luni, 24 noiembrie 2008

TOP 10: Cele mai vandute titluri de carte la Targul Gaudeamus 2008



1. "O istorie critica a literaturii romane" / MANOLESCU, Nicolae (Ed. Paralela 45).

2. "Scrisori catre fiul meu" / LIICEANU, Gabriel (Ed. Humanitas).

3. "Memorii" / ANANIA, Valeriu (Ed. Polirom).

4. "Istoria secreta a lumii" / Black, Jonathan (Ed. Nemira)

5. "Razboiul de saptezeci si sapte de ani si inceputurile hegemoniei americane" / DJUVARA, Neagu (Ed. Humanitas).

6. "Brisingr" / PAOLINI, Christopher (Ed. RAO).

7. "Un pamant nou: Trezirea constiintei umane" /TOLLE, Eckhart (Ed. Curtea Veche).

8. "Tunele 2" / GORDON, Roderick si WILLIAMS, Brian (Ed. Corint Junior).

9. "Mastile lui Hristos" / PICKNETT, Lynn si PRINCE, Clive (Ed. RAO).

10. "Milenium, Vol. 1: Barbati care urasc femeile" / LARSON, Stieg (Ed. Trei).


Week-end-ul Târgului de Carte GAUDEAMUS tocmai a luat sfarsit, iar zarva sa a fost mare datorită celor două evenimente de o maximă popularitate: cărţile noi semnate de Nicolae Manolescu şi Gabriel Liiceanu. Am ales alte 8 titluri în funcţie de importanţa istorică, estetică şi, nu în ultimul rând, comercială, a autorilor.

„Istoria critică a literaturii române“ - Editura Paralela 45

Este o carte foarte aşteptată, mai ales de către întreaga suflare scriitoricească românească. Autorii români au nevoie încă de o autoritate, de un dominator absolut care să le spună clar cine e bun şi cine nu. Iar Manolescu le răspunde contemporanilor, după o aşteptare de vreo două decenii, cu o carte plină de verdicte surprinzătoare, de mici cruzimi, de revizuiri şi chiar de omisiuni (se ştie că cele mai discutate sunt tocmai absenţele dintr-o istorie literară). Manolescu îşi scrie cartea cu un umor care provine chiar din uriaşa lui putere - îi place cumva să-i neliniştească pe „supuşi” cu tot felul de afirmaţii scurte şi dure.

Comportamentul criticului este cel al unui dictator jucăuş. Cine nu va putea gusta tocmai ludicul incredibil al lui Nicolae Manolescu va suferi, se va zbuciuma, se va îngrijora de soarta literaturii. Deja autorul a declarat că şi-a supărat unii prieteni. Nici nu e greu, având în vedere că au căzut sub tăişul critic Camil Petrescu, Constantin Noica, Nicolae Breban sau Marin Preda. Lectura este delicioasă pentru noi, cititorii de rând, şi, probabil, angoasantă pentru scriitorii care se închină la spiritul lui Călinescu şi, implicit, la urmaşul său de drept, Manolescu.

„Mecanismele globalizării“ - Editura Polirom

Cei care au vrut să se pună la punct cu criza ştiu probabil prea bine numele autorului, deţinătorul unui Nobel şi unul dintre cei mai plastici şi imprevizibili comentatori ai lumii economice. Stiglitz scria despre ameninţarea subprime cu mult înainte să înceapă să cadă marile bănci, iar după debutul falimentelor sau al naţionalizărilor în serie din această toamnă a surprins pe toată lumea cu opinii dure asupra fundamentaliştilor pieţelor libere. „Mecanismele globalizării” este un volum de neratat despre criticile asupra politicilor globalizante, aşa cum se fac ele în acest moment. E o carte care a supărat multă lume, mai ales că venea din partea unui om care a lucrat şi pentru administraţia Clinton, şi pentru Banca Mondială. Miza serioasă este suplinită de un stil aproape scriitoricesc de a explica faptele şi politicile financiare, aşa că cea mai mare capcană ar fi să credeţi că e o „carte de specialitate”. E mult mai mult.

„Martorul-surpriză. Fotografii necenzurate din comunism“ - Editura Compania

Apărut la Editura Compania, albumul de fotografii marca Andrei Pandele este un fel de gaura cheii prin care se văd fragmente din România alb-negru din perioada 1975-1989. De la instantanee din viaţa cotidiană până la secvenţe decupate prin obiectiv în timpul Revoluţiei din 1989, imaginile realizate de Pandele într-o perioadă în care fotografia era în cel mai bun caz un lux recompun atmosfera cenuşie a Bucureştiului comunist şi frisoanele momentului de ruptură de acum 19 ani. Mare parte dintre fotografiile din acest album - în ediţie bilingvă, româno-engleză - au fost expuse iarna trecută la Teatrul Naţional, însă o treime dintre ele sunt publicate în premieră. Cu o prefaţă de Petru Romoşan, albumul face, în 160 de pagini, o istorie vizuală a unei Românii puţin documentate până acum şi, implicit, a unui Bucureşti pentru unii trăit, pentru alţii deja muzeificat.

„Dicţionarul comunismului“ - Editura Polirom

Într-o mare de dispute, critici, de analize ale fenomenului comunist românesc şi global e nevoie de cărţi cu fapte, date, cifre exacte, iar Courtois este unul dintre cei care le oferă. Este o carte utilă care nu poate lipsi din biblioteca unui cititor interesat de o istorie lucidă şi cât mai exactă. Un motiv în plus s-o cumpăraţi: autorul este la Gaudeamus, puteţi vorbi cu el sau măcar lua un autograf.

„Stăpânul cântecelor“ - Editura Nemira

Cine a citit „Jocul lui Ender” nu mai are nevoie de alte recomandări. Copilul genial care conduce în joacă lumea către salvare este un personaj de-a dreptul obsedant. O.S. Card nu este neapărat preocupat de construirea unor lumi ştiinţifico-fantastice perfect credibile, ci de ridicarea unor personaje memorabile. Un autor cult, care se consumă compulsiv. Nu vă veţi putea opri la un singur volum. Aşa că iată unul nou!

„Mic manual de campanie electorală“ - Editura ART

Volumaşul lui Quintus Tullius Cicero este un fel de maşina timpului. Te proiectează în urmă cu 2072 de ani, tot în plină campanie electorală, printr-un set eficient de „tips &tricks“ pentru candidaţii politici. Apărut la Editura ART, manualul a fost scris de Cicero, oratorul superstar al Republicii Romane, pentru fratele său Marcus.

„Un om fără de ţară“ - Editura RAO

Ultimul volum pe care Kurt Vonnegut l-a publicat înainte de moartea sa este o colecţie de eseuri în care cinicul scriitor, trecut de 80 de ani, îşi pune pe tavă, cu lejeritatea celui care nu mai are nimic de pierdut, părerile despre tehnologie, dragoste, politică. În volumul tradus la Editura RAO, Vonnegut nu face rabat nici de la teorii radical critice la adresa administraţiei Bush.

„Tunele. În adâncuri“ - Editura Corint Junior

Cel de-al doilea volum al cărţii care a fost desemnată să acopere golul de după „moartea“ lui „Harry Potter“ va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus în prezenţa celor doi autori experţi în materie de lumi subterane: Roderick Gordon şi Brian Williams. Publicată la Editura Corint Junior, cărămida fantasy continuă, în ritm la fel de fast forward ca primul volum, aventura din peşteri, vulcani şi deşerturi.

„Îndrăzneala de a spera“ - Editura RAO

Cartea cu numărul 2 a proaspătului ales Barack Obama, publicată în 2006, a fost tradusă la Editura RAO. „Îndrăzneala de a spera“ revizitează visul american şi, implicit, principiile democraţiei, analizează chestiuni fierbinţi ale momentului, de la terorism la insecuritatea socială din Statele Unite, toate pe un ton relaxat şi cu mult umor, împrumutate din carisma care l-a transformat deja în erou de cultură populară.

„Scrisori către fiul meu“ - Editura Humanitas

Cea mai nouă carte semnată Gabriel Liiceanu, apărută la Editura Humanitas, este, fără îndoială, una dintre cele mai mari provocări lansate la această ediţie a Târgului Gaudeamus. Sub forma unor „Scrisori către fiul meu“, Liiceanu îşi asumă riscul de a suprapune peste imaginea de intelectual, un profil care, de regulă, rămâne departe de ochiul public. Componenta filozofică, explorată de Liiceanu în mai toate volumele lui de până acum, e dublată, asumat, de una care se va lovi, fără doar şi poate, de multe pudori: de la confesiuni din zona (auto)descoperirilor sexuale până la flashuri despre răsfăţurile cosmetice de fiecare zi şi pasiuni domestice al căror erou este, pe alocuri, Teflonilă, „un BMW al tigăilor“. Prima scrisoare primită de la Noica face, în scrisorile pe care Liiceanu i le trimite fiului său în Japonia, casă bună cu scurte păreri despre Derrida şi Kant, dar şi cu episoade biografice necosmetizate. Volumul-hibrid, în care intimitatea nu mai este gândită ca duşman de moarte al integrităţii publice, „Scrisorile către fiul meu“ reabilitează micile plăceri cotidiene, dând un alt fel de credibilitate autorului care dăduse deja startul confesiunilor prin „Uşa interzisă“.

P.S. Voi ati fost la Targ? Ce carte v-ati cumparat?
Orice ati hotarat sa cititi in clipele de ragaz, va doresc lectura placuta si spornica!

17 comentarii:

Cristian spunea...

Foarte multe carti exista la acest targ....Sunt sigur ca te-ai dus si tu acolo!Ti-ai cumpărat ceva? O zi minunată plină de bucurii...Hugs from me!

pescarusul argintiu spunea...

Cristian, in acest an n-am reusit sa ajung la acest important eveniment cultural, din pacate.
Traversez o perioada foarte incarcata si multe probleme isi asteapta rezolvarea.
Insa cu sufletul, gandul si cu "antenutele" conectate la stiri am fost tot timpul, alaturi de minunata manifestare ce serbeaza frumusetile spiritului si ale mintii, prezentate in forma clasica, tiparita, de la Gaudeamus.
Si tu sa ai parte de reusite si impliniri, care sa te energizeze in aceste zile friguroase de Noiembrie!

starsgates spunea...

sa mai spuna cineva ca la noi nu se mai citeste!:)

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, asa se pare, ca foamea de carte este mare...
Bineinteles, fiecare targ aduce carti noi, iar o plimbare prin Gaudeamus e o radiografie foarte buna a ceea ce se citeste. In primul rand, ai la un loc cea mai mare parte din oferta editurilor, poti gasi carti care de obicei nu mai sunt prin librarii, beneficiezi de reduceri, e un prilej bun sa-ti completezi biblioteca.
Ce se citeste? Mai multe decat ne-am astepta. La targ gasim o gramada de maculatura, pe langa cartile ok, bineinteles, de cele mai multe ori aparute la edituri mari. Vanzand mormanele de carti pe care nici nu stii de unde sa le iei, incepe sa-ti para rau ca bietii copaci nu au ramas la locul lor si s-au transformat in hartie.
Dar... partea plina a paharului e ca se citeste, fie ca e vorba de teorii ale conspiratiei, de metode miraculoase de a face bani, de bla-bla-uri siropoase sau de alte carti pe care cultura, in general, le ignora gratios.
Deci, un indemn de urmat: hai sa trecem la citit! :)

Anonim spunea...

Cartea domnului Manolescu aş fi cumpărat-o şi eu.

Anonim spunea...

Am crescut urmarit de un mare indemn:"Ai carte, ai parte"!

Elisa spunea...

Sper sa apuc si eu sa o cumpar.Istoria....,da este punctul lui de vedere si ierarhizarea contemporanilor dupa parerea lui,dar are tot dreptul.L-am vazut vorbind despre asta in emisiunea Marinei Constantinescu si ,dupa parerea lui, Cartarescu este pe locul 1 ,la contemporani.Eu,spre rusinea mea,am ramas cu prima carte de-a lui Cartarescu inceputa si neterminata de citit,desi am inceput-o de mai multe ori.Posibil ca nu am ales cartea cea buna.Sper insa ca nu-s toate ca aceea...,imi si scapa titlul.
Cora,spor la treburi si rezolvarile lor! :)

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru,
"O istorie critica a literaturii romane" a lui Nicolae Manolescu este o carte extrem de ravnita si in acelasi timp, emblematica si unanim elogiata in peisajul nostru livresc de ultima ora.
Asteptata cu nerabdare de multi iubitori ai istoriei literaturii romane, dar cu precadere de catre specialisti, lucrarea scrisa de Manolescu este o continuare fireasca si intemeiata a celebrei sale predecesoare semnata de George Calinescu.
M-as bucura mult daca ai reusi sa o adaugi la loc de cinste in galeria de carti personale.

pescarusul argintiu spunea...

Paul, cu timpul am ajuns la concluzia că poţi reconstitui viaţa cuiva examinandu-i biblioteca, studiindu-i cărţile aflate pe noptieră, descifrand însemnările făcute uneori de masa sa pe marginea paginii.
Biblioteca fiecaruia dintre noi este un fel de autobiografie. În proliferarea rafturilor ei ar trebui sa existe o carte pentru fiecare clipă a vieţii noastre, pentru fiecare prietenie, pentru fiecare deziluzie, pentru fiecare schimbare. Cartile marchează anii nostri precum pietrele albe ce jalonează drumul unui pelerin“.
Cine renunta la biblioteca sau se desparte de ea poate considera ca a renuntat la propria identitate.
Un gand cald de recunostinta se indreapta spre parintii si dascalii mei care au stiut sa-mi sadeasca dragostea netarmurita pentru aceste nestemate ale mintii si talentului scriitoricesc, care sunt CARTILE cu file aliniate exemplar si ocrotite de coperti generoase!

Anonim spunea...

Voi fugi negresit sa le adun....

Anonim spunea...

Elisa,la tine in gradina nu se mai poate intra,cel putin eu...nu!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Elisa, "Istoria critica a literaturii romane" vazuta de Manolescu este pentru orice biblioteca personala o piesa de rezistenta, asa ca ar fi onorant sa ne-o daruim fara a mai sta mult pe ganduri.
Pe Cartarescu l-am citit si eu secvential, deci nu ma pot pronunta.
Multumesc draga mea, pentru urari :)
Si tie iti doresc multe bucurii si trainice prietenii in noul lacas virtual!

Anonim spunea...

Am fost. Am cumparat 4 carti.Sper sa am si timp acum sa le citesc, de raspoit le-am rasfoit...sper sa nu ma aleg numa' cu asta!

pescarusul argintiu spunea...

Manole, cat de mult ma bucur ca ai reusit sa ajungi!
Sunt sigura ca ai ales piese valoroase, in care maniera erudita si cea accesibila a scrierii se impletesc armonios.
Te-ai gandit sa faci cate o bucurie fiecarui suflet drag al familiei si inca una, bonus pentru spiritul casei? :)
Si placerea rasfoirii valurilor albe de hartie face parte din ritualul lecturii, dar calatoria mintii prin tainele cuprinse dincolo de cuvinte e adevarata desfatare, asa ca nu ezita s-o duci la bun sfarsit!

Anonim spunea...

Uau pentru articol. Bune reenzii ca sa le zic asa. In ceea ce priveste castigatorii am putea zice ca tot "clasicii" sunt cei care castiga si merita sa castige.
O zi minunata iti doresc

Anonim spunea...

Sper sa reusesti sa treci cu bine peste acesta perioada mai dificila din viata ta..

pescarusul argintiu spunea...

James, ma bucur sa te salut din nou :)
Multe titluri de carte expuse la Targul Gaudeamus 2008 sunt incitante si provocatoare prin temele de interes abordate.
Clasicii ocupa mereu un loc de cinste in cadrul unei astfel de prezentari, insa nu trebuie pierduta din vedere si galeria scriitorilor contemporani, unii deosebit de valorosi.
Nu este o perioada prea dificila, doar ca probabil s-au adunat prea multe solicitari intr-un timp prea scurt, care au afectat resursele epuizabile de energie.
Insa nu e nici un motiv de ingrijorare.
Sa te bucuri de un week-end stralucitor, senin si inspirat electoral, alaturi de cei dragi!