vineri, 27 martie 2009

Innoitorii din viata noastra: copiii

Odată, într-un sat de munte, la vremea când urzeşte întunericul, stăteam de vorbă cu un copil cu ochii de mirare. Pe deasupra capetelor noastre, o pasăre a bătut din aripi de câteva ori şi s-a pierdut în pădure. După un moment de linişte a urmat întrebarea senină a copilului: de ce zboară pasărea? Altă dată, privind argintul viu al unei ape ce curgea boltit peste pietrele rotunde ale văii, ca prins de o minune, a întrebat: de ce curge apa?

Ce minune stă în această făptură mică? Cum de l-a chemat măsura lui către gândurile neliniştitoare? Ce tainică legătură îl poartă pe culmile vieţii? Copilul este mai aproape decât noi de firea lucrurilor, mai aproape de Dumnezeu.

Omul devenit adult trăieşte totul în fugă. El nu prinde de multe ori frumuseţea şi nici lumina adevărului; cele mai alese rosturi şi semne îi scapă. Îi scapă nu pentru că el ar fi în păcat, ar fi sortit de la început să nu vadă, ci pentru că felul în care îşi trăieşte viaţa, îi închide porţile înţelesului. Cu fiecare zi ce trece, omul se îndepărtează de plaiurile bucuriei şi ale înţelepciunii. Trufia şi dragostea pentru cele trecătoare îl fac să coboare cele mai de jos trepte ale condiţiei umane.

Trăind, lumea înconjurătoare îşi pierde taina. Sau, mai precis, odată cu anii, omul îşi pierde un simţ foarte delicat, dar pătrunzător, care îl pune în stăpânirea substanţelor ultime ale existenţei; se intampla uneori ca adultul sa piarda simţul adâncimilor; si atunci sâmburele dumnezeiesc moare în el.

Dimpotrivă, copilul, fiinţă nouă şi neprihănită, necumpărată de ispitele aparenţelor înşelătoare, culege pretutindeni urmele minunilor. Când un copil deschide pentru prima oară ochii, întreg universul cu tainele joacă în apele luminate ale ochilor săi.

De aceea Iisus iubea atât de mult copiii, de aceea i-a arătat ca pe un simbol al creştinismului, lume nouă care punea preţ pe nevinovăţie şi naivitate îngerească, pe frăgezime şi sete de înţeles. "De nu vă faceţi la fel cu pruncii, nici că veţi intra în împărăţia cerurilor".

Copilul este o făptură biblică originară. Copilul este o făptură a vieţii neîntinate, este o floare deschisă luminii, este un îndemn la simplitate şi frumuseţe. În el vorbeşte frântura de cer dată omului odată cu începutul.

Copilul este un mare dar al vieţii noastre: aduce cu el inocenţa, drăgălăşenia şi bunătatea. Copilul îndulceşte viaţa noastră atât de amară; făptura sa mică, cu aripi la suflet, ne dă multe învăţăminte. Un scriitor a spus: zâmbetul copilului este pentru mamă ca o rugăciune pentru Dumnezeu. În preajma copilului stăruie mereu o atmosferă de lumină şi frumuseţe.

Când întrebările bat la porţile gândului tău împovărat şi cer dezlegare, când umbrele amintirilor alunecă pe pereţii sufletului şi cer o rază de soare, atunci stai de vorbă cu copiii. Aplecat asupra adâncurilor, umbli străbătut de fiorii unei zări virgine. Prietenii te cred nebun şi lumea te arată cu degetul. În rătăcirea ta prin pajiştile unei lumii de dumnezeiesc tumult, în setea ta de înţeles şi vrajă, te întâlneşti doar cu copiii.

Cuvântul tău sună sec pentru cei vârstnici, dar întoarce ca pe o frunză spre soare sufletele copiilor cu ochi de mirare.


(Fragment din Ernest BERNEA - "Îndemn la simplitate")

Dragi adulti, va doresc din suflet sa va pastrati inocenta!

32 de comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Ce copii drăguţi!
Îşi mai aminteşte cineva ce visa când era copil sugar?
Eu visam că plutesc. Cineva mi-a spus că e normal. Când am auzit, mi-a părut rău că mi-a spus, întotdeauna am crezut că este ceva special.

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, chipurile lor neprihanite sunt in deplin acord cu soarele primaverii al zilelor ce vor urma :)
Ce frumos visai! Fara sa stii, chemai in subconstient senzatia de zbor.
Eu nu m-as intrista pentru acel "normal" decodificat de opinia cuiva.
Sunt convinsa ca pentru tine, a fost intr-adevar, ceva special.

INCERTITUDINI spunea...

Pescarus!
Cred ca marea calitate a copiilor este mirarea- ei deslushesc lumea pas cu pas shi se mira.Sunt inocentzi shi puri.
Odata cu trecerea timpului, uitam sa mai privim lumea cu ochii sufletului, poate ca asta este datul sortzii- ne preocupa atatea.
Cine lucreaza pentru copii shi alaturi de ei, daca ii iubeshte, vede lumea prin ochii shi prin sufletele lor.
Contiunua sa se mire!
Daca dispare copilul din noi, viatza se reduce la a numara zilele.
Shi este foarte trist.

O seara cu suflet de copil itzi doresc!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Gina,
Sufletul tau sensibil, mangaiat prin natura profesiei, dar si prin adancile rezonante materne, de manifestarile pline de expresivitate si incantare ale copiilor, a extras esenta!
Gandul imi fuge acum cand iti scriu, la o carte extrem de duioasa si de profunda, citita pe la 10 ani - Edmondo de Amicis - "Cuore. Inima de copil"
Fiecare an trait ca dascal, fiecare clipa traita ca mama si apoi ca bunica ti-au fost pe rand, prilejuri de innoire si revigorare sufleteasca.
Imi place extrem de mult cum stii sa te miri si cum ne infatisezi mirarile tale!
Sa traiesti mereu cu aceeasi intensitate a fragedei copilarii, pudrata cu farmecul intelepciunii, toate zilele ce vor urma!

Anonim spunea...

Frumos articol, imaginile se potrivesc perfect.

starsgates spunea...

Parcă toţi ochişorii ar spune:
,,ce mirare că sunt!,,:)

Cristian Lisandru spunea...

Liniştitoare postare...

pescarusul argintiu spunea...

Ioan, ma bucura popasul tau pe aici si patrunderea intelesului tainic al copilariei.
Am "asortat" gandurile elogioase privitoare la farmecul pruncilor cu imagini expresive, in acelasi ton.
Iti voi face o vizita imediat, sa gust din harul tau poetic :)
Zile de week-end frumoase in sanul familiei, acompaniate de rasul cristalin al copiilor tai!

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, daca ar putea vorbi, cu siguranta ca asa ar spune, adorabilii pui de om! :)
Poate unii mai inspirati, daca ar constientiza miracolul nasterii lor, al venirii lor pe lume, ar putea exclama: "Ce minune ca sunt!"
Si uite cum mi-am adus aminte, datorita tie, de replicile delicioase si de gandurile vorbite ale unui film de succes: "Uite cine vorbeste!"
Week-end plin de zambetul tau si de hohotele de ras amuzate ale celor doi ghidusi ai tai! :)

pescarusul argintiu spunea...

Cristi, da, recunosc, am ales un registru calm si duios pentru acest week-end, considerand ca evocarea acestor minuni vii din viata noastra este benefica si revigoranta, in amintirea copiilor care am fost, din recunostinta pentru copiii care am ramas, in ciuda trecerii anilor prin destinele noastre.
Daca te-ai incarcat cu seninatate si liniste sufleteasca, inseamna ca inceputul acestui week-end ti-a fost de bun augur :)
Mult soare si zambet in tihna acestor zile!

Paul spunea...

Nu uita!...OMUL a fost copil, ceva din acel copil mai exista in el, si totusi...OMUL imbatraneste, si odata cu el, imbatraneste si ce a mai ramas din copilul din sufletul sau.
O seara buna!

pescarusul argintiu spunea...

Incerc sa nu uit, Paul, ca OMUL imbatraneste fizic, dar e esential ca el sa-si pastreze insula insorita pe care o defineste copilul din interiorul sau.
Stiu ca exista numeroase remedii impotriva imbatranirii, dintre care cele mai importante sunt cel bazate pe hrana vie a sufletului, cu multa vitamina E, care risipeste si goneste radicalii liberi, atat de responsabili de imbatranirea si uzura celulei.
Sa ramanem copii, altfel e greu sa mai putem trai cu pasiune viata!
O seara plina de seninatate si armonie sufleteasca, ca un zambet strengaresc de copil, si tie!

strongvaleriana spunea...

printre cele mai haioase poze cu copii pe care le-am vazut ! :D

Anonim spunea...

Draga Pescarusule,mi-e dor de copilarie!
Copilăria este o lume de miracole şi de uimire a creaţiei scăldate în lumină, ieşind din întuneric, nespus de nouă şi proaspătă şi uluitoare. Eugene Ionesco

Când nu mai suntem copii, suntem deja morţi. Constantin Brâncuşi
O duminica cu mult soare si zambete de copii!
Gabi.

Manole spunea...

Ce draguti sunt!!!
Pescarusule nu stiu cum le gasesti, de fiecare data pozele tale sunt deosebite!
Ca tine !

INCERTITUDINI spunea...

Pescarus!
Unde gasesti tu poze atat de hazlii?
Chiar sunt copilashi care arata asha?

loristiuj spunea...

mmmmmmm..... m-am relaxat citind postarea ta... :-)
o zi bună!

www.jamescrissilv.ro spunea...

Chiar minuni. Mai ales dupa ce ajungi sa ii tii in brate si te minunezi ani de zile cum de au aparut.
Nu cred sa existe ceva mai frumos decat un ingeras de copil. Iar in plan sentimental, copilul reprezinta universul.
O zi minunata iti doresc

Paul spunea...

@Incertitudini,
de mult ami doresc acest mic secret si eu pe care-l tine ferecat bine dar, poate tu, ai sorti mai mari de izbanda, mai sti??:))

pescarusul argintiu spunea...

Strongvaleriana, ce surpriza, multumesc pentru vizita ta reinnoita pe meleagurile mele!
Prima interventie tin minte ca s-a axat pe marginea unui subiect legat de flori si de frumusetea lor, sper sa nu ma insel...
Asa este, poze de prichindei haioase, maiestrit lucrate si surprinse cu pasiune.
Te mai astept sa treci pe-aici, un popas e binevenit oricand.
O primavara frumoasa si insorita!

pescarusul argintiu spunea...

Gabi draga, uneori si mie imi este dor de propria mea copilarie.
Dar reusesc sa ma scutur de aceasta stare, privindu-mi intens fetita si traind alaturi de ea acesti minunati ani plini de candoare, inocenta si spontaneitate.
Am chemat si eu din fagasurile memoriei aceste emotionante cuvinte brancusiene, de curand, cu ocazia Zilei teatrului de papusi.
Si Eugen Ionesco a surprins cu multa profunzime lumea copilariei.
Tu ai reusit sa ramai un copil formidabil in sufletul tau, cu fiecare an care trece.
Sa ai o saptamana senina, pigmentata de bucurii, soare si zburdalnicii copilaresti!

pescarusul argintiu spunea...

Manole draga, aprecierile tale pline de caldura si vibratie sincera, fac mai mult decat un vraf de atribute seci si inertiale.
M-am straduit sa creez o poienita cu iz de primavara, scaldata in soare si chipuri ingeresti de copii, ca niste inimi de lumina.
Un start al acestei saptamani luat cu avant, cu bucurie si cu pofta de noi izbanzi! :)

pescarusul argintiu spunea...

Draga Gina, nimic mai simplu: intru in magazinul cu poze hazlii si cer sa mi se aduca produsele cele mai reusite! :))
Lasand gluma la o parte, explicatia tot simpla ramane.
Imi place mult sa caut creatii fotografice izbutite si atunci cand le descopar, le alatur colectiei de suflet, pentru ca apoi, pe unele sa le impart cu voi, oaspeti si prieteni de suflet.
Copilasii sunt extrem de autentici, chiar si cei cuibariti in interiorul pufos al unei sosete sau in causul unei copaite de lemn de cires!
Uite cum stii sa te miri din nou, atat de frumos!
Nu mai incape indoiala, ai un copilas bine ascuns in suflet!

pescarusul argintiu spunea...

Lori, acesta era si mesajul ei subinteles, sa dobandim impreuna relaxare si rezerve noi de energii pentru inca o saptamana de uzura, provocari si incercari :)
Tu fiind atat de aproape de copii prin natura profesiei alese, esti o privilegiata ;)
Esti un buchet de zambete, pe care de multe ori doresc sa il contemplu si sa-l admir petalele.
O seara cu multe motive de zambet! :)

pescarusul argintiu spunea...

James, ai dreptate, sunt adevarate minuni, copiii doriti si asteptati cu infrigurare sa vina pe lume!
Pana cand nu suntem binecuvantati cu aceasta imensa bucurie si rasplatiti cu o noua viata, nu realizam deplin acest sublim adevar.
Sa te scalzi in lumina dragostei unice, paterne si speciale pentru mica si talentata ta printesa!
Un inceput de saptamana sub semnul surasului si entuziasmului copilaresc!

pescarusul argintiu spunea...

Paul draga, curiozitatea si mirarea pe care reusim sa le tinem treze, constituie primul pas spre cunoastere si largirea orizonturilor ei :)
O unda vaporoasa de mister se impune mentinuta, creste apetitul cautarii ;)
Totusi voi ridica un colt de voal pentru tine: am aceeasi sursa de alimentare cu imagini ca toti ceilalti: marea aventura virtuala.
O seara spornica si generoasa in zambete gingase! :)

Anonim spunea...

Superbi copilasii .....:) Foarte frumos articolul!!!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Anominule,
Iti multumesc pentru vizita si pentru impresiile tale favorabile.
Te mai astept si m-as bucura mult daca ti-ai declina identitatea, cred ca meriti mai mult decat apelativul sub care au aparut randurile tale scrise.
O seara cat mai linistita si melodioasa!

Anonim spunea...

Puii de zâmbet ... ;) :)
Iubesc şi mi-e dor de copilul ce-am fost, acum, cu Zoran, sunt ... ŞI copil, la tobogan, la stroit cu apă, la fotbal, cred că niciodată n-am încetat să fiu şi copil...
Superbe imagini, gânduri, impresiile colegilor , zâmbetul tău, pescăruşule drag, felicitări !
numai bine,
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Draga Sibilla, cu suflet gingas de Jasmina, iata-te! :)
Bun venit, draga prietena, ma bucur ca te-ai hranit cu palcurile de ganduri scrise pe aici, cand de mine, cand de oaspetii si colegii de virtual.
Mi-as dori sa te numeri din nou printre obisnuitii casei, sa impartasim mai des emotii si idei!
Si alergatul prin ploaie cu picioarele desculte, unde il lasi?
Si culesul de roua in causul palmelor?
Si suitul in copaci, alaturi de strengarul tau Zoran, in cautare de noi senzatii tari? ;)
Sa te bucuri de o primavara frumoasa, darnica si zambitoare!

Georgiana spunea...

ooo, despre copii sunt atat de multe de spus! cel mai important e insa sa stim sa nu-i dezamagim, si sa ii educam cum se cuvine!

p.s.: sunt fff dragute pozele!

pescarusul argintiu spunea...

IlluzoricDream, ce surpriza placuta! :)
Sigur ca da, copiii si lumea lor miraculoasa ocupa tomuri intregi scrise cu talent si profesionalism, de-a lungul timpului.
Aici am extras doar crampeie de esente, pentru a ne delecta in momentele de ragaz.
Daca iubesti un copil ca pe lumina ochilor si il ocrotesti cu infinita grija, atunci e clar ca faci totul sa nu-l dezamagesti si sa-i asiguri o educatie aleasa.
Fluturasul din tine a rezonat puternic la gingasia chipurilor din fotografii, e cat se poate de firesc! :)