclinatia copilărească pentru joc şi dorinţa copilărească de recunoaştere şi dirijaţi copilul spre domeniile importante din societate; aceasta este educaţia care în principal, se bazează pe dorinţa de a avea o activitate reuşită şi de a fi recunoscut.”
(Albert Einstein)

Einstein considera că a ajuns la formularea teoriei relativităţii, în mare parte pentru că a continuat să-şi pună întrebări despre spaţiu şi timp, pe care numai copiii şi le pun.

”Niciodata nu încetam de a sta ca nişte copii curioşi în faţa Misterului în care ne-am născut. Studiul şi, în general, urmărirea adevărului şi a frumuseţii este o sferă de activitate în care ni se permite să rămanem copii toată viaţa.”

(Albert Einstein)

22 de comentarii:

elite spunea...

La multi ani Mara! Si, de ce nu,"La multi ani!",pescarusule.Zile senine si pline de zambete curate va doresc cat despre ce ar trebui invatat in scoli,mai bine vorbim altadata

Anonim spunea...

Copilului din tine... cuibarit undeva acolo - îi spunem la multi ani! Copiilor tai (daca sunt) deasemenea. De mult n-am mai simtit un 1 Iunie ca cel de azi. Afara e o vreme de sa nu te uiti... dar aici e cald si bine.

Aveai un citat acolo despre cit de important e sa-ti exersezi creativitatea, inclusiv reînviind perioada cu maximum creativiv de la 5 ani (adica copilaria)... asa este!

starsgates spunea...

:)La mulţi ani Marei!:)
Puful de păpădie mai lipsea, că florile deja le aveam.:)

Cristian Lisandru spunea...

Doamne, ce invitaţie frumoasă! Da, să copilărim, să trăim cu suflet curat, ca al unui copil...

CELLA spunea...

suflatul în păpădii şi "cum îşi fac păianjenii pînele" sunt jocurile ele preferate ...
şi iubirea, de tot şi toate
dar iubirea nu-i joc, este destin ...

www.jamescrissilv.ro spunea...

La multi ani si sa ne traiasca ingerasii.
O zi minunata va doresc

Manole spunea...

Pescarusule argintiu, mai e tort?
Uite ti-am adus o stea si-o poveste cu ea...
La multi ani, Marei si tie, voua!

pescarusul argintiu spunea...

Multumim cu drag, Elite! :)
LA MULTI ANI lui Mada si copilului din sufletul tau!
Sa fie asa cum spui, sa avem parte toti de zile linistite, cu bucurii.
Programa scolara mai poate astepta, desigur, doar se aud pasii sprintari ai vacantei ;)

pescarusul argintiu spunea...

Manon, multumesc pentru urari!
Copilul cuibarit undeva prin cotloanele sufletului meu s-a bucurat :)
Fetita mea, cu siguranta, a zambit si ea, auzind urarea festiva preferata ;)
Inteleg ca ziua de 1 Iunie a fost capricioasa ca un copil nazuros, dar ai imblanzit-o :)
Da, si eu cred ca perioada de maxima creativitate trebuie reinviata si stimulata.
Ma bucur cand vad ca la tine este atat de harnica si de neobosita!

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, cred ca inca va mai dor obrajii de atata ras si voiosie :)
Ceva imi spunea ca puful de papadie e in oaresce deficit ;)
Stiam ca macii vostri sunt la loc de cinste, tivind cu dantelele lor rosii verdele poienitelor si asteptand zambetele daruite de floarea-soarelui.
Cum a fost la Mac-Mac?

pescarusul argintiu spunea...

Cristi, ma bucur mult ca ai dat curs invitatiei de a pasi pe taramurile vrajite ale copilariei :)
Starea de copilarire este irezistibila!
Tocmai am suflat in maciulia pufoasa a unui lujer de papadie si-am provocat o furtuna artizanala ;)

pescarusul argintiu spunea...

CELLA, ce frumos stii sa te copilaresti!
E mult puf de papadie in poienita ta si mult parfum de tei :)
Ar fi minunat sa ramanem copii toata viata, ce zici, incercam?

pescarusul argintiu spunea...

James, multumesc de urari!
Sa ne traiasca toti ingerasii, sanatosi si voiosi! :)
O zi frumoasa si o vacanta de vis sa aveti si voi!

Bibliotecaru spunea...

Eu aş spune că ar trebui să ne maturizăm, prea se comportă societatea actuală lipsită de responsabilitate.

pescarusul argintiu spunea...

Manole draga, cum sa nu mai fie tort?
Cate portii vrei, daca vrei si profiterol, se rezolva :)
Steaua ta e luminoasa, iar povestea ta, plina de ganduri si reflectii.
Multumim pentru urari, promitem sa ne mai copilarim!

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, cred ca rezolvarea acestei probleme tine tot de sanatatea copilariei componentilor societatii.
O societate imbatranita si blazata, lipsita de candoarea copiilor este una fara viitor.
Sa speram ca lipsa de responsabilitate este trecatoare si ca tine de o relaxare conjuncturala.

Anonim spunea...

La multi ani Pescarusule!! Scuze de intarziere :). Superba postarea, mi-a placut foarte mult.Referitor la copilarie :" Copilaria e inima tuturor varstelor"-Lucian B. O seara frumoasa in continuare!!

pescarusul argintiu spunea...

Mihaella1, multumesc mult pentru urare, binevenita oricand!
Foarte potrivit si sugestiv citatul ales de tine, avea mare dreptate poetul!
LA MULTI ANI si copilului ascuns in tine!
O seara agreabila si linistita!

Geanina Codita spunea...

"Poate ca în şcoli ar trebui să se predea despre „bucuria şi exuberanţa contemplării, libertatea adevărului, emanciparea prin iubirea a tot ceea ce există” şi rasul atot-vindecător”
Acest pasaj mi-a atras atentia si sunt de acord cu introducerea bucuriei in scoli. Ai simtit cata tristete este in sufletul si in ochii copiilor. Eu nu gasesc un raspuns fiindca copilaria este ceva sublim. Mi-a placut postarea aceasta cu totul si cu totul deosebita. La multi ani copilului din tine!

pescarusul argintiu spunea...

Geanina, multumesc mult pentru impresiile si gandurile tale senine! :)
Copilaria este un taram sublim, ai mare dreptate si de aceea merita s-o pastram in suflet si in priviri.
Iar copiii nostri trebuie sa cultive bucuria, voiosia, surasul neincetat, prin pofta de cunoastere prin joc.
LA MULTI ANI frumosului copil ce-l ocrotesti in suflet! :)

Cristian spunea...

Ador ce a spus Marcu:„Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-I opriţi; pentru că a lor este împărăţia lui Dumnezeu. Adevăr grăiesc vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil, acela nu va intra în ea. Şi I-a luat în braţe, şi şi-a pus mainile peste ei, şi I-a binecuvîntat.” De cate ori citesc aceste cuvinte inima mea se bucura foarte tare.O bucurie ce nu se poate exprima in cuvinte ma invadeaza.Sper ca ai petrecut ziua de 1 iunie in liniste, pace si armonie cu sufletul tau minunat.Pupici!:)

pescarusul argintiu spunea...

Cristian, bine ai revenit!
Intr-adevar, cuvintele apostolice scrise de Marcu ne cuceresc prin caldura si marea lor intelepciune, de fiecare data cand le parcurgem.
Copiii sunt fapturi dumnezeiesti, miracole divine.
Ziua de 1 Iunie a fost voioasa si senina, asa cum trebuia :)
O zi plina de soare in suflet si in ganduri!