marți, 27 ianuarie 2009

Gramatica limbii romane este misogina?

Citeam zilele trecute o tableta in care se faceau observatii interesante si inedite cu privire la destinatia, sensul si provenienta unor cuvinte si termeni prezenti in limba romana, care m-au amuzat si mi-au stimulat apetitul pentru adancirea acestor descifrari...

Un barbat care analizeaza articolul nehotarat din limba romana sta si se gandeste: oare e intamplator faptul ca tot ceea ce denumeste un aspect care te enerveaza, te pune in pericol sau te distruge pare a fi FEMININ?

Iar apoi dimpotriva, tot ce ne alina, ne bucura si ne mai da un tel in viata este de natura MASCULINA?


Femeia este O ploaie, O zapada, O grindina, O furtuna. Barbatul este UN soare, UN timp frumos, UN paradis. Stau si ma uit, femeile chiar nu au noroc: O bucatarie, O vesela, O matura, O caldura, O mizerie.

Barbatii sunt UN repaus linistit intr-UN fotoliu confortabil, citind destinsi UN ziar si ascultand UN jurnal, asta daca nu vin femeile sa semene O discordie sau sa le faca O sicana.

Femeile se bucura ca pot manevra O telecomanda, dar privesc la UN televizor, unde barbatii aleg UN post care il doresc. In trecut, pentru a face calcule exista O numaratoare prapadita, acum barbatii au inventat UN calculator.

Femeile pot avea O carte de credit, dar aceasta nu inseamna nimic fara UN cont.

Ce poate provoca O problema care se poate transforma intr-O catastrofa? O eroare de pilotaj, O pana de benzina, O proasta vizibilitate, O intrerupere de curent.
Femeile sunt cele care viseaza din copilarie la O casatorie reusita, dar apoi barbatii incearca sa gaseasca solutia de eliberarea printr-UN divort.

Este limpede ca limba romana a fost inventata de UN barbat, care nu a avut deloc la suflet femeile (culmea, si sufletul tot UN suflet este!)...


Sunt convinsa ca mai exista extrem de multe exemple care sa vina in sprijinul parerilor purtand amprente de misoginism, dupa cum exista si contraexemple care vin in sprijinul ideilor feministe.

Voi ce credeti despre aceste lucruri, raman ele doar amuzante si reprezinta simple speculatii sau contin o intemeiata unda de adevar? Pledati "pro" sau "contra" ideii continute in titlul acestui articol?

26 de comentarii:

loristiuj spunea...

O carte e înlocuită de UN blog...

Mda, cred că ai dreptate! :-)

pescarusul argintiu spunea...

:) Loristiuj, bine ai venit!
Vezi, uite ce bun si ce actual exemplu ai gasit, iti multumesc pentru alegerea lui!
Iar "O piesa de teatru" pe viu in sala de spectacole este inlocuita de "UN film" vizionat la DVD, comod, acasa, din fotoliu.
Uneori suntem nevoiti sa traversam "UN razboi", dar mereu ne dorim si ajungem sa incheiem "O pace" :)
O zi senina, fara umbre misogine profilate pe orizontul ei!

Bibliotecaru spunea...

Discriminarea vocabularului este evidentă mai ales pentru că stânga este asociată femeii şi merge spre sinistru, în timp ce dreapta este asociată bărbatului şi merge spre dreptate. :)

Anonim spunea...

Dar si pentru ca nu exista O misogina...

pescarusul argintiu spunea...

Ce sa spun, marturisesc ca nu cunosteam aceasta delimitare la care faci referire, Bibliotecaru :)
Prin urmare, nu incerc sa o combat, dar inclin sa adaug ca si aici exista cu siguranta exceptii, ca in orice abstractizare plasmuita de mintea scormonitoare a omului.
Cunosc destule femei care nu sunt "stangace" si care nu au nimic in comun cu ideea de sinistru ;)

pescarusul argintiu spunea...

Agarttha, multumesc pentru vizita si bine ai venit!
Asa ar trebui, sa nu existe "O misogina", dar fortand lucrurile, ma gandesc ca ea ar putea exista daca initial a fost "Sorin" si acum este "Sorina", ca in celebrul caz medical de schimbare de sex...
Acum stau sa ma gandesc daca ar putea exista "Un feminist" pur, fara contrafaceri :)
O fi posibil asa ceva?

Dianna spunea...

si totusi O privire(O poza, O imagine) nu poate fi inlocuita de UN (singur) cuvant...

pescarusul argintiu spunea...

Asa este Dianna, ai mare dreptate!
De multe ori "O privire" extrasa dintr-O fotografie spune mai mult decat "UN cuvant", ne destainuie un intreg arsenal de trairi.
Bine ai venit si te mai astept!
O seara agreabila, punctata de O vibratie calda, desprinsa dincolo de mantaua cuvintelor! :)

valiotronic spunea...

Hei!!!...doar ca amuzament...dar altfel... nu cred ca pot fi luate in consideratie ...cuvintele cel putin pentru mine au o anumita ierarhie...e suficienta O Iubire ca anuleze....pe toate celelalte insignifiante....apoi....chiar si misoginii au ...mame..doar daca nu cumva au fost creati in...eprubeta....dar chiar si asa ...nu s-au nascut ...acolo :)

elite spunea...

Unde s-ar rostogoli O lacrima daca n-ar fi UN obraz ?...
Cum sa mergi pe UN drum daca nu stii cel putin O cale?...
Cum sa iei UN examen daca nu ai O sansa...
Cat de importanta e O cifra pentru UN numar !...
As putea continua la nesfarsit..."UN" si "O" sunt nedespartiti...nu-i unul mai bun ca altul...

starsgates spunea...

:)Elite are dreptate,există pentru fiecare O mătură-UN făraş, pentru O stea-UN soare, pentru O idee-UN inventator, pentru O muză- UN artist.:)))

Anonim spunea...

Fara O floare nu exista UN buchet,
Fara UN buchet nu exista O iubire,
Fara O iubire nu exista UN vis,
Fara UN vis nu exista O speranta,
Fara O speranta nu exista UN Dumnezeu,
Fara UN Dumnezeu nu exista O viata,
Fara viata... :))

M-am amuzat copios...

Paul spunea...

Nu stiu cum se face dar ma nimeresc tot p'aci,cred ca nu o sa comentez,vad o postare disparuta!! Asa ca...nu vad rostul,s-ar putea sa dispara si asta,mai bine tac.

pescarusul argintiu spunea...

Valiotronic, bine ai venit si multumesc pentru interventia ta!
Sunt perfect de acord cu tine, acelasi lucru l-am urmarit si eu alegand aceasta tema, sa ne amuzam si sa mai destindem atmosfera, cam cenusie si ploioasa in aceste zile de iarna.
Spatiile virtuale nu trebuie privite ca arene de lupta unde au loc schimburi incrancenate de pareri, rostul lor este schimbul constructiv de ganduri si idei, in spiritul respectului reciproc.
Asa este, trebuie sa tinem cont de o anumita ierarhizare a cuvintelor cand exprimam diverse stari si puncte de vedere sau sa admitem ca sinonimul unui cuvant poate avea articolul nehotarat schimbat fata de cel al formei initiale: spunem O greutate, O povara, dar tot asa de bine poate exista si UN balast.
Cat despre misoginii care evident au sau au avut o mama, ramane inca de studiat si analizat motivul pentru care privesc femeia cu lipsa de respect si de incredere sau de ce o considera inferioara.
Te mai astept cand ai timp!

pescarusul argintiu spunea...

Bravo, Elite, ai ales cateva exemple admirabile, care demonstreaza ambivalenta si congruenta acestor articole nehotarate in cadrul formelor de comunicare!
Q.E.D, din cateva mutari ai pus punctul pe "i", ce dovedesc ca aceste observatii alese in scop de amuzament sunt doar false probleme, esenta consta de fapt in gandurile pe care reusim sa le exprimam cu ajutorul lor.
Se aude deja gongul vacantei sfarsitului de semestru, inca putin si vei putea citi si altceva decat sobrele carti de mate! :)

pescarusul argintiu spunea...

Sigur ca da, Starsgates, mai putem spune ca lumea e alcatuita din "yin" si din "yang", ca e formata din energii complementare, nu poate exista un lucru fara utilitatea si trasatura ce-i da consistenta, o implineste.
Stii cum e, pentru O tuse exista UN junghi sau pentru Un dinte se poate face O extractie! :))
Pana la urma exista un echilibru si o armonie in toate...

pescarusul argintiu spunea...

PauL, frumoase si realiste exemple ai creionat!
Ai definit intregul pornind de la masura singulara a unitatii, in sprijinul aceleiasi idei pe care o sustin Elite si Starsgates, ca "O " si "UN" convietuiesc pretutindeni, nedespartite.
Ma bucur ca au avut acest efect si asupra ta :)

pescarusul argintiu spunea...

Paul, e foarte bine ca "te nimeresti pe aici", te asteptam cu un comentariu, dar se pare ca te-ai razgandit.
Daca a disparut o postare, este pentru ca a reusit prin efectul produs, sa se departeze de nota de armonie si confort pe care lirismul acestui colt incearca sa le pastreze si sa le conserve.
Pentru moment am considerat ca este mai bine sa faca un pas in spatele cortinei si sa lasam doar energiile luminoase si zambitoare
sa incalzeasca atmosfera.
Nu uita ca astept parerea ta! :)
Si sunt convinsa ca nu doar eu ;)
Te asigur ca nu va disparea nimic de aici si ca in nici un caz nu exista efectul "triunghiul Bermudelor".

Anonim spunea...

Perfect adevarat. Privilegiul limbii engleze. Dar parca tot a noastra e mai dulce.
O zi minunata iti doresc

pescarusul argintiu spunea...

James, si tu ai dreptate, limba engleza este investita cu acest privilegiu, nu face distinctie intre genurile feminin si masculin ale articolelor nehotarate...
Dar hotarat lucru, graiul romanesc este nespus de dulce si bogat!
O zi plina de confortul si eficienta comunicarii iti doresc si eu!

Anonim spunea...

Au venit romanii , cu latina lor rece,colturoasa si aproape impersonala , au gasit in Dacia femei frumoase si holde manoase...si nu s-au mai dus la casa lor.Au ramas aici, sa faca un popor si-o limba ...
Peste ani psihologi destepti ajung la concluzia ca predomina genul feminin in limba datorita nostalgiei matriarhatului...
Ca elogiu adus de subconstientul colectiv vremurilor in care patriarhatul nu-si aratase inca fata din pestera...

Paul spunea...

Este dorinta ta si o respect, este gradina ta virtuala,faci ce vrei cu ea, daca am gresit raspunzand unei provocari...este treaba mea. In acest contest,ami dau seama ca, am provocat nemutumiri, prin urmare, refuzul meu de a comenta este intemeiat. Cred ca introducerea moderarii era de luat in seama si comentariile mele puteau fi din start oprite. Scuze, mi-am cerut,mai trebuie sa-ti multumesc!

pescarusul argintiu spunea...

Thais, felicitari pentru acest comentariu! :)
Ai adus cu tine explicatii deosebit de valoroase si de realiste, incat sintetizeaza extrem de cuprinzator procesul istoric al formarii particularitatilor actuale de limbaj.
Mi-a placut teribil cum ai scos in evidenta paralelismul matriarhat-patriarhat, uite ca din simbioza lor s-a scris istoria...
O zi cu mult senin in suflet si presarata cu zambete!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul, te asigur ca n-ai gresit cu nimic, dimpotriva, tabloul luarilor la cuvant s-a insufletit, invitand la noi opinii.
De la inceputul creionarii acestui blog, nu am ales introducerea moderarii pentru comentarii, nedorind sa ingradesc accesul nimanui.
Deci nu poate fi vorba sa recurg la asa ceva, cu atat mai putin fata de un prieten special cum esti tu pe taramurile mele lirice.
Nu trebuie sa te scuzi si nici sa-mi multumesti, esti binevenit oricand sa dai glas parerilor tale, mereu intemeiate pe argumente realiste.
O zi frumoasa si linistita!

Manole spunea...

Cum sa dai de O Fericire...daca nu dai de UN Om...
Nu poti gusta O Bucurie...daca nu ai UN Motiv

pescarusul argintiu spunea...

Mestere, ti s-a facut dor de iarna sau de picanteriile legate de termenii ascunsi in dictionar?
Cred ca articolul nehotarat la singular "un"/"o" are o raspandire echilibrata in parcursul limbii romane si ca ideea exprimata in articol este pana la urma o speculatie si o invitatie la amuzament.
Exemplele tale atat de potrivite sustin acest punct de vedere, al echilibrului dinamic lingvistic :)
Ce buna ar fi acum O Relaxare langa UN Profiterol stropit din belsug cu sirop de ciocolata!