Mai intai, sa vedem ce sunt acestea.
Unele surse definesc stereogramele ca fiind imagini bidimensionale care ascund in spatele lor imagini tridimensionale, pana in momentul in care cel care le priveste isi focuseaza corect privirea.
Realitatea arata pentru fiecare dintre noi, asa cum am invatat sa o privim, insa stereogramele dovedesc ca exista si alte posibilitati de a o percepe. Astfel, ele ne pun in fata unei intrebari tulburatoare: ce alte dimensiuni ale realitatii ne-ar putea fi accesibile atunci cand vom invata sa le accesam?
Din istoricul stereogramelor...
In 1959 Dr. Bela Julesz a studiat vederea stereoscopica cu ajutorul unor imagini bi-dimensionale care nu aveau o legatura propriu-zisa cu stereogramele de astazi. Erau imagini compuse din puncte care sugereaza vag stereogramele.
In 1979 Christopher Tyler a descoperit un truc prin care facea posibila folosirea unei singure imagini pentru ambii ochi si astfel ne-am apropiat mai mult de stereograme, asa cum le stim astazi.
Ce alte tipuri de stereograme exista?
Alte tipuri de stereograme includ anaglifele si autostereogramele.
Cartea "Imagining the Tenth Dimension" a lui Rob Bryanton ne dezvaluie cele zece dimensiuni ale realitatii care se presupune in acest moment ca exista.
Si acum sa revenim la stereograme. In starea de veghe, in fiecare moment, creierul primeste si prelucreaza un flux continuu de informatii care vin de la simturi. Inca din primele saptamani de viata invatam cum sa ne coordonam muschii ochilor si sa ne creem in minte modele mentale.
Percepem imaginea realitatii prin cei doi ochi, si fiecare dintre ei o vede din alt unghi (datorita faptului ca ochiul stang si ochiul drept se afla la o distanta de aproximativ 6 cm). Creierul contopeste apoi cele doua imagini primite simultan de la nervul optic intr-o singura reprezentare tridimensionala.
Pentru a putea vedea imaginile tridimensionale ascunse in stereograme este nevoie sa invatam sa ne relaxam muschii oculari si sa le permitem sa-si schimbe singuri focalizarea. Secretul pentru a reusi, consta in a-i lasa pe fiecare dintre cei doi ochi sa priveasca in locuri diferite in acelasi moment.
Cercetatorii care au studiat efectele stereogramelor asupra mintii umane au constatat ca in timpul realizarii convergentei oculare, creierul intra intr-o stare de relaxare, incepand sa emita unde alfa.
Exista trei feluri de a “descifra” stereogramele:
- Tehnica privirii incrucisate: incrucisarea privirii astfel incat liniile de vedere ale celor doi ochi sa se incruciseze inaintea planului desenului.
- Tehnica privirii paralele: crearea a doua linii de vedere paralele (una pentru fiecare ochi), ca si cum am privi un obiect foarte indepartat.
- Tehnica vederii interne: focalizarea privirii “prin” si “in spatele” imaginii. Imaginea devine mai intai neclara, apoi incepe sa se formeze cea tridimensionala.
Cum se pot vedea stereogramele?
Exista mai multe moduri de a vedea stereogramele. De exemplu, o persoana avand miopie ar putea vedea mai usor stereogramele, daca ar renunta la ochelari si ar aduce imaginea (hartie sau ecran) stereogramelor la circa 5 cm de ochi.
Se poate "trisa" in a vedea stereograme?
Cu siguranta ca se poate trisa si la stereograme, asa cum se poate trisa in aproape orice.
Copiati imaginea stereogramei in doua exemplare pe un suport transparent, apoi suprapuneti cele doua imagini, iar apoi deplasati-le usor pe orizontala cativa cm. La un moment dat imaginea ascunsa din stereograma va deveni vizibila. Evident in doua dimensiuni, si nu in trei ca in stereograma originala, dar veti descoperi ce se afla ascuns in aceasta.
Unele imagini sunt mai usor de descifrat, altele mai greu. Haideti sa descifram impreuna cateva stereograme deosebit de frumoase si nu foarte grele, ar fi interesant de stiut la ce rezultate ati ajuns.
Eu recunosc, am descoperit astazi existenta lor si promit sa mai exersez in a le percepe usor si corect. Orice inceput este greu, dar nu trebuie sa ne dam batuti.
Sa perseveram ca sa progresam!
Am inceput deja sa clipesc mai des si sa-mi simt ochii putin obositi, dar ce mai conteaza daca astfel pot invata ceva nou?
miercuri, 14 ianuarie 2009
Sa descoperim impreuna STEREOGRAMELE!
Etichete:
Bela Julesz,
Christopher Tyler,
iluzii optice,
Stereogramele
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
32 de comentarii:
Eu nu vad nimic... merge şi la chiori şi orbi? :)
Am auzit de asemenea lucruri, ştiam că sunt făcute cu tehnologie laser. Merge şi pe calculator?
E cam dificil sa descifram aceste imagini, vazand prin si dincolo de ele, chiar avand vederea sanatoasa si acuitatea vizuala nealterata.
Da, se pare ca exista si programe care creaza STEREOGRAME. Un astfel de program gratuit este numit stereocreator si se poate descarca de la link-ul http://www.eyetricks.com/stereograms/onlinetools/stereocreator.htm
Daca ai curiozitatea sa experimentezi, te rog sa ma tii la curent! :)
Srecna Nova Godina !
La mine e cu cântec, percep mai lin cu ochii minţii, dar,pariez că băselu ” vede ” tăt, megalomanul trăznit...
O zi frumoasă !
Sibilla
Pina la urma, sunt arta curata; si fractalii aduc matematica in arta - stereogramele de ce nu ar face la fel?
Intr-o expozitie americana de pictura americana, desfasurata la Bucuresti in anul 1973, am vazut o asemenea stereograma, reprodusa pe coperta catalogului: initial, ochii au fost obositi, dar am putut face o sumedenie de interpretari ale picturii respective
Sunt superbe. Inca nu am citit nimic despre ele altundeva. E foarte interesant.
Srecna Nova Godina, sis! :)
La tine cantecul mereu ne acompaniaza sufletele, Sfinxule drag!
Ochii mintii de multe ori ne ajuta sa vedem dincolo de cuvinte, dincolo de aparentele imagistice...
Aceste stereograme sunt creatii optice, pline de surprize vizuale, daca le dezlegam misterele.
Cred ca personajul la care te referi tu este mult mai familiarizat cu "stenogramele" decat cu "stereogramele"...
O seara frumoasa pana la capat, draga prietena!
Un An Nou fericit si implinit! :)
Daca vede cineva ceva ...altceva decat vad eu...hahaha sa-mi spuna si mie.Sigur,o sa-mi spuneti ca nu stiti ce vad eu,insa vad si dupa focalizare pe ce ar trebui...tot ca la prima vedere,deci bi si nu tri dimensional,caci ce-i in spate mie mi se pare ca-i tot in plan,in planul doi cum ar veni.Tridimensionale sunt hologramele.Deci....????? :))))
Bine ai venit pe aici, Altmarius!
Precizarile tale sunt extrem de interesante si de avizate.
Nu stiu nimic de expozitia aceasta americana din Bucuresti, aveam pe atunci varsta gradinitei. Este insa extrem de util sa stim ca domeniul de interes al stereogramelor, inca de atunci era prezent in viata culturala a Capitalei.
O seara placuta si te mai astept!
Liviu, m-am gandit ca n-ar fi rau sa ne mai diversificam zonele cunoasterii si sa parcurgem informatii mai putin stiute.
Am facut azi un pas, maine deja ne vor fi mai familiare stereogramele si aspectele lor inedite.
Elisa, aceeasi senzatie am avut-o si eu, ca e greu sa razbata altceva de dincolo de ele.
Dar ele in sine pot fi definite ca fragmente de arta combinata cu stiinta, nu?
Cred ca stereogramele sunt rude bune cu hologramele, chiar daca s-au nascut la momente diferite, din nevoi diferite...
Deci, sunt convinsa ca vom reusi sa facem mai multa lumina documentandu-ne si aprofundand subiectul :)
Cora,dar astea folosesc la altceva decat sa te ameteasca de cap si sa te orbeasca(vorba vine...)? :)
FOARTE INTERESANT. CHIAR NU STIAM NIMIC DESPRE LUCRURILE ASTEA. MULTUMESC PENTRU APRECIERI!
Iti multumesc pentru interes. Ceea ce a constituit un soc pentru mine in acela an a fost o oictura (ulei pe pinza), ce reprezenta in cercuri usor ovoide, din centru spre margini, doar cruci rosii pe un fond galben-portocaliu. Cred ca mai am si acum prin casa acel catalog (dar trebuie sa-l caut...)
Acum este adevarat ca aceste stereograme sunt create electronic, dar am vrut sa arat ca exista predecesori in arta plastica americana care au creat asemenea lucruri. Iluzia optica era desavirsita.
Daca cei fi de acord, as publica doua-trei stereograme pe blogul meu altmariusart, cu explicatiile tale asupra stereogramelor, si punind linkul necesar.
Draga Elisa, aceste stereograme, dincolo de substratul stiintific, au mai ales un rol artistic, de a ne provoca imaginatia si capacitatea de concentrare pentru a vedea si alte dimensiuni ale realitatii care ne inconjoara.
Nu trebuie sa fie un chin pentru nimeni, ci doar sa incante deopotriva ochiul, spiritul si sufletul :)
Acum suntem invatacei, dar cu putina straduinta si efort putem deveni experti in problema ;)
Normal, daca simtim aceasta atractie...
Dan, ca si tine, de existenta stereogramelor am aflat si eu de foarte putin timp si m-a captivat povestea formarii lor, ca si multitudinea de plasmuiri inaccesibile la prima vedere, ce pulseaza in spatele lor sau dincolo de ele.
Aprecierile mele sper sa fie un mic imbold pentru tine, spre a continua sa scrii literatura de calitate, devenita tot mai rara in ultima vreme.
Altmarius, apreciez mult tot ce ai scris despre aceasta tematica a stereogramelor, mai putin cunoscuta si mediatizata, dar atat de surprinzatoare si captivanta.
Orice completare pe marginea acestui subiect este absolut binevenita, m-as bucura mult daca ai publica cateva stereograme si pe blogul tau, cu explicatiile de rigoare.
Astept cu nerabdare sa le admir! :)
uau! gratie tie le-am descoperit si eu astazi!:)) mai am de exersat pana sa le inteleg...
Illuzoric Dream, ma bucur mult daca am fost impulsul initial in resortul curiozitatii tale, in aceasta privinta :)
Toti mai avem de exersat, in viata mereu avem de invatat si devenind mai intelepti, constientizam ca de fapt "stim ca nu stim", cautand sa mai asezam o caramida pe verticala dezvoltarii personale.
Sper ca presiunea examenelor a mai trecut si poti privi mai relaxat in jurul tau! ;)
Pe langa faptul ca sunt frumoase si privindu-le , induc in creier o stare de minunata relaxare...pe mine m-au dus cu gandul si in alta parte : daca viata noastra , in ansamblu este asemeni unei stereograme....daca percepem din ea doar partea bi-dimensionala?
Am scris despre asta in vara , cand paralelismul acesta metaforic mi-a venit in minte pt prima data.
http://thais.weblog.ro/2008-8-12.html
M-am bucurat mult cand am vazut subiectul abordat si de tine.
Thais, bun venit in acest spatiu populat cu crampeie de ganduri si de simtiri! :)
Ma bucur si eu sa constat ca mai exista printre noi, cunoscatori ai "functionarii" stereogramelor, care le dedica prezentari si mediatizari.
Punctul tau de vedere este extrem de captivant, putem privi tabloul vietii ca fiind o imensa stereograma, divizata la randul ei in puzderie de stereograme.
E interesant sa stim ca exista in jurul nostru realitati paralele pe care nu le putem percepe.
Am vizitat link-ul propus de tine, am dat un rapid tur vizual "casutei tale" si am revenit inapoi mai bogata :)
Te mai astept pe la mine, cand ai timp, sa mai schimbam pareri!
Cu mare drag...
Si , cu atat mai mult cu cat , chiar avem si alte locuri comune, in blogosfera cel putin , pe care le frecventam ...
Am sa-mi fac vreme sa rasfoiesc arhiva blogului tau.
Asa sa fie, Thais! :)
Sa poposim prin gradinile cu ganduri ale prietenilor nostri si sa ne vizitam reciproc, poienitele!
Vei fi binevenita oricand pe aici, timp si dispozitie sa existe ;)
Sa te bucuri de o saptamana plina de liniste si seninatate!
stiu despre stereograme din 1995. au aparut intr-o revista. am si acum 20 de copii xerox ,alb negru, da` merge!!
Bun venit, Iulian Dragomir si iti multumesc mult pentru comentariu!
Ma bucur ca te numeri printre cunoscatorii stereogramelor de ceva ani buni si ca detii cateva exemplare, fie ele si alb-negru.
Cu siguranta ca sunt expresive si captivante.
Poate iti extinzi si iti diversifici colectia cu noi exemplare.
O zi cu multe imagini frumoase imprimate pe retina sufletului!
sunt 2 metode interesante cu efecte la fel de interesante. e mai mult o chestie de perspectiva (din interior, respectiv din exterior). merita efortul cunoasterii si cercetarii creierului uman.
Super realizari eu le vad excelent , Doresc sa mai primesc. Fac colectie cu asa ceva.
Frumoase stereogramele puse aici pe blog.
Stie cineva daca atunci cand resusesti sa vezi imaginea3D intri in stare de relaxare(starea alfa)?
dupa ce reusesti sa o descifrezi pe prima,secretul este exercitiul,apoi le veti vedea cu mare usurinta..;)
sunt f usoare le vad in 3 sec
m-am chinuit un pic pana le-am vazut dar merita ,sunt foarte frumoase
e super intr_o imagine poti vedea o noua lume
Nu-mi vine sa cred! E incredibil!
Trimiteți un comentariu