luni, 7 aprilie 2008

SABIN BALASA sau maretia unui artist trecut in nemurire



Sabin Balasa s-a mutat de scurt timp, incepand cu intaia zi de Aprilie a acestui an, pe o stea unde cerul e vesnic albastru si unde va picta cu acelasi talent si cu aceeasi pasiune pentru ingeri, asa cum a facut-o si pentru noi, pamantenii, incercand prin stradanii neintrerupte si hotarate sa-i invete sa iubeasca creatia si sa urasca cu disperare distrugerea.
Desi deseori a fost contestata moralitatea picturilor sale, pe motiv ca a reprezentat pictorul de curte al cuplului Ceausescu, realizand portrete propagandistice in perioada comunista, Sabin Balasa este cunoscut drept pictorul de geniu al inorogilor si al siluetelor cosmice, dominate de o larga gama de nuante de albastru. Animalele mitologice, personajele de poveste, de obicei foarte inalte, cu par lung si piele alba, nude sau imbracate in haine de voal si cu trasaturi idealizate, populeaza mai toate tablourile si frescele sale.
Contestatarilor sai obisnuia sa le răspunda că nu este modest, pentru că este talentat, iar judecata estetică o primeşte numai din partea celor în rândul cărora s-a înscris - Da Vinci şi Van Gogh.
Pe langa sutele de tablouri realizate, un loc de marca il ocupa cele peste 20 de picturi murale găzduite de Universitatea ieşeană "Alexandru Ioan Cuza".
Lasati-ne sa ne purtam pasii prin Sala pasilor pierduti a acestei Universitati sau prin spatiul generos al Universitatii galatene "Dunarea de Jos" ori prin salile maiestuoase ale bibliotecii Academiei de Studii Economice din Bucuresti, pentru a fi trimisi in ancestralul romanesc cu viteza cosmica, fermecati de "Galaxia Iubirii", de "Nunta cosmica", de "Hora", de "Geneza" sau de "Feerie".
Pentru a pluti, pur si simplu si a ne umple setea de frumos...
Maestre, salutati cu blanda seninatate, va rog, inorogii si toate fiintele fabuloase ce va vor tine tovarasie in armonia si pacea universala...

Am preluat de pe blogul maestrului Adrian Paunescu o poezie emotionanta, scrisa cu multa sensibilitate de un confrate de blog cu nick-ul "vicvas" si dedicata marelui pictor-artist disparut din aceasta lume framantata...

A murit pictorul Sabin Balasa
A murit uite asa!...
Cu patima in suflet
Cu 2 femei batandu-se pentru averea lui !...
Cand sinceritatea nu-i
La locul ei !...

A murit albastrul lui Balasa
Ce mai ramane Isuse Cristoase din noi ?
Ce mai ramane din aceste valori
Daca ele incet se sting ?

Si uite vin seara de la cursul pictura
Si cine si cine ar fi putut crede
Ca a murit Balasa ?
Ca nimeni nu mai aude, nu mai vede !...

A murit albastrul
A murit pictorul,
O umbra de doliu se aseaza pe fiecare pensula
Pe fiecare albastru pus
E o zi oarecare, e o zi oarecare !...

Si toate picturile devin amintiri
Si albastrul nu mai e albastru !...
Sa tinem un minut de reculegere
Pentru cel ce a fost Sabin Balasa
Si D-zeu sa le ierte pe cele doua femei batjocoritoare!...

Un comentariu:

Anonim spunea...

O figură controversată care a ştiut să se impună drept cel mai cunoscut pictor român contemporan. Mă îndoiesc însă că a avut o viaţă fericită. Probabil că arta se naşte şi din dramă şi din frustrări.