Sarbatoarea Bobotezei este menita sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica, la implinirea varstei de 30 de ani.
Boboteaza este sarbatorita in ziua de 6 Ianuarie, multa vreme impreuna cu Craciunul (in practica Bisericii otodoxe ruse, a Bisericii Armene, de “rit vechi”), sarbatoarea se mai numeste si Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului, deoarece atunci se spune ca s-a aratat Iisus lumii. In "Constitutiile Apostolice" Boboteaza figura printre sarbatorile crestine, alaturi de Craciun si de Pasti.
Evenimentul Botezului este descris de catre toti evanghelistii. Iisus a venit din Galileea la raul Iordan unde boteza Ioan Botezatorul, cerand sa fie si el botezat. Ioan i-a zis: "Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine", iar la raspunsul lui Iisus ca “asa se cuvine”, a fost botezat in cele din urma de catre Ioan.
Boboteaza (Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei componente ale Treimii: Fiul se boteaza in Iordan de catre Ioan, Spiritul Sfnt se coboara asupra lui Iisus in chip de porumbel, iar Tatal din cer il declara ca fiind Fiul sau.
Boboteaza (6 Ianuarie) si cu Sfantul Ioan (7 Ianuarie) aproape ca formeaza una si aceeasi sarbatoare. In ajun, preotul sfinteste casele cu apa care a fost sfintita in dimineata aceea dupa liturghie. Oamenii tin post negru pana ce vine preotul si beau intai din aceasta apa sfintita. Preotul este precedat de copii imbracati in camasi albe, sunand din clopotei si deschizand calea preotului, strigand “Doamne miluieste!”. Copiii canta colinde speciale care descriu miracolul de la apa Iordanului (Botezul lui Iisus). In ziua aceasta, in afara de preot, nimeni nu se duce colindand din casa in casa.
In ziua de Boboteaza, dupa liturghie, preotul impreuna cu enoriasii fac o procesiune spre un lac, rau sau vreun izvor, pentru slujba Sfintirii Apelor. Cand Troparul Bobotezei incepe, vanatorii si padurarii satului impusca peste ape ca sa alunge duhurile necurate. Astazi, acest obicei a pastrat doar semnificatia festiva a unui foc de artificii. Daca este frig, se pregateste o cruce de ghiata, pentru a marca locul slujbei si la sfarsit preotul arunca in apa o cruce de lemn, iar feciorii satului se arunca sa o scoata, chiar daca este ger. Se crede ca in ziua aceasta toate apele pamantului sunt sfintite; de aceea femeile nu spala rufe pentru urmatoarele opt zile pana la sfarsitul praznicului. In noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o bucatica de busuioc; busuioc se pune si sub perna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an.
Sa ne curatim si noi sufletele, participând la minunea sfintirii firii apelor si gustând din Aghiasma cea mare, ce se savârseste în fiecare biserica ortodoxa, la data de 6 ianuarie, caci numai asa vom putea retrai, sarbatoarea botezului Domnului nostru Iisus Hristos, de catre Sfântul Proroc Ioan Botezatorul, în râul Iordan.
LA MULTI ANI tuturor celor dragi voua, nascuti in aceasta zi de sarbatoare! Fiti binecuvantati si luminati mereu de gandul bun!
marți, 6 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
10 comentarii:
De Bobotează
Multumesc mult, Bibliotecaru.
Foarte interesanta trimitere, bogata ca de obicei in lucruri mai putin cunoscute, dar foarte importante pentru intregirea imaginii pe care o avem fiecare despre aceasta sarbatoare in suflet si in minte.
Animati de gandul bun, sa rostim urarea romaneasca traditionala "Cele rele sa se spele, cele bune sa se-adune!"
Cred intr-adevar ca este un mic adevar in cele spuse de tine Pescarusule,am simtit multe rele prin preajma si ma bucur ca,au fost spalate odata cu sfintirea apelor!
Paul, daca acest lucru s-a intamplat cu adevarat, daca a existat dorinta si vointa de a se spala relele existente, prin sfintirea binecuvantata a apelor de astazi, bucuria mea este fara margini!
Sa stropim cu Agheasma Mare si sa nimicim toate relele din jurul nostru!
Cand m-am sculat,am privit spre geam,florile de gheata confirmau gerul Bobotezei care a fost in aceasta noapte napraznic si o data cu el sper sa fi inghetat si relele ramase de peste an.
Uitasem sa aduc multumiri urarilor tale, pornite pentru cei dragi noua, nascuti in aceasta frumoasa zi crestineasca.
Pentru ca am patruns deja intr-o alta sarbatoare mare crestineasca,legata intrisec de prima,dau frau liber sentimentelor de bine,sanatate si fericire celor ce cu sfintenie si bucurie poarta acest nume: La Multi Ani!
Pescarusule,primeste si tu in dar,o raza de fericire purtata pe aripile blande ale Soarelui ce patrund bland prin florile de ghiata!
O zi buna!
Ador aceasta sarbatoare....Imi este apropiata de inima.Pacat ca nu avem liber si trebuie sa muncim in aceasta zi.Consider că nasterea, botezul si invierea Domnului sunt evenimentele cele mai importante de-a lungul anului.Din pacate, Guvernul nu tine cont de acest aspect.Sarbatori minunate in continuare.PA!:)
La multi ani de Sfantul Ioan.
O zi minunata iti doresc
Paul, ar fi atat de bine daca florile de gheata rasarite dis-de-dimineata la ferestre vor inviora fruntile fierbinti de temeri si de framantari si vor impietri pe vesnicie relele ce umbla nestingherite pe langa noi!
Inca o data, LA Multi Ani! pentru cei aniversati de sfanta zi a Bobotezei!
Multumesc mult pentru binecuvantata raza trimisa, a patruns bland pe cerul sufletului!
O zi minunata si tie! :)
Cristian, ai multa dreptate, sarbatorile enumerate de tine sunt intr-adevar emblematice pentru crestinii adevarati.
Am frunzarit putin printre articolele de anul trecut ale blogului si am constatat ca doar primele doua zile de Rusalii si ziua de 15 August sunt garantate ca fiind libere de Codul Muncii actualizat.
De Boboteaza am lucrat normal, fara derogari.
Vom cinsti insa aceste sarbatori, asa cum se cuvine.
Multumesc pentru urari, asemenea si tie!
James, LA MULTI ANI cu bucurie si lumina gandului bun, tuturor ce poarta acest nume binecuvantat!
Multumesc pentru urari :)
Sa ai si tu o zi bogata in momente frumoase!
Trimiteți un comentariu