marți, 23 iunie 2009

Sa votam Bucurestiul - gazda finala a demersului mondial "Cele sapte minuni naturale ale lumii", fara a uita RETEZATUL!

Va invit sa ne implicam intr-o actiune extrem de interesanta, generoasa si responsabila, avand ca nobila misiune cunoasterea si alegerea celor mai frumoase si mai reprezentative frumuseti geografice de pe glob.

Cei care vor ca Bucureştiul să găzduiască ceremonia de desemnare pentru „Cele şapte noi minuni ale lumii“ o mai pot face până la data de 21 Iulie 2009.

Bucureştiul se luptă cu 24 de oraşe pentru a fi gazda finalei evenimentului „Cele şapte minuni naturale ale lumii“, ce va avea loc peste doi ani.

Astfel, Lima, Manila, Beirut, Sofia, Shanghai, Kuala Lumpur, Quebec City, Kiev, Puerto Rico, Londra, Rio de Janeiro, Cracovia, Seul, Singapore, Hanoi, Jakarta, Hong Kong, Dubai, Doha, Colombia, Monterrey, Beijing, Abu Dhabi şi Taipei au intrat în competiţie.

Pentru a găzdui evenimentul, Capitala României trebuie să fie cel mai spectaculos oraş, să demonstreze că are ambiţii politice şi strategice, să-şi dorească să fie în centrul lumii. De asemenea, populaţia trebuie să fie interesată de factorii de decizie, dar şi de impactul mass-media pentru a câştiga lupta cu cele 24 de oraşe.

Puteti vota accesand link-ul http://www.new7wonders.com/nature/en/cloud/suggest/43/

Această competiţie a fost iniţiată de Fundaţia New 7 Wonders pentru a fi alese noile şapte minuni naturale ale lumii. Acest organism a reuşit, cu doi ani în urmă, să stabilească alte şapte minuni ale lumii contemporane - obiective create de om, iar festivitatea a avut loc la Lisabona, pe 07.07.2007.

Aproape 100 de milioane de oameni au votat, la prima campanie, pentru câştigătoarele Piramida de la Chichenitza din Mexic, Taj Mahal din India, oraşul Petra din Iordania, statuia lui Hristos Mântuitorul din Brazilia, Colosseumul în Italia, Marele Zid al Chinei şi Machu Picchu în Mexic.

Parcul Naţional Retezat a intrat în cursa pentru minunile naturale şi deocamdată se clasează pe locul 13, în Grupa E, la categoria „Păduri, parcuri şi rezervaţii naturale“. Ca să fie aleasă, mai avem la dispoziţie o lună pentru a susţine „comoara“ naţională.

Parcul Retezat a fost nominalizat dintre 430 de site-uri naturale, din 224 de ţări. Propunerea României a ajuns în a doua fază a campaniei „Cele şapte minuni ale lumii“, numărându-se printre cele 261 rămase în cursă.

Parcul Naţional Retezat poate fi votat online pe http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees/.

De ce merită să votăm?

Crestele unice, priveliştile de vis, ochiurile de apă şi apariţiile spectaculoase taie respiraţia oricărui turist. Parcul Naţional Retezat (PNR) este primul de acest fel din România, fiind înfiinţat în 1935 pe o suprafaţă iniţială de 100 de kilometri pătraţi a fostului domeniu de vânătoare deţinut de Casa Regală.

Suprafaţa actuală a Parcului este de 380 de kilometri pătraţi. Retezat merită să fie „minune“ deoarece are aproximativ 80 de lacuri, dintre care 58 permanente, iar Masivul Retezat deţine 40% dintre lacurile glaciare ale ţării.

Capra neagră, cerbul şi căprioara sunt protejate încă de la înfiinţarea rezervaţiei naturale, iar o treime din totalul speciilor de plante de pe teritoriul ţării noastre - 1.200 - se află aici.

Votul din faza nominalizărilor se încheie la 7 iulie 2009. Grupul de experţi al „Celor şapte minuni naturale ale lumii“ va studia primele 77 de nominalizări şi va alege 21.

Minunile rămase în cursă vor fi anunţate de Federico Mayor, fostul director general al UNESCO, poate chiar la Bucureşti. După anunţ, va urma un nou vot al publicului, timp de doi ani, pentru ca anunţul câştigătorilor să se facă în 2011.

14 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Un asemenea vot, DA!

pescarusul argintiu spunea...

Cristi, te felicit pentru aceasta atitudine!
Este extrem de binevenit cate un "DA" entuziast inscris de doua ori: o data pentru "Micul Paris" si inca o data pentru "Parcul National Retezat".
Procedura de vot e foarte simpla si rapida, merita sa ne rezervam cateva minute pentru a onora competitia.
Multumesc pentru consens! :)

elite spunea...

Pescarusule,m-am alaturat si eu!

loristiuj spunea...

eu votez pentru Retezat! :-)

pescarusul argintiu spunea...

Elite, iti multumesc, fiecare bob conteaza! :)
Tu esti o simbioza fericita intre ratiune, suflet, implicare, initiativa, energie, actiune!
Ma bucur ca te-a cucerit si pe tine frumusetea acestei actiuni.

pescarusul argintiu spunea...

Lori, asa sa faci! :)
Si votul tau este foarte important.
Retezatul merita inalta distinctie de "minune naturala a lumii", cu prisosinta!
Multumiri calduroase ;)

Bibliotecaru spunea...

Mai bine rămâne Retezatul nepremiat dar rezervaţie sălbatică. Dacă vin turişti, parcă văd că începe fiecare să-şi ţipe câte o cabana... ca pe Valea Prahovei.

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, sansele sunt reduse in privinta extinderii constructiilor turistice, exista deja cateva cabane in zona inalta a masivului.
Peisajul este salbatic si brazdat din belsug de cascade si pesteri.
Nu trebuie sa uitam ca muntii Retezat sunt primul lant muntos din Romania, unde s-a constituit un parc national si o rezervatie stiintifica pentru protejarea bogatiilor naturale existente.
Daca argumentele mele te-au convins, te invit calduros sa-ti oferi votul! :)

Bibliotecaru spunea...

Am votat de mult timp, înainte ca acest deziderat să fie obiectiv naţional promovat de ministerul Turismului. Problema este că lumea afacerilor din România ne-a învăţat că profitul trece peste lege, campania de promovare va duce la distrugerea Parcului, sunt absolut convins.

www.jamescrissilv.ro spunea...

Merita pentru ca avem o tara minunata. O zi frumoasa iti doresc

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, poate ca mai exista posibilitati de redresare a acestor mecanisme de eludare a legii.
Sa nu punem raul in fata si sa speram ca macar de data aceasta, evolutia lucrurilor ne va face o surpriza frumoasa!

pescarusul argintiu spunea...

James, foarte de curand am citit undeva o constatare ce continea o doza apreciabila de umor dulce-amarui, care suna cam asa...
"Avem o tara minunata. Pacat ca este locuita!"
Dupa ce am depasit momentul tipic romanesc de "a face haz de necaz" si apoi pe cel de intristare, m-am inseninat amintindu-mi ca de fapt "omul sfinteste locul".
Sper sa se cumuleze cat mai multe voturi in dreptul plaiurilor mioritice.
O zi frumoasa si tie!

Anonim spunea...

Pescarusule, am votat PNR-merita din plin!! Duminica frumoasa in continuare.

pescarusul argintiu spunea...

Mihaella1, iti multumesc ca ai raspuns entuziast acestei invitatii la solidaritate pentru conservarea frumusetilor naturale!
Zile minunate de vara sa-ti bucure sufletul!