duminică, 16 noiembrie 2008

In fata noastra, un an de criza economica ?

Atat va dura criza inceputa de cateva saptamani, spun specialistii. Este un fenomen normal, nu extrem, de revenire la un anumit echilibru, care ii aduce pe toti oamenii, cu guvernele pe care ii conduc, cu picioarele pe pamant. Ritmurile prea mari de dezvoltare sunt fenomene extreme ale economiei, cand consumatorismul este exagerat, devenind o dependenta. Cati oameni care cumpara o masina o folosesc? Cate lucruri avem achizitionate in casa care nu le-am utilizat niciodata? Cata mancare aruncam la ghena de gunoi? Dar ambalaje, pungi sau sticle de plastic? Cate activitati umane nu au nici un rezultat final real, decat acela ca se obtin bani? Cati oameni in firme si institutii publice lucreaza si produc ceva cu adevarat?

Mass media deja ne agreseaza cu cresterea numarului de someri, cu inchiderea sau reducerea activitatii unor firme, cu eforturile disperate ale mai marilor lumii de a gasi solutii, cu efectele reale de care a fost atins cetateanul obisnuit.

Dar oamenii si societatea se adapteaza rapid noilor reguli si restrictii; vor apare alti bogati, alti saraci, alte idealuri si prioritati. La anul viitor, 2009, pe vremea asta, probabil se va reveni la o anumita stabilitate, cel putin in Europa, dar ritmurile de crestere nu vor mai fi asa de ridicate. Se vor schimba unele strategii, vor apare alte oportunitati, lumea va fi mai precauta cu activitatile si resursele. Acum vor suferi tarile unde guvernele au fost neglijente, iresponsabile sau incapabile de a gestiona economiile, vor suferi firmele si toti oamenii care nu au fost prevazatori, economi si gospodari cu finantele lor in perioada de inflorire.

In rest, fiecare dintre noi suntem afectati, intr-un fel sau altul, direct sau indirect, de efectele crizei economice. Si in mod sigur, majoritatea oamenilor va gasi caile de iesire din ea prin reduceri de activitati si de dorinte, prin renuntarea altora inutile. Este de fapt un examen dur al vietii, atat pentru guverne cat si pentru oameni, din care putem invata multe…


Nici un plan anticriza conturat in Romania nu poate face abstractie de prognozele legate de intrarile de bani de la cei plecati la munca in strainatate, scrie Andreea Vass. “In 2008, estimarile Bancii Mondiale ne plaseaza tot pe cea de-a opta pozitie in grupul tarilor emergente si in dezvoltare, ca volum al acestor fluxuri globale. O scadere substantiala a intrarilor de capital strain, asa cum ne semnaleaza acum Banca Mondiala, ne va obliga sa ajustam consumul la resursele economisite, extrem de reduse de altfel, la fondurile europene disponibile si la veniturile curente. Altfel, riscul de depreciere a leului este foarte mare.” Vass arata ca “romanii au prins bine gustul castigului in Occident. Asa se face ca dependenta de remitente a nivelului nostru de trai este mult mai ridicata decat in noile state membre. Anul 2008 este inca unul fericit pentru noi. Banca Mondiala estimeaza o crestere usoara fata de cele 8,5 mld. dolari transferate anul trecut, la 9 mld. dolari. Apare insa evident faptul ca, anul urmator, nu ne mai putem baza pe aceeasi infuzie de remitente”.

Limitarea accesului la finantare din partea bancilor va ingreuna si implementarea proiectelor de investitii realizate cu fonduri structurale. In perioadele economice caracterizate de scadere, pot prospera companiile care activeaza in domeniile care au rezistenta la scaderea puterii de cumparare.
Pietele de nisa vor fi mai putin afectate. “Companiile mici pot creste daca au o strategie de dezvoltare bine pusa la punct. Se presupune ca o companie mica nu intra in competitie cu o multinationala, ci a identificat o nevoie, o nisa pe care functioneaza. Daca piata va cadea, nisele nu vor cadea. E adevarat ca se vor restrange, dar clientii vor ramane”.

Partea buna a acestei perioade este ca va duce la iesirea din pubertate a capitalismului romanesc. “De-acum nu se vor mai putea face afaceri fara un plan bine stabilit, fara marketing. Va fi prima etapa de selectivitate. Nu trebuie suspendate sau intrerupte investitiile. Se vor reduce nisele, se vor reduce marjele de profit, dar in acelasi timp se va genera o disciplina manageriala.
Criza poate genera un efect de crestere pentru companii, cu conditia ca investitiile sa tina seama de viziunea companiei. E un moment care va duce la curatarea reziduurilor de pe piata.


blog.fabricadebani.ro

10 sfaturi ca sa treceti de criza:

1. Diversificati-va sursele de finantare
2. Reduceti riscul prin incheierea de parteneriate
3. Concentrati-va pe activitatea principala, care va garanteaza 60-70% din venituri
4. Reduceti cheltuielile din segmentele neperformante
5. Pastrati oamenii valorosi
6. Investiti in educatia dvs. si a echipei dvs.
7. Amanati investitiile mai putin importante
8. Dezvoltati-va portofoliul de clienti, astfel incat sa nu ramaneti descoperiti daca unul pleaca
9. Nu renuntati la bugetele de promovare, pentru ca acesta e mijlocul prin care va faceti cunoscut avantajul competitiv
10. Invatati sa gestionati informatiile care va bombardeaza zilnic

12 comentarii:

starsgates spunea...

Există însă o problemă, cred eu.:)
Tot omu' de rând săracu'...

Anonim spunea...

Nu cred ca asa de repede se vor vedea primele semne de revenire, chiar daca vor fi altii care vor juca pe scenele lumii...
O zi minunata iti doresc

Anonim spunea...

Soldaţii din imagine sunt cei care au atacat afişele electorale?

pescarusul argintiu spunea...

Ei, Starsgates draga mea, adevar graiesti, vremurile de criza si de recesiune sunt resimtite cel mai acut de patura saraca a societatii, alcatuita din "oameni de rand" cum spui tu, care nu au invelis protector de capital acumulat pentru amortizarea socurilor economice.
Noroc ca omul nevoias este insotit mereu de intelepciune si priveste realist viitorul umbrit din fata ochilor lui. A invatat ca trebuie sa se intinda cat ii este plapuma si ca singura lui avutie este munca cinstita, indeplinita cu credinta in sufletul sau curat.

pescarusul argintiu spunea...

James, acelasi lucru il cred si eu, orizontul estimat de un an al crizei economice este ultraoptimist si prin urmare, nerealist.
Un exemplu elocvent este perioada de tranzitie la economia de piata de pe plan intern, care a depasit cu mult previziunile initiale, tinzand sa se perpetueze la nesfarsit si avand un decalaj serios fata de ritmurile locomotivei vestice.
O seara cat mai placuta in compania fiintelor dragi sufletului tau!

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, grupul din imagine a fost surprins la o sedinta de antrenament, fiind pregatit sa faca fata unor situatii de criza.
Cei care ataca afisele electorale sau vandalizeaza diferite locatii publice actioneaza mai mult haotic si dezorganizat, din impulsuri primare si in profund dispret fata de valorile societatii democratice.
Sa speram ca tinerii la care te referi tu nu au un astfel de gand si ca misiunea lor este una pasnica, de supraveghere a ordinii publice.

Laura spunea...

Suntem niste risipitori, asta suntem. Si niste avari. Dar asa cum zicea Stargates, tot prapaditul care nu are e cel care sufera... Eu ma intrebam daca criza asta se va resimti in Romania, ca Romania e tot in criza din `89 incoace. Sti cum e, cand o haina e murdara, o pata in plus nu se mai observa.

Cristian spunea...

Lumea aceasta bolnava este constituita din crize.Tot felul de crize exista in aceasta lumea.Fiinta umana, uneori se comporta stupid.Oamenilor le plac crizele!Exista si exceptii....Crizele, aduc suferinta si pana la urma, pe toti ne afecteaza.Uneori ne dăm seama de toate acestea si totusi nu facem nimic ca lucrurile sa mearga altfel.Din pacate, omenirea nu a invatat nimic din greseli si continua sa mearga pe acelasi drum. O zi minunata!PA!:)

pescarusul argintiu spunea...

Laura, se resimt tot mai aprig si in Romania efectele crizei, in special prin zgarcenia bancilor de a mai acorda cu usurinta credite si in scumpirea celor deja acordate.
Dar simptomele de criza venind pe fondul unei stari economice destul de greu incercate, e drept ca nu mai socheaza pe nimeni.
Deja au inceput sa se ieftineasca pachetele de turism oferite de agentiile specializate pentru sarbatorile de iarna...

pescarusul argintiu spunea...

Cristian, multumesc pentru punctul tau de vedere, perfect indreptatit si sustinut de realitatea traita.
Criza financiară actuală demonstrează că o viaţă dusă în credinţa în Dumnezeu este mai bună decât una dedicată acumulării de bunuri materiale, dupa cum a declarat Luni 17 Noiembrie 2008,Papa Benedict al XVI-lea, citat de Reuters.
"Vedem acum, cu falimentul marilor bănci, că banii dispar, că ei nu înseamnă nimic", a spus Suveranul Pontif.
Criza financiară mondială, cea mai mare de la Marea Depresiune, a dus la devalorizarea acţiunilor în valoare de sute de miliarde de euro şi a falimentat bănci care în urmă cu câteva luni păreau lispite de orice vulnerabilitate.
Folosind o metaforă biblică, Suveranul Pontif a spus că cei care au ignorat cuvântul lui Dumnezeu în căutarea bogăţiei şi-au construit casele pe nisip, în loc să le construiască pe fundamentul solid al credinţei. Papa a făcut astfel o aluzie, probabil, la prăbuşirea pieţei imobiliare americane, care a declanşat criza financiară.
"Oricine îşi construieşte viaţa pe această realitate, pe lucruri materiale, pe succes, construieşte pe nisip."

Anonim spunea...

James,are dreptate,ar fi multe de spus,fiecare dintre noi va fi afectat de aceasta criza. Normal ca diferentierea ei va apasa altfel,diferit pe capul fiecarui individ.
Supravietuirea celor ce am investit in diverse afaceri va fi demna de laudat. Vom trai...si vom vedea!

pescarusul argintiu spunea...

Paul, ca orice anomalie prezenta in vietile noastre, si aceasta criza economica se va manifesta si va fi perceputa diferit, in functie de gradul de expunere al fiecarui individ, cum spui tu.
Nu este nici prima criza si cu siguranta nu va fi nici ultima, pe care romanii o vor avea de traversat si de depasit in vremuri tulburi.
Pana atunci, sa speram ca toti intreprinzatorii care au sperat in mai bine si au decis sa-si investeasca parte din capital in afaceri, vor reusi sa iasa teferi si nevatamati din aceasta experienta potrivnica.
De pe acum, sa le tinem tuturor pumnii, sa-i incurajam sa actioneze corect si inspirat! :)