marți, 27 mai 2008

FENG SHUI-ul mioritic - o moda trecatoare sau un mod de viata ?


Viata = Norocul Pamantului (FENG SHUI) + Norocul Omului (actiune) + Norocul Cerului (destin)

Am cautat materiale care sa-mi lamureasca trasaturile acestui curent asiatic de sorginte chineza, pripasit de cativa ani buni si pe la noi, in spatiul carpato-danubiano-pontic, cu precadere in asezarile urbane ale marilor orase, unde segmentul de populatie este cel mai instarit si cu posibilitatile cele mai mari de schimbare a vietii.

Termenul "FENG SHUI" apare pentru prima data intr-una din scrierile invatatului chinez Guo Pu "Cartea despre inhumare": "Qi (energia) circula odata cu "feng" (vantul) si este disipata, dar este retinuta cand intalneste "shui" (apa)".

Feng Shui se traduce prin „vant“ si „apa“, acestea fiind puterile elementare care influenteaza destinul uman, conform teoriilor chineze. Feng Shui studiaza influenta ambientului asupra sortii omului si ne ajuta sa folosim elementele naturii pentru a exploata norocul. Unul dintre principalele aspecte ale constructiei unei case Feng Shui, aproape imposibil de indeplinit intr-un oras, este terenul.

In esenta, Feng Shui clasic este un sistem care se bazeaza pe observarea atenta a fortelor ceresti (timpul), a celor pamantesti (spatiul exterior si cel interior) si a modului in care qi-ul (energia) celor doua planuri interactioneaza.

Feng Shui este o practica ce aduce echilibru intre aceste forte. Cuprinde un set de tehnici si o parte teoretica ce pot fi studiate si apoi aplicate in mod sistematic pentru a aduce schimbari benefice in spatiul de langa noi.

Pozitia optima a casei din punct de vedere Feng Shui ar trebui sa fie in spatele unui munte sau ceva care sa semene cu el, avind in fata o apa curgatoare curata si lina, in stinga un deal mai mare, dar nu mai mare decit casa, si in dreapta un deal mai mic decat cel din stanga.

Vechii chinezii asemanau formele de relief cu unele animale. Muntele din spatele casei era asemanat cu broasca testoasa, care reprezinta siguranta, forta, spatele acoperit. Dealul din stinga era asemanat cu dragonul verde, iar cel din dreapta cu tigrul alb. In plus, terenul va trebui sa aiba o forma regulata, patrata sau dreptunghiulara. Daca terenul are o forma neregulata este bine sa fie parcelat prin plantarea de gard viu, astfel incit sa se obtina formele ideale.

Feng Shui romanesc
De asemenea, nu este indicat ca locuinta sa fie construita pe un teren arid sau lutos. „Energia pamantului se transmite si asupra oamenilor. Un pamant neroditor va avea ca efect vlaguirea persoanelor care locuiesc pe el“. Arta chinezeasca este intilnita si in traditia romaneasca. Potrivit maestrului Feng Shui Adrian Florea, exista o metoda romaneasca asemanatoare celei chinezesti, de alegere a terenului pentru o casa. „Pe teren se asaza vase cu cereale peste noapte. Daca animalele au intrat si au mancat din acele vase inseamna ca pe acel teren nu exista energii negative“.

Intrarea principala se alege in functie de anul de nastere a stapanului casei, care nu trebuie sa fie neaparat barbatul.
„Stapanul intr-o casa este persoana care aduce cei mai multi bani in casa, la timpul cand se construieste casa“. Astfel, ultimele doua cifre ale anului de nastere a persoanei se scad dintr-o suta si se impart la noua.

Casa cu figura de om
Cifra se va incadra intr-un tabel special care va arata exact pozitia favorabila intrarii principale in casa, la barbati. In cazul in care stapinul casei este femeie, exista o alta metoda de calcul, asemanatoare. Geamurile pot crea probleme proprietarilor, in cazul in care acestea sint prea mari, proprietarii fiind coplesiti de energia prea mare. „Daca ferestrele sint compartimentate, energia va fi putea fi absorbita de catre locuitori fara a fi coplesitoare“. Fata casei este asemanata in Feng Shui cu figura unui om, usa de intrare principala fiind gura si ferestrele ochii. Ferestrele laterale ale unei case sint considerate urechile proprietarului. „Terenul din fata casei este indicat sa fie in panta, nu in rampa, astfel incat, proprietarul, precum animalul in vizuina, sa aiba o buna vizibilitate, vazind pericolele de la departare“.

Invelitoarea atrage focul si apa
Acoperisul unei case construite potrivit Feng Shui nu trebuie sa aiba unghiuri prea ascutite si nici material in culori tipatoare. „Casa care are acoperisul foarte ascutit in forma de triunghi si materialul acoperisului este rosu are toate sansele sa ia foc mai usor. In plus, ocupantii acesteia vor fi tot timpul tensionati si nu isi vor gasi linistea“. Culorile pentru un acoperis, care atrag energii pozitive, sunt maroul, verdele sau caramiziul. Invelitoarea vopsita in albastru strident poate atrage ploaia sau poate crea probleme la instalatiile de apa ale casei. La alegerea culorii acoperisului trebuie tinut cont de mediul inconjurator, precum si de informatiile legate de ocupantii casei respective.

Feng Shui nu indica un anumit material de constructie, dar ar fi bine totusi daca proprietarul ar folosi materialele caracteristice zodiei lui.
„Daca are caracteristica zodiei lemnului ar fi indicat sa foloseasca mai mult lemn“, iar imobilul poate fi oricat de inalt. Hong Kongul este construit in mare parte Feng Shui si este plin de zgarie-nori.

Zici Feng Shui, zici bani multi
Mobilierul ales la intimplare se transforma in veritabile arme, conform specialistilor Feng Shui. „Mobila trebuie sa aiba forme rotunde, si nu ascutite, pentru a nu genera sageti otravite, trebuie sa respecte anumite reguli si dimensiuni Feng Shui pentru a permite energiei sa curga liber prin camera“. Serviciile de consultanta acordate pentru amenajarea sau constructia unei case au crescut cu 50% anul trecut, comparativ cu 2005. Consultanta pentru amenajarea unui apartament de 80 mp, cu doi locuitori, costa aproximativ 480 de euro.

Clienti cu bani
„Clasa sociala care apeleaza la noi este cea medie-superioara, cu venituri mari, si care are o anumita deschidere spre lucruri noi. Se observa insa o tendinta generalizata a oamenilor de a-si schimba viata si modul de a privi lucrurile, indiferent de venituri si de pregatire profesionala“, a concluzionat Dan Reit.

500 de euro apartamentul cu spirit
Amenajarea unui apartament in stil Feng Shui se face tinind cont de foarte multi factori, printre care locatarii si virsta lor.
"Amenajarea unui apartament de bloc in stil Feng Shui se face tinind cont de membrii care ocupa spatiul, ce elemente sint, de destinatia fiecarei camere in raport cu ocupantul, deschiderea usilor si de multi alti factori“. Pozitia de deschidere a usii de intrare in apartament se va modifica in functie de anumite date ale proprietarului, astfel incit aceasta sa fie una favorabila. „Usa este gura de intrare a energiei si este important daca se deschide pe directia favorabila sau pe cea negativa. Aceasta trebuie sa fie bine iluminata si raportata la dimensiunea apartamentului. O usa prea mare permite prea mult chi sa intre, iar una prea mica obstructioneaza energia.“ Consultanta pentru amenajarea unui apartament se poate face si prin e-mail. „Pe planul casei se suprapune o harta speciala, care va indica remediile ce trebuie facute in acel apartament“.

„Poarta abundentei“ vindeca de toate
Elemente decorative pot fi: tablouri cu ideograme norocoase, care se amplaseaza in birou si pot atrage sanse favorabile, evantaie pentru dormitor pentru stimularea relatiei, pentru a atrage un partener se pun rate mandarine, iar pentru protectie se folosesc zeitati cu fata la usa de la intrare. „De asemenea, patul copilului trebuie orientat astfel incit sa nu doarma cu capul sau cu picioarele catre usa, intrucit pozitia va atrage boli“. Un obiect decorativ care aduce sanse de avansare profesionala, „broasca testoasa cu dragon“. Maestrii Feng Shui considera ca statueta „purcelusul auriu cu pepite si monede“ este un remediu deosebit de protectie impotriva dusmanilor. Si tot asa, pentru fiecare problema cite o amuleta. Proprietarii mai zgirciti au la indemina amuleta „poarta abundentei“, care „aduce noroc si prosperitate pe toate planurile, atrage sanse favorabile, noroc in dragoste, bogatie in casa si familie, echilibru energetic, precum si succes pe planul profesional“.

Acvariile sunt foarte des utilizate ca accesorii Feng Shui. In mod obisnuit, un maestru Feng Shui va recomanda sa se puna in acvariu 6 pesti aurii si unul negru. El va spune ca pestii aurii aduc bunastare familiei sau succes in afaceri, in vreme ce pestele negru va absorbi Sha Chi-ul. Pestele negru este mai vulnerabil la atacul Sha Chi-ului si, prin urmare, va muri mult mai usor. Pestele mort va trebui aruncat si inlocuit cu un alt peste negru.

Motivul pentru care folosim acvariile in Feng Shui este ca vrem sa avem apa in anumite zone ale casei. Pestii se pun pentru ca apa sa se miste si sa "aiba" viata. Apa este folosita pentru a retine Sheng Chi-ul. Este pur si simplu un lucru lipsit de responsabilitate sa spui ca pestele negru se afla acolo pentru a absorbi Sha Chi-ul. Cand moare un peste, acesta nu moare pentru stapanul lui. Fireste ca un peste mort trebuie inlocuit. Motivul pentru care folosim 6 pesti aurii si unul negru este ca:

1. 1 si 6 impreuna reprezinta apa in Harta Raiului;
2. Auriul este o culoare metalica, iar metalul potenteaza apa;
3. Negru este culoarea apei;
4. 7 este cea mai favorabila stea in perioada actuala.

Apa este cea care aduce bunastare daca este amplasata cum trebuie, iar nu pestii aurii. Apa slabeste puterea Sha Chi-ului, iar nu pestele negru.

Plantele vii sunt si ele frecvent folosite in Feng Shui. Se spune ca plantele cu frunze mari aduc bunastare, in vreme ce plantele cu tepi, alunga Sha Chi-ul.

Folosirea plantelor are doua aspecte. Cand folosim plante puse in vase de lut, folosim elementele Pamant si Lemn. Daca planta este robusta, folosim mai mult Lemn, decat Pamant. Daca planta este subtire, folosim mai mult Pamant, decat Lemn. Folosim si plante mari puse in ghivece de lut pentru a reprezenta un "munte". Acest lucru are mai multe de-a face cu sanatatea, decat cu bunastarea. O planta sanatoasa reprezinta "viata" si, de asemenea, la lumina soarelui, furnizeaza oxigen. Daca este folosita o planta de apa, folosim elementele Pamant si Apa. Acest fapt sporeste succesul studiilor si al idilelor. Florile proaspete puse intr-o vaza frumoasa au acelasi efect.

Aproape toate animalele simt instinctiv pericolul. Majoritatea oamenilor pot simti daca un loc are un Feng Shui bun. Cand intrati intr-o casa si va simtiti bine, inseamna ca aceasta casa are un Feng Shui bun. Pe de alta parte, unele case va provoaca senzatii de stinghereala si neliniste. Astfel de case au un Feng Shui rau. Propria intuitie va spune acest lucru. Unii oameni au o putere intuitiva mai mare decat altii.

O doamna de profesie designer de interior are darul de a simti modul in care se misca Chi-ul in case. Agentii imobiliari ii cer sa reaseze mobila din casele puse in vanzare de mai mult timp. Dupa ce mobila este rearanjata conform propunerilor ei, casele se vand in cel mult doua saptamani. Din cate afirma ea, nu a dat gres niciodata.



In China straveche exista o scoala de Feng Shui numita "Scoala de observare a Chi-ului". Pentru maestrii de aici, Chi-ul poate fi "vazut" (cu un ochi interior). De fapt, toti putem face acest lucru prin practica. Este mai sigur decat sa chemam un practicant Feng Shui, deoarece noua din zece sunt sarlatani. In fond, Feng Shui este o combinatie de studii de mediu, de design interior, peisagistica si planificare a localitatilor. Cel mai important este simtul echilibrului.

Daca Feng Shui-ul deviaza de la cautarea frumusetii, nu este Feng Shui. De fapt, cand intri intr-o casa si vezi obiecte ciudate cum ar fi o oglinda Ba Gua pe usa de la intrare, fluiere agatate sub o grinda, bucataria zugravita in rosu, un abac sub acoperis, nu cred ca va veti simti in largul vostru. Aceste asa-zise remedii Feng Shui nu imbunatatesc Feng Shui-ul unei case, ci mai degraba, ii distrug armonia.

Eu m-am amuzat, dar am si cazut pe ganduri parcurgand toate aceste detalii, ar fi minunat daca am avea si timpul necesar sa le punem in practica sau macar sa experimentam unele dintre ele... Dar de unde timp ?


Piramida este un remediu Feng-Shui pentru revitalizarea organismului, echilibrarea energiei, protectie impotriva farmecelor si pentru sporirea succesului material.
Macar vizualizarea ei sa ne poarte noroc, daca n-o avem undeva pe-aproape in habitatul imediat...

10 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Vreau şi eu o casa cu fundul in doua luntrii. :) Extraordinară.

pescarusul argintiu spunea...

Si pe mine m-a cucerit pe loc atunci cand am descoperit-o :)
E bine sa stii ce vrei si sa exprimi acest lucru imperativ, ca un copil ;)
Eu acum ma gandesc cam cum ar fi sa traiesti intr-o asezare lacustra, cu casutele sprijinite pe stabilopozi... ca niste punti cu suflet, acoperis si ferestre sau ca niste oameni stand in apa pe picioroange :)

Anonim spunea...

:)
sa dormi cu capul musai la rasarit, sa nu pui ficusul in dormiotr, florile de mina, musai plasate in directia nord-est..
cate ceva putem face...:)
frumos, bogatie de informatii, felicitari pescarus neobosit :)
o zi senina precum sufletul tau curat si frumos,
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Draga Sibilla, mi-am dat seama ca de fapt, arta straveche a FENG SHUI-ului pledeaza in esenta pentru descoperirea si conservarea echilibrului in microuniversul din noi, cladit pe baza celui din jurul nostru.
Inconjurandu-ne de armonia naturii, de frumosul micului univers in care vibram si vietuim zilnic, de balansul energiilor constructive, putem spera la atingerea si perpetuarea unei stari "de bine" si de pace interioara, in tovarasia careia sa ne implinim destinul.
Sa ne exersam asadar "ochiul interior" pentru a surprinde tainice legaturi si cauzalitati intre elementele Creatiei :)
Ma bucur sa descopar ca tu, draga prietena, lasi mereu sa se auda clinchetul clopoteilor sufletului tau gingas si luminos, vibrand in adierea vantului bogat de simtiri.
O zi victorioasa pentru tine si zmeii tai !
Sa izbanditi, asa cum meritati :)

Jamilla spunea...

drag pescarus, sper ca zi ai zborul lin! pentru mine fengshui este un mod de a gandi, de a simti, de a fi... din pacate, este mai greu de adaptat....am incercat sa mi decorez casa in acets stil, dar aplicand si gusturile mele. uneori, e foarte greu, avand in vedere si modul in care este construita casa....cat despre restul...stii cum e, trebuie si posibilitati financiare mari ca sa poti aplica intru totul...iar la modul de a simti...asta e de la sine. pescarusule, sper ca azi intalnesti soarele in calea ta!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Jam, asa imi doresc si eu, sa-mi fie zborul lin si inaltat spre soare... si chiar daca mai apar norisori, ma rog sa-i risipeasca repede vantul, iute ca gandul :)
Daca indragesti si tu acest mod de a trai, de a fi, de a gandi, incercand sa-l insusesti pe alocuri, e minunat !
Nu lasa tristetile sa te cotropeasca, sufletul tau gingas si atat de sensibil nu merita sa fie umbrit de dureri...
Asa ca ocroteste-l cu armuri trainice, dar sclipitoare si nu uita sa zambesti cat de mult poti !

Anonim spunea...

Pescarusule, filozofia mea, in ceea ce priveste casa, e una simpla..
Lucrurile s-au aranjat in mintea mea, cu mult inainte ca el locul, casa sa existe.
Cred ca indiferent de filozofie, curenti,e sa ai, in ce sa te asezi, apoi, toate lucrurile sa te reprezinte, sa simti caldura caminului, sa simti linistea familei. :)

pescarusul argintiu spunea...

Mestere draga, perfect adevarat !
Gandesti intelept si sanatos, iar filozofia ta de viata e de nezdruncinat :)
Si eu pun mare pret pe acel "cuib primitor, calduros, linistit si armonios, alaturi de familie, numai al meu" !
Iti doresc mult senin in coltul tau de univers ! :)

Anonim spunea...

Eu vreau o casa in mijlocul padurii. Doar eu si lupii, eventual. Atunci cred ca feng-shui-ul ar fi la el acasa.

pescarusul argintiu spunea...

Oana, draga mea, ar putea fi interesant, caci in padure riscurile te pandesc la tot pasul... Dar lupii sunt animale sangeroase, dominate de multa agresivitate, asa ca eu deja incep sa ma tem...
Dar OUR cel nazdravan va fi cu tine, nu ?
Macar spiritul padurii sa fie comunicativ, prietenos si ocrotitor :)