miercuri, 7 ianuarie 2009

Sfantul Ioan Botezatorul - "Minunata Incruntare"

Predica la Soborul Sfantului Ioan Botezatorul

Astazi praznuim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul. Trebuie sa va amintesc ca Biserica noastra Ortodoxa are un cult deosebit pentru Sfanti si, mai ales, pentru Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul. In calendar avem peste an trei sarbatori mari si patru mai mici, cu cruce neagra, inchinate acestui mare prooroc. El este cinstit si pe pamant ca cel dintai, dupa Sfanta Fecioara Maria, si in cer sta inaintea Prea Sfintei Treimi si se roaga pentru oameni.

Iata primele cuvinte cu care Sfantul Ioan isi incepe misiunea pe pamant: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor" (Matei 3, 2). Aceste cuvinte nu sunt o rugaciune, ci mai degraba o porunca de foc fara de care nimeni nu poate dobandi viata vesnica. Este prima porunca pe care o da Dumnezeu celui ce vrea sa se intoarca la El, prima datorie pe care trebuie s-o implinim cei ce voim sa ne mantuim.

Aceasta o cerea si Ioan de la cei ce veneau la el. Adica sa se pocaiasca, sa paraseasca pacatele facute, sa le marturiseasca cu cainta, sa le spele prin baia botezului si a lacrimilor, sa ierte pe cei ce i-au nedreptatit. Apoi, asa curati, spalati, dezlegati de pacate, ca niste prunci nou-nascuti, sa se apropie de Dumnezeu, sa vina la Hristos, sa primeasca harul Sfantului Duh, sa lucreze faptele bune si apoi sa fie primiti in Imparatia cerurilor, unde nimic necurat nu poate intra.

Inceputul mantuirii, a iertarii celor ce cred in Hristos este pocainta, spovedania cu cainta pentru pacate, parasirea lor si apropierea de Dumnezeu. Pocainta este prima si singura usa de intrare in imparatia cerurilor. Degeaba credem in Hristos daca nu facem si fapte bune, degeaba mergem la biserica daca nu parasim rautatea, pacatul, patima cea veche, ura din inima, pofta trupului care ne Stapaneste si iubirea de sine care ne omoara sufleteste.

A doua mare invatatura si porunca a Sfantului Ioan este aceasta: "Faceti, dar, roade vrednice de pocainta!" (Luca 3, 8). Roadele de pocainta se fac de credinciosi dupa ce mai intai s-au pocait de pacatele facute. Caci nimeni nu seamana saminta pe pamantul nearat si nepregatit. Nimeni nu poate face roade vrednice de pocainta daca mai intai nu-si curata inima si mintea de pacate prin spovedanie si cainta. A ne pocai inseamna a ara ogorul sufletului, a smulge din radacina buruienile patimilor, a grapa gradina, adica a sfarama bulgarii patimilor si numai dupa aceea putem iesi la semanat. De vom face asa, multe fapte bune vom putea lucra pe pamant.

A treia mare invatatura a Sfantului Ioan Botezatorul este amenintatoare: "Acum securea sta la radacina pomilor - spune marele prooroc - deci orice pom, care nu face roada buna, se taie si se arunca in foc" (Luca 3, 9). Prin aceasta el invata pe iudei, ca si pe noi cei de astazi, ca pocainta este obligatorie pentru toti cei ce vor sa urmeze lui Hristos si sa dobindeasca Imparatia cerurilor. Lucrarea pocaintei trebuie facuta acum, astazi, cat mai grabnic, pina avem vreme. Ea nu poate fi aminata, nici inlocuita cu alte fapte bune, pentru ca pocainta este al doilea botez si fara dezlegarea si parasirea pacatelor nimeni nu se poate mantui.

Daca amanam pocainta, spovedania, si nu ne spalam pacatele prin cainta si fapte bune, atunci ne asteapta pedeapsa lui Dumnezeu, care incepe de pe pamant prin tot felul de suferinte si se continua dincolo prin osanda. Pomii sint toti oamenii; securea care sta la radacina este moartea, care taie viata oamenilor de pe pamant si desparte sufletul de trup, iar focul in care se arunca pomii fara roade bune este focul iadului, in care se arunca toti crestinii fara pocainta si fapte bune.

Iata ce frumoase invataturi dadea Sfantul Ioan celor ce veneau la el in pustiul Iordanului. Iar dintre roadele de pocainta pe care Botezatorul Domnului le cerea de la iudei erau doua: sa creada in Hristos si sa faca fapte de milostenie.

In tara noastra, ca peste tot in tarile crestine, cultul Sfantului Ioan Botezatorul este destul de mare. Peste tot se intalnesc biserici si minastiri inchinate Sfantului Ioan. Apoi, in multe familii exista copii care ii poarta numele. Ca cel mai frumos nume pentru copii este Ioan care inseamna "plin de har", nume ales din cer pe pamant de catre Arhanghelul Gavriil. Dati deci copiilor vostri numele Maicii Domnului si ale Sfantului Ioan Botezatorul. Nu le puneti nume straine, neortodoxe, care nu au zi in calendar, ci nume de Sfanti, ca sa aiba in cer cine sa se roage pentru ei.

Apoi sa-l cinstim pe Sfantul Ioan Botezatorul, cu o viata crestineasca aleasa, cat mai curata, neintinata de pacate. Aduceti-va mereu aminte de principala lui invatatura: Pocaiti-va ca s-a apropiat Imparatia cerurilor! Sa nu uitam ca fara pocainta nu avem mantuire. Iata, suntem la inceput de an nou. Sa fagaduim lui Dumnezeu ca de astazi inainte vom merge la biserica regulat, ca ne vom ruga mai mult, ca vom face milostenie la saraci, dupa putere, ca vom ierta pe aproapele, ca vom parasi orice patima care ne ucide sufletul si ca vom face roade vrednice de pocainta.

Deci sa ne pocaim, adica sa ne iubim unii pe altii, ca frati ce sintem pe pamant, sa ne rugam mai mult, sa parasim pacatele, prin regulata spovedanie si sa cerem mereu ajutorul Sfantului Ioan Botezatorul, ca are mare indrazneala inaintea Prea Sfintei Treimi.

Aceasta este porunca Sfintei Evanghelii amintita astazi si de Sfantul Ioan Botezatorul. Aceasta este si chemarea Bisericii, mama noastra duhovniceasca. Aceasta este si urarea noastra acum la inceput de an nou. Sa parasim pacatele si sa adunam roade pentru Imparatia cerurilor, unde nadajduim sa ajungem si sa ne veselim cu toti Sfantii in veci. Amin.


Parintele Ilie Cleopa

LA MULTI ANI plini de bucurii si sanatate tuturor sarbatoritilor!

12 comentarii:

Mihaela Chelaru spunea...

Cartile parintelui Cleopa sunt exceptionale!

pescarusul argintiu spunea...

Asa este Mihaela, de fiecare data cuvintele sale zidesc edificii luminoase in sufletul nostru, ar trebui sa ne aplecam mai mult spre intelepciunea adanca, patrunsa in ele.
Sa te bucuri de o zi frumoasa de sarbatoare! :)
Inca o data, LA MULTI ANI tuturor celor ce poarta numele sfant de Ioan, Ioana sau derivatele lor!

Elisa spunea...

La multi ani sarbatoritilor! :)

Paul spunea...

Initial vroiam sa trec in fuga peste aceste intelepte porunci ale Sfantului Ioan Botezatorul,redate atat de limpede de parintele Cleopa, ca sa ajung,pana la urma,sa le recitesc de cateva ori,intrebandu-ma retoric daca le respect. Nu vreau sa fac un act de spovedanie dar, simt acut nevoia sa-mi revizuiesc actele de clementa.
Iata ca, stand sa patrunzi in invataturile credintei in Domnul, redate de tine prin glasul bland si intelept al parintelui Cleopa, poti determina o revizuire a calitatii de bun crestin al unui om.
O seara frumoasa!
La Multi Ani!celor ce poarta acest nume.

Georgiana spunea...

LA multi ani!

ma bucur c-am desoperit blogul!:)

cat despre parintele Cleopa...nu am ce sa spun...cuvintele nu spun, poate mai bine tacerea...

Anonim spunea...

Sa ai o saptamana minunata.

pescarusul argintiu spunea...

Draga Elisa, ma alatur si eu urarii tale venite din inima, aducand cu acest prilej un pios omagiu si o duioasa reverenta figurilor bunicilor mei, ambii cu numele de "Ioan", trecuti cu multi ani in urma, in nefiinta.
Sa te bucuri de o zi implinita si senina!

pescarusul argintiu spunea...

Paul, daca ai zabovit mai mult si mai staruitor asupra povetelor pline de har ale parintelui Cleopa, inseamna ca ele au rezonat cu sufletul tau de bun crestin si au declasansat vibratii benefice.
Cat de frumos suntem indemnati prin glasul parintelui sa aram ogorul sufletului, sa pregatim gradina lui pentru semanat, indepartand buruienile si uscaturile care il sufoca uneori!
Ma bucur mult ca ne-am reamintit impreuna invataturile Sfantului Ioan si ca ne vom stradui sa rodim fapte bune.
Sa ai o zi binecuvantata cu lumina si pace sufleteasca!

pescarusul argintiu spunea...

LA MULTI ANI si tie, Illuzoric Dream! :)
Ma bucur ca ai descoperit plaiurile mele lirice!
Parintele Cleopa este un izvor de intelepciune si de invigorare sufleteasca, de emotie spirituala.
Sa fie intr-un ceas bun vizita ta aici si sa-ti aduca multe impliniri!

pescarusul argintiu spunea...

James, iti multumesc mult pentru generoasa ta urare! :)
Sa ai parte numai de zambete in suflet, de realizari asteptate, de seninatate, intelegere si bucurii!

Bibliotecaru spunea...

Îmi place mult imaginea aceia cu potirul care conţine capul botezătorului. Este evident că ascunde un simbol, Biblia spune că după decapitare capul a fost adus pe o tipsie. Mie îmi aminteşte de sfântul Graal.

Capitolul 14
1. În vremea aceea, a auzit tetrarhul Irod de vestea ce se dusese despre Iisus.
2. Şi a zis slujitorilor săi: Acesta este Ioan Botezătorul; el s-a sculat din morţi şi de aceea se fac minuni prin el.
3. Căci Irod, prinzând pe Ioan, l-a legat şi l-a pus în temniţă, pentru Irodiada, femeia lui Filip, fratele său.
4. Căci Ioan îi zicea lui: Nu ţi se cuvine s-o ai de soţie.
5. Şi voind să-l ucidă, s-a temut de mulţime, că-l socotea pe el ca prooroc.
6. Iar prăznuind Irod ziua lui de naştere, fiica Irodiadei a jucat în mijloc şi i-a plăcut lui Irod.
7. De aceea, cu jurământ i-a făgăduit să-i dea orice va cere.
8. Iar ea, îndemnată fiind de mama sa, a zis: Dă-mi, aici pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul.
9. Şi regele s-a întristat, dar, pentru jurământ şi pentru cei care şedeau cu el la masă, a poruncit să i se dea.
10. Şi a trimis şi a tăiat capul lui Ioan, în temniţă.
11. Şi capul lui a fost adus pe tipsie şi a fost dat fetei, iar ea l-a dus mamei sale.
(Sfânta Evanghelie după Matei)

Din păcate cheia simbolismului stă probabil în ceea ce este alături şi nu se vede. Iată o versiune a pocalului ceva mai relevantă, dar doar un pic mai relevantă.
http://www.calendar-ortodox.ro/luna/august/2908_ioan-botezatorul.jpg

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, si pe mine m-a impresionat aceasta plasmuire artistica la care te referi tu.
De aceea am ales sa inchei simetric postarea, cu simbolul acelui potir ce poarta sfantul cap al lui Ioan Botezatorul.
Completarile tale pe marginea acestui subiect vin sa intregeasca imaginea despre acest mare sfant, considerat cel dintai dintre sfinti, Inaintemergatorul, dupa Sfanta Fecioara Maria.
Versiunea pocalului oferita de tine prin link-ul respectiv este tulburatoare, intr-adevar si deosebit de relevanta.
Multumesc pentru interventia ta bogata in aspecte ce scapa ochiului neavizat!