joi, 13 mai 2010

Reinventarea indrazneata a lumii autentice...

In viziunea sa, un obiect mic e urias, o linie verticala este orizontala... Nici o lege a fizicii nu rezista ideilor sale uimitoare. Montajele lui propun o lume reala si imposibila in acelasi timp, in genul picturilor suprarealiste ale lui Dali.

Se numeste Erik Johansson si este un tanar fotograf suedez de 24 de ani, "placat" cu un talent de 24 de carate. Pasionat de frumos si cu un ascutit simt al umorului, Erik a descoperit cu tristete ca este lipsit de talent la desen, atat de necesar pentru a impartasi si celorlalti din trairile sale.

Asa ca a decis intr-o buna zi sa suplineasca aceasta lipsa prin utilizarea tehnicilor moderne. Si-a cumparat un aparat de fotografiat Canon performant, a achizitionat toate softurile necesare prelucrarii de imagini si s-a pus pe treaba.

Si iata cum un lucru inceput mai mult in joaca a condus la rezultate cu adevarat spectaculoase, ce i-au adus tanarului suedez o faima neasteptata prin creatiile artistice de geniu din domeniul "manipularii fotografice".

Erik se distreaza, inventeaza, inoveaza, surprinde, transmite mesaje neasteptate si temerare.

De pilda, a ales spinosul episod (mai ales pe plaiuri mioritice) al asfaltarii drumurilor. Turnarea asfaltului este o activitate greoaie si costisitoare. Nu si pentru protagonistul nostru care-l intinde ca pe un cearsaf. O binecuvantare, si pentru infrastructura strazilor, soselelor si autostrazilor noastre care se deterioreaza dupa fiecare aversa.

Dupa ce a lucrat la culoare si la textura „asfaltului” pentru a-i da aparente de bitum, a facut in asa fel incat acesta sa fuzioneze cu drumul. Rezultatul: o performanta artistica.

O fotografie cu o insulita din Capul Verde si o alta cu un peste fotografiat intr-un acvariu, suprapuse, care ne amintesc de una dintre legendele care releva faptul ca lumea s-a nascut pe spatele unui animal urias.

"Imi place foarte mult ceea ce fac. Si ma si amuz in acelasi timp", spune Erik dezvaluind ca, de obicei, porneste de la o metafora dupa care merge pe teren, isi face pozele necesare si le asambleaza cu rabdare si cat se poate de multa maiestrie pe calculator.

Chiar daca uneori mizeria din jur ne sfasie incercand sa ne tina gandul prizonier in realitatea comuna si apasatoare, ne putem trezi pavand drumuri inexistente, in speranta ca nu ne vom ineca intr-o lume in care integrarea e tot mai grea si ca putem visa liber la inaltarea Catedralei Binelui in soare...


Hristos s-a Inaltat!

15 comentarii:

Simina spunea...

foarte interesant articolul si deosebit de fascinanta opera fotografului...multumesc...mai intalnisem fotografii de ale lui(acelea cu drumurile), dar nu le stiam povestea...

pescarusul argintiu spunea...

Simina, ma bucura impresiile tale si mai ales faptul ca esti familiarizata cu stilul fotografic inovator al artistului :)
El ne demonstreaza ca orice lume e posibila, alegand partea pozitiva a lucrurilor...

Bibliotecaru spunea...

Adevărat s-a înălţat!
Pozele acelea încep să semene cu realitatea românească...

pescarusul argintiu spunea...

Biblio, din ce spui reiese ca orice joaca este de fapt un lucru serios :)
Depinde cat esti de relaxat cand privesti lucrurile si cat de realist iti impui sa fii...
La noi se potriveste orice lucru iesit din tipare, mai ales absurdul, imprevizibilul si imposibilul.

manon spunea...

Cea cu asfaltul rulat si X si O pe teritoriul constructiilor my favorite :).

Sunt imagini ca posibile parabole ale realitatii... ingenuiase.

adriana spunea...

Adevarat S-a inaltat!

Nu am vazut pana acum nimic creat de acest fotograf asa ca iti imaginezi ce surpriza am avut; super tari...din ce ai postat preferata mea este cea cu soseaua pe care ti-o tragi singur dupa tine; ar fi super sa putem face asa; ne urcam in masina...fixam destinatia si imediat in fata sa ni se intinda o sosea perfecta; pe masura ce inaintam o rulam si o folosim la un alt drum

Paul spunea...

Ha,ha, poate ne trage o autostada de la V la S...mai sti?

Anonim spunea...

E foarte bun. Chiar daca nu are talent la desen, are idei, care sunt mult mai importante.

angi spunea...

Ideile lui sunt deosebit de sugestive.
Iar mi-ai dezvaluit un lucru interesant...iar Tudor a ramas fascinat de fotografii.A prins o idee!:)

pescarusul argintiu spunea...

Manon draga, te asemeni foarte mult cu artistul in privinta viziunii pragmatice!
Asa ca nu degeaba te-a atras careul schitat pe solul usor modelabil :)
Multumesc pentru alegerea facuta si inspiratie spornica in labirintul artei!

pescarusul argintiu spunea...

Adriana, si eu am descoperit maiestria artistului de curand si ma bucura mult alegerea ta, argumentata atat de iscusit si de cuceritor!
Prin maniera inchipuita de tine s-ar usura in acest fel extrem de mult sarcina guvernantilor, crispati de vesnica problema a asfaltarilor drumurilor patriei...

pescarusul argintiu spunea...

Paul, daca l-am invita in Romania, poate ca ar gasi solutii la multe probleme, si nu numai in plan artistic...
Cu siguranta l-ar inspira diversitatea realitatilor noastre :)

pescarusul argintiu spunea...

Teodora13, talentul imbinarilor fotografice i-a creat o faima aparte si i-a daruit aura greu accesibila a originalitatii...
Fara indoiala, imaginatia artistica l-a propulsat pe orbita succesului!

pescarusul argintiu spunea...

Angi, ma bucur sincer daca este asa!
Cat despre Tudor, sa aiba parte de un zbor placut pe aripile inspiratiei, care sa-l ghideze spre destinatii deosebite!

pescarusul argintiu spunea...

Pepe444, welcome here, to my lyric corner!
I'm glad that you apreciate this space.
I'll visit your special garden, soon!