De cand nu a mai ras pe saturate copilul strengar din voi, de cand nu a mai zambit larg si fericit, uitand de griji?
Sa-i dam un bobarnac zglobiu si sa-i amintim ca maine, 21 MARTIE va fi ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI DE MARIONETE! Sigur ca nazdravanul copilas din suflet se va bucura de aceasta veste si va topai de fericire...
Sa nu uitam ca in acest an se împlinesc 80 de ani de la infiinţarea UNIMA (Uniunea internaţională a marionetiştilor), iar România a fost ţara fondatoare la Congresul de la Praga din 1929.
Haideti sa pasim in lumea Marionetei de foc, asa cum a vazut-o in chip inspirat scenograful ceh Petr Matašek!
O linie de foc lungă pe cer despică spaţiul şi dispare în adâncul Universului. Apare şi reapare din nou. Este Prometeu cu o torţă în mâini ce caută disperat în întuneric pe aceia cărora să le o poată transmite.
Torţa din mâinile lui Prometeu este o Marionetă de foc, cadou de la zei, care au trimis reflexia imaginii lor rasei umane pentru a nu fi uitaţi. Cu umilinţă, rasa umană a acceptat-o pentru a-i cinsti pe zei, pentru a crea imaginea lor şi a relaţiei schimbătoare pe care a are cu ei. Dar, cu toate acestea, avem o problemă. Să nu pretindem că putem ignora legea conservării energiei.
Dacă o respectăm, materia Marionetei de foc va arde mocnit şi se va transforma în cenuşă magica. Din fericire, Marioneta va arde fără a înceta să existe, pentru că se transformă cu ajutorul credinţei celor care o întâlnesc. Astfel, ia naştere o imagine reciclată a zeilor, o idee animată materializată de oameni şi fascinantă datorită focului care luminează spaţiile şi, astfel, nu ne simţim singuri în Univers.
De aici, umanitatea a cunoscut binefacerile luminii şi a căldurii focului, obsesia creaţiei, metafora permanenţei sale în opera de artă şi, în final, ideea de solidaritate care se manifestă în momentele de viziune rituală în spaţii comune.
Aici, pe Pământ, ştafeta Marionetei de foc este purtată fără întrerupere de generaţii de norocoşi pe care căldura degajată îi calcineză fără să-i ardă.
Este o cursă fără sfârşit a mesajului constant, în ciuda duratei de timp şi a necazurilor din zilele noastre. Locurile şi distanţele reciproce ale apariţiei Marionetei de foc, aspectul ei schimbător sunt aparent accidentale, iar raţiunea reapariţiei ei variabile nu este cunoscută decât de zei.
Îi privim cu admiraţie pe cei care au primit de la strămoşii lor ştafeta Marionetei de foc şi o poartă până la sfârşitul zilelor lor pentru a o transmite mai departe. Probabil că, Prometeu nu va mai veni niciodată. Suntem prea putin sensibili pentru a ne da seama de reîntoarcerea lui încă o dată. De aceea, noi trebuie să-i protejăm pe cei care au avut posibilitatea de a primi, de a purta şi de a transmite Marioneta de foc. Este, fără îndoială, singura posibilitate de a-i păstra flacăra arzând.
Vreau sa va vad zambind, asa... Deja e mult mai bine!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
22 de comentarii:
Papusile tale rad cu un obraz si plang cu celalat- este rasul-plans de comedie.
Este comedia umana, cu slabiciunile ei;sforile cu care artisii papusari manipuleaza jocul papusilor sunt legaturile fiintei umane, slabe, pe care ea refuza sa le taie, pentru ca nu are vointa.
Copiii- spectatori rad, se distreaza, omul matur se cauta..
comedie si drama; sau fabula, pentru ca dincolo de alegorie, gasim morala; sau trebuie s-o gasim
cred, nu sunt sigura, pentru ca am multe INCERTITUDINI.
"Teatrul de papusi,a vietii lume prinsa-n buzunare...tot eu eram actor , tot eu si spectator"...o veche melodie mi-a venit in minte vazundu-ti papusile... Papusi,biciclete...noua doamnelor cu domnisoare si domnisori acasa, ne e dor de voi!Lasati-ne macar pentru o clipa sa mai intram in lumea voastra....macar o clipa sa ne mai credem copii...
Draga Gina, ca de obicei, ai surprins esenta, desi eu am vrut sa pun accent pe latura vesela a papusilor, aceea care se observa mai usor.
Tristetea lor este prezenta de multe ori, ea cheama la reflectie si introspectie, avand rol moralizator, dupa ce a fost extrasa din creatia artistica.
Avem nevoie mai mult ca oricand de morala corecta, pe care e ideal s-o gasim singuri si care ne va mai ajuta sa risipim din incertitudini.
Ileana Vulpescu spunea odata:
"Viata se compune din tevi sparte, din robinete care curg, din tencuieli coscovite, din plase pe care le cari de la piata, din rufe care le speli, din coate-n tramvaie, dar si din Bach si din Beethoven, din Shakespeare si din Tolstoi, din Eminescu si din Blaga, din Michelangelo si din Tuculescu. Totul e viata."
Eu as completa ca viata este un mozaic alcatuit din bucurii si tristeti, din impliniri si nereusite, din indoieli si certitudini, un amestec de bine si mai putin bine.
O seara senina si linistita!
LINK
Acolo sunt câteva din marionetele pe care le-a văzut şi eu când eram copil.
Elite draga, tare as vrea sa fim mai aproape si sa te aud fredonand aceasta melodie!
Tanjim dupa lumea fabuloasa a copilariei, a jocurilor si a papusilor ei miscatoare, alaturi de care am crescut si ne-am dezvoltat caracterele.
Una din cugetarile lui Lucian Blaga spunea ca "tocmai miscarea cea mare, ce-o facem, miscarea dimpreuna cu pamântul in spatiul cosmic, n-o simtim. Tot astfel nu simtim nici ce se intâmpla cu noi din punct de vedere metafizic, care-i rolul nostru in tragedia sau comedia cosmica."
Trebuie sa ramanem cu orice chip copii, asa cum era de parere si marele Brancusi: "Când încetăm să mai fim copii, am murit deja".
Iti doresc o copilarie eterna, traita interior, ocrotita de intelepciunea maturitatii!
Am parcurs cu bucurie intreaga galerie de imagini, Bibliotecaru, iti multumesc mult!
Umorul pe sforile manuite cu talent si pasiune de actorii de la Teatrul de copii "Tandarica" are un farmec aparte, a incantat generatii intregi de copii :)
E minunat ca te-ai delectat cu ele in copilarie, sper sa ajung si eu cu nazdravana mea in sala de spectacole, aproape de lumea lor incantatoare!
M-ai făcut să zîmbesc şi mi-am adus aminte de copilărie şi de zilele în care mergeam la Ţăndărică. Nu cred că voi uita vreodată acele zile, chiar dacă trece timpul ca nebunul...
Asa este, Cristi, "trece timpul ca nebunul", cum bine spui tu, dar nu trebuie sa uitam sa mangaiem pe crestet, cu duiosie, pe copilul din noi care ne asteapta mereu zambetul cald.
Iti doresc sa mai mergi la "Tandarica", de dragul vremurilor de odinioara, de data aceasta, tinand de mana copilasul tau! :)
Da, uite pescăruşule, deja zâmbesc.:)
Mulţumesc.:)
Starsgates, la tine zambetul este prezent precum petala in varful florilor :)
Stiu ca nu e greu sa ti-l invoc si sunt sigura ca Sonia si Codrin gasesc in tine de multe ori o prietena apropiata si o strasnica tovarasa de joaca ;)
Un week-end voios si plin de soare!
Multumesc pentru tot, Cora. Sper ca esti bine. Eu sper sa depasesc starea asta de incertitudine si sa fie totul bine, iar apoi sa mai facem un grup. Multumesc pentru sprijin si solidaritate. Week-end placut si sa fii fericita.
Ştiu cum e! Lucrez cu copiii un proiect cu marionete... detalii mai multe aici: http://creactorii.blogspot.com
Draga Corina,
De fiecare data cand am ocazia, este o mare bucurie si onoare pentru mine sa imi alatur gesturile de sustinere a candidaturii tale, langa cele ale prietenilor nostri.
Putin mai devreme am urmarit cu atentie interviul tau acordat la inceputul lunii Martie 2009, postului Radio Romania International, dialog difuzat apoi si de Euranet - Reteaua Europeana de Radio.
Am constatat in substanta discursului tau aceeasi determinare, coerenta, distinctie, atitudine implicata, hotarare si dorinta de a valorifica cunostintele acumulate si experienta celor trei ani de activitate solicitanta in Parlamentul European.
Am convingerea ca incertitudinile se vor risipi in scurt timp si semnele de intrebare care inca persista se vor lamuri in sensul dorit.
Sper din tot sufletul ca totul sa se concretizeze asa cum iti doresti si cum meriti, mai ales ca in jurul tau se formeaza un admirabil inel de solidaritate, tot mai extins in diametru.
Iti multumesc mult pentru gandurile tale luminoase si iti doresc sa te bucuri de relaxarea tihnita si de rezerva benefica de energii ale acestui week-end!
Lori draga, cred ca esti cea mai in masura sa ne dezvalui secretele acestei pasiuni!
Minunata si fermecatoare deprindere, de a crea povesti pentru copiii mari si mici, ilustrate prin expresivitata papusilor!
Voi merge negresit pe link-ul indicat de tine, sa aflu ce noutati a mai creat inventivitatea voastra :)
Un week-end voios si plin de zambetul sufletului tau!
Multumesc, Cora. Week-end placut si tie.
Corina draga, eu am convingerea ca valorile adevarate trebuie incurajate sa triumfe :)
Iti daruiesc un crampei de excelenta muzicala, interpretata magistral de vocile ingeresti ale unui cor de copii, acompaniate de Gheorghe Zamfir si Richard Clayderman...
http://www.trilulilu.ro/edera11/b265809961b1f1
Sa ai zile senine, insorite si binecuvantate!
Iti multumesc,Pescarusule drag ca mi-ai reamintit de copilarie.
De cate ori ne jucam de-a Teatrul de papusi,spectaori erau parintii,bunicii si copiii mai mici.
N-am stiut de aceasta zi si nici povestea Marionetei de foc.
Am trecut sa-ti urez o duminica cu mult soare si sa-ti aduc primavara.
http://farm4.static.flickr.com/3356/3283638442_756c182032_b.jpg
Gabi.
Draga Gabi, e extraordinara telepatia, ma gandeam la tine!
Chiar acum imi pregateam un zbor virtual spre casuta ta :)
Ma bucura mult ca ai retrait amintiri dragi si placute, despre jocul miscator al papusilor-actori.
Multumesc mult pentru gandul tau bun si luminos, ca si pentru minunatul tau dar.
Pentru tine, "Romantic song" semnat de Gheorghe Zamfir, iubitul nostru magician al naiului:
http://www.trilulilu.ro/ioanastiubea/03d3448ee97058
O Duminica binecuvantata si tie, plina de liniste sufleteasca si de prezenta clara a primaverii!
Nu am avut parte de asa ceva in copilarie, ni le confectionam noi, eram si actori si spectatori, era o imbinare a saraciei cu talentul, cu nevoia de cunoastere si de patrundere intr-o lume necunoscuta, plina de mister, ce asi avea frumusetea ei.
Duminica placuta!
Uite ca n-am stiut de acest eveniment, am aflat acum de aici de la tine:)
O duminica frumoasa!
Paul, de multe ori papusile confectionate mai stangaci de noi, cand eram copii, din improvizatiile imaginatiei si cu mijloace modeste aveau mai mult farmec decat marionetele obosite si uzate ale zilelor de targ.
Cred ca este esentiala curiozitatea si nevoia avida de cunoastere a puilor de om, dar si stimularea creativitatii la varstele fragede.
O Duminica zambind strengareste copilului din tine! :)
Draga Greenfield,
Ma bucura faptul ca uneori sunt izvor de noutati :)
Nici eu n-as fi stiut, daca n-as fi auzit la un post de radio pentru copii acest detaliu, confirmat apoi de un afis postat la intrarea in Teatrul "Tandarica".
Cate lucruri interesante nu aflu si eu de la tine!
O Duminica aerisita, cu mult verde si energii noi, dupa agenda grea a examenelor! :)
Trimiteți un comentariu