luni, 9 martie 2009

Misterul celor opt artefacte inexplicabile...

Din cand in cand, arheologii fac descoperiri uluitoare, care dezvaluie faptul ca una sau alta dintre civilizatiile stravechi foloseau uzual instrumente sau tehnologii „inventate" in secolul XX.
Iata cateva artefacte care, conform cronologiei unanim acceptate, nu ar fi avut cum sa existe inainte de a… exista.


1. COMPUTERUL ANTIKYTHERA, un procesor de 2.085 de ani

In anul 1900, resturile unui bizar instrument mecanic au fost recuperate de pe epava unei corabii antice, esuata la cativa kilometri de insula Creta. Artefactul consta intr-un complicat sistem de roti de bronz (trei s-au pastrat pana astazi) si cadrane de sticla fixate intr-un cadru de lemn. Analiza cu raze X a relevat faptul ca instrumentul fusese creat in anul 80 i.Hr., iar reconstituirea sa i-a dezvaluit functionalitatea – aceea de veritabil „computer" astronomic, care putea indica, in functie de ora si de zi, pozitia exacta a Soarelui, a Lunii si a tuturor planetelor din sistemul solar. Desi se stie ca grecii erau buni astronomi, nici o informatie de ordin istoric pastrata de la ei nu semnaleaza existenta unei masinarii atat de sofisticate.

2. AVIONUL EGIPTEAN, un Concorde la anul 200 i.Hr.

In anul 1898, intr-un mormant din Saqqara, Egipt, un explorator descoperea o ciudata macheta din lemn a unui obiect cu aripi. Cum la acea vreme avionul nu fusese inventat, cercetatorii au considerat artefactul drept reprezentarea unei pasari si l-au facut „uitat" intr-un muzeu din Cairo. In 1972, arheologul Kalil Messiha a dat intamplator peste macheta si a ramas socat de formele sale aerodinamice si de curbura aripilor, identica celei a unui avion Concorde. In plus, Messiha a facut legatura intre aceasta macheta si mai multe schite ciudate descoperite tot la Saqqara, ajungand la concluzia ca egiptenii planuiau, inca din secolul al II-lea i.Hr., construirea unui obiect zburator.

3. CRANIUL MITCHELL-HEDGES, sculptura maiasa cu laser

Acest craniu de cristal a fost modelat de maiasi in urma cu aproximativ 1.000 de ani. Analize complexe, efectuate de catre cercetatorii de la laboratoarele Hewlett Packard din California, arata ca artefactul a fost cioplit cu mare migala in sensul invers al axei naturale a cristalului – operatie imposibil de realizat fara ajutorul razelor laser. In plus, craniul are proprietati optice uluitoare, lumina focalizandu-se dinspre ceafa catre orbite. Unui sculptor din ziua de azi i-ar fi imposibil sa creeze acest efect in lipsa realizarii prealabile a unui model 3D al sculpturii, pe care sa-l urmeze, apoi, la micrometru, in manopera.

4. CIOCANUL LONDONEZ, unealta de dinaintea istoriei

Acest ciocan din fier cu coada de lemn a fost descoperit de o echipa de arheologii americani si britanici in 1936, pe un santier arheologic de la marginea Londrei (Kimball County, Nebraska, SUA). Unealta era incastrata intr-o roca veche de 400 de milioane de ani, iar testele efectuate asupra sa au relevat faptul ca a fost faurita in urma cu 500 de milioane de ani. De mentionat ca fierul ciocanului este mult mai pur decat oricare alt fier produs prin tehnologiile moderne.

5. HARTA LUI PIRI REIS, Pamantul turcului

Piri Reis a fost un marinar turc care, in 1513, a desenat o harta a Africii, a Americilor si a Antarcticii. In 1929, cand a fost regasita, harta turcului a facut mare valva: oficial, Antarctica fusese descoperita abia in 1818. Ceea ce este si mai bizar la aceasta harta este faptul ca Piri Re'is – dupa cum dovedesc reconstituiri de ultima ora – a cartografiat fidel Antarctica asa cum arata aceasta inainte de a fi acoperita de zapada. Mai precis, in urma cu 6.000 de ani.

6. DESENELE DE LA NAZCA, un balon cu indieni, acum 2.000 de ani

Desenele au fost descoperite in anul 1930, cand aviatia SUA a inaugurat doua linii comerciale care survolau pampa peruana. Se pare ca acestea au fost realizate in perioada de inflorire a civilizatiei Nazca (300 i.Hr. - 600 d.Hr). Acoperind o suprafata de 450 de kilometri patrati, desenele de la Nazca infatiseaza diverse plante si animale. Cele mai mari reprezentari ajung la 200 de metri lungime. Printre acestea, apar si unele figuri ciudate, numite de cercetatori geoglife. In vreme ce comunitatea stiintifica este rezervata in privinta utilizarii geoglifelor, unii entuziasti afirma ca ele ar fi harti astronomice sau puncte de reper pentru OZN-uri (teorie speculata si in filmul "Semne" din 2002). Indiferent la ce au folosit, desenele de la Nazca n-ar fi putut fi realizate decat printr-o coordonare venita de foarte sus, cel mai probabil din balon (care, la vremea respectiva, evident, nu era „inventat").

7. ORASUL NAN MADOL, misterioasa asezarea de pe reciful de corali

Datarea cu carbon-14 arata ca orasul Nan Madol a fost construit intre anii 200 i.Hr.- 800 d.Hr., pe un recif de corali din Micronezia, din aproximativ 250 milioane de tone de blocuri bazaltice. Asezarea se intindea pe o suprafata de aproximativ 18 kilometri patrati si era formata din peste 100 de insulite artificiale unite prin viaducte. Nimeni nu poate explica felul cum au fost transportate acolo blocurile de bazalt si nici cum a fost construit orasul. Pentru ridicarea lui Nan Madol, azi ar fi nevoie de zeci de macarale gigantice.

8. ZIDURILE SACSAYHUAMAN, precizie incasa de secol XX

3 ziduri concentrice, lungi de 360 de metri si inalte de sase, au fost construite, in secolul al XVI-lea, in jurul fortaretei incase Sacsayhuaman din Cuzco, Peru. Ele au fost ridicate din imensi bolovani de calcar, cantarind aproximativ 300 de tone fiecare. Incasii nu au folosit mortar pentru a fixa bolovanii, dar acestia sunt atat de bine asezati unul peste altul, incat nu se poate strecura intre ei nici macar o lama de cutit. Cum au reusit incasii sa construiasca un asemenea ansamblu cu tehnologiile secolului al XVI-lea ramane un mister.

Voi ce credeti despre aceste artefacte cat se poate de palpabile? Sunt executii veridice, din epoci istorice stravechi sau sunt "lucrate" abil, si deci falsuri?

18 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Ştiam toate aceste descoperiri stranii.
Eu cred că sunt stranii pentru că, între timp, am pierdut înţelesurile iniţiale ale lucrurilor. Astăzi nu mai înţelegem pentru că nu mai avem cunoştinţele necesare înţelegerii. Atunci probabil că erau nişte chestiuni obişnuite, prea obişnuite pentru a se vorbi despre ele.
Peste 10.000 de ani, se va mai cunoaşte faptul că astăzi folosim furculiţe?

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, e posibil sa ai dreptate, ideea legata de pierderea intelesurilor initiale e interesanta si realista.
Cu toate acestea, artefactele arheologice continua sa zdruncine logica si nivelul actual de patrundere al cercetatorilor.
Tocmai citeam undeva ca muncitorii angajati pentru a curata o parte din jungla din Costa Rica, au gasit mii de mingi de piatra perfect sferice, avand dimensiuni diferite: de la o minge de tenis, pana la uriase sfere de 2,5 m diametru si o greutate de 16 tone...
Si cate astfel de obiecte contradictorii exista peste tot in lume!
Exemplul cu furculita este elocvent, probabil ca peste 10.000 de ani, daca rasa umana va mai exista, ea se va hrani mult mai evoluat si mai rapid, prin absortie celulara directa.
Un lucru ramane insa cert, si anume faptul ca aceste creatii (umane sau nu) vor ramane in continuare, mult timp, provocari pentru mintile sclipitoare ale savantilor...

INCERTITUDINI spunea...

Am citit , cu niste ani in urma," Amintiri despre viitor".Eu cred ca, inaintea nostra, au existat civilizatii superioare. Exista locuri si lucruri pe pamant pentru a caror existenta nu se gasesc explicatii. Asta mi se pare fascinant, cum zicea Blaga" eu nu strivesc corola de minuni a lumii"...
O seara fara intrebari , ci doar cu multe raspunsuri iti doresc!

starsgates spunea...

I-am citit şi lui Codrin această postare.:)
El e fascinat de toate aceste date, e fascinat de civilizaţia egipteană, chineză, e fascinat de ceea ce pare acum atât de neânţeles.
A ascultat cu urechile ciulite, aceste lucruri.
Despre unele ştia, despre altele abia acum a aflat.:)

Anonim spunea...

Cred cu tarie ca nu stim inca ce suntem, cand suntem, unde suntem si de ce suntem acum si astfel.
O zi minunata iti doresc

pescarusul argintiu spunea...

Asa este Gina, multe mistere nedezlegate ascunde batrana noastra Terra!
Eu nu am citit cartea mentionata de tine, am parcurs altele cu specific SF sau care cuprindeau cercetari si dovezi concrete ale altor civilizatii.
Voi cita o remarca a lui Erich von Daniken în "Amintiri despre viitor":
"Niciodată n-am ştiut atât de puţin despre atât de multe lucruri, precum se întâmplă în ziua de azi."
"Corola de minuni a lumii" se dovedeste a fi infinita, as vrea sa fie imposibil s-o strivim...
Multumesc pentru urari, dar pana nu ne punem intrebari, nu vom gasi nici raspunsuri...
Iti doresc sa contemplii cat mai multe minuni ale vietii!

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, ma bucur mult ca de ziua lui, i-ai daruit si aceste consemnari ale stiintei!
Pe mine deja ma cuprinde nostalgia ca peste 100 de ani, de exemplu, ar putea figura la capitolul "specii" disparute, regasite doar in muzeu: jocurile de computer pe CD-uri (totul e acum online),telefonul public, stiloul, biletele, listele (acum se scriu liste in telefon sau pe computer)...
Sa aveti o zi frumoasa! :)

pescarusul argintiu spunea...

James, reflectia ta ma duce cu gandul la existenta universurilor paralele si la posibilitatile umane limitate de a le constientiza si exploata.
Ca de obicei, ai reusit printr-o fraza exprimata sintetic, sa ma pui pe ganduri! :)
Iti doresc sa ramai mereu acelasi spirit patrunzator, spontan si creativ! ;)
Spor si reusita in tot ce ti-ai propus!

Paul spunea...

da,lucruri interesante si frumos prezentate ca intotdeauna de altfel, o dupa masa linistita!

pescarusul argintiu spunea...

Paul, iti multumesc pentru trecerea ta pe aici, vizita ta ma bucura :)
Daca s-a mai ridicat un mic coltisor din valul ce acopera misterele Planetei, prin semnele de intrebare iscate, am facut un pas inainte.
O seara placuta si relaxanta!

elite spunea...

Pescarusule, foarte interesant materialul tau.De unde le mai scoti,nu stiu.Eu ar trebui sa iau lectii serios de la tine in ceea ce priveste mai ales aspectul unui post.Vrei sa fii mediatoarea mea?

pescarusul argintiu spunea...

Elite, meritul meu este prea mic in ceea ce priveste valoarea acestui post, mi-am amintit doar ca sursele de informare si cunoastere sunt inepuizabile si am recurs la ajutorul lor :)
E suficient un sambure minuscul de curiozitate, de dorinta de a sti si rotitele angrenajului se misca stimulate de aceste impulsuri.
Iti stau la dispozitie cu multa placere, oricand doresti! :)
Ce frumos suna cuvantul "mediatoare", imi aminteste cu drag de orele de geometrie din scoala! ;)

elite spunea...

Pescarusule poti sa razi cat vrei de mine dar, trebuie sa-mi recunosc greseala.Dimineata, somnoroasa si nu prea, am scris mediatoare in loc de meditatoare..Asta e.... suna bine amandoua, nu?
Si musai sa-ti zic ca azi, la clasa a 6 am predat mediatoarea unui segment...

pescarusul argintiu spunea...

Elite, dar e minunata calitatea de "mediatoare", mai ales ca pe plan diplomatic ea trebuie sa stinga conflictele dintre partile implicate sau macar sa le aplaneze ;)
Cat despre meditatoare, tu esti cu mult mai experimentata decat mine, recunosc ca am cochetat cu acest rol in perioada studentiei...
Nu-ti face griji despre intelesuri, termeni si nuantari, eu prefer sa-mi pastrez doar statutul pretios si cald de prietena :)

loristiuj spunea...

suuper interesant! ca de obicei ! :-)

pescarusul argintiu spunea...

Lori, ma bucur sincer ca te-a atras tematica aleasa si ca n-a fost o corvoada prea mare s-o parcurgi! :)
Stiu deja ca esti o pasionata a lecturii si o partizana a calatoriilor prin lumea cunoasterii ;)
O zi senina si zambitoare, ca tine!

Anonim spunea...

Imi place sa aflu despre descoperiri arheologice,mistere care trebuie descifrate.Istoria omenirii are o multime de taine si nici cei mai mari savanti ,nici cea mai moderna tehnologie nu a gasit inca raspunsuri.
Iti multumesc pentru articolul interesant.
Gabi.

pescarusul argintiu spunea...

Stiu ca esti o pasionata a misterelor acoperite de pulberea timpului si pierdute in negura istoriei, draga Gabi, recunosc ca ma gandeam si la tine cand am asternut postarea :)
Am citit un material despre enigmele din jurul Atlantidei, pe care l-ai realizat luna trecuta, extrem de documentat si incitant!
Sa speram ca se va face lumina, putin cate putin.
In mod sigur viitorul ne va rezerva destule suprize in acest plan.
O dupa-amiaza senina!