joi, 1 mai 2008

Din nou in tinuta spirituala de sarbatoare crestin-ortodoxa: Izvorul Tamaduirii


In mijlocul Saptamanii Luminate, Biserica a asezat o sarbatoare a Maicii Domnului. In samburele sarbatorii Fiului lui Dumnezeu este firesc sa traim comuniunea cu cea care I-a fost mama. Sarbatoarea se numeste "Izvorul Tamaduirii" si este legata de un izvor, asezat in Constantinopol.
Printr-o minune a Maicii Domnului apa acesteia a devenit vindecatoare. Si multi bolnavi si-au gasit tamaduirea, astfel incat au statornicit o zi in care toti sa-si aduca aminte de coborarea in istorie a Fecioarei Maria.

Sarbatoarea aceasta o leaga pe Maica Domnului de Lumina Invierii si de slabiciunea umana. Atunci cand sarbatorim, cand mesele de Pasti sunt incarcate, cand nimeni nu se gandeste la suferinta si la moarte, avem o zi cand reflectam la boala, la nenorocirea celor de langa noi. O facem insa gandindu-ne la vindecare si prin aceasta, ziua Izvorului Tamaduirii iese de sub semnul tragicului. Binecuvantarea o scoate de sub semnul tragicului. De aceea multe biserici din tara sunt aparate de aceasta zi a Izvorului Tamaduirii, ca zi protectoare si hram al bisericii. In curtea spitalului vechi "Sf. Ioan cel Nou" Suceava cu cativa ani in urma a fost ridicata o biserica ce are rolul de alinare a durerilor, celor aflati in suferinta, pe un pat de spital, dar nu numai. Aceasta bisericuta pare o bijuterie in interior, este foarte ingrijita, cu multe flori si o catapeteasma foarte frumos sculptata. Biserica are doua hramuri, in ziua "Sf. Nicolae" si in ziua "Izvorul Tamaduirii". Nu este intamplatoare aceasta alegere, pentru ca Maica Domnului este mijlocitoarea noastra, a tuturor spre Dumnezeu si ea poate fi numita ca "izvor al tamaduirii" pentru noi cei pacatosi. Cei care isi pun nadejdea in Ea nu se poate sa nu reuseasca.
Sarbatoarea "Izvorul Tamaduirii" dateaza din prima jumatate a mileniului I si face referire la vindecarea unui orb ce si-a recapatat vederea dupa ce glasul Maicii Domnului i-a spus imparatului Leon cel Mare sa-l duca sa se spele cu apa dintr-un izvor din apropierea Constantinopolului. Pe acel loc, Leon a zidit ulterior o biserica.
In aceasta zi, se face agheasma mica,dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate, pentru ca "Hristos Cel Inviat, Izvor nesecat de daruri pentru noi, sa fie pururi in mijlocul nostru", iar bisericile si manastirile care au hramul Izvorul Tamaduirii sunt foarte cautate de credinciosi.

Unul dintre aceste asezaminte monahale este Manastirea Dervent, din judetul Constanta. Aici, a devenit o traditie ca la miezul noptii preotii si credinciosii sa mearga la izvorul tamaduitor din curtea asezamantului, despre care traditia spune ca dateaza de pe vremea Sfantului Apostol Andrei. Tot la Dervent, pe platoul din fata izvorului, se va savarsi Taina Sfantului Maslu, prin care preotii cer ajutor Domnului pentru vindecarea trupeasca si sufleteasca a celor in suferinta.

Evenimentele legate de acest renumit izvor din Dobrogea noastra strabuna sunt legate, de Sfantul Apostol Andrei, cel care, in drumurile sale, s-a oprit pe locul din apropierea actualei manastiri pentru a propovadui localnicilor adevarul lui Iisus Cel Inviat. Dupa predica sa, a batut cu toiagul in pamant si indata a izvorat apa limpede in care i-a botezat pe cei care au dorit sa primeasca botezul crestin. De atunci, oamenii obisnuiesc sa vina la Dervent, la acest izvor tamaduitor. Au facut-o chiar si pe vremea comunistilor.

Printre sfintele lacasuri manastiresti care au hramul "Izvorul Tamaduirii" din tara noastra, se mai numara si:
-Manastirea Bistrita (sat Bistrita, com. Viisoara, jud. Neamt, cod 617508);
-Manastirea Brancoveanu (sat Sambata de Sus, com. Voila, jud. Brasov, cod 507266, tel. 0268 /241237);
-Manastirea Cetatuia (com. Cetateni, jud. Arges, cod 117240);
-Manastirea Ghighiu (sat Ghighiu, com. Barcanesti, jud. Prahova, cod 107056);
-Manastirea Izbuc (sat Calugari, com. Carpinet, jud. Bihor, cod 417137);
-Manastirea Izvorul Tamaduirii (com. Salva, jud. Bistrita-Nasaud, cod 427255, tel. 0263/365105);
-Manastirea Izvorul Tamaduirii (sat Marius, com. Valea Vinului, jud. Satu Mare, cod 447346);
-Manastirea Maglavit (com. Maglavit, jud. Dolj, cod 207360);
-Manastirea Namaiesti (sat Namaesti, com. Valea Mare-Pravat, jud. Arges, cod 117811);
-Manastirea Ramet (com. Ramet, jud. Alba, cod 517590, tel. 0258/880111).

In comunele din Bucovina satenii se aduna la Sf. Biserica unde preotul sfinteste apele, face agheasma pentru tot anul. Fiecare credincios isi ia in vase din aceasta apa sfintita, si este un obicei foarte vechi care spune ca "daca se stropesc animalele cu apa sfintita la "Izvorul Tamaduirii" acestea vor fi ferite de orice boli, de trasnete, de farmece".
De asemenea, satenii duc din apa sfintita la casele lor si stropesc ogoarele pentru rod bun, semintele ce vor fi puse in pamant, casele, pentru a fi ferite de "lucrul rau" si grajdurile pentru a nu fi luata mana de la vaci. Este un obicei vechi, ca dupa terminarea Sfintei Liturghii, sa se imparta din bucatele proaspat pregatite saracilor si rudelor. Crestinii vin astazi la biserica cu cosarci ca la Pasti in care au pasti, cozonaci, oua rosii, vin, si din toate acestea fac pomana de sufletul celor raposati.
Oriunde, in orice localitate, la sarbatoarea de azi crestinii merg cu gandul si cu inima mai ales spre Maica Domnului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin nasterea Mantuitorului.

Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus se afla in sarbatoare

Istoria acestui sfant lacas incepe in anul 1654, cand boierul Preda Brancoveanu a construit aici o bisericuta din lemn. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, domnitorul Sf. Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti, a infiintat aici o manastire. Mai multe amanunte despre istoricul acestei manastiri ne-a oferit staretul manastirii, parintele arhimandrit Ilarion Urs: "Istoria Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus incepe din secolul al XVII-lea. In anul 1654, satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, care a construit o bisericuta din lemn pe valea raului. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, primul ctitor, domnitorul Constantin Brancoveanu, a zidit in piatra o manastire. Pentru a intari si salva Ortodoxia romana din pericolul catolicizarii, domnitorul Constantin Brancoveanu a intemeiat la Sambata de Sus o manastire ortodoxa pentru a da marturie in timp despre unitatea de neam si credinta a romanilor de pe ambele versante ale Carpatilor. La 1785, manastirea a fost daramata, timp de 150 de ani fiind doar ruine. In 1926, mitropolitul Nicolae Balan a refacut bisericuta si chiliile la 800 de metri mai jos, unde a construit staretia, resedinta mitropolitana si o gospodarie anexa.

Viata manastireasca s-a reluat in 1939, cand au fost adusi trei mari parinti si acestia au inceput viata de obste in manastire". Parintele arhimandrit Ilarion Urs ne-a spus si ce modificari au fost aduse manastirii incepand din anul 1982, cand in scaunul Mitropoliei Ardealului a venit IPS Antonie Plamadeala: "In 1982, la carma Ardealului a venit vrednicul de pomenire mitropolitul Antonie Plamadeala, care a refacut incinta manastirii noastre asa cum se vede in ziua de astazi. A ridicat chilii pe cele patru laturi ale manastirii, un paraclis inchinat "Sf. Martiri Brancoveni", staretia cu birouri si locuinta staretului, un muzeu cu foarte multe obiecte colectionate de-a lungul vietii de catre mitropolitul Antonie Plamadeala, o biblioteca care are in prezent peste 60.000 de volume de carti, cele mai multe fiind donate de catre mitropolitul Antonie Plamadeala, trapeza manastirii cu un palat brancovenesc, unde este resedinta mitropolitului cand vine la Sambata, un birou si doua apartamente pentru oaspeti. De-a lungul timpului, in anul 1997 a inceput construirea unei Academii care a fost inaugurata in 2003, unde este un centru ecumenic, si unde se pot organiza conferinte, intalniri, simpozioane. De asemenea, avem si un atelier de pictura pe sticla".


Manastirea Toplita, judetul Harghita, isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Sfantul lacas este ctitoria primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, si dateaza din anul 1847. Cele mai importante momente din istoria Manastirii Toplita ne-au fost prezentate de catre parintele staret Emilian: "Manastirea "Sf. Ilie" din Toplita este ctitoria primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, care s-a nascut in Toplita, iar casa staretiei este casa in care s-a nascut. In curtea manastirii se afla o biserica care poarta hramul "Sf. Ilie", pentru ca patriarhul a primit din botez numele de Ilie, ea fiind construita la 1847, functionand ca biserica parohiala in satul Stanceni. In 1910 o cumpara de la credinciosi si o aduce pe gradina parintilor vrand sa o faca gropnita pentru parinti. In biserica este un cavou unde sunt inmormantati parintii patriarhului, doua surori, iar in mijloc si-a lasat un loc ca sa fie inmormantat el, conducerea tarii si a Bisericii din timpul acela au hotarat insa sa fie inmormantat in Catedrala patriarhala. In acel loc, ramas liber, a fost inmormntat PS Emilian Antal, nepot al patriarhului Miron Cristea, care a fost si staretul manastirii in ultimii 20 de ani ai vietii sale. Lucrarile au continuat pana in 1928, cand s-a terminat si pictura, mobilierul, clopotnita, iar din 1928 functioneaza ca manastire pana astazi". Biserica Manastirii Toplita pastreaza numeroase obiecte de patrimoniu. De asemenea, muzeul manastirii detine o colectie impresionanta de astfel de obiecte de mare valoare, despre care ne-a vorbit tot parintele staret Emilian: "In manastirea noastra se afla multe obiecte de mare pret, printre care amintim trei icoane care au fost luate de patriarhul Miron in pelerinaj la Atena, la Constantinopol, la Patriarhia Alexandriei si la Patriarhia de Ierusalim, stand la Sf. Mormant mai multe zile, fiind sfintite in capela de pe Golgota cu apa din Iordan. Mai avem candele, sfinte vase, icoane de mare pret, catapeteasma originala a bisericii din 1947, care este lucrata la Munchen de un nepot al patriarhului Miron Cristea, George Rusu. Avem un muzeu destul de mare si bine pus la punct".

Manastirea Rohia isi serbeaza cel de-al doilea hram

Manastirea Rohia din judetul Maramures isi serbeaza astazi cel de-al doilea hram. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre PS Justinian, episcop al Maramuresului si Satmarului, dupa cum ne-a spus pr. Macarie, eclesiarh al Manastirii Rohia: "Anul acesta, de hramul Izvorul Tamaduirii a avut in mijlocul nostru pe PS Justinian, episcop al Maramuresului si Satmarului, care a venit inca din ajunul sarbatorii, a slujit la Vecernie, iar dupa Vecernie si Acatist a rostit cuvant de invatatura. Sarbatoarea a continuat cu slujba Privegherii de toata noaptea, cu Liturghia de la ora 03.00, cand s-au impartasit peste 200 de credinciosi. La ora 06.00 s-a savasit sfintirea cea mica a apei, iar de la ora 07.00 Taina Sf. Maslu. La ora 09.00, PS Sa a fost primit de catre soborul de preoti, care a fost alcatuit din 30 de slujitori si 3 diaconi, stareti de manastiri din imprejurimi, parintele inspector eparhial, directorul Seminarului Teologic Liceal din Baia Mare si alti slujitori. Au fost prezenti la aceasta sarbatoare peste 10.000 de credinciosi din toate partile. La Sfanta Liturghie, PS Justinian a rostit un inaltator cuvant de invatatura, vorbind despre ajutorul Maicii Domnului, ea care este izvorul de tamaduire, de alinare, de mangaiere pentru toti cei care stiu ca sa o cinsteasca asa dupa cum se cuvine".


Manastirea Nucet se afla in sarbatoare

Desi este al doilea hram al manastirii, Izvorul Tamaduirii reprezinta un prilej de pelerinaj pentru credinsiosii din intreaga tara care vin sa se inchine si sa ia apa sfintita de la izvorul situat in apropierea asezamantului. Manastirea Nucet este unul din putinele ansambluri monastice pastrate din secolul al XV-lea in Tara Romaneasca. Astazi se mai pot vedea ruinele incintei, chiliilor, paraclisului, caselor egumenesti si turnului clopotnita. Biserica a fost refacuta in anul 1840, dar a fost grav avariata de seisme. Izvorul izbavitor de boli sufletesti si trupesti de la Manastirea Nucet este cunoscut inca din secolul al XIV-lea. Ulterior, la acest izvor s-a amenajat o fantana. Maica Irina, stareta manastirii, ne-a spus ca "de o apa izbavitoare de boli sufletesti si trupesti beneficiaza de mila lui Dumnezeu si Sfanta Manastire Nucet, inca din secolul al XIV-lea fiind cunoscut izvorul de leac din padurea ce se invecineaza cu manastirea. Acest izvor era strajuit de un falnic stejar, cunoscut sub numele de stejarul crucii, pentru ca pe scoarta lui fusese scrijelite multime de cruci. In fantana construita mai tarziu la acest izvor, credinciosii aruncau bani de aur si argint care sclipeau mirific pe pietricelele din adancul fantanii, cu apa limpede cu cristalul".

Manastirea Ghighiu, judetul Prahova, isi serbeaza hramul

Manastirea, aflata langa Ploiesti, a fost ridicata in 1817 de catre ieromonahul Arsenie de la Cernica. Lacasul a fost pictat de catre renumitul Gheorghe Tattarascu, in 1865, iar ansamblul de chilii a fost construit in stil brancovenesc. In incinta manastirii se afla si o renumita colectie de arta veche bisericeasca. Maica Lavrentia, ghidul manastirii, ne-a facut o scurta prezentare a manastirii: "Manastirea Ghighiu se afla la 66 km de orasul Ploiesti. Dateaza de la 1601, sub forma de schit pentru calugari. Primul fondator a fost logofatul Coresi, care a facut o mica asezare monahala, cu o bisericuta avand hramul Izvorul Tamaduirii. Pe temelia ei s-a ridicat actuala biserica, la 1859, dedicata mitropolitului Nifon care conducea Biserica atunci si pe care o sfinteste in 1866, iar pictura apartine marelui Gheorghe Tatarascu. Un alt ctitor este PF Patriarh Justinian Marina care deschide santierul in 1952 in care s-a lucrat in stil brancovenesc. In aceasta manastire traiesc peste 50 de calugarite si tot aici slujesc doi preoti".


Manastirea Marius, judetul Satu Mare, se afla in sarbatoare

Manastirea a fost infiintata in anul 1992, la cererea credinciosilor din zona. Detalii despre istoricul acestui asezamant si despre contextul in care a primit hramul Izvorul Tamaduirii am aflat de la parintele staret Gherontie: "Manastirea noastra a fost infiintata la data de 16 august 1992 la cererea credinciosilor din sat, deoarece cele mai apropiate manastiri erau la peste 100 km. Au venit de la Manastirea Rohia trei vietuitori si am hotarat sa dam hramul manastirii - Izvorul Tamaduirii. Aici facem sfintirea apei de doua ori pe an, la Izvorul Tamaduirii si la Adormirea Maicii Domnului. Avem o bisericuta de lemn construita intre 1992-1994, tarnosita in anul 2000 de catre PS Justin, si tot atunci s-a pus si piatra de temelie pentru o noua biserica de zid, care este destul de mare."


5 comentarii:

Anonim spunea...

foarte frumoasa si emotionata evocarea, prezentarea si minunatia frumusetilor in poastarea ta prietene, o bogatie de cunostinte, informatii si Lumina, de care nu pot decat sa ma bucur, sa-mi las sufletul mangaiat si, sa invat de la tine,ma inclin in fata vastei tale cunoasteri, si ma alatur elogiilor tale deosebite :)
cu ingaduinta si permisiunea ta, prietene, mentionez la randu-mi ca, Manastrirea " Sfantul Ilie de la izvor " Vasiova, jud. Caras-Severin, sarbatoreste astazi, al doilea hram, cel al Izvorului Tamaduirii, primul fiind, hramul Sf. Ilie si ma bucur ca ai adus elogiu Manastirii "Sambata de Sus ", unde a poposit si Parintele Arsenie Boca, recunostinta prietene :)
respecte si calda pretuire, omului minunat care esti, fi binecuvantat,
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Draga Sibilla,

Iti multumesc mult pentru aprecierile tale generoase si pentru minunatele cuvinte pe care mi le-ai daruit :)
Dar meritele mele nu sunt decat poate legate de coloana vertebrala a acestui articol, care s-a dorit a fi o continuare a pelerinajului virtual manastiresc inceput in zilele premergatoare Sfintelor Pasti, unde am facut o selectie arbitrara a asezamintelor monahale. De aceasta data am urmarit manastirile cu acelasi numitor comun: hramul "Izvorul Tamaduirii", parte dintre ele vizitate de mine cu piciorul, cu destui ani in urma (ma refer aici la Manastirea Cetatuia - Arges, la Manastirea Namaiesti, la Manastirea Ghighiu).
Prin bunavointa ta si negresit, a Celui de Sus, am aflat ca mai exista o minunata Manastire pe meleaguri banatene - numita atat de special - "Sfantul Ilie de la Izvor" Vasiova, careia deja imi doresc cu ardoare sa-i trec pragul binecuvantat si sa-mi inalt cu smerenie rugaciunile.
Fie ca apa sfintita azi de sarbatoarea "Izvorul Tamaduirii" sa ne fie de folos, sa ne aline suferintele si sa ne fereasca de necazuri !

Cu mult drag,
Pescarusul

Anonim spunea...

Multumesc, pescarusule, aceasta postare e superba. O seara frumoasa!

Anonim spunea...

Multumesc, Pescarusule, aceasta postare e superba. iti doresc o seara frumoasa!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Corina, multumesc frumos :)
Te astept cu emotie si prietenie sa revii oricand va exista un crampei de timp cu dor de mangaiere si lumina si zbor inaripat...