sâmbătă, 3 mai 2008

Al Treilea Val si Modelele de Business



"Nu vom cobori noi primii pe Marte, dar vine Al Treilea Val si e bine sa facem si noi parte dintre cei care supravietuiesc luand parte la solutii". De aceasta data, autorul nu e americanul Alvin Toffler, ci Varujan Pambuccian.

La inceput de secol XX, oamenii descopereau voluptatea vitezei. Calare pe „calul de foc“ inghiteau pe nevazute kilometri de sina ferata. La volanul automobilului goneau „nebuneste“, speriind deopotriva oamenii si animalele de prin satele strabatute.



Dar voluptatea cea mai mare, cea a strapungerii in mare viteza a paturilor de nori, oamenii au aflat-o abia dupa ce s-au ridicat de la sol, in carlinga avionului, in lupta tenace cu gravitatea. Oamenii si-au botezat noua etapa a vietii lor „epoca a vitezei“. Reperul „timp“ a inceput sa prinda din ce in ce mai multa valoare. Epoca vitezei ne-a facut sa proclamam si sa acceptam ca „timpul inseamna bani“. Dar a venit secolul XXI cu o noua ambitie si o noua provocare: aceea de a reusi sa merite aceeasi titulatura de „epoca vitezei“, insa fara sa repete prea mult din trairile perioadei anterioare. De data asta nu mai vorbim doar de viteza cu care parcurgem spatiul, fie el la sol, sub apa sau la suprafata ei, in aer sau in cosmos. De data asta vorbim despre viteza cu care ne prefacem viata, ne schimbam structurile sociale, economice si politice, ne transformam modelele de business intr-o continua ecuatie a cererii si a ofertei.

Scriitorul si futurologul american Alvin Toffler (cunoscut pentru scrierile sale despre revolutia digitala, a comunicatiilor, a mediului corporatist si despre singularitatea tehnologiei) anunta de mult timp sosirea celui de-„Al Treilea Val“.

Impartind istoria civilizatiei in trei faze succesive, prima fiind aceea de manifestare agricola, iar a doua fiind faza industriala, Toffler sustine nasterea noii civilizatii, cea informationala, venita pe creasta celui de-al treilea val. Trec de la Toffler la un alt ganditor contemporan, de data asta autohton, savuros prin felul in care stie sa apropie lumea tehnologiei informatiei de lumea obisnuita, de „afara“: Varujan Pambuccian (seful Comisiei de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor) s-a referit la schimbarea in mare viteza a societatii, avand ca motor industria de IT si comunicatiile, utilizand aceeasi metafora, „Al Treilea Val“. Dar de data asta, „valul lui Pambuccian“ se refera mai explicit la felul in care participam la mai multe schimbari produse dintr-o data. Este momentul in care trei tipuri de arhitecturi diferite, dar complementare, se schimba profund in acelasi timp: modelele de echipamente, adica arhitectura hardware, modelele de programe – arhitectura software – si modelele de business, adica arhitectura planurilor de afaceri. „Toata smecheria este sa stii cum sa te tii bine pe placa, la suprafata, si sa treci de valul asta“, spune Pambuccian.

De fapt este vorba despre felul in care utilizatorii de masa, societatea de afaceri si societatea informationala reusesc sa faca un „ménage à trois“. Este prima data cand vectorul dezvoltarii industriei IT&C nu mai este tehnologia informatiei si comunicatiile. Informatiile de orice natura (video, audio, text) in orice forma de flux, cantitati din ce in ce mai mari sunt stocate din ce in ce mai des altundeva decat acolo unde sunt solicitate. Mai mult, softurile si sistemele de operare pot fi la randul lor stocate pe ceea ce Pambuccian numeste „calculatoare metropolitane“, astfel incat calculatorul de pe biroul fiecaruia sa devina doar o interfata de lucru. Producatorii si furnizorii de echipamente, softuri si servicii IT se orienteaza si mai mult catre nevoia utilizatorului final. Iar modelul de business se schimba si deriva din ceea ce pare sa fie vectorul momentului: Google, un „calculator“ urias, in fapt o retea de calculatoare si elemente de legatura si comunicare cu extindere si constructie globale.
Scriam recent despre fenomenul „freelove“ – goana consumatorilor dupa produse si servicii gratuite, furnizate pe baza publicitatii ce le insoteste. Iata ca modelele de business ale „valului lui Pambuccian“ se bazeaza exact pe abonamente la servicii si solutii inteligente integrate, din ce in ce mai ieftine si cu tendinta de a deveni gratuite. Accesul la continut si la soft va fi „advertisment based“ – bazat pe publicitatea conexa –, iar publicitatea va trebui sa se reinventeze, plecand de la actuala publicitate contextuala.

Cu cat mai repede se va produce acest lucru, cu atat mai bine pentru cei ce stau „pe placa“. Viteza de reactie conteaza enorm in epoca vitezei, iar piata romaneasca poate sa nu fie doar „follower“, ci si generator de solutii, daca dezvolta cat mai multe companii de avangarda si inovatoare ce vor traversa al treilea val, „valul lui Pambuccian“.


Sursa: Revista "Money Express" - autor Daniel Apostol

Daniel Apostol este realizator la The Money Channel, singurul post de televiziune de business. Are 7 ani de experienta in presa (radio, print, tv) si este abolvent al MBA Romano-Canadian, specializarea marketing.

Am gasit undeva un pasaj care mi s-a parut deosebit de interesant si de realist, legat de impulsul care provoaca schimbarea si duce mai tarziu la dezvoltarea societatii:
"Oamenii rezonabili se adapteaza lumii in care traiesc.Oamenii nerezonabili incearca sa adapteze lumea la ei insisi. De aceea, orice progres se datoreaza oamenilor nerezonabili".

9 comentarii:

Anonim spunea...

pescarusule....ma uimesti... :)
sincer, ca suntem echipa de acum, mie Alvin Toffler nu mi-a fost niciodata simpatic...nu-i impartasesc opiniile, si ma refer strict la cele legate de relationarea interumana...
ce nu mi-a " placut "... pe scurt, ideea lui cum ca, batranii, nefolositori si neproductivi de acum, musai exilati in azile, caci, ar tine progresul in loc, tinerii ar pierde timp cu ingrijirea si oblojirea lor, iar secolul vitezei nu-si permite luxul timpilor " morti "...si, in fine, alte minunatii din astea, Toffler privind lucrurile dintr-un singur unghi...rezultatul ar fi, ritmul paroxist in care noi trebuie sa pedalam, a viata, daca se mai poate numi viata....va sa zica, ne vom priva de mangaierea mainilor duioase ale parintilor, bunicilor, de glasul lor blajin depanand povesti din vremuri departate...esti util si binevenit familiei, societatii, comunitatii, numai atat timp cat esti folositor, util...apoi....
adica el se erijeaza in Dumnezeu, alege, decide in locul cui?
imi spunea un profesor in facultate ca sunt un " spiridus, arzi, pana ce te vei stinge arzand si nici macar nu ai sa observi ", dar naiba stie de ce, numai note mari aveam la el, mereu il bombardam cu contraargumente si el, mereu se incapatana " esti mult prea umana "... era profu de psihologie sociala, " icebergul " cum il alintam eu :)
tin minte ca la un seminar, discutand si dezbatand noi ideile magicianului Toffler, asa tare m-am suparat, ca am iesit din sala, ca sa ascult la usa apoi, si intram la interval de ceva minute, mai ziceam cate ceva, iar ieseam....profu, a ras " saracu Toffler, bine ca nu a avut onoarea sa te cunoasca indeaproape, ca erai in stare sa-l modelezi sa zica totul pe dos, si azi as fi predat " al treilea val al florilor ".... amintiri, din anii tineretii, au trecut anii rand pe rand, si pe Toffler tot nu reusesc sa-l iubesc, macar nu-l urasc...sa vedem daca te prinzi de ce nu-l urasc... :)
nu " ma bag " la detaliile informationale si tehnice, cum zici tu, nu ma pricep, nu le stiu nici eu pe toate:)
prietenie si pretuire pescarusule :)
Sibilla

Anonim spunea...

un sfarsit de saptamana senin si placut prietene, alaturi de toti cei dragi sufletului tau minunat :)
pretuire si prietenie sincera,
Colega de echipa :)
Sibilla

Anonim spunea...

Pescarusule , foarte interesant articolul. Mi-a placut in mod deosebit si comentariul Sibillei.

Anonim spunea...

pescarusule...ne-a prins " bossul "... dar na, pe tine nu te penalizeaza, vai sufletul meu zapacit, parca vad ce puneti la cale...imi dati de citit sa ma zmintiti, si, ma dati afara din echipa...
eh, dar cine va ia in seama, nu plec de afurisita caci " daca voi nu ma vreti eu va vreau ", echipa ramane si punct :)
nu se admit comentarii...
o duminica senina si limpede suflet bland,
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Dragii mei prieteni si coechipieri, va multumesc mult pentru gandurile si impresiile voastre atat de pretioase pentru mine, chiar daca vigilentul nostru Sfinx ne-a dezvaluit accentele lui critice, argumentate atat de convingator, la adresa lui Alvin Toffler, un temerar futurolog american, cu o viziune atat de indrazneata asupra viitorului, care alaturi de sotia sa si de partenera sa intelectuala timp de 51 de ani, Heidi Toffler, a scris multe carti cu impact la marele public: "Socul viitorului", "Puterea in miscare", "Avutia in miscare", traduse si pe la noi.
Eu recunosc sincer ca n-am descoperit pasajele in care autorul isi exprima dispretul pentru generatia de varsta a III-a... si sincer ma mira ca a gandit acest lucru, el, cu o viziune atat de progresista, putea considera ca batranii sunt izvor nesecat de intelepciune si de experienta acumulata si sprijin in cresterea si educarea nepotilor...
Dar Sfinxule drag, eu trec peste aceste idei ale lui mai ciudate si declar ca il apreciez pentru curentul de gandire avangardist lansat prin cartile sale, asupra permutărilor semnificative ce au loc în lumea cotidiană pe care o locuim cu toţii - lumea magazinelor universale şi spitalelor, a băncilor şi instituţiilor administrative, a televiziunii şi telefoanelor, a vieţii politice şi personale. El crede ca insăţi natura puterii se schimbă, chiar sub ochii noştri si ca "Info-war"-urile de mâine conturază un nou sistem de producţie a averilor bazat pe individualism, inovaţie şi informaţie...
Fii pe pace, echipa noastra a mai unita ca oricand, iar diversitatea de pareri si opinii nu face decat sa o stimuleze creativ :)
Va doresc si eu sa aveti o saptamana linistita si spornica de Mai, plina de impliniri si de satisfactii !
Calda prietenie, dragii mei !

Anonim spunea...

pescarusule, si tu ai dreptate, si eu , si el, .... voi reveni aici cu mult drag prietene,
o seara placuta si senina iti doresc,
respecte si multumiri,
Sibilla

Anonim spunea...

Calde imbratisari, pretuire si recunostinta prietene, iti urez sanatate si bogatie de impliniri si satisfactii;
respecte,
Sibilla

Bibliotecaru spunea...

Interesant...
Cum se creează noul patern, chiar fără să-ţi dai seama... am văzut acea tehnologie şi nu am putut gândi altceva decăt: POLUARE.

pescarusul argintiu spunea...

Bun venit in casuta mea plina cu lirisme ! :)
Iti multumesc pentru vizita si ma bucur ca Alvin Toffler ocupa in mod constant orizonturile noastre de interes.
Ti-am urmat link-ul, am citit, mi-a placut, am lasat ravas si am tras rapid o concluzie: trebuie sa te trec in blogroll :)
La buna vedere, prietene !