A batut gongul de start al Expozitiei Universale gazduita de China!
Pe cat de uimitoare a fost ceremonia inaugurala, pe atat de neobisnuita este expozitia insasi. Sute de pavilioane care te transporta instantaneu intr-o lume cu totul aparte.
Organizatorii Expozitiei Universale au cheltuit o suma record: 40 de miliarde de euro. Ei spera ca in urmatoarele sase luni, 70 de milioane de oameni se vor plimba prin parcul intins pe 5 kilometri patrati.
Vizitatorii vor putea admira culturile specifice fiecare tari, prin progamele speciale pregatite pentru aceasta manifestare.
Peste tot, o imbinare de sticla, metal si beton rupta parca din filmele SF. Printre ele si un mar, simbol de prospetime si regenerare, care timp de sase luni va gazdui Pavilionul Romaniei.
Intins pe o suprafata de 2.000 de metri patrati, "Marul verde" romanesc se invecineaza cu pavilioanele Rusiei, Croatiei si Olandei, fiind situat in "zona europeana" a expozitiei.
Cladirea care reprezinta tara noastra este structurata in cinci zone distincte. Punctul de atractie il constituie, fara indoiala, restaurantul, numit "Maria". Asezat in varful marului, localul este micut si decorat simplu. Mobilierul, in intregime alb este indulcit de lumina difuza raspandita de peretii de sticla verde ai marului.
Cei care vor veni sa manance la pavilionul romanesc nu vor avea doar bucate si vinuri romanesti de degustat, ci si o priveliste impresionanta de admirat, pentru ca mesele sunt asezate la fereastra, in partea superioara a marului.
Corpul principal al marului are trei etaje deschise către public. La etajul întâi este o scenă pe care vor fi prezentate spectacole de muzică, teatru, dans şi filme. La etajul doi este un restaurant cu specific românesc. În holul de la intrare este o mică zonă de expoziţie. Aici vor fi exponate care reprezintă România, cultura şi folclorul acestei ţări. La etajul trei este un spaţiu multifuncţional, o sală de conferinţă unde se vor organiza seminarii pe diferite teme. La „felia mărului" se vede o tribună în aer liber. Şi în interiorul corpului secundar este principala zonă de expoziţie unde vizitatorii vor fi informaţi despre trecutul, prezentul şi viitorul României, prin mijloace multimedia. În afara pavilionului se poate admira o grădiniţă frumoasă.
Pavilionul României „Greenopolis" simbolizează conceptul „oraşului verde", in sensul ca toată structura exterioara, tot peretele şi cortina verde sunt realizate dintr-o sticlă specială, care nu permite transferul de energie sau de căldură decât în anumite limite foarte bine controlate. Şi păstrează în interior o temperatură aproximativ constantă. Dacă acum exista în interior aproape 15 grade, în perioada de vârf de căldură maximă în iulie vor fi 25-26 de grade. Deci se va folosi foarte puţin aerul condiţionat. Apa este circulată prin filtre de piatră. Apa de ploaie care ajunge într-un rezervor lateral clădirii se filtrează natural şi este repompată.
Fireste ca ne dorim ca Pavilionul României sa devina o vedetă strălucită la acest eveniment grandios şi să obţină un mare succes. Ramane sa culegem ecourile si reactiile acestui eveniment dupa primele zile "fierbinti".
Pana atunci, va urez "Pofta buna!" la degustarea fie si vizuala a mandrului nostru mar verde...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
12 comentarii:
Sunt si lucruri care merita vazute in Romania.Poate strainii vor vedea.
Foarte interesanta constructia expozitiei!
Da...
Altă investiţie fabuloasă pe timp de criză.
Priveam deschiderea şi parcă vedeam totalitarismul în perioada lui de glorie cu stadioanele pline.
Ioi ce ma bucur Pescarus ca ai facut o descriere detaliata si presarata cu imagini, a expozitiei. Am auzit la radio despre ea dar nu mi-o puteam imagina. E o supraConstuctie...
Sa vedem care va fi ecoul ei... chiar sunt curioasa sa urmaresc subiectul:)...
Da Angi, daca vor sti ce obiective turistice sa aleaga si daca vor avea noroc de servicii turistice de calitate.
Ma bucur ca-ti place marul pur romanesc, deschide apetitul pentru explorarea miezului informational!
Am adaugat o bila alba din partea ta in urna de aprecieri :)
Biblio, unde iti este gandirea entuziasta, spiritul increzator?
Sa speram ca beneficiile obtinute in gradina acestui inedit mar stilizat vor depasi costurile suportabile ale conceperii, proiectarii si realizarii lui.
Nu am vazut filmul deschiderii acestui eveniment grandios, dar cred ca a fost o demonstratie de disciplina, tenacitate si solidaritate.
Priveste partea plina a paharului!
Ma cherie Manon, acest "ioi" irezistibil faca cat o urna plina cu bile albe! :)
Chiar ma gandeam la finetea simtului tau artistic si imi pare bine ca esti in deplin acord cu arhitectii ;)
Vom lua pulsul manifestarii saptamanal si vom schita un grafic al succesului romanesc.
Keep in touch, anyway!
Pescarusule, multumim de informatii.Am si eu cateva imagini din imprejurimi; anunt cand le postez.
Una peste alta eu zic ca e de bine ca participam.
Uite ce am citi:
"Mărul verde românesc este cotat, într-un top neoficial, între primele zece dintre cele aproape 200 de pavilioane de la Expo Shanghai. Organizatorii speră să poată păstra construcţia şi după închiderea expoziţiei şi să o folosească pentru promovarea României în China"
"România merge la Expo 2010 Shanghai, în cel mai mare efort de promovare externă de după 1990, fiind singura ţară participantă din Europa de Est care şi-a construit un pavilion propriu."
"La pavilionul României, cu jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei oficiale de deschidere era o coadă de aproximativ 300 de persoane care aşteptau ca "Mărul Verde" să-şi deschidă porţile."
"Vizitatorii s-au declarat încântaţi de dansurile maramureşene, aplaudând de la început până la sfârşit. De altfel, folclorul reprezintă unul dintre aspectele pe care organizatorii au pus mult accent"
"Întins pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, pavilionul României se învecinează cu cele ale Rusiei, Croaţiei şi Olandei, fiind situat în "zona europeană" a expoziţiei. Prin comparaţie cu sumele investite de celelalte ţări, România nu a cheltuit foarte mult pentru organizarea pavilionului."
un videoclip de prezentare http://www.youtube.com/watch?v=6KRo8SfigKI&feature=player_embedded
Am citit ca au fost foarte multi vizitatori si ca le-a placut mult, mai ales dansurile populare romanesti.
despre acest eveniment scrie si calin hera pe blogul lui.
http://calinhera.wordpress.com/2010/05/07/prima-dupa-amiaza-la-shanghai/
O duminica minunata, drag pescarus!
Adriana, mi se pare foarte important interesul vizitatorilor si apetitul lor de a gusta din vitaminele informationale ale marului nostru verde!
Multumesc pentru aceste detalii, care vin sa intregeasca tabloul dinamic al produsului expozitional romanesc.
Sa speram ca vor urma si efecte concrete in tara, de revitalizare a turismului autohton.
Gabi draga, ma bucur ca ai cules informatii la cald despre aceasta manifestare planetara si ca marul romanesc cu logo-ul "Greenopolis" se face remarcat tot mai mult in peisajul expozitional.
Dealtfel, in Pavilionul României, timp de 6 luni, vor fi organizate numeroasele manifestări - folclorice, de muzică clasică, teatru sau pantomimă - prezentate de Ansamblul artistic Crişana şi Fanfara Shavale, Căluşarii Slatinei, Corul de Copii Radio, Orchestra Naţională Radio, Fanfara 10 Prăjini, Grigore Leşe, Damian Drăghici, Răzvan Mazilu, Teatrul Masca sau Romanian Brass Opera, între alţii. Nu în ultimul rând, vizitatorii vor putea degusta preparate specifice româneşti din toate colţurile ţării la restaurantul amenajat în pavilion.
Inca un amanunt interesant: 29 Iulie este ziua naţională a României în cadrul Expo 2010 Shanghai, marcata prin vizita prezidentiala si concerte de inalta tinuta.
Un inceput de saptamana optimist si plin de forta iti doresc!
In martie am fost in Shanghai si pot spune ca orasul este absolut incredibil. Ceea ce nu am sa uit niciodata este cum intr-o singura noapte a fost decopertat de asfalt un bulevard intreg cu 8 benzi, urmand ca noaptea urmatoare sa fie asfaltat din nou.
O prietena a fost la deschiderea Expo2010 si am rugat-o sa scrie detalii pe blogul meu, saptamana viitoare.
Trimiteți un comentariu