joi, 22 mai 2008

Tribut MAGNIFICENTEI - Expozitie inedita de bijuterii si microsculptura !


In cadrul generoasei si atractivei orientari FASHION & BEAUTY atat de indragite de urmasele EVEI, inca din cursul lunii Martie 2008, ziua 19, publicul bucurestean iubitor de frumos s-a putut bucura de celebrele creatii ale designerului grec ILIAS LALAOUNIS, expuse in premiera intr-un muzeu din Romania.

Un regal de frumusete, maiestrie, migala, bun-gust si indrazneala in materie de bijuterie ne asteapta pana la data de 5 Iulie la Muzeul National de Arta al Romaniei, in spatiul elegant al Sufrageriei Regale. Expozitia prezinta peste 300 de obiecte provenind din 17 colectii create intre anii 1940 si 2000 de ILIAS LALAOUNIS, singurul bijutier care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase din Paris.
Bijuteriile prezentate publicului român sunt grupate în patru secţiuni şi sunt realizate din aur, argint şi pietre preţioase.

O parte din colectiile expuse la Bucuresti sunt inspirate de perioade din istoria civilizatiei grecesti (colectiile „Paleolitic-Neolitic”, „Minoica-Miceniana”, „Ilion”, „Clasic-Elenistica” si „Bizantina”) sau de motive si simboluri specifice altor culturi (colectia “De la zidurile Constantinopolului la Turnul Londrei”, colectiile “Arabescuri” „Soliman Magnificul” si „De la Luristan la Persepolis”, colectia „Extremul orient” sau colectia „Amerindiana”).


O alta sectiune cuprinde colectiile de bijuterii inspirate de lumea moderna aflata in continua miscare si de evolutia noilor tehnologii in domeniul astronomiei si biologiei (colectia „Biosimboluri”, colectia „Miscare in spatiu” si colectia „Coregrafism”).


Obiectele prezentate in cea de-a patra sectiune au fost inspirate de universul vegetal (colectia “Flori de camp din Grecia”), de lumea fascinanta a insectelor (colectia “Microcosm”) sau chiar de desenele spontane si pline de imaginatie ale copiilor (colectia “Fantezii in argint”).



Muzeul de Bijuterii „Ilias Lalaounis” este unicul muzeu din Grecia dedicat bijuteriei contemporane. Colectia permanenta detine bijuterii si microsculptura din peste cincizeci de colectii Lalaounis, dar si obiecte de arta decorativa din secolele XVIII-XX. Infiintat in 1992 in atelierul de odinioara al lui Ilias Lalaounis, muzeul a fost deschis in 1994, cu intentia initiala de a adaposti o colectie particulara exceptionala, constituita din 2000 de bijuterii si 700 obiecte de arta create de artistul-bijutier, din primii ani ai carierei sale si pana in prezent. Astazi muzeul desfasoara o gama larga de activitati ce includ organizarea de expozitii temporare, programe de cercetare, publicatii, conferinte si seminarii pentru publicul adult, programe educative pentru copii. In viitor, muzeul urmareste sa devina un adevarat centru international de studiu al istoriei bijuteriei si al artelor decorative.

Expozitia este insotita de un catalog bilingv ilustrat si de o serie de programe educative pentru copii si adulti urmarind sa faciliteze receptarea mesajului expozitional de catre vizitatori.

Opera lui Lalaounis, determinată de trecut şi şlefuită de contemporaneitate, este un omagiu adus melanjului de istorie şi prezent care caracterizează Grecia modernă.

Dar cuvintele sunt prea sarace pentru a descrie spectacolul vizual care tasneste odata ce pasesti pragul acestei expozitii extraordinare si originale.

Acum cateva zile, am fost si am vazut pe viu aceste minunatii, luata pe sus de o buna prietena si convocata la ineditul acestei manifestari... si trairile au fost pline de emotie, incantare si surpriza in fata frumosului ridicat la rang de sublim.


Asa s-a incheiat vizita mea, cu aceasta mica incursiune in universal, expus la scara redusa, dupa o calatorie spre fanteziile expuse intr-o sala de muzeu, pe vremuri Sufrageria Regala.


Ar fi pacat sa ratati fanteziile de aur si argint din "Tribut Magnificentei" !
Motivul este foarte simplu: daca nu cumva ati vizitat muzeul atenian de bijuterii al celebrului orfevru, astfel de obiecte de arta n-ati mai vazut niciodata. Sau poate doar in fotografii, pe scena si pe ecran...


10 comentarii:

Anonim spunea...

Pescarusule, frumos articol!
Eu sunt mare amatoare de argint! si acum cativa ani am, descoperit un altfel de stil si anume cel in care se imbina piatra naturala cu broderie de argint! Sunt extraordinare si ma prind tare bine!
Aurul este metalul, de care nu am parte-il pierd ori se rupe- si nici nu-mi aduce bine!

Alexandra spunea...

Iti multumesc Pescarusule ca prin aceasta prezentare am reusit sa parcurg din nou sala MNAR in care sunt expuse aceste opere de arta. Am admirat si eu expozitia ``Tribut magnificentei`` si am ramas marcata de ce am vazut acolo. Cred ca harul lui Dumnezeu s-a coborat peste acest geniu - Ilias Lalaounis si l-a inspirat pentru a da nastere unor adevarate capodopere. Trebuie vizitat acest Colt de Rai! Daca un om poate fauri o asemenea capodopera realizez cat e de greu doar sa-ti imaginezi frumusetile Paradisului... acea bijuterie faurita de Dumnezeu pentru noi oamenii!

Anonim spunea...

Daca ar fi sa-ti daruiesc tie prietena draga, o bijuterie ca semn de recunstinta, as impletii din fire de argint si chihlimbar si suflet, un pescarus cu sclipiri de suras...:)
O zi senina si liniste sufleteasca suflet bland,
Sibilla

Anonim spunea...

Hehe, asta da colectie. Am vazut-o mai de dimineata, dar nu am avut timp sa dau din taste ;)
Mie imi plac bijuurile la module de-a le avea, ca nu ma omor cu purtatul. Nu prea imi place sa zdrangan, ca eu zdrangan cand le pun. Dar nu le-as refuza pentru nimic in lume :)

Anonim spunea...

Draga Pescarusule,

As vrea sa vad si eu. Live.

Anonim spunea...

Extraordinara colectie. Multumesc, Pescarusule pentru articolele tale atat de frumoase, la care nu am - din pacate - tot timpul ragaz sa comentez. Ceea ce prezinti aici sunt, cum bine spune Alexandra, veritabile opere de arta.
Numai bine iti doresc.

Anonim spunea...

Uitasem de petitie:
http://www.romapolicy.eu/
Eu zic ca e important sa o semnam in nr cat mai mare. Asa ca incerc sa o dau si eu pe la prieteni. :)

pescarusul argintiu spunea...

Dragi prieteni, mai intai va imbratisez pe toti cu drag si va multumesc mult pentru vizita ! :)

@Mestere Manole, de buna seama ca Ana din sufletul tau iti sopteste tainic ca alegerea ta trebuie sa fie argintul :)
Ai dreptate, filigranul realizat in argint imbinat cu pietrele pretioase da nastere la opere de arta ;)
Daca aurul galben nu-ti aduce noroc, ai incercat sa porti aur alb ? Poate ca asa se imbuneaza si deveniti prieteni...

@Alexandra, stim prea bine ca acea incapere binecuvantata a Muzeului National de Arta ascunde multe sclipiri de suflet, strecurate printre giuvaerurile-capodopere ale genialului LALAOUNIS !
Multumesc mult pentru cuvintele frumoase, marturii ale unui suflet gingas si ales :)

@Sibilla draga mea, trebuie sa stii ca ai mers direct la tinta cu darul tau de argint impletit cu rasina de chihlimbar :)
Chiar am un set preferat, alcatuit din inel, bratara si lantisor cu pandantiv faurit in acest fel ;)
"Un pescarus cu sclipiri de suras" port mereu in suflet, scumpa prietena, si-ti multumesc ca m-ai intuit atat de perfect !
Sa ai parte mereu de bogatia nestematelor stralucind tainc pe diadema prieteniei si a recunostintei fata de sufletul tau ales :)

@Victor, drag prieten, vizita ta in interiorul galeriei de arta ma bucura nespus ! :)
Daca as putea sa am puterea de vraja a Samantei, as atinge cu bagheta fermecata locul unde esti tu in acest moment, si ti-as aduce in imediata apropiere bogatia acestu edificiu, "in carne si oase" ;)
Dar cum sunt doar simplu muritor, nutresc speranta ca vei reusi sa-i pasesti "pe viu" pragul regal si sa te lasi vrajit de aceste creatii extraordinare !

@ Corina Cretu, draga prietena, vizita si cuvintele tale ma onoreaza :)
Recunosc ca mi-au lipsit in ultima vreme si tocmai de aceea sunt cu atat mai pretioase.
Cunosc bine sensibilitatea ta si dragostea pe care o manifesti pentru frumos, ridicata la rang de sublim, trasaturi ce razbat din toate prezentarile deosebite de pe blogul tau !
Voi fugi neintarziat la link-ul indicat si ma voi numara si eu printre semnatarii petitiei :)
Si eu cred ca e important sa fim solidari in problemele importante.
Iti doresc sa obtii numai victorii in lupta pe care o duci neobosit cu hotarare si diplomatie in arena europarlamentara si nu numai ! :)

Anonim spunea...

nu si nici nu-mi doresc. nu-l pretuiesc. pur si simplu, am renuntat la acest metal.
daca ar fi ceva, totusi care m-ar tenta, este un inel, pe care l-am "ratat", acum 12 ani, un inel din aur alb, cu diamante si un safir albastru.

n-a fost sa fie!
sau asa trebuia!
raman la argintul meu.

pescarusul argintiu spunea...

Mestere draga,

Nu te intrista la amintirea acelei oportunitati pierdute... sunt sigura ca acel inel de aur alb incrustat cu diamante si safir a fost rasplatit de atunci cu alte comori fara seaman in sufletul si viata ta...
Nimic nu se pierde, si daruind altora, ai dobandit pentru tine daruri de suflet nespus de pretioase.
Si eu cred ca asa trebuia sa se intample !