luni, 5 mai 2008
Torta Olimpica 2008 - la final de periplu
Olimpiada 2008 de la Beijing poate fi caracterizata ca un mare pariu pentru CHINA, dar mai ales pentru reimprospatarea turismului generat de furia care a inceput o data cu desemnarea orasului drept organizator.
Istoria spune ca in timpuri stravechi, Hercule, cel mai puternic barbat i-a provocat pe cei patru frati ai sai la o intrecere inainte ca zeii din Olympia sa decida pentru arena Jocurilor Olimpice antice. Data este 776 i. Ch. perioada de la care grecii masoara din patru in patru ani olimpiadele. Jocurile, care au luat forma unui festival al sportului au fost tinute neintrerupt timp de circa 1.200 de ani. In timpul Olimpiadelor, pacea dainuia in toata Grecia. Atletii care invingeau erau salutati ca niste eroi si adesea ridicati la statutul regal in orasele natale. In onoarea lor se ridicau statui in jurul magnificului Templu al lui Zeus, de langa Padurea lui Altis si stadionul Olympia .
Se stie ca atletii concurau, in cele mai multe cazuri, goi. La inceput purtau sorturi, dar in conformitate cu scriitorul antic Pausanias, la una din intreceri, un competitor s-a debarasat in mod deliberat de sort pentru a putea alerga mai liber in timpul jocurilor din 720 I.Ch. si de atunci hainele au fost interzise. La momentul de glorie al jocurilor, in secolul al IV-lea i.Ch., festivalul olimic atragea vizitatori nu numai din Peninsula Peloponesiaca, ci si din coloniile indepartate ale Greciei, precum Libia sau Egipt. Poetii si scriitorii recitau, sculptorii lucrau la statui inconjurati de spectatori, vanzatorii ambulanti serveau mancare, comerciantii aduceau pentru a fi vanduti cai din intraga peninsula.
Femeilor le era interzis sa ia parte la spectacol, dar acest lucru nu avea nimic de a face cu nuditatea competitorilor. Motivul se baza pe faptul ca stadionul Olympia era dedicat lui Zeus, fiind, de aceea, o zona sacra pentru barbati. Intrecerile de sarete, care se tineau in afara incintelor sacre erau permise si spectatorilor femei. Calatoria in Olympia a atras unele din cele mai mari nume ale perioadei clasice grecesti. Platon a participat la festival cand avea 70 de ani. Demostene, Diogene, Pitagora si Temistocles au vizitat Olympia la un moment dat al istoriei. Tanarul Tucidides era printre spectatori atunci cand Herodotus isi citea operele.
In anul 393 d.Ch. imparatul roman Theodosius a declarat Jocurile necorespunzatoare si asa le-a pus capat. Secole de cutremure si inundatii au ingropat Olympia si Templul lui Zeus, pana in 1870 cand excavatiile germane au dezvelit frumoasele si magnificele statui ale jocurilor clasice grecesti.
Descoperirile arheologice de pe pamantul sacru al Olympiei l-au fascinat intr-atat pe baronul Pierre de Coubertin, incant si-a exprimat intentia de a reinvia Jocurile Olimpice. Pe 23 iunie 1894, vorbind la Sorbona (Paris) unei adunari a liderilor din sport reprezentand noua tari, el a propus ca jocurile grecesti sa fie readuse, dar la scara internationala. Ideea a fost primita cu antuziasm, asa ca Jocurile Olimpice Moderne s-au nascut asa cum le stim astazi.
Prima Olimpiada a fost celebrata doi ani mai tarziu in Atena, unde un numar de circa 245 de atleti (toti barbati) din 14 state s-au intrecut pe stadionul antic Panathenaicon. Americanii au castigat 9 din cele 12 evenimente, dar Grecia a castigat cele mai multe medalii (47). Marea incununare a fost victoria lui Spiros Louis in prima intrecere maraton, care s-a desfasurat pe acelasi curs ca al eroului grec Pheidippides dupa batalia de la Marathon din 490 i.Ch.
Torta olimpica a Jocurilor Olimpice din China anului 2008 a fost stinsa in cursul zilei de Sambata, 3 Mai 2008, dupa ce si-a incheiat oficial traseul mondial, ultimul punct din acest traseu fiind orasul chinezesc Macao.
Duminică ea şi-a început periplul prin China, ţara-gazdă a Jocurilor Olimpice din această vară.
Flacara va fi reaprinsa pentru a fi purtata prin toate regiunile chineze. Torta va traversa, in total, 119 orase chinezesti pana la startul Jocurilor Olimpice, in luna august.
Torţa olimpică a poposit în această dimineaţă a zilei de 5 Mai 2008, în oraşul chinez Wuzhişan, a doua destinaţie din provincia Hainan. Festivităţile au debutat la ora locală 7:15 într-una dintre cele mai mari pieţe din oraş.
În total, peste 200 de persoane vor purta simbolul olimpic pe o distanţă de 31 de km. Câteva mii de oameni au aşteptat pe străzi trecerea torţei. Aceeaşi atmosferă de sărbătoare a însoţit şi ceremoniile din Sanya, unde flacăra olimpică s-a aflat ieri. Actori, sportivi şi oameni de afaceri s-au numărat printre cei 208 purtători ai torţei prin oraş. În această seară, ea va ajunge în capitala provinciei Hainan, Haikou. Destinaţia finală este capitala Beijing, unde vor debuta pe 8 august Jocurile Olimpice de vară.
Simbolul olimpic va străbate, cum spuneam, peste 100 de oraşe din întreaga ţară. Măsuri importante de securitate s-au luat, în special, în Tibet.
Dacă la Hong Kong şi Macao, torţa a fost primită într-o atmosferă de sărbătoare, nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre alte destinaţii din Europa sau Statele Unite spre exemplu. La Londra, Paris sau San Francisco, protestele au umbrit spiritul festiv al ceremoniilor atent pregătite de autorităţi. Forţele de securitate impresionante nu au putut face faţă valului de nemulţumire din partea militanţilor pro-Tibet şi ai activiştilor pentru drepturile omului.
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a declarat la Singapore că nu regretă faptul că organizarea Jocurilor Olimpice din această vară a fost atribuită oraşului Beijing, în ciuda criticilor privind drepturile omului în China, informează AFP.
"Am declarat în mai multe rânduri că CIO consideră înţeleaptă atribuirea organizării JO oraşului Beijing şi nu avem niciun regret. În primul rând, Beijing avea un proiect excelent, probabil cel mai bun dintre toate. La Jocurile Olimpice vrem calitate şi în China avem parte de calitate", a spus Rogge.
Jacques Rogge a subliniat că în cazul Chinei era vorba de o a doua candidatură. "În plus, era vorba de acordarea dreptului de organizare a JO unei cincimi din omenire", a adăugat el.
"Din toate aceste motive, considerăm că trebuia ca JO să aibă loc la Beijing", a precizat preşedintele CIO.
Stadionul Olimpic din Beijing a fost deja deschis publicului din cursul lunii Aprilie 2008. Arena, numită "Cuibul de Pasăre" va găzdui ceremoniile de începere şi încheiere a Jocurilor Olimpice din august.
Stadionul este creaţia unor arhitecţi elveţieni, care au lucrat sub consilierea unui artist chinez. Cu o capacitate de aproape 100.000 de locuri, stadionul a costat peste 500 de milioane de dolari.
Pentru realizarea structurilor de grinzi metalice s-au folosit 42.000 de tone de oţel. "Cuibul de Pasăre" este construcţia în carcasă metalică cu cea mai mare deschidere din lume.
Recent, autorităţile chineze au fost criticate că au muşamalizat o serie de accidente de muncă produse din cauza neglijenţei firmelor de construcţii care au angajat muncitori necalificaţi.
Chiar daca jocurile se desfasoara pe o perioada de doar 2-3 saptamani este necesara o pregatire de zece ani pentru a asigura succesul acestei festivitati. Experienta oraselor care au gazduit Jocurile Olimpice a demonstrat ca, daca sunt bine planuite si promovate, pot genera o crestere semnificativa pentru o perioada lunga de timp. Un sector primar pentru cresterea asteptata este turismul, de care tara se va bucura mult dupa terminarea jocurilor.
In general, beneficiile organizarii unui asemenea eveniment sunt atragerea de turisti straini si crearea unei noi generatii de turisti care vor face cel putin cateva vizite in tara organizatoare; crearea unei imagini favorabile turismului; modernizarea infrastructurii; oportunitatea unica a tarii de a folosi prezenta mediei internationale pentru a trimite mesaje intregii lumi.
Impactul gazduirii Jocurilor Olimpice asupra pietei interne de turism este considerat a fi foarte important pentru tarile mari, cum ar fi Statele Unite sau Australia. Si in cazul Chinei, acest efect este considerat a fi semnificativ.
Ramane insa instituita tristetea ca scenele de disperare, de revolta si de violenta, care au marcat traseul tortei prin lume, au murdarit nu numai imaginea internationala a Chinei, ci si pe cea a brandului Olimpiadei in sine.
CIO si reprezentantii comitetelor olimpice nationale se lupta cu perspectiva tot mai evidenta ca aducerea tortei in Tibet va alimenta flacarile framantarilor actuale. Pentru a garanta o populatie supusa, exista marturii potrivit carora autoritatile au intensificat campaniile stridente de „educatie patriotica“ din manastirile budiste, cerandu-le calugarilor sa il denunte public pe Dalai Lama si chiar sa-i calce in picioare fotografia. Cu alte cuvinte, obsesia autoritatilor cu securizarea rutei tortei va intensifica represiunea.
Pentru moment, Beijingul se invarte pe loc si refuza sa ia in considerare pierderile uriase de imagine pe care China le-ar avea prin scurtarea traseului de 58 de zile si 137.000 de mile prin 21 de tari. Ca si Jocurile in sine, odiseea tortei a fost destinata sa simbolizeze statutul de mare putere al Beijingului, ca si vasta acoperire a imperiului sau contemporan.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
10 comentarii:
Cât de departe este olimpismul şi valorile sale iniţiale de mascarada care este acum!
Ce sa zic, ai dreptate, dar eu prefer sa vad partea plina a paharului in orice situatie si consider ca se afla totusi si un bine in acest traditionalism al evenimentului si in periodicitatea sa, o data la fiecare 4 ani...
Avem totusi substanta materiala, concreta a consemnarii faptelor din acest an si asupra carora se pot trage semnale de alarma si se pot lua masuri in consecinta.
As spune ca indiferent de riscuri, de umbre si de neplaceri, pentru pastrarea ideii de continuitate si de permanenta a Jocurilor Olimpice cu radacini atat de stravechi, "The Show Must Go On !", cum canta atat de imperativ si unic "Queen", prin glasul nemuritor al lui Freddie Mercury.
pescarusule, drag prieten, tirziu ajung zilele astea spre cuib, dovada vizita mea atat de nocturna, dar ma felicit pt vizita :)
am ramas impresionata, minute insir am tot privit prima poza postata, am inchis ochii apoi...asta sunt, picioarele bine infipte in tarina stramoseasca dar uneori cu capul in norisori..:)
am vazut minute in sir, femeile dave,dacele mandre...acolo m-a dus gandul, se vede treaba ca m-a inspirat imaginea....apoi mi-am inchipuit amazoanele, concurand cu cei mai buni atleti...
oare noi vom putea vre-o data sa organizam asa un eveniment....visez, visez, si in inima mea sper, macar nepotii nepotilor mei( pe care inca nu-i am, Zoran e asa mic... ) sa concureze la probe dificile...
frumos ar fi, Romania, turism, liniste, pace, competitie....nepotii nepotilor mei, sa concureze cu nepotii nepotilor tai, cu cei ai lui Victor si altii si altii.... :)
e trsit tot ce se intampla la ora asta pe planeta, e prea trist, stii cum simt eu pescarusule, e de parca ne-am tot indeparta de tot ce e frumos, curat, de dragoste...pana la urma de Dumnezeu, si vai noua, spre cine stie unde...
ma ingrozesc cand ma gandesc ce va mai fi in Tibet... Dumnezeu sa aiba mila de noi toti, oamenii, la ei sa se aplece mai mult, ca au nevoi mai mari..
frumoasa prezentare, ai reusit sa scoti in evidenta simboluri si semnificatii, acelea pe care trebuie sa le redescoperim,, necum sa ne indepartam de ele, noi pamanetni, sa ne mai nastem inca o data :)
felicitari si calde imbratisari, si scuze prietene, dar numai la astfel de ore voi putea a te vizita :)
noapte buna si vise senine,
Sibilla
Dragule Sfinx romantic si neobosit, uneori si nostalgic, dar mereu inspirat, de fiecare data scrierile tale smulse direct din suflet ma bucura peste masura si-mi dau noi infuzii de puteri si energii, ma indeamna sa scormonesc noi teme si subiecte pentru minte si suflet...
Si in cazul meu, timpul pe care-l stapanesc strict pentru mine este extrem de limitat, si de aceea probabil ca uneori aparitiile mele vor fi mai rare, dar la fel de atrase de lumina postarilor tale.
Gandul tau la potentiala confruntare de peste ani, dintre nepotii nepotilor nostri, sub semnul pacii si al fair play-ului sportivitatii, sub semnul eventualelor Olimpiade scolare, la care si eu participam cu emotie si drag, m-a impresionat si mi-a inoculat vibratia acelei unde de soc de care vorbeai la tine pe blog.
Nu-ti face griji si nu te nelinisti daca nu vei putea ajunge "la lumina zilei" pe-aici, oricand vei sosi, te voi intampina cu multe imbratisari si zambete si licariri de emotie.
Multumesc mult si pentru felicitari si aprecieri, dar cred ca esti prea generos, n-am facut decat un montaj pe ideea olimpiadelor sportive si a mesajului lor pacifist catre intreaga lume...
Iti doresc sa repurtezi si astazi noi victorii pe altarul binelui !
Bine zis, pescarusule "ca un mare pariu"! Chinezii intr-adevar stiu sa sarbatoreasca, sa respecte, sa se organizeze... acum sa vedem amploarea manifestarilor ;-) ma refer la festivitatile dinainte, din timpul si de dupa ;-) tare is curioasa! Pozele postate de tine sunt superbe...visez eu la China de mult timp...dar nu imi prea doresc sa ajung pe acolo. de ce? nici nu as sti sa-ti explic exact..mai degraba as merge in maroc. pe negandite, pe nestiute, imediat as merge ;-)
Bine ai venit, Jamilla ! :)
Ma bucur ca si pentru tine China constituie un taram de mare atractie, chiar daca pentru moment vremurile tulburi de acolo cu iz puternic comunist, de mari constrangeri si limitari nu te atrag sa strabati pe viu acele meleaguri incarcate de istorie si legenda, dar si de noutatea schimbarilor.
Daca Sfinxul marturisea ca a fost atras de prima imagine a femeilor antice care asista la aprinderea tortei olimpice, pe mine m-a cucerit mai cu seama ultima poza care a incheiat postarea, aceea a zidului chinezesc ghicindu-se din fundal, si a mesei atat de ghidus si de ospitalier ornamentate pentru musafirul calator...
Ramane sa vedem in luna August cum se va achita marea China de covarsitoarele ei angajamente si, asa cum spui tu, ce amploare si ce calitate vor avea manifestarile.
Iti multumesc mult pentru vizita, si poate vei dezvalui tu o parte din secretele si atractiile MAROCULUI, aceasta perla a Africii :)
Te astept cu multa prietenie sa mai revii pe aici, oricand vei dori.
Pescarusule, vezi ca te adaug la mine in blogroll, sa-mi fie cu iertare ;-)
In ceea ce priveste Marocul, am s apostez curand, sper ca pana la sfarsitul saptamanii. Imi trebuie timp sa scriu cum simt, de ce, cum anume, pentru ce si, mai ales, cum vad eu tara aceea, desi nu am fost niciodata acolo. Si sunt un pic aglomerata acum ;-) dar da, voi posta saptamana aceasta, si te voi anunta. Mai treci pe la mine! Jamilla iti doreste un zbor lin in ziua de azi ;-) si nu numai ;-)
Pescarusule, indraznesc sa revin cu o rugaminte ooftopic: daca stii o bloggerita draguta, propune-o la concusrul http://www.reportervirtual.ro/2008/05/02/cea-mai-sexy-bloggerita-editia-de-primavara.html , ca sunt cam putine bloggerite inscrise acolo ;-)))
Ok, Jamilla :)
Am receptionat mesajul tau, ma voi stradui sa descopar acea bloggerita talentata si draguta, asa cum se cere la un concurs serios...
Banuiesc ca tu deja participi acolo, deci in acest moment iesi din discutie :)
Dar ar trebui ca mai intai sa obtin si acordul ei de principiu, ca altfel, daca nu e si in asentimentul sau aceasta interesanta provocare, ca tot vorbeam pe aici de olimpiade, tot degeaba, si n-ar fi nici fair play...
Si ma bucur mult ca m-ai adaugat in blogroll :)
Da, Pescarusule, cred ca iti trebuie acordul ei, ca asa e frumos. Eu am fost inscrisa de altcineva, fara sa am habar, dar nu m-am suparat, mi-a palcut ideea si pana la urma, altfel ne mai trece timpul ;-)) haida, ca suntem putine concurente!
Trimiteți un comentariu